MCQs-8

Question 1121 : Chrysanthemum is classified as …………. plant.

  1. Long day
  2. Short day
  3. Day neutral
  4. None of these

Correct Answer: B

Question 1122 : Heterosis Breeding is commonly used in following crop

  1. Tomato
  2. Chilli
  3. Brinjal
  4. Cucumber

Correct Answer: C

Question 1123 : Which of the following is considered as king of temperature fruits ?

  1. Apple
  2. Pear
  3. Pecanut
  4. Cherry

Correct Answer: A

Question 1124 : Which portion of citrus is edible ?

  1. Juicy seed coat
  2. Fleshy aril
  3. Juicy placental hairs
  4. Fleshy receptacle

Correct Answer: C

Question 1125 : Masing and Selfing breeding method is used in

  1. Papaya
  2. Turnip
  3. Allium sp.
  4. Mango

Correct Answer: C

Question 1126 : Kinnow was evolved by making cross between

  1. Citrus indica X Citrus aurantifolia
  2. Citrus limon X Citrus maderaspatana
  3. Citrus nobilis X Citrus willonia
  4. Citrus grandis X Citrus reticulate

Correct Answer: B

Question 1127 : For raisin making grapes are dipped in solution of

  1. NaOH
  2. Ca sulphate
  3. Sulphuric acid
  4. CCC

Correct Answer: A

Question 1128 : Largest Eletteria Cardomomum producing state

  1. Kerala
  2. Karnataka
  3. Tamil Nadu
  4. Rajasthan

Correct Answer: A

Question 1129 : In which of the following tissue culture is widely used ?

  1. Papaya
  2. Banana
  3. Pear
  4. Pineapple

Correct Answer: B

Question 1130 : Tissue culture is very common in

  1. Orchid
  2. Carnation
  3. Dahlia
  4. Gerbera

Correct Answer: A

Question 1131 : New castle is a veriety of

  1. Apple
  2. Almond
  3. Apricot
  4. Cherry

Correct Answer: C

Question 1132 : Narcotic drug is

  1. Poppy
  2. Cinchona
  3. Asgand
  4. All

Correct Answer: A

Question 1133 : Which of the following is a serious problem in coconut cultivation ?

  1. Stem bleeding
  2. Thanjaur wilt
  3. Opisinia arenosella
  4. Eryophid mites

Correct Answer: D

Question 1134 : Extraction of floral perfume is commonly

  1. Distillation
  2. Solvent extraction
  3. Maceration
  4. Enfurage

Correct Answer: B

Question 1135 : Bacterial gummosis is a serious disease of

  1. Peach
  2. Pear
  3. Apple
  4. Citrus

Correct Answer: A

Question 1136 : Which of the following is a micro nutrient loving plant ?

  1. Banana
  2. Papaya
  3. Citrus
  4. Bael

Correct Answer: C

Question 1137 : Sex reversal is found in

  1. Cucumber
  2. Papaya
  3. Banana
  4. Mango

Correct Answer: B

Question 1138 : Gummosis in citrus is caused by

  1. Virus
  2. Nematodes
  3. Aphid
  4. Bacteria

Correct Answer: B

Question 1139 : Pungency of radish is due to presence of

  1. Diallyl disulphide
  2. Allylpropyl disulphide
  3. Isothiosinate
  4. Dimethyl disulphide

Correct Answer: C

Question 1140 : Stratification method is used in

  1. Chilling treatment
  2. Heating
  3. Aging
  4. Storing

Correct Answer: A

Question 1141 : Which of the following is responsible for pungency of garlic ?

  1. Diallyl disulphide
  2. Allylpropyl disulphide
  3. Non adienal
  4. Isothiosinate

Correct Answer: A

Question 1142 : Nactarine is a Fuzzless in

  1. Plum
  2. Almond
  3. Apricot
  4. Peach

Correct Answer: D

Question 1143 : Seed plot technique is related to which of the following crop ?

