MCQs-9

Question 1281 : Cells without cell wall are known as

  1. Chloroplast
  2. Protoplast
  3. Proplastids
  4. Chromoplast

Correct Answer: B

Question 1282 : The active principle of clove oil is

  1. Macine
  2. Oleum
  3. Aldehyde
  4. Eugenol

Correct Answer: D

Question 1283 : Symptom of calcium deficiency in plant is first noticed in

  1. Middle leaves
  2. Lower leaves
  3. Terminal leaves
  4. All leaves simultaneously

Correct Answer: C

Question 1284 : ….. is the most popular wheat variety grown in India

  1. HD 2285
  2. PB 343
  3. HD 2329
  4. Raj 911

Correct Answer: B

Question 1285 : Which of the following state has largest area under pineapple in India ?

  1. Meghalaya
  2. Manipur
  3. Assam
  4. West Bengal

Correct Answer: D

Question 1286 : Pollination in mango is facilitated by

  1. Hover fly
  2. Butter fly
  3. Dragon fly
  4. House fly

Correct Answer: D

Question 1287 : Hardening is a process in the tissue

  1. Callus formation
  2. Morphogenesis
  3. Making the plants fit for growing under field conditions after tissue culture
  4. Plantlet regeneration

Correct Answer: C

Question 1288 : Use of flying Dragon (FD) as rootstock includes

  1. Major vigour
  2. Dwarfness
  3. Height of the plant
  4. Does not affect the growth in any citrus

Correct Answer: B

Question 1289 : Custard apple fruits not attaining normal size, turn brown and remain on the tree for a long period even after the harvest of normal fruits are known as

  1. Stone fruits
  2. Hardened fruit
  3. Cankered fruit
  4. Parthenocarpic fruit

Correct Answer: A

Question 1290 : The economic plant part of liquorice is

  1. Stem
  2. Leaf
  3. Root
  4. Seed

Correct Answer: C

Question 1291 : While applying basal dose of DAP, it should never mixed with

  1. Zn
  2. Cu
  3. Fe
  4. Mg

Correct Answer: A

Question 1292 : Anemophillus vegetable is

  1. Muskmelon
  2. Carrot
  3. Amaranth
  4. Cauliflower

Correct Answer: C

Question 1293 : Calcium deficiency causes blossom end rot in

  1. Potato
  2. Tomato
  3. Cauliflower
  4. Cabbage

Correct Answer: B

Question 1294 : Little leaf of brinjal is transmitted by

  1. Aphids
  2. Jassids
  3. Hopper
  4. Whitefly

Correct Answer: C

Question 1295 : Which of the following tomato varieties has the indeterminate growth habit ?

  1. Sioux
  2. Roma
  3. Pusa Gaurav
  4. Pusa Early Dwarf

Correct Answer: A

Question 1296 : Dormancy of seed can be due to

  1. Impermeability of seed coat
  2. Requirement of water
  3. Presence of ABA in the seed
  4. All of these

Correct Answer: D

Question 1297 : Select the element constituent of amino acids which is essential for protein synthesis

  1. Calcium
  2. Magnesium
  3. Manganese
  4. Sulphur

Correct Answer: D

Question 1298 : Pusa Rasraj is a F, hybrid

  1. Tomato
  2. Watermelon
  3. Muskmelon
  4. Cucumber

Correct Answer: C

Question 1299 : Peach fruits are harvested when they are

  1. Still hard
  2. Have become pulpy
  3. Immature
  4. Ready to fall on ground

Correct Answer: A

Question 1300 : Optimum night temperature range for fruit tomato is

  1. 10 – 20 °C
  2. 15 – 20°C
  3. 15 – 25 °C
  4. 25 – 30°C

Correct Answer: B

Question 1301 : Leafy vegetables are usually rich source

  1. Iron
  2. Protein
  3. Carbohydrate
  4. Carotene

Correct Answer: A

Question 1302 : Hill soils are deficient in

  1. Phosphorus
  2. Potassium
  3. Nitrogen
  4. Calcium

Correct Answer: D

Question 1303 : The commercial source of Menthol is

  1. Japanese mint
  2. Spear mint
  3. Bargamot mint
  4. Mexican mint

Correct Answer: A

Question 1304 : Pusa Narangi is a popular variety of

  1. Marigold
  2. Gladiolus
  3. Chrysanthemum
  4. Rose

Correct Answer: A

Question 1305 : Which crop have maximum pesticide consumption / unit area ?

  1. Rice
  2. Wheat
  3. Sugarcane
  4. Groundnut

Correct Answer: A

Question 1306 : Which one of the following vegetable crop can tolerate acid soils ?

