MCQs-7

Question 961 : Which is manmade vegetable ?

  1. Artichoke
  2. Rutabaga
  3. Brinjal
  4. None

Correct Answer: B

Question 962 : Which is autotetraploid ?

  1. Onion
  2. Garlic
  3. Leak
  4. Brinjal

Correct Answer: C

Question 963 : Seedrate for lawn per has (kg/ha)

  1. 5
  2. 15
  3. 25
  4. 35

Correct Answer: C

Question 964 : In grapes cane and spur are called as

  1. Fruiting bodies
  2. Fruiting cluster
  3. Both
  4. None

Correct Answer: A

Question 965 : Features of English Garden

  1. Rockery
  2. \Lawn
  3. Herbaceous border
  4. All

Correct Answer: D

Question 966 : Which is early variety of Ber

  1. Umran
  2. Sanaur
  3. Thar serika
  4. Banarasi Kadaka

Correct Answer: C

Question 967 : Which is known as Ripening hormone?

  1. GA3
  2. NAA
  3. ABA
  4. C2H2

Correct Answer: D

Question 968 : Gas emitted during fruit ripening is

  1. CO2
  2. 02
  3. Ethylene
  4. None

Correct Answer: C

Question 969 : Fruit cracking in pomegranate is due to due to deficiency of

  1. B
  2. Zn
  3. Mo
  4. Fe

Correct Answer: A

Question 970 : Vapour heat treatment is done in

  1. Apple
  2. Pear
  3. Mango
  4. All

Correct Answer: C

Question 971 : Amygdalin is found in which fruit crop ?

  1. Walnut
  2. Almond
  3. Guava
  4. Apple

Correct Answer: C

Question 972 : Gynodiaecious papaya variety is

  1. Sunrise solo
  2. Pusa nanha
  3. Pusa dwarf
  4. Pusa jaint

Correct Answer: A

Question 973 : Karnal bunt is a serious disease of

  1. Rice
  2. Maize
  3. Wheat
  4. Pea

Correct Answer: C

Question 974 : Optimum sucker weight for planting of datepalm

  1. 1-1.5kg
  2. 8-15 kg
  3. 5 – 8 kg
  4. 20 – 30 kg

Correct Answer: B

Question 975 : Origin of datepalm

  1. South Africa
  2. India
  3. Mediterrenean region
  4. China

Correct Answer: C

Question 976 : Bahar treatment is done in which crop ?

  1. Citrus
  2. Mango
  3. Papaya
  4. Grape

Correct Answer: A

Question 977 : Virus free plant obtained through

  1. Meristem culture
  2. Anture culture
  3. Ovula culture
  4. All

Correct Answer: A

Question 978 : Correlation coefficient lies between

  1. – I to1
  2. 0 to 1
  3. – to
  4. – 1 to 0

Correct Answer: A

Question 979 : Chemical used to break dormancy of pota

  1. GA3
  2. Thiourea
  3. NAA
  4. 2-4-D

Correct Answer: B

Question 980 : Cricket ball is the variety of

  1. Guava
  2. Orange
  3. Sapota
  4. Papaya

Correct Answer: C

Question 981 : Edible part of pomegranate

  1. Mesocarp
  2. Endocarp
  3. Both (a) and (b)
  4. Aril

Correct Answer: D

Question 982 : Newly developed basmati rice variety of IARI

  1. Pusa 1459
  2. Pusa 1121
  3. Pusa Sugandh
  4. Pusa Basmati

Correct Answer: B

Question 983 : Which is Viviparron vegetable crop ?

  1. Rutabhaga
  2. Pea
  3. Chow-chow
  4. Cucumber

Correct Answer: C

Question 984 : Watermelon triploid production by

  1. Transgenic breeding
  2. Mutation
  3. Polyploidy
  4. Hybridization

Correct Answer: C

Question 985 : Cashewnut commercially propagated by

  1. T- Budding
  2. Softwood grafting
  3. Layering
  4. Cutting

Correct Answer: B

Question 986 : Triploids are generally

  1. Fertile
  2. Sterile
  3. Male sterile
  4. Male fertile

Correct Answer: B

Question 987 : Which is the grape rootstock for saline soil ?