  1. Tomato
  2. Rice
  3. Potato
  4. Sugarcane

Correct Answer: C

Question 1144 : Whiptail is mostly disorder in

  1. Cabbage
  2. Cauliflower
  3. Ginger
  4. Papaya

Correct Answer: B

Question 1145 : Red colour of tomatoes is due to presence of pigment

  1. Solanine
  2. Tomatine
  3. Lycopene
  4. None of these

Correct Answer: C

Question 1146 : Seed rate of onion is

  1. 8 – 10 kg/ha
  2. 18 – 20 kg/ha
  3. 5-10 kg/ha
  4. 25 kg/ha

Correct Answer: A

Question 1147 : Which of the following flower is resistant to nematodes ?

  1. Carnation
  2. Marigold
  3. Chrysanthemum
  4. Tulip

Correct Answer: B

Question 1148 : Perpetual carnation is commercially propagated by

  1. Seed
  2. Suckers
  3. Terminal stem cutting
  4. All of these

Correct Answer: C

Question 1149 : Quincunx planting is used

  1. Vegetable
  2. Flower
  3. Fruit
  4. Seed spices

Correct Answer: C

Question 1150 : Male sterility is common in ……..

  1. Carnation
  2. Petunia
  3. China aster
  4. Marigold

Correct Answer: D

Question 1151 : Round shape var. of Raddish is

  1. Japanese White
  2. Rapid Red White Tipped
  3. Pusa Himani
  4. Chinese Pink

Correct Answer: B

Question 1152 : Blossom end rot of tomato is a

  1. Bacterial disease
  2. Fungal disease
  3. Viral disease
  4. Physiological disorder

Correct Answer: D

Question 1153 : Chrysanthemum is a

  1. Short day plant
  2. Long day plant
  3. Day neutral plant
  4. Quantative long day plant

Correct Answer: A

Question 1154 : Ipomeax batatas requires photoperiodism of

  1. 7 hrs
  2. 9.5 hrs
  3. 13 hrs
  4. 11 hrs

Correct Answer: D

Question 1155 : Growing of crops by mixing their seed is known as

  1. Inter cropping
  2. Mixed cropping
  3. Alley farming
  4. Mixed farming

Correct Answer: B

Question 1156 : Concept of Lawn is developed from

  1. China
  2. England
  3. USA
  4. Japan

Correct Answer: B

Question 1157 : Gulkand is prepared by mixing rose petals and sugar in the ratio of

  1. 1:1
  2. 2:1
  3. 3:1
  4. Both (a) and (b)

Correct Answer: A

Question 1158 : Brassica oleraceae var. acephala is a botanical name of

  1. Cauliflower
  2. Cabbage
  3. Kale
  4. None

Correct Answer: C

Question 1159 : Grey mould of chrysanthemum is caused by

  1. Diplodia
  2. Botrytis
  3. Rhizoctonia
  4. Rhizopus

Correct Answer: B

Question 1160 : Okra having the chromosome number

  1. 90
  2. 130
  3. 40
  4. 80

Correct Answer: B

Question 1161 : Quickest method of preparing lawn is by ….

  1. Seed
  2. Plastering
  3. Dibbling
  4. Turfing

Correct Answer: D

Question 1162 : Which of the following training system is not used in grapes?

  1. Central leader
  2. Kniffen
  3. Bower system
  4. Trellis

Correct Answer: A

Question 1163 : Diploid apogamy is found in

  1. Allium sp.
  2. Pranus
  3. Knol khol
  4. Rice

Correct Answer: A

Question 1164 : Which of the following is not a crop grown for perfumery?

  1. Rose
  2. Lilium
  3. Geranium
  4. Carnation

Correct Answer: B

Question 1165 : Guava is a rich source of

  1. Vitamin A
  2. Fat
  3. Fibre
  4. Mallic acid

Correct Answer: C

Question 1166 : B.N. of Winter squash

  1. Cucurbita moschata
  2. Cucurbita maxima
  3. Cucumis melo
  4. Momordica charantia

Correct Answer: B

Question 1167 : In which state of India epicotyl grafting is very popular among mango growers ?