  1. Cucumber
  2. Bean
  3. Okra
  4. Watermelon

Correct Answer: D

Question 1307 : Recently crab apple has proved to be a better pollinizer in apple, because

  1. Crab apple produces abundant flowers
  2. Crab apples have prolonged flowering period
  3. Crab apples have more viable pollens
  4. All of the above

Correct Answer: D

Question 1308 : Deficiency of which of the following vitamin causes scurvy disease ?

  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D

Correct Answer: C

Question 1309 : Primitive sex form is found in ……………….. cucurbits

  1. Monoecious
  2. Hermaphrodite
  3. Dioecious
  4. Andromonoecious

Correct Answer: B

Question 1310 : Pummelo is native of……….

  1. Caribbean island
  2. South East Asia
  3. China
  4. Mediterranean region

Correct Answer: B

Question 1311 : The often  cross pollinated vegetable crop is

  1. Pea
  2. Tomato
  3. Amaranth
  4. Lima bean

Correct Answer: D

Question 1312 : Date palm is propagated is by using

  1. Runners
  2. Seeds
  3. Offshoots
  4. Rhizomes

Correct Answer: C

Question 1313 : Oryza Sativa is

  1. Diploid
  2. Triploid
  3. Polyploid
  4. Tetraploid

Correct Answer: A

Question 1314 : Indicator tissue for critical nutrient analysis in pineapple is taken from which leaf

  1. ‘A’ leaf
  2. Uppermost leaf
  3. ‘D’ leaf
  4. Crown leaf

Correct Answer: C

Question 1315 : The ideal ratio between edible and non-edible matter in mango is

  1. 1 – 2
  2. 2-3
  3. 3-4
  4. less than one

Correct Answer: B

Question 1316 : What should be the ideal weight of sukers for banana propagation ?

  1. 0.5 -0.75 kg
  2. 0.75 -1.25 kg
  3. 2.0 – 3.C kg
  4. 3.0 – 4.0 kg

Correct Answer: A

Question 1317 : Palm oil is obtained from which part of the fruit ?

  1. Edicarp
  2. Mesocarp
  3. Pericarp
  4. Endocarp

Correct Answer: B

Question 1318 : Which one is the mutant variety of paddy?

  1. IR 8
  2. Pusa Basmati – I
  3. Ratna
  4. Jagannath

Correct Answer: D

Question 1319 : Grape fruit cultivator ‘Flame’ is a mutant of

  1. Hudson
  2. Henderson
  3. Foster
  4. Walter

Correct Answer: A

Question 1320 : A serious physiological disorder of mango orchards near brick kilns is

  1. Spongy tissue
  2. Fruit drop
  3. Black tip
  4. Malformation

Correct Answer: C

Question 1321 : Black leg is an important disease of which of the following vegetable crops ?

  1. Cauliflower
  2. Cabbage
  3. Radish
  4. Carrot

Correct Answer: B

Question 1322 : Which of the following vegetable  is known as “God sent vegetable” ?

  1. Pea
  2. Tomato
  3. Winged bean
  4. Brinjal

Correct Answer: C

Question 1323 : “All Green” is a variety of

  1. Beetleaf
  2. Spinach
  3. Methin h
  4. Broccoli

Correct Answer: A

Question 1324 : Which of the following Apple variety is a best pollinizer

  1. Red Delicious
  2. Golden Delicious
  3. Royal Delicious
  4. Jonathan

Correct Answer: B

Question 1325 : Which of the following is late maturing variety of cauliflower ?

  1. Pusa Him Jyoti
  2. Pusa Synthetic
  3. Pusa Katki
  4. Pusa Deepali

Correct Answer: A

Question 1326 : “Samrat” a tetraploid cultivar of “Amarylis” war developed at

  1. NBRI
  2. IARI
  3. IIHR
  4. BARC

Correct Answer: A

Question 1327 : Gram contains about ………. percent fat

  1. 2
  2. 4.5
  3. 3
  4. 6

Correct Answer: B

Question 1328 : Which one of the following countries developed a blue rose cultivar ?

  1. India
  2. China
  3. Japan
  4. Colombia

Correct Answer: C

Question 1329 : First cultivar of rose related by Dr. B. P. Pal is

  1. Dultan
  2. Rose Sherbet
  3. Aruna
  4. Mehak

Correct Answer: B

Question 1330 : ……………….. irrigation should be given at flowering time of gram

  1. Regular
  2. Heavy
  3. No
  4. None of these

Correct Answer: C

Question 1331 : Rhynchostylis retusa is grouped in which type Orchids

  1. Terrestrial
  2. Epiphytic
  3. Lithophyte
  4. None of these

Correct Answer: B

Question 1332 : Basic chromosomes number of coconut is

  1. X = 10
  2. X = 20
  3. X = 16
  4. X = 24

Correct Answer: C

Question 1333 : Flower colour of apple is

  1. White to pink
  2. Red
  3. Yellow
  4. Violet

Correct Answer: A

Question 1334 : Which of the following annual is of Indian origin ?