  1. Dagridge
  2. Gloria
  3. St. Georgia
  4. Riperia

Correct Answer: A

Question 988 : Indicator plant for tristiza disease

  1. Lemon
  2. Lime
  3. Mandarin
  4. Guava

Correct Answer: B

Question 989 : Palam priya variety of Pea show resistant to

  1. DM
  2. PM
  3. Blight
  4. None

Correct Answer: B

Question 990 : Leaf curl of tomato transmitted by

  1. Aphid
  2. Jassid
  3. Hopper
  4. White fly

Correct Answer: D

Question 991 : YVMV Resistant variety of okra

  1. Pusa sawani
  2. Arka anamika
  3. Pea nalmalli
  4. All

Correct Answer: D

Question 992 : Botanical name of Mountain Papaya

  1. Carica papaya.
  2. Carica candamergensis
  3. Carica quercifolia
  4. All

Correct Answer: B

Question 993 : Which is leading vegetable producing state ?

  1. Tamil Nadu
  2. Madhya Pradesh
  3. West Bengal
  4. Orissa

Correct Answer: C

Question 994 : Which Medicinal Plant is having alkaloids and edible nutritional seeds ?

  1. Pariwinkle
  2. Serpaganda
  3. Pipali (Long Pepper)
  4. Opium Pappy

Correct Answer: D

Question 995 : Ribosomes are produced in

  1. Mitochondria
  2. ER
  3. Lysosomes
  4. Protoplast

Correct Answer: B

Question 996 : In small samples which test is used ?

  1. t test
  2. F test
  3. test
  4. Z test

Correct Answer: A

Question 997 : Which of the following hormone used as

  1. 2-4-D
  2. NAA
  3. ABA
  4. IAA

Correct Answer: A

Question 998 : Leafy vegetable are rich source of

  1. Fe
  2. Falic acid
  3. Mg
  4. None of the above

Correct Answer: B

Question 999 : Match the following:
(i) Marigold                                  (a) Bulb
(ii) Tuberose                                (b) Seed
(iii) Carnation                               (c) Corm
(iv) Canna                                    (d) Rhizome
(v) Gladiolus                                (e) Cutting

  1. (i) Marigold                                  (b) Seed
    (ii) Tuberose                                (a) Bulb
    (iii) Carnation                              (e) Cutting
    (iv) Canna                                   (d) Rhizome
    (v) Gladiolus                               (c) Corm
  2. (i) Marigold                                (c) Corm
    (ii) Tuberose                             (d) Rhizome
    (iii) Carnation                            (e) Cutting
    (iv) Canna                                 (a) Bulb
    (v) Gladiolus                             (b) Seed
  3. (i) Marigold                               (a) Bulb
    (ii) Tuberose                             (b) Seed
    (iii) Carnation                            (d) Rhizome
    (iv) Canna                                 (e) Cutting
    (v) Gladiolus                              (c) Corm
  4. (i) Marigold                 (b) Seed
    (ii) Tuberose               (c) Corm
    (iii) Carnation              (a) Bulb
    (iv) Canna                   (e) Cutting
    (v) Gladiolus               (d) Rhizome

Correct Answer: A

Question 1000 : (1) Ridge gourd                            (a) 22
(ii) French bean                            (b) 26
(iii) Okra                                        (c) 12
(iv) Spinach                                  (d) 130
(v) Pea                                          (e) 14
Ans i-b, ii-a, iii-d, iv-C, v-e

  1. (1) Ridge gourd                                 (c) 12
    (ii) French bean                                 (d) 130
    (iii) Okra                                            (e) 14
    (iv) Spinach                                       (b) 26
    (v) Pea                                              (a) 22
  2. (1) Ridge gourd                  (b) 26
    (ii) French bean                  (a) 22
    (iii) Okra                             (d) 130
    (iv) Spinach                        (c) 12
    (v) Pea                                (e) 14

C.​(1) Ridge gourd                   (e) 14
(ii) French bean                   (c) 12
(iii) Okra                              (d) 130
(iv) Spinach                         (a) 22
(v) Pea                                (b) 26