  1. Andhra Pradesh
  2. Maharashtra
  3. Jharkhand
  4. Madhya Pradesh

Correct Answer: B

Question 1168 : Diosgenin is found in

  1. Fennel
  2. Fenugreek
  3. Dill
  4. Juniper

Correct Answer: B

Question 1169 : Popular climber of India origin

  1. Tecoma catensis
  2. Bignonia venusta
  3. Pyrostegia
  4. Gloriosa superba

Correct Answer: D

Question 1170 : Which of the following is vinegar bacteria ?

  1. Lactobacillus
  2. Bacillus thuringiensis
  3. Acetobactor
  4. None

Correct Answer: C

Question 1171 : In DNA thymine always bound with

  1. Adinine
  2. Guanine
  3. Cytocine
  4. Uracil

Correct Answer: A

Question 1172 : Annual flower for shade

  1. Cineraria
  2. Stock
  3. Anthurium
  4. Rose

Correct Answer: A

Question 1173 : In Which plant part the process of photosynthesis takes place?

  1. Mitochondria
  2. Ribosomes
  3. Peroxysome
  4. Chloroplast

Correct Answer: D

Question 1174 : Morphologically fruit of pomegranate is known as

  1. Hesperidium
  2. Capsule
  3. Balausta
  4. Syconus

Correct Answer: C

Question 1175 : Disbudding is popular in

  1. Rose
  2. Chrysanthemum
  3. Tuberose
  4. Jasmine

Correct Answer: B

Question 1176 : Strawberry is a man made hybrid, it was developed by making cross between

  1. Fragaria ananas & F. chiloensis
  2. F. chiloensis & F. virginiana
  3. F. virginiana & F. chiloensis
  4. F. ananasa & F. virginiana

Correct Answer: B

Question 1177 : Nectarines are

  1. Smooth peaches
  2. Smooth pears
  3. Fuzzed peaches
  4. Dried peaches

Correct Answer: A

Question 1178 : Chemical used as germicide

  1. Urea
  2. Glucose
  3. Ca(NO3)2
  4. HQC

Correct Answer: D

Question 1179 : Which of the following fruit is having highest productivity in India ?

  1. Papaya
  2. Banana
  3. Grape
  4. Pineapple

Correct Answer: B

Question 1180 : Corm is used for propagation of

  1. Gladiolus
  2. Tuberase
  3. Lilium
  4. All

Correct Answer: A

Question 1181 : Cryopreservation is preserving products at very low temperature in

  1. Liquid CO2
  2. Liquid nitrogen
  3. Both (a) & (b)
  4. None of the above

Correct Answer: A

Question 1182 : Which of the following is a simplest measure of variability in a data set ?

  1. Regression
  2. Correlation
  3. Mean
  4. Range

Correct Answer: D

Question 1183 : Largest genera of orchid is

  1. Bulbophyllum
  2. Dendrobium
  3. Cymbidium
  4. None of the above

Correct Answer: A

Question 1184 : Bulbophyllum is

  1. Orchid
  2. Anthurium
  3. Tuber crop
  4. Cactus

Correct Answer: A

Question 1185 : Tree of sadness

  1. Jacaranda
  2. Hibiscus
  3. Nyctanthus arborisens
  4. None

Correct Answer: C

Question 1186 : Element present in chlorophyll is

  1. Mg
  2. Zn
  3. Ca
  4. C

Correct Answer: A

Question 1187 : Coconut endosperm is

  1. n
  2. 2n
  3. 3n
  4. 4n

Correct Answer: C

Question 1188 : Match the following:
1) Bathua                     (a) Malvaceae
2) Carrot                      (b) Convolvulaceae
3) Pea                          (c) Chenopodiaceae
(4) Okra                       (d)Umbellifereae
(5)Sweet potato           (e) Papilionaceae

  1. 1) Bathua                            (c) Chenopodiaceae
    2) Carrot                             (d)Umbellifereae
    3) Pea                                (e) Papilionaceae
    (4) Okra                             (a) Malvaceae
    (5)Sweet potato                 (b) Convolvulaceae
  2. 1) Bathua                            (b) Convolvulaceae
    2) Carrot                             (a) Malvaceae
    3) Pea                                 (e) Papilionaceae
    (4) Okra                              (d)Umbellifereae
    (5)Sweet potato                  (c) Chenopodiaceae
  3. 1) Bathua                            (a) Malvaceae
    2) Carrot                             (b) Convolvulaceae
    3) Pea                                (c) Chenopodiaceae
    (4) Okra                              (d)Umbellifereae
    (5)Sweet potato                  (e) Papilionaceae
  4. 1) Bathua                            (b) Convolvulaceae
    2) Carrot                             (a) Malvaceae
    3) Pea                                (c) Chenopodiaceae
    (4) Okra                             (e) Papilionaceae
    (5)Sweet potato                 (d) Umbellifereae