  1. Balsam
  2. Zinnia
  3. Phloex
  4. Calendula

Correct Answer: A

Question 1335 : Dendrobium falls in the category of

  1. Anthurium
  2. Carnation
  3. Orchid
  4. Rose

Correct Answer: C

Question 1336 : Which of the following systems of training of training of grapes
has high cost benefit ratio ?

  1. Bower
  2. Head
  3. Kniffin
  4. Trellis

Correct Answer: A

Question 1337 : Which of the following soil is suitable for coffee cultivation ?

  1. Alkaline
  2. Acidic
  3. Neutral
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 1338 : Arka Surabhi is a variety of :

  1. Marigold
  2. Jasmine
  3. Gladiolus
  4. Rose

Correct Answer: B

Question 1339 : Horticultural practice of giving different shape

  1. Training
  2. Prunning
  3. Topiary
  4. Pinching

Correct Answer: C

Question 1340 : Japanese garden style is

  1. Formal
  2. Informal
  3. Free
  4. None

Correct Answer: B

Question 1341 : Mughal style of gardening in India developed by

  1. Akbar
  2. Babar
  3. Shahjahan
  4. Shershah Suri

Correct Answer: B

Question 1342 : Quickest method of lawn establishment

  1. Turfing
  2. Dibbling
  3. Tust plastering
  4. Seeding

Correct Answer: A

Question 1343 : Extra early variety of Pigeon Pea

  1. Type 7
  2. UPA 120
  3. Pusa ageti
  4. Prabhat

Correct Answer: D

Question 1344 : Three budded sets require to plant 1 ha sugarcane

  1. 25000
  2. 50000
  3. 40000
  4. 45000

Correct Answer: D

Question 1345 : Fusion of two cell is known as

  1. Cybrid
  2. Protoplast fusion
  3. Hybrid
  4. Cell fusion

Correct Answer: D

Question 1346 : Latest method of storage

  1. CAM
  2. MAS
  3. Hypobaric
  4. Low temperature storage

Correct Answer: C

Question 1347 : Preplant weedicide is

  1. Stamp
  2. Basalin
  3. Atrazine
  4. Simazine

Correct Answer: B

Question 1348 : YVM in okra caused by

  1. Bacteria
  2. Protozoa
  3. Fungi
  4. Virus

Correct Answer: D

Question 1349 : Flower colour of groundnut

  1. Yellow
  2. White
  3. Red
  4. Pink

Correct Answer: A

Question 1350 : Geometric mean of a given series is always ………. than its arithmetic mean

  1. Higher
  2. Lower
  3. Equal
  4. None of these

Correct Answer: B

Question 1351 : If the mean of (x + 3) and (x + 5) is 14, value of x will be

  1. 20
  2. 28
  3. 10
  4. 14

Correct Answer: C

Question 1352 : Seedless watermelon is

  1. Triploid
  2. Hexaploid
  3. Tetraploid
  4. Diploid

Correct Answer: A

Question 1353 : Botanically pumpkin is

  1. Berry
  2. Pepo
  3. Catkin
  4. Drupe

Correct Answer: B

Question 1354 : Name the country which ranks  first in vegetable production ?

  1. USA
  2. India
  3. China
  4. Japan

Correct Answer: C

Question 1355 : ……………. test is used for testing the significance mean differences.

  1. t-test
  2. z- test
  3. x2– test
  4. f- test

Correct Answer: A

Question 1356 : CRD is used when the material is

  1. Heterogeneous
  2. Homogenous
  3. Both (a) and (b)
  4. Specialized

Correct Answer: B

Question 1357 : Regression value (y) is always lies between

  1. 1 and + 1
  2. – 1 to +1
  3. +1 and -1
  4. None of these

Correct Answer: D

Question 1358 : Which vegetable crop is commercially used for processing in India ?

  1. Tomato
  2. Ashgourd
  3. Both (a) and (b)
  4. Tapioca

Correct Answer: C

Question 1359 : Sweet potato is a :

  1. Modified stem
  2. Modified crown
  3. Modified rhizome
  4. Modified root

Correct Answer: D

Question 1360 : Genetically modified vegetable crop recommended for commercial cultivation in India

  1. Potato
  2. Brinjal
  3. Tomato
  4. None of these

Correct Answer: B

Question 1361 : Ideal processing potato cultivator should have

  1. High TSS and low sugars
  2. High dry matter and low sugars
  3. High sugars
  4. High acidity

Correct Answer: B

Question 1362 : Cat face is a disorder of

  1. Cho – cho
  2. Pointed gourd
  3. Tomato
  4. Cauliflower

Correct Answer: C

Question 1363 : Seed potato takes about …………….. days to germination after sowing.

  1. 5-10
  2. 10-15
  3. 15 – 20
  4. 30

Correct Answer: B

Question 1364 : …………….. cultivation is mostly concentrated in peri-urban areas.