D.​(1) Ridge gourd                  (a) 22
(ii) French bean                  (b) 26
(iii) Okra                              (c) 12
(iv) Spinach                        (d) 130
(v) Pea                                (e) 14

Correct Answer: B

Question 1001 : Match the following
(i) Coriander                                (a) Linalool
(ii) Fenugreek                              (b) Curcumin
(iii) Turmeric                                (c) Diosgenin
(iv) Fig                                         (d) Papain
(v) Papaya                                   (e) Ficin

  1. (i) Coriander            (d) Papain
    (ii) Fenugreek         (c) Diosgenin
    (iii) Turmeric           (b) Curcumin
    (iv) Fig                    (a) Linalool
    (v) Papaya             (e) Ficin
  2. (i) Coriander         (c) Diosgenin
    (ii) Fenugreek       (e) Ficin
    (iii) Turmeric         (a) Linalool
    (iv) Fig                  (b) Curcumin
    (v) Papaya           (d) Papain
  3. (i) Coriander            (e) Ficin
    (ii) Fenugreek          (d) Papain
    (iii) Turmeric            (c) Diosgenin
    (iv) Fig                     (b) Curcumin
    (v) Papaya               (a) Linalool
  4. (i) Coriander              (a) Linalool
    (ii) Fenugreek            (c) Diosgenin
    (iii) Turmeric              (b) Curcumin
    (iv) Fig                       (e) Ficin
    (v) Papaya                 (d) Papain

Correct Answer: D

Question 1002 : Match the following
(1) Star lily                                    (a) Amaryllis
(ii) Sword lily                                 (b) Gladiolus
(iii) Antirrhinum                             (c) Dag flower
(iv) Ice plant                                  (d) Fig marigold
(v) Summer cyprus                       (e) Kochia
Ans i-a,ii-b, iii-c, iv-d, ve

  1. (1) Star lily                                  (b) Gladiolus
    (ii) Sword lily                               (a) Amaryllis
    (iii) Antirrhinum                           (d) Fig marigold
    (iv) Ice plant                                (c) Dag flower
    (v) Summer cyprus                     (e) Kochia
  2. (1) Star lily                                 (e) Kochia
    (ii) Sword lily                              (c) Dag flower
    (iii) Antirrhinum                          (a) Amaryllis
    (iv) Ice plant                              (d) Fig marigold
    (v) Summer cyprus                   (b) Gladiolus
  3. (1) Star lily                                    (a) Amaryllis
    (ii) Sword lily                                 (b) Gladiolus
    (iii) Antirrhinum                             (c) Dag flower
    (iv) Ice plant                                  (d) Fig marigold
    (v) Summer cyprus                       (e) Kochia

D.​(1) Star lily                      (e) Kochia
(ii) Sword lily                  (d) Fig marigold
(iii) Antirrhinum              (a) Amaryllis
(iv) Ice plant                  (b) Gladiolus
(v) Summer cyprus       (c) Dag flower

Correct Answer: C

Question 1003 : Match the following
(i)English garden                               (a) Well
(ii) Japanese garden                          (b) Lawn
(iii) Mughal garden                             (c) Bardari
(iv) Garden adornment                       (d) Seat
(v) Garden style                                  (e) Informal

  1. (i) English garden                   (b) Lawn
    (ii) Japanese garden              (a) Well
    (iii) Mughal garden                 (c) Bardari
    (iv) Garden adornment          (d) Seat
    (v) Garden style                     (e) Informal
  2. (i) English garden                     (e) Informal
    (ii) Japanese garden                (b) Lawn
    (iii) Mughal garden                   (a) Well
    (iv) Garden adornment            (c) Bardari
    (v) Garden style                       (d) Seat
  3. (i) English garden                       (c) Bardari
    (ii) Japanese garden                  (a) Well
    (iii) Mughal garden                     (e) Informal
    (iv) Garden adornment              (b) Lawn
    (v) Garden style                         (d) Seat
  4. (i) English garden                        (a) Well
    (ii) Japanese garden                   (e) Informal
    (iii) Mughal garden                      (d) Seat
    (iv) Garden adornment               (c) Bardari
    (v) Garden style                         (b) Lawn