Correct Answer: A

Question 1189 : Product of plum is

  1. Prunes
  2. Perry
  3. Jam
  4. Cidar

Correct Answer: A

Question 1190 : High respiration in

  1. Banana
  2. Avocado
  3. Mango
  4. Pear

Correct Answer: B

Question 1191 : Pre – cooling is done

  1. To remove heat
  2. For better transportation
  3. Increasing self life
  4. None

Correct Answer: A

Question 1192 : Oil content used to measure harvest maturity

  1. Banana
  2. Mango
  3. Datepalm
  4. Avocado

Correct Answer: D

Question 1193 : self pollination in tomato is due to:

  1. Allogamy
  2. Cleistogamy
  3. Chasinogamy
  4. Autogamy

Correct Answer: C

Question 1194 : (1) 2.4.D                                  (a)Vitamin
(2) Auxin                                 (b)Fungicide
(3) Malathion                          (c) PGR
(4) Thiram                               (d) Herbicide
(5) Riboflavin                          (e) Pesticide

  1. (1) 2.4.D                      (e) Pesticide
    (2) Auxin                     (d) Herbicide
    (3) Malathion              (c) PGR
    (4) Thiram                  (b) Fungicide
    (5) Riboflavin             (a) Vitamin
  2. (1) 2.4.D                     (d) Herbicide
    (2) Auxin                    (c) PGR
    (3) Malathion             (e) Pesticide
    (4) Thiram                 (b)Fungicide
    (5) Riboflavin            (a)Vitamin
  3. (1) 2.4.D                  (d) Herbicide
    (2) Auxin                  (e) Pesticide
    (3) Malathion           (c) PGR
    (4) Thiram               (a)Vitamin
    (5) Riboflavin          (b)Fungicide
  4. (1) 2.4.D                  (e) Pesticide
    (2) Auxin                 (d) Herbicide
    (3) Malathion          (c) PGR
    (4) Thiram              (b)Fungicide
    (5) Riboflavin         (a)Vitamin

Correct Answer: B

Question 1195 : Delphinidin plant pigment is responsible for development of ………. Colour

  1. Red
  2. Blue
  3. Orange
  4. Pink

Correct Answer: B

Question 1196 : Major pest of ber plant is :

  1. Aphid
  2. Jassid
  3. Nematode
  4. Fruit fly

Correct Answer: D

Question 1197 : Date palm is :

  1. Dioecious
  2. Monoecious
  3. Gynoecious
  4. Trimonoecious

Correct Answer: A

Question 1198 : Pusa Srijan is a dwarf rootstock of :

  1. Mango
  2. Guava
  3. Citrus
  4. Grape

Correct Answer: B

Question 1199 : In a DNA molecule, thymine always pairs with:

  1. Adenine
  2. Guanine
  3. Cystocine
  4. Urecil

Correct Answer: A

Question 1200 : Match the following
(1)Plum                                (a)Stone fruit
(2)July elberta                      (b) Peach
(3)Guava canker                  (c) Fungi
(4)Little leaf                          (d) Cu deficiency
(5)Gummosis Virus              (e) Virus

  1. (1)Plum                             (b) Peach
    (2)July elberta                   (a)Stone fruit
    (3)Guava canker               (e) Virus
    (4)Little leaf                       (d) Cu deficiency
    (5)Gummosis Virus           (c) Fungi
  2. (1)Plum                             (d) Cu deficiency
    (2)July elberta                   (e) Virus
    (3)Guava canker               (b) Peach
    (4)Little leaf                       (a)Stone fruit
    (5)Gummosis Virus           (c) Fungi
  3. (1)Plum                            (e) Virus
    (2)July elberta                 (d) Cu deficiency
    (3)Guava canker             (c) Fungi
    (4)Little leaf                    (b) Peach
    (5)Gummosis Virus        (a)Stone fruit
  4. (1)Plum                                (a)Stone fruit
    (2)July elberta                      (b) Peach
    (3)Guava canker                  (c) Fungi
    (4)Little leaf                         (e) Virus
    (5)Gummosis Virus             (d) Cu deficiency