  1. Fruit
  2. Vegetable
  3. Medicinal crop
  4. Plantation crop

Correct Answer: B

Question 1365 : The red colour of chilli fruit at ripening stage is due to the pigment

  1. Capsaicin
  2. Capsicutin
  3. Capsanthin
  4. Potato

Correct Answer: C

Question 1366 : Which crop gives higher protein recovery per unit area ?

  1. Pea
  2. Gherkin
  3. Carrot
  4. Potato

Correct Answer: C

Question 1367 : Which of the following is a stem vegetable ?

  1. Colocasia
  2. Amaranth
  3. Sweet potato
  4. Knolkhol

Correct Answer: D

Question 1368 : Kaoline used as an antitranspirant

  1. Reduces growth of the plants
  2. Does  reflect light from plant leaf surface
  3. Affects the closure and opening of stoma
  4. Forms thin layer on the leaf surface

Correct Answer: B

Question 1369 : Somatic chromosome number of Quince is

  1. 2n = 32
  2. 2n = 30
  3. 2n = 16
  4. 2n=34

Correct Answer: D

Question 1370 : Term “chicken tongue” is related with

  1. Grape
  2. Guava
  3. Banana
  4. Litchi

Correct Answer: D

Question 1371 : Lentinula edodes is commonly known as :

  1. Shiitake mushroom
  2. Giant mushroom
  3. Milky mushroom
  4. Black ear mushroom

Correct Answer: A

Question 1372 : Which type of parthenocarpy is found in ‘Bread fruit

  1. Stenospermocarpy
  2. Vegetative
  3. Stimulative
  4. None of these

Correct Answer: C

Question 1373 : Mango variety ‘Sai Sugandh’ is a hybrid between

  1. Kesar X Totapuri
  2. Alphanso x Neelum
  3. Rumani x Mulgoa
  4. Ratna x Mulgoa

Correct Answer: A

Question 1374 : “Arka Alok’ a tomato variety is resistant to

  1. Wilt
  2. Nematode
  3. Fruit borer
  4. High temperature stress

Correct Answer: A

Question 1375 : Arka Amulya is a cross between

  1. Seedless XAllahabad Safeda
  2. Allahabad Safeda x Seedless
  3. Apple colour X Allahabad Safeda
  4. Apple colour X Banarasi Surkha

Correct Answer: B

Question 1376 : If income is measured in rupees, the unit of coefficient variation will be

  1. Unit free
  2. Rupees
  3. (Rupees)2
  4. Per rupee

Correct Answer: A

Question 1377 : Which of the following citrus fruit contains more acid than citric acid ?

  1. Acid lime
  2. Sweat lime
  3. Sweet orange
  4. Sour orange

Correct Answer: B

Question 1378 : Benefit : Cost ratio is maximum in which following training systems of grape ?

  1. Head
  2. Bower
  3. Telephone
  4. Kniffin

Correct Answer: B

Question 1379 : “Florina’ a scab resistant apple cultivar was introduced in India from

  1. UK
  2. USA
  3. France
  4. Israel

Correct Answer: C

Question 1380 : The relationship between Arithmetic mean (A), Harmonic mean (H) and Geometric mean (G) is

  1. H2= GA
  2. G2= AH
  3. A2= GH

Correct Answer: B

Question 1381 : “Tehama’ is a variety of

  1. Apple
  2. Walnut
  3. Kiwi fruit
  4. Cashewnut

Correct Answer: B

Question 1382 : Prajwal is a popular variety of

  1. Gladiolus
  2. Tuberose
  3. Chrysanthemum
  4. Rose

Correct Answer: B

Question 1383 : Indeterminate habit of tomato is associated with

  1. Lower provitamin A
  2. Lower total soluble solids
  3. Poor keeping quality
  4. Higher total soluble solids

Correct Answer: B

Question 1384 : 2,4-D is

  1. A fungicide
  2. An auxin
  3. A growth hormone
  4. An insecticide

Correct Answer: B

Question 1385 : ‘Arka’ series of varieties are released from

  1. IARI
  2. IIHR
  3. IVRI
  4. CPRI

Correct Answer: B

Question 1386 : Which of the following is a summer season annual ?

  1. Kochia
  2. Calendula
  3. Dianthus
  4. Nasturtium

Correct Answer: A

Question 1387 : The species of rose which is cultivated commercially for extraction of oil

  1. Rosa bourboniana
  2. Rosa multiflora
  3. Rosa damascene
  4. Rosa indica

Correct Answer: C

Question 1388 : Chrysanthemum is commercially propagated by

  1. Seed
  2. Cutting
  3. Bulb
  4. Budding

Correct Answer: B

Question 1389 : Dioecious condition occurs in

  1. Pistachio and date palm
  2. Mango and Guava
  3. Apple and Kiwi
  4. Banana and Plum

Correct Answer: A

Question 1390 : Parthenocarpy is usually not found in

  1. Fig
  2. Citrus
  3. Pineapple
  4. Mango

Correct Answer: D

Question 1391 : Chimera can be maintained by

  1. Somatic embyogenesis
  2. Apomixis
  3. Adventitious shoot formation
  4. Cutting and grafting

Correct Answer: D

Question 1392 : Abscisic acid promotes

  1. leaf senescence
  2. bud emergence
  3. cell division
  4. shoot elongation

Correct Answer: A

Question 1393 : Which one of the following is chloride excluder ?