Correct Answer: A

Question 1004 : Match the following
(i) Pusa Sambandh                               (a) Carrot
(ii) Pusa Yamdagini                               (b) Cauliflower
(iii) Whiptail                                           (c) Mo deficiency
(iv) Browning                                         (d) Cutting
(v) Sweet Potato                                   (e) Cabbage

  1. (i) Pusa Sambandh                          (e) Cabbage
    (ii) Pusa Yamdagini                          (a) Carrot
    (iii) Whiptail                                      (c) Mo deficiency
    (iv) Browning                                   (b) Cauliflower
    (v) Sweet Potato                             (d) Cutting
  2. (i) Pusa Sambandh                        (a) Carrot
    (ii) Pusa Yamdagini                       (e) Cabbage
    (iii) Whiptail                                   (b) Cauliflower
    (iv) Browning                                (c) Mo deficiency
    (v) Sweet Potato                          (d) Cutting
  3. (i) Pusa Sambandh                           (a) Carrot
    (ii) Pusa Yamdagini                           (b) Cauliflower
    (iii) Whiptail                                       (c) Mo deficiency
    (iv) Browning                                    (d) Cutting
    (v) Sweet Potato                             (e) Cabbage
  4. (i) Pusa Sambandh                               (a) Carrot
    (ii) Pusa Yamdagini                               (e) Cabbage
    (iii) Whiptail                                           (b) Cauliflower
    (iv) Browning                                        (c) Mo deficiency
    (v) Sweet Potato                                  (d) Cutting

Correct Answer: A

Question 1005 : Horticulture sector covers ……% of total cropped area ?

  1. 9
  2. 15
  3. 20
  4. 25

Correct Answer: A

Question 1006 : car ripening, curing is done in which fruit crop ?

  1. Mango
  2. Grape
  3. Banana
  4. Guava

Correct Answer: C

Question 1007 : In which vegetable crop curing is done?

  1. Garlic
  2. Potato
  3. Onion
  4. Yam

Correct Answer: C

Question 1008 : The headquarter of World Trade Organisation is located at

  1. Geneva
  2. New York
  3. Brazil
  4. Canada

Correct Answer: A

Question 1009 : AVRTC is situated at

  1. Brazil
  2. Taiwan
  3. Geneva
  4. New York

Correct Answer: B

Question 1010 : Which of the following institute is located in India ?

  1. IRRI
  2. CIMMYT
  3. ICRISAT
  4. AVRTC

Correct Answer: C

Question 1011 : About 95 – 99.5% of plant part is made up of

  1. C, H, O
  2. N, P, K
  3. S, Ca
  4. B, Mg

Correct Answer: A

Question 1012 : Browning of cauliflower is caused due to deficiency of

  1. Ca
  2. B
  3. Mo
  4. Mn

Correct Answer: B

Question 1013 : Buttoning, a physiological disorder is related to which of the  following vegetable crop ?

  1. Cabbage
  2. Knol khol
  3. Cauliflower
  4. Broccoli

Correct Answer: C

Question 1014 : Which plant part shows symptoms of Ca deficiency?

  1. Lower leaves
  2. Terminal leaves
  3. New leaves
  4. All of these

Correct Answer: B

Question 1015 : Hollow stem is generally more prominent in

  1. Small sized tubers
  2. Medium sized tubers
  3. Over sized tubers
  4. All of these

Correct Answer: C

Question 1016 : Which group of fruits is non climatric in nature

  1. Banana & Mango
  2. Guava & Orange
  3. Mandrin & Grape
  4. All of these

Correct Answer: C

Question 1017 : Which subtropical fruit is evergreen in nature ?

  1. Loquat
  2. Litchi
  3. Bael
  4. Guava

Correct Answer: A

Question 1018 : Loquat belongs to family

  1. Rosaceae
  2. Rutaceae
  3. Myrtaceae
  4. Anacardiaceae

Correct Answer: A

Question 1019 : Calyx splitting is a very common physiological disorder of

  1. Chrysanthemum
  2. Gladiolus
  3. Anthurium
  4. Carnation

Correct Answer: D

Question 1020 : Which of the following vegetable is often cross pollinated ?