Correct Answer: D

Question 1201 : The non-preference insect – resistance mechanism is known as:

  1. Antichlorosis
  2. Antibiosis
  3. Antixenosis
  4. Antipheromonosis

Correct Answer: C

Question 1202 : Abscisie acid promotes :

  1. Leaf division
  2. Bud emergence
  3. Leaf senescence
  4. Shoot elongation

Correct Answer: C

Question 1203 : Jasminum sp. used for commercial essential oil :

  1. J. sambac
  2. J humile
  3. J. grandiflorum
  4. J. auriculatum

Correct Answer: D

Question 1204 : Mango variety ‘Sai Sugandha’ is a hybrid between:

  1. Kesar X  Totapuri
  2. Alphonso Neela
  3. Kesar X Alphonso
  4. Ratna Sindhu

Correct Answer: A

Question 1205 : Seedlessness in grape is due to:

  1. Stimulative parthenocarpy
  2. Stenospemocarpy
  3. Vegetative parthenocarpy
  4. Sterility

Correct Answer: B

Question 1206 : Match the following
(1) Self pollination               (a) Homozygosity
(2) Cross pollination            (b) Heterozygosity
(3) Apomixis                         (c) Lack of fertilization
(4) Amphimixis                     (d) Sexual pollination
(5) Almond                            (e) Self incompatibility

  1. (1) Self pollination              (a) Homozygosity
    (2) Cross pollination          (b) Heterozygosity
    (3) Almond                        (e) Self incompatibility
    (4) Amphimixis                  (d) Sexual pollination
    (5) Apomixis                     (c) Lack of fertilization
  2. (1) Self pollination                (d) Sexual pollination
    (2) Cross pollination             (c) Lack of fertilization
    (3) Almond                           (b) Heterozygosity
    (4) Amphimixis                     (a) Homozygosity
    (5) Apomixis                   ​      (e) Self incompatibility
  3. (1) Self pollination                (e) Self incompatibility
    (2) Cross pollination             (d) Sexual pollination
    (3) Almond                           (c) Lack of fertilization
    (4) Amphimixis                     (b) Heterozygosity
    (5) Apomixis                         (a) Homozygosity
  4. (1) Self pollination            (e) Self incompatibility
    (2) Cross pollination         (b) Heterozygosity
    (3) Almond                       (a) Homozygosity
    (4) Amphimixis                 (d) Sexual pollination
    (5) Apomixis                     (c) Lack of fertilization

Correct Answer: A

Question 1207 : Man made vegetable is :

  1. Rutabaga
  2. Cauliflower
  3. Kale
  4. Cabbage

Correct Answer: A

Question 1208 : Sex reversion is commonly found in which of following crops ?

  1. Strawberry
  2. Banana
  3. Papaya
  4. Mango

Correct Answer: C

Question 1209 : Nutritional quality breeding deals with genetic  improvement  in

  1. Vitamins
  2. Oil
  3. Protein
  4. All of the above

Correct Answer: D

Question 1210 : In green vegetables, the limiting aminoacid is

  1. Tryptophan
  2. Methionine
  3. Lysine
  4. Argining

Correct Answer: B

Question 1211 : Development of embryo from egg cell without fertilization is called