  1. Nagpur mandarin
  2. Rangpur lime
  3. Kinnow
  4. Khasi mandarin

Correct Answer: B

Question 1394 : Musa Sapientum has the somatic chromosome number of

  1. 33
  2. 22
  3. 44
  4. 66

Correct Answer: A

Question 1395 : Metaxenia is observed in

  1. Date palm
  2. Mango
  3. Litchi
  4. Coconut

Correct Answer: A

Question 1396 : ‘Ratna’ a mango hybrid was evolved by making cross between

  1. Alphanso X Neelum
  2. Neelum X Alphanso
  3. Neelum XMallika
  4. Mallika X Neelum

Correct Answer: B

Question 1397 : A cut apple when exposed to air instantly turns brown. Such browning is due to action of :

  1. Ascorbic acid oxidase
  2. Polyphenol oxidase
  3. Catalase
  4. Lipoxygenase

Correct Answer: B

Question 1398 : What pH is the dividing line between the acid and non-acid foods?

  1. 3.0
  2. 5.0 – 4.0
  3. 4.5
  4. 5.0

Correct Answer: C

Question 1399 : The main preservative used to preserve tomato ketchup

  1. Propionic acid
  2. Potassium metabisulphite
  3. Sodium benzoate
  4. Niacin

Correct Answer: C

Question 1400 : The predominant organic acid found in apples is

  1. Malic acid
  2. Lactic acid
  3. Citric acid
  4. Tartaric acid

Correct Answer: A

Question 1401 : Which of the following property of pectin is used commercial preparation of jam and jellies ?

  1. Causes cloud formation
  2. Decreases drastically during ripening
  3. Can form gel with sugar and acid
  4. Can be degraded with depolymerizing enzymes

Correct Answer: C

Question 1402 : Ethylene gas is commonly used to initiate ripening and to degreen many fruits except

  1. Mango
  2. Banana
  3. Citrus
  4. Grapes

Correct Answer: C

Question 1403 : Loss in firmness in mango fruit during ripening process is due to

  1. Hydrolysis of pectin
  2. Breakdown of starch
  3. Degradation of chlorophyll
  4. Reduction in phenols

Correct Answer: A

Question 1404 : If the lower and upper limits of a class are 10 and 40 respectively, the mid point of class is

  1. 15.0
  2. 30.0
  3. 25.0
  4. 12.5

Correct Answer: B

Question 1405 : Exudation of fluids in jams and jellies is due phenomenon known as

  1. Retrogradation
  2. Permentation
  3. Osmosis
  4. Synersis

Correct Answer: D

Question 1406 : Crucifer vegetables are value for

  1. Magnesium containing compounds isothyocyanates
  2. Sulphur containing compounds glucosinolate
  3. Molybdenum containing compounds isoflav,
  4. Boron containing compound vanillin

Correct Answer: B

Question 1407 : Lilium is commercially propagated by

  1. Bulb
  2. Corn
  3. Rhizome
  4. Tuber

Correct Answer: A

Question 1408 : Chrysanthemum is photoperiodically classified as

  1. Long day plant
  2. Day neutral plant
  3. Short day plant
  4. None of these

Correct Answer: C

Question 1409 : Headquarter of “AGMARK” is located at

  1. Jaipur
  2. Nagpur
  3. Lucknow
  4. New Delhi

Correct Answer: B

Question 1410 : Which of the following crops was primarily introduced into India as soil conservation crop ?

  1. Tea
  2. Coffee
  3. Ber
  4. Cashew

Correct Answer: D

Question 1411 : Which of the following tea variety can withstand  pH ?