  1. Tomato
  2. Cow pea
  3. Brinjal
  4. Lima bean

Correct Answer: D

Question 1021 : Root and shoot pruning is a very common practice in

  1. Rose
  2. Guava
  3. Jamun
  4. Gladiolus

Correct Answer: A

Question 1022 : Which of the variety of cauliflower is late maturing?

  1. Pusa deepali
  2. Pusa himjyoti
  3. Pusa agni
  4. Pusa sharad

Correct Answer: B

Question 1023 : Most of the dry lower exporting companies of India are located at

  1. Bengaluru
  2. Delhi
  3. Punjab
  4. Toticorin

Correct Answer: D

Question 1024 : Black leg is a major disorder of

  1. Knol khol
  2. Brussels sprout
  3. Cabbage
  4. Cauliflower

Correct Answer: C

Question 1025 : Which of the following is suitable dessicant for flower drying?

  1. Silica gel
  2. Sand
  3. Boric acid
  4. All of these

Correct Answer: D

Question 1026 : Metaxenia is normally found in which of the following fruit crop?

  1. Aonla
  2. Ber
  3. Date palm
  4. Fig

Correct Answer: C

Question 1027 : Which of the given plant is / are diocious ?

  1. Papaya
  2. Date palm
  3. Asparagus
  4. All of these

Correct Answer: D

Question 1028 : Date palm is propagated by

  1. Runners
  2. Suckers
  3. Stolon
  4. Rhizomes

Correct Answer: B

Question 1029 : Harvesting of datepalm in India is done at which stage?

  1. Dang
  2. Pind
  3. Doka
  4. None of the above

Correct Answer: C

Question 1030 : Which fruit crop is polygamous in nature ?

  1. Banana
  2. Papaya
  3. Mango
  4. Aonla

Correct Answer: B

Question 1031 : Which fruit crop is highly susceptible to waterlogging ?

  1. Datepalm
  2. Mango
  3. Guava
  4. Papaya

Correct Answer: D

Question 1032 : Which of the following is exotic fruit ?

  1. Bael
  2. Phalsa
  3. Jackfruit
  4. Pineapple

Correct Answer: D

Question 1033 : Pheromone trap is used to attract

  1. Male moth
  2. Male bug
  3. Female moth
  4. Female bug

Correct Answer: A

Question 1034 : Inter stock is used to overcome!

  1. Sexual incompatibility
  2. Asexual incompatiblity
  3. Stionitic effect
  4. None of these

Correct Answer: B

Question 1035 : Chimera can be maintained by

  1. Apomixis
  2. Adventitious shoot  formation
  3. Cutting and grafting
  4. Somatic embryogenesis

Correct Answer: C

Question 1036 : The process of development of embryo from egg cell fertilization is known as

  1. Apomixis
  2. Parthenogenesis
  3. Apogamy
  4. Apospory

Correct Answer: B

Question 1037 : Degreening is done in most of fruit crops except

  1. Guava
  2. Mango
  3. Banana
  4. Grape

Correct Answer: D

Question 1038 : Thimma is a cultivar of

  1. Chrysanthemum
  2. Marigold
  3. Bougainvillea
  4. China aster

Correct Answer: C

Question 1039 : Buogainvillea climbs by means of

  1. Tendrils
  2. Petioles
  3. Hooks
  4. All of these

Correct Answer: C

Question 1040 : Pusa srijan, an aneuploid rootstock belongs to which fruit crop ?

  1. Citrus
  2. Apple
  3. Guava
  4. Berf

Correct Answer: C

Question 1041 : Caprification is done in which of the following ?

  1. Common fig
  2. Wild fig
  3. Symrna fig
  4. Edible fig

Correct Answer: C

Question 1042 : Maximum …… % pollinizer trees are recommended in apple orchard.