  1. Apospory
  2. Autogamy
  3. Parthenogenesis
  4. Apogamy

Correct Answer: C

Question 1212 : South-west monsoon contributes about ………… of total rainfall

  1. 30 %
  2. 20%
  3. 50%
  4. 85%

Correct Answer: D

Question 1213 : Self pollination is a form of

  1. Out – breeding
  2. Inbreeding
  3. Random mating
  4. None of the above

Correct Answer: B

Question 1214 : Crossing over takes place in

  1. Lepetene
  2. Zygotene
  3. Pachytene
  4. Diplotene

Correct Answer: C

Question 1215 : Apple is classified as

  1. Long day plant
  2. Short day plant
  3. Day neutral plant
  4. Both (a) and (b)

Correct Answer: A

Question 1216 : Gladiolus belongs to the botanical family of

  1. Caryochylaceae
  2. Lilliaceae
  3. Iridaceae
  4. Agvaceae

Correct Answer: C

Question 1217 : Cultivation of two crops together in the same field by mixing their seed is called

  1. Mixed farming
  2. Intercropping
  3. Mixed cropping
  4. Double cropping

Correct Answer: C

Question 1218 : Evergreen’ is a somaclone of

  1. Potato
  2. Black berry
  3. Strawberry
  4. Plum

Correct Answer: C

Question 1219 : In genome, each type of chromosome is represented

  1. Once
  2. Twice
  3. Thrice
  4. Many times

Correct Answer: A

Question 1220 : Trichosanthes dioicia is a native of

  1. China
  2. India
  3. Central America
  4. Peru

Correct Answer: B

Question 1221 : Cashew nut is native of

  1. Mexico
  2. Brazil
  3. Chile
  4. India

Correct Answer: C

Question 1222 : Which one of the following was used as female parent for development of kinnow ?

  1. Willow leaf mandarin
  2. Satsuma mandarin
  3. Anshui mandarin
  4. King mandar

Correct Answer: D

Question 1223 : Ber  Propagation by budding is done during

  1. January – February
  2. July – August
  3. (b)March – April
  4. May – June

Correct Answer: C

Question 1224 : The Headquarter of World Trade Organization(WTO) is located at

  1. Geneva
  2. London
  3. New York
  4. Paris

Correct Answer: A

Question 1225 : About 95 to 99.5 % portion of plant tissues are made of

  1. C, H and O
  2. N, P and K
  3. Ca, Mg and O
  4. Cu, Zn and Fe

Correct Answer: A

Question 1226 : The genetic constitution of zygotic and nucellar seedlings of citrus is ……….

  1. Same
  2. Different
  3. Both (a) and (b)
  4. None of the above

Correct Answer: C

Question 1227 : The best suited intercrop in banana is

  1. Guava
  2. Litchi
  3. Ginger
  4. Papaya

Correct Answer: D

Question 1228 : Low temperature in apple usually causes

  1. Bitterpit
  2. Nitrogen deficiency
  3. Russeting
  4. Chloride toxicity

Correct Answer: C

Question 1229 : In which of the following crops curing is done to ripening?

  1. Guava
  2. Apple
  3. Orange
  4. Banana

Correct Answer: D

Question 1230 : Cytoplasmic  genes are found in

  1. Mitochondria
  2. Chloroplasts
  3. Both (a) and (b)
  4. Nucleus

Correct Answer: C

Question 1231 : Alkali soils are reclaimed by

  1. Calcium chloride
  2. Gypsum
  3. Lime
  4. All of the above

Correct Answer: B

Question 1232 : in which of the following fruit crops, vitamin ‘A’ content is highest ?

  1. Grape
  2. Strawberry
  3. Papaya
  4. Mango

Correct Answer: D

Question 1233 : Delphinidin, a plant pigment responsible for the development of ……… colour in flowers

  1. Red
  2. Blue
  3. Orange
  4. Pink

Correct Answer: B

Question 1234 : Many fold effects of a gene refer to

  1. Penetrance
  2. Epinasty
  3. Epistasis
  4. Pleiotropy

Correct Answer: D

Question 1235 : The predominant pigment, responsible for red colour of tomatoes is due to

  1. B – carotene
  2. Xanthophyll
  3. Anthocyanin
  4. Lycopene

Correct Answer: D

Question 1236 : ‘Sui generis’ is a latin phrase which means

  1. A new system
  2. A secure system
  3. A system of its own
  4. A conventional system

Correct Answer: C

Question 1237 : Golden nematode is a common pest of

  1. Okra
  2. Tomato
  3. Potato
  4. Brinjal

Correct Answer: D

Question 1238 : Which of the following is a man made vegetable ?