  1. UPASI – 8
  2. UPASI – 9
  3. UPASI – 10
  4. UPASI – 11

Correct Answer: B

Question 1412 : Poisonous baiting is done to control

  1. Borers
  2. Whitefly
  3. Thrips
  4. Fruitfly

Correct Answer: D

Question 1413 : Bearing habit in Cocoa is

  1. Spur bearing
  2. Lateral bearing
  3. Terminal bearing
  4. Cauliflowers

Correct Answer: D

Question 1414 : Pigeon chest is caused due to deficiency of

  1. Iron
  2. Calcium
  3. Vitamin B2
  4. None of these

Correct Answer: B

Question 1415 : Recently in which variety of grape whole genome sequencing has been done

  1. Pinot Noire
  2. Chardonay
  3. Thompson seedless
  4. Anab – e – Shahi

Correct Answer: A

Question 1416 : The immediate precursor for ethylene synthesis is

  1. SAM
  2. ACC
  3. Polyamine
  4. Tryptophan

Correct Answer: B

Question 1417 : The casual organism for powdery mildew of rose is

  1. Diplodia rosarum
  2. Sphaerotheca pannosa
  3. Trichoderma viride
  4. Diplocarpon rosae

Correct Answer: B

Question 1418 : The non-preference insect resistance mechanism is known as

  1. Antichlorosis
  2. Antibiosis
  3. Antixenosis
  4. Antipheromonosis

Correct Answer: B

Question 1419 : Match the following
Cell organelles                                    Functions
(i)  Chloroplasts                                   (a) Protein synthesis
(ii)  Mitochondria                                 (b) Photosynthesis
(iii)  Ribosomes                                   (c) Packaging of food material
(iv) Golgi bodies                                  (d) Cellular respiration
(v) Lysosomes                                     (e) Digestive vacuoles

  1. (i)  Chloroplasts                          (b) Photosynthesis
    (ii)  Mitochondria                       (d) Cellular respiration
    (iii)  Ribosomes                          (a) Protein synthesis
    (iv) Golgi bodies                         (c) Packaging of food material
    (v) Lysosomes                            (e) Digestive vacuoles
  2. (i)  Chloroplasts                       (e) Digestive vacuoles
    (ii)  Mitochondria                      (d) Cellular respiration
    (iii)  Ribosomes                         (c) Packaging of food material
    (iv) Golgi bodies                        (b) Photosynthesis
    (v) Lysosomes                           (a) Protein synthesis
  3. (i)  Chloroplasts                          (e) Digestive vacuoles
    (ii)  Mitochondria                       (c) Packaging of food material
    (iii)  Ribosomes                          (a) Protein synthesis
    (iv) Golgi bodies                         (d) Cellular respiration
    (v) Lysosomes                            (b) Photosynthesis
  4. (i)  Chloroplasts                         (e) Digestive vacuoles
    (ii)  Mitochondria                       (d) Cellular respiration
    (iii)  Ribosomes                          (b) Photosynthesis
    (iv) Golgi bodies                         (c) Packaging of food material
    (v) Lysosomes                            (a) Protein synthesis

Correct Answer: A

Question 1420 : (1) Autopolyploidy                                (a) Simple polyploidy
(ii) Gametes                                          (b) Sex cells
(ii) Landsteiner (1900)                          (c) ABO Blood group
(iv) Albinism                                          (d) Lack of malanin pigment
(v) Protein                                             (e) A polymer of amino acid

  1. (1) Autopolyploidy                 (c) ABO Blood group
    (ii) Gametes                          (b) Sex cells
    (ii) Landsteiner (1900)          (d) Lack of malanin pigment
    (iv) Albinism                          (a) Simple polyploidy
    (v) Protein                            (e) A polymer of amino acid
  2. (1) Autopolyploidy                    (a) Simple polyploidy
    (ii) Albinism                              (d) Lack of malanin pigment
    (ii) Landsteiner (1900)             (c) ABO Blood group
    (iv) Gametes                            (b) Sex cells
    (v) Protein                                (e) A polymer of amino acid
  3. (1) Autopolyploidy                 (d) Lack of malanin pigment
    (ii) Gametes                           (e) A polymer of amino acid
    (ii) Landsteiner (1900)           (a) Simple polyploidy
    (iv) Albinism                           (b) Sex cells
    (v) Protein                             (c) ABO Blood group
  4. (1) Autopolyploidy                   (e) A polymer of amino acid
    (ii) Gametes                            (d) Lack of malanin pigment
    (ii) Landsteiner (1900)            (c) ABO Blood group
    (iv) Albinism                           (b) Sex cells
    (v) Protein                              (a) Simple polyploidy

Correct Answer: B

Question 1421 : Match the following
(i) Transgenic plants                                (a) Homozygosity
(ii) Cross pollination                                 (b) Microcloning
(iii) Self incompatibility                             (c) Heterozygosity
(iv) Self pollination                                   (d) Foreign DNA
(v) Micropropagation                                (e) Deformed stemen