  1. 11
  2. 22
  3. 32
  4. 33

Correct Answer: D

Question 1043 : Thornless rootstock of rose “Nishkant” was developed at

  1. IIHR
  2. TNAU
  3. IARI
  4. CIAH

Correct Answer: A

Question 1044 : Journal INDIAN HORTICULTURE is published from

  1. IIHR
  2. IARI
  3. ICAR
  4. PAU

Correct Answer: C

Question 1045 : Arka Alok is a variety of tomato which shows resistance against

  1. Bacterial wilt
  2. Nematodes
  3. TLCV
  4. All of these

Correct Answer: A

Question 1046 : Propagation of heliconia is done by

  1. Bulb
  2. Corm
  3. Tuber
  4. Rhizomes

Correct Answer: D

Question 1047 : The book “Advances in arid horticulture” is written by

  1. K. L. Chadha
  2. O.P. Parik
  3. 0. P. Awasthi
  4. M. S. Randhawa

Correct Answer: C

Question 1048 : Which of the following is a gynodiocious variety of papaya ?

  1. Co-l
  2. Co-5
  3. Sunrise solo
  4. Pusa dwarf

Correct Answer: C

Question 1049 : About ……. % male plants should be there in papaya orchard.

  1. 5
  2. 10
  3. 15
  4. 20

Correct Answer: B

Question 1050 : Ratna a mango hybrid was evolved by making cross between

  1. Neelum & alphanso
  2. Mallika & neelum
  3. Neelum & mallika
  4. Alphanso & neelum

Correct Answer: A

Question 1051 : MM series of rootstock belongs to which fruit crop

  1. Cherry
  2. Apricot
  3. Apple
  4. Peach

Correct Answer: C

Question 1052 : A cut brinjal when exposed to air instantly turns brown. Such browning is due to action of

  1. Ppo
  2. Lipooxygenase
  3. Catalase
  4. Ascorbic acid oxidase

Correct Answer: A

Question 1053 : The non preference  insect resistant mechanisms is known as

  1. Antipheromonasis
  2. Antibiosis
  3. Antichlorosis
  4. Antixenosis

Correct Answer: D

Question 1054 : Origin of cashewnut is

  1. India
  2. Mexico
  3. Brazil
  4. China

Correct Answer: C

Question 1055 : Cocoa was originated at

  1. South America
  2. Brazil
  3. Meditterean region
  4. India

Correct Answer: A

Question 1056 : Mashroom is edible

  1. Fungus
  2. Plant
  3. Yeast
  4. Mould

Correct Answer: A

Question 1057 : Scientific name of gulab jamun is

  1. Syzygium jambos
  2. Syzygium cumini
  3. Syzygium aromaticum
  4. None of the above

Correct Answer: A

Question 1058 : Stratification temperature for apple is

  1. 1 -3°C
  2. 4-7°C
  3. 7-10°C
  4. 10-13°C

Correct Answer: B

Question 1059 : What is ideal temperature for hot water treatment of guava?

  1. 50-60°C
  2. 60-70°C
  3. 70-75 °C
  4. 77 – 100°C

Correct Answer: D

Question 1060 : Equilateral triangle system accommodate ……. % more plants?

  1. 5
  2. 20
  3. 15
  4. 8

Correct Answer: C

Question 1061 : What is the ideal planting time for grape in north India ?

  1. July
  2. January
  3. August
  4. March

Correct Answer: B

Question 1062 : Which growth hormone is alternative to chilling requirement:

  1. GA,
  2. NAA
  3. 2,4-D
  4. Ethylene

Correct Answer: A

Question 1063 : Which of the following is used to control citrus fruit drop ?

  1. NAA
  2. GA3
  3. 2,4-D
  4. Ethylene

Correct Answer: C

Question 1064 : Propping is done in which of the following fruit?