  1. Cluster bean
  2. Artichoke
  3. Rutabaga
  4. Winged bean

Correct Answer: C

Question 1239 : Nutmeg plants are

  1. Andromonoecious
  2. Monoecious
  3. Androdiocious
  4. Dioecious

Correct Answer: D

Question 1240 : In mango emergence of new growth flushes simultaneously with fruiting or immediately after harvest, is indicative of

  1. Biennial bearing
  2. Regular bearing
  3. Vigorous growth
  4. Poor fruiting

Correct Answer: B

Question 1241 : In mango expression of skin colour is genetically controlled by

  1. Single dominant gene
  2. Oligogene
  3. Polygene
  4. Cytoplasmic gene

Correct Answer: A

Question 1242 : Prunus cerasus is known to have originated by a cross of

  1. P. avium X P. fruticosa
  2. P. fruticosa X  P. avium
  3. Wild species X P. fruticosa
  4. None of the above

Correct Answer: A

Question 1243 : Recently released dwarf rootstock of guava “Pusa Srijan” is cytogenetically

  1. Tetrasomic
  2. Double monosomic
  3. Trisomic
  4. Nullisomic

Correct Answer: A

Question 1244 : The practice of cutting pseudostem leaving 0.6 height in banana is known as

  1. Mattocking
  2. Decotting
  3. Xecottin
  4. Dehorning

Correct Answer: A

Question 1245 : Other than mango and cocoa, the sorophytic self incompatibility is also reported in fruit crop

  1. Aonla
  2. Bael
  3. Citru
  4. Mangosteen

Correct Answer: A

Question 1246 : Name the evergreen subtropical fruit crop belonging to Rosaceae family

  1. Loquat
  2. Avocado
  3. Peach
  4. Plums

Correct Answer: A

Question 1247 : Nucleus was first discovered by

  1. Benda (1877)
  2. Camitto Golgi (1832)
  3. Robert Brown (1833)
  4. Flemming (1882)

Correct Answer: C

Question 1248 : Cincturing is a technique followed in Japan for increasing precocity of bearing of young vigorous cultivars of

  1. Persimmon
  2. Litchi
  3. Passion fruit
  4. Longan

Correct Answer: B

Question 1249 : Mitosis takes place in which of the following organs ?

  1. Reproductive organs
  2. Somatic organs
  3. Anthers
  4. Both (a) and (b)

Correct Answer: D

Question 1250 : In avocado, the maximum oil content is recovered from
the fruits belonging to

  1. Mexican race
  2. Guatemalan race
  3. West Indian race
  4. American race

Correct Answer: A

Question 1251 : In self incompatible loquat cultivars, the site of self incompatibility reaction is in

  1. Stigmatic surface
  2. Styler region
  3. Ovary region
  4. Pollen tube germination inhibition

Correct Answer: B

Question 1252 : A nullisomic individual is represented by

  1. 2n-1
  2. 2 n + 1
  3. 2 n + 2
  4. 2n – 2

Correct Answer: C

Question 1253 : Colour blindness genes are located on

  1. Y chromosomes
  2. X chromosomes
  3. Autosomes
  4. All of the above

Correct Answer: B

Question 1254 : Gametes are usually …………….. cells.

  1. Diploid
  2. Haploid
  3. Germ
  4. Polyploid

Correct Answer: B

Question 1255 : It is most primitive cultivated type fig with short styled pistillate flowers and functional staminate flowers

  1. Caprifig
  2. Sanpedro fig
  3. Smyrna fig
  4. Common fig

Correct Answer: A

Question 1256 : Plant to plant distance in citrus plantation is

  1. 4-6 meters
  2. 9 – 10 meters
  3. 7.5 – 9 meters
  4. 12 – 15 meters

Correct Answer: A

Question 1257 : In a DNA molecule, thymine always pair with

  1. Adenine
  2. Guanine
  3. Cytosine
  4. Urecil

Correct Answer: A

Question 1258 : In metaphase stage of cell division chromosomes are arranged on

  1. Equitorial plate
  2. Polar plate
  3. Centromere
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 1259 : Regeneration of a plant from a single cell in culture medium is called as