  1. (i) Transgenic plants                  (c) Heterozygosity
    (ii) Cross pollination                   (e) Deformed stemen
    (iii) Self incompatibility               (d) Foreign DNA
    (iv) Self pollination                     (b) Microcloning
    (v) Micropropagation                 (a) Homozygosity
  2. (i) Transgenic plants                      (e) Deformed stemen
    (ii) Cross pollination                       (d) Foreign DNA
    (iii) Self incompatibility                   (c) Heterozygosity
    (iv) Self pollination                         (b) Microcloning
    (v) Micropropagation                     (a) Homozygosity
  3. (i) Transgenic plants                  (d) Foreign DNA
    (ii) Cross pollination                   (c) Heterozygosity
    (iii) Self incompatibility               (e) Deformed stemen
    (iv) Self pollination                      (a) Homozygosity
    (v) Micropropagation                   (b) Microcloning
  4. (i) Transgenic plants                    (b) Microcloning
    (ii) Cross pollination                      (a) Homozygosity
    (iii) Self incompatibility                  (d) Foreign DNA
    (iv) Self pollination                        (e) Deformed stemen
    (v) Micropropagation                     (c) Heterozygosity

Correct Answer: C

Question 1422 : Match the following
(1) CAZRI                                                (a) Jhansi
(ii) CPRI                                                  (b) Delhi
(iii) IGFRI                                                 (c) Puttur
(iv) NRC on Cashew                                (d) Shimla
(v) IASRI                                                  (e) Jodhpur

  1. (1) CAZRI                                (d) Shimla
    (ii) CPRI                                  (e) Jodhpur
    (iii) IGFRI                                (a) Jhansi
    (iv) NRC on Cashew               (b) Delhi
    (v) IASRI                                 ​(c) Puttur
  2. (1) CAZRI                             ​(c) Puttur
    (ii) CPRI                                (b) Delhi
    (iii) IGFRI                              (e) Jodhpur
    (iv) NRC on Cashew             (d) Shimla
    (v) IASRI                                (a) Jhansi
  3. (1) CAZRI                             (e) Jodhpur
    (ii) CPRI                               (d) Shimla
    (iii) IGFRI                             (b) Delhi
    (iv) NRC on Cashew           (a) Jhansi
    (v) IASRI                             (c) Puttur
  4. (1) CAZRI                                  (e) Jodhpur
    (ii) CPRI                                    (d) Shimla
    (iii) IGFRI                                  (a) Jhansi
    (iv) NRC on Cashew                 (c) Puttur
    (v) IASRI                                   (b) Delhi

Correct Answer: D

Question 1423 : (i) ABA                                            (a) Shoot elongation
(ii) Cross pollination                     (b) Homozygosity
(iii) GA3                                           (c) Drought
(iv) Self pollination                        (d) Heterozygosity
(v) NAA                                           (e) Rooting

  1. (i) ABA                                         (c) Drought
    (ii) Cross pollination                 (d) Heterozygosity
    (iii) GA3                                      (a) Shoot elongation
    (iv) Self pollination                   (b) Homozygosity
    (v) NAA                                        (e) Rooting
  2. (i) ABA                                     (b) Homozygosity
    (ii) Cross pollination              (e) Rooting
    (iii) GA3                                   (d) Heterozygosity
    (iv) Self pollination                (c) Drought
    (v) NAA                                    (a) Shoot elongation
  3. (i) ABA                                            (e) Rooting
    (ii) Cross pollination                    (b) Homozygosity
    (iii) GA3                                          (c) Drought
    (iv) Self pollination                      (d) Heterozygosity
    (v) NAA                                           (e) Rooting
  4. (i) ABA                                             (a) Shoot elongation
    (ii) Cross pollination                     (b) Homozygosity
    (iii) GA3                                          (c) Drought
    (iv) Self pollination                       (d) Heterozygosity
    (v) NAA                                           (e) Rooting

Correct Answer: A

Question 1424 : Match the following
(i) Mahal                                             (a) Pineapple
(ii) Olour                                              (b) Guava
(iii) Behat Coconut                              (c) Papaya
(iv) Sugar load                                    (d) Mango
(v) Sun-up                                           (e) Pear rootstock

  1. (i) Mahal                                  (d) Mango
    (ii) Olour                                  (e) Pear rootstock
    (iii) Behat Coconut                  (a) Pineapple
    (iv) Sugar load                        (c) Papaya
    (v) Sun-up                               (b) Guava
  2. (i) Mahal                            (e) Pear rootstock
    (ii) Olour                            (d) Mango
    (iii) Behat Coconut            (b) Guava
    (iv) Sugar load                  (a) Pineapple
    (v) Sun-up                         (c) Papaya
  3. (i) Mahal                              (b) Guava
    (ii) Olour                              (c) Papaya
    (iii) Behat Coconut              (e) Pear rootstock
    (iv) Sugar load                    (d) Mango
    (v) Sun-up                           (a) Pineapple
  4. (i) Mahal                             (d) Mango
    (ii) Olour                             (b) Guava
    (iii) Behat Coconut             (e) Pear rootstock
    (iv) Sugar load                   (c) Papaya
    (v) Sun-up                         (a) Pineapple

Correct Answer: B

Question 1425 : (i) Euphorbiaceae                             (a) Okra
(ii) Malvaceae                                   (b) Virus resistance
(iii) EMLA clones                               (c) M-27
(iv) Dwarf                                          (d) M – 7
(v) Semi dwarf                                  (e) Tapioka