  1. Papaya
  2. Grape
  3. Banana
  4. Citrus

Correct Answer: C

Question 1065 : Sigatoka leaf spot is a devasting disease of

  1. Papaya
  2. Pineapple
  3. Phalsa
  4. Banana

Correct Answer: D

Question 1066 : Sweet potato belongs to family

  1. Cucurbitaceae
  2. Solanaceae
  3. Convolvulaceae
  4. Alliaceae

Correct Answer: C

Question 1067 : French breakfast is a variety of

  1. Carrot
  2. Radish
  3. Beet root
  4. Garlic

Correct Answer: B

Question 1068 : Goma aishwarya is a variety of

  1. Ber
  2. Bael
  3. Aonla
  4. Phalsa

Correct Answer: C

Question 1069 : Bt brinjal is developed for resistant against

  1. Bacterial wilt
  2. Nematodes
  3. Fruit and shoot borer
  4. Jassids

Correct Answer: C

Question 1070 : Lily is propagated by

  1. Corm
  2. Bulb
  3. Rhizome
  4. Cormel

Correct Answer: B

Question 1071 : Garlie bulbil is a modification of

  1. Flower
  2. Stem
  3. Leaf
  4. Root

Correct Answer: A

Question 1072 : Gladiolus belongs to family

  1. Rosaceae
  2. Asteraceae
  3. Iridaceae
  4. None of the above

Correct Answer: C

Question 1073 : Which part of saffron is used as spice ?

  1. Flower
  2. Stigma
  3. Bark
  4. Leaf

Correct Answer: B

Question 1074 : Chromosome no. of jackfruit is

  1. 2n = 56
  2. 2 n = 18
  3. 2n=22
  4. 2n = 48

Correct Answer: A

Question 1075 : 2n chromosome no. of Musa sapientum is

  1. 22
  2. 44
  3. 33
  4. 66

Correct Answer: B

Question 1076 : In which group of vegetables oxlates are commonly found

  1. Root vegetables
  2. Tuber crops
  3. Salad vegetables
  4. Leafy vegetables

Correct Answer: D

Question 1077 : Sulphur fungicides are widely used in vegetable crops except

  1. Cucurbits
  2. Crucifers
  3. Root vegetables
  4. Leafy vegetables

Correct Answer: A

Question 1078 : Which of the following fruit crop has highest amount of riboflavin?

  1. Ber
  2. Bael
  3. Mango
  4. Guava

Correct Answer: B

Question 1079 : TSS of jam should not be more than

  1. 60
  2. 70
  3. 65
  4. 55

Correct Answer: B

Question 1080 : Which of the following fruit is highly suitable for jelly making ?

  1. uava
  2. Apple
  3. Citrus
  4. Both (a) and (b)

Correct Answer: A

Question 1081 : IISR is situated at

  1. Bengaluru
  2. Calicut
  3. Varanasi
  4. Ajmer

Correct Answer: B

Question 1082 : Which of the following medicinal plant is used to cure high blood pressure ?

  1. Rauvolfia
  2. Ashwagandha
  3. Belladona
  4. Digitalis

Correct Answer: A

Question 1083 : Which of the following medicinal plant is used for culinary purpose ?

  1. Adathoda
  2. Safed musali
  3. Aloe vera
  4. None of these

Correct Answer: C

Question 1084 : Rambutan belongs to which of the following family?

  1. Rosaceae
  2. Sapindaceae
  3. Rutaceae
  4. Proteaceae

Correct Answer: B

Question 1085 : Chilli leaf curl virus is transmitted by

  1. Aphid
  2. Jassid
  3. Leaf minor
  4. White fly

Correct Answer: D

Question 1086 : Randomization is used to remove

  1. Bios
  2. Degree of freedom
  3. Probability
  4. LSD

Correct Answer: D

Question 1087 : Range of correlation coefficient is

  1. 0 to 1
  2. -1 to +1
  3. -1 to 0
  4. Non

Correct Answer: B

Question 1088 : Golden nematode is a serious problem of

  1. Garlic
  2. Brinjal
  3. Potato
  4. Tomato

Correct Answer: C

Question 1089 : Which of the following chemical is used as preservative in tomato
ketchup ?

  1. Potassium meta bi sulphite
  2. Sodium benjoate
  3. Sorbic acid
  4. Glacial acetic acid

Correct Answer: B

Question 1090 : Yellow coloured rose sp. from the following

  1. Rosa humile
  2. R. gallica
  3. Rosa indica
  4. Rosa centifolis

Correct Answer: A

Question 1091 : Which of the following preservative