  1. Protoplast culture
  2. Meristem culture
  3. Organ culture
  4. Cell culture

Correct Answer: D

Question 1260 : The number of chromosomes is reduced to half in plants obtained by

  1. Anther culture
  2. Ovule culture
  3. Shoot tip culture
  4. Both (a) and (b)

Correct Answer: D

Question 1261 : Monohybrids are derived by hybridizing two individuals  which differ for

  1. Single character
  2. Double character
  3. Quadriple character
  4. Multiple character

Correct Answer: A

Question 1262 : Building slow fires emitting smoke in the orchard to induce flowering in some fruit crops is called as

  1. Smudging
  2. Smoking
  3. Firing
  4. None of the above

Correct Answer: A

Question 1263 : Textile fibre producing Musa species is

  1. M. basjoo
  2. M. velutina
  3. M. ornate
  4. M. beccari

Correct Answer: A

Question 1264 : The term genotype term genotype and phenotype was coined by

  1. Correns (1900)
  2. Johanson (1903)
  3. Shull (1908)
  4. East (1908)

Correct Answer: B

Question 1265 : The plants which do not set fruits with their own pollen  are called

  1. Self – unfruitful
  2. Unfruitful
  3. Cross mating
  4. Cross fruitful

Correct Answer: A

Question 1266 : First intergeneric hybrid between raddish and cabbage was made by

  1. Hull (1945)
  2. Rimpu (1890)
  3. Andrew Knight (1800)
  4. Karpechenko (1927)

Correct Answer: D

Question 1267 : Which of the following fruit trees requires chilling before flowering?

  1. Apple and cherry
  2. Mango and Sapota
  3. Banana and Kinnow
  4. Neem and Palm

Correct Answer: A

Question 1268 : Which is the national fruit of India ?

  1. Mango
  2. Papaya
  3. Banana
  4. Coconut

Correct Answer: A

Question 1269 : Central Agricultural Research Institute is located at

  1. Kolkata
  2. Port Blair
  3. Vishakhapatnam
  4. Thiruvananthapuram

Correct Answer: B

Question 1270 : Vegetative propagation of datepalm is through:

  1. Runners
  2. Suckers
  3. Slips
  4. Stolen

Correct Answer: B

Question 1271 : Quarantine inspection of Agricultural and horticultural crops is carried out by

  1. Botanical survey of India
  2. Forest Research Institute, Dehradun
  3. Indian Agricultural Research Institute, New Delhi
  4. National Bureau of Plant Genetic Resources, New Delhi

Correct Answer: D

Question 1272 : Self incompatibility results due to

  1. Genetic causes
  2. Morphological causes
  3. Physiological and biochemical causes
  4. All of the above

Correct Answer: D

Question 1273 : The principles of experimental designs includes

  1. Local control
  2. Replication
  3. Randomization
  4. All of the above

Correct Answer: D

Question 1274 : Mendelian population refers to ………….. sharing individuals

  1. Different gene pool
  2. Mixed gene pool
  3. Same gene pool
  4. Both A and B

Correct Answer: C

Question 1275 : Denitrification is more in

  1. Light soils
  2. Water logged soil
  3. Well drained soils
  4. Heavy soils

Correct Answer: B

Question 1276 : The Annona species having  rotoandrous flowers

  1. A. muricata
  2. A. squamosal
  3. A. atemoya
  4. A. cherimola

Correct Answer: A

Question 1277 : Quantitative characters are governed by

  1. Monogene
  2. Bi-gene
  3. Recessive gene
  4. Polygene

Correct Answer: D

Question 1278 : The major plant nutrients are propagated through

  1. N, P, K
  2. Fe, Mn, Zn
  3. Co, CI, Na
  4. Cu, Mo, B

Correct Answer: A

Question 1279 : Total wheat production registered a ………. trend during last two years in India

  1. Increasing
  2. Decreasing
  3. Constant
  4. Highly increasing

Correct Answer: A

Question 1280 : Rubber plant is commercially propagated

  1. Cutting
  2. Budding
  3. Layering
  4. Seed

Correct Answer: B

0
Scroll to Top