  1. (i) Euphorbiaceae              (d) M – 7
    (ii) Malvaceae                    (c) M-27
    (iii) EMLA clones               (a) Okra
    (iv) Dwarf                           (b) Virus resistance
    (v) Semi dwarf                   (e) Tapioka
  2. (i) Euphorbiaceae             (b) Virus resistance
    (ii) Malvaceae                   (e) Tapioka
    (iii) EMLA clones              (d) M – 7
    (iv) Dwarf                         (c) M-27
    (v) Semi dwarf                 (a) Okra
  3. (i) Euphorbiaceae               (e) Tapioka
    (ii) Malvaceae                      (a) Okra
    (iii) EMLA clones                 (b) Virus resistance
    (iv) Dwarf                            (d) M – 7
    (v) Semi dwarf                    (c) M-27
  4. (i) Euphorbiaceae           (b) Virus resistance
    (ii) Malvaceae                 (a) Okra
    (iii) EMLA clones            (e) Tapioka
    (iv) Dwarf                        (d) M – 7
    (v) Semi dwarf                (c) M-27

Correct Answer: C

Question 1426 : Match the following
(i) Protocorms                                 (a) Oil palm
(ii) Bulblets                                       (b) Orchids
(iii) Somatic embryos                      (c) Begonia
(iv) Adventitious shoot buds           (d) Lily
(v) 2,4-D                                              (e) Callus formation

  1. (i) Protocorms                                      (b) Orchids
    (ii) Bulblets                                           (d) Lily
    (iii) Somatic embryos                          (c) Begonia
    (iv) Adventitious shoot buds              (a) Oil palm
    (v) 2,4-D                                                ​(e) Callus formation
  2. (i) Protocorms                              (c) Begonia
    (ii) Bulblets                                   (a) Oil palm
    (iii) Somatic embryos                 (b) Orchids
    (iv) Adventitious shoot buds     ​(e) Callus formation
    (v) 2,4-D                                       (d) Lily
  3. (i) Protocorms                            ​(e) Callus formation
    (ii) Bulblets                                 (a) Oil palm
    (iii) Somatic embryos               (c) Begonia
    (iv) Adventitious shoot buds  (d) Lily
    (v) 2,4-D                                      (b) Orchids
  4. (i) Protocorms                                 (d) Lily
    (ii) Bulblets                                      (b) Orchids
    (iii) Somatic embryos                     (a) Oil palm
    (iv) Adventitious shoot buds        (e) Callus formation
    (v) 2,4-D                                          (c) Begonia

Correct Answer: A

Question 1427 : The good Flowering Life of Rose is

  1. 1 – 2 years
  2. 3-5 years
  3. > 20 years
  4. 4-7 years

Correct Answer: D

Question 1428 : Asexually propagated plants are

  1. Vigrous
  2. Long Juveline phase
  3. True to Type
  4. All

Correct Answer: C

Question 1429 : Propagation method of Antinong Leptopus

  1. Seed
  2. Layering
  3. Cutting
  4. Grafting

Correct Answer: C

Question 1430 : Propagation method of Defeinbachia

  1. Seed
  2. Layering
  3. Cane cutting
  4. Budding

Correct Answer: C

Question 1431 : Edible part of Pomegranate

  1. Mesocarp
  2. Endocarp
  3. Whole fruit
  4. Fleshy Aril

Correct Answer: D

Question 1432 : Highest WUE

  1. Flood irrigation
  2. Drip
  3. Sprinkler
  4. None

Correct Answer: B

Question 1433 : Serdar cultivar of Guava released from

  1. New Delhi
  2. Bangalore
  3. Udaipur
  4. Pune

Correct Answer: D

Question 1434 : Marigold is propagated by

  1. Seed
  2. Cutting
  3. Layering
  4. Goote

Correct Answer: A

Question 1435 : Family of Bougainvellia is

  1. Rosaceae
  2. Nyctaginaceae
  3. Graminae
  4. Myrtaceae

Correct Answer: B

Question 1436 : Most serious problem in Apple is

  1. Scab
  2. DM
  3. PM
  4. Scale insect

Correct Answer: A

Question 1437 : Cidar is preserved by

  1. Benzoic acid
  2. SO2
  3. Salt
  4. Sugar

Correct Answer: B

Question 1438 : Pineapple is

  1. Climacteric fruit
  2. Non – climacteric fruit
  3. Both (a) and (b)
  4. None

Correct Answer: B

Question 1439 : Which is micronutrient ?

  1. K
  2. N
  3. Ca
  4. Zn

Correct Answer: D

Question 1440 : Family of Mango is

  1. Anacardiaceae
  2. Poaceae
  3. Rosaceae
  4. Myrtaceae

Correct Answer: A

0
Scroll to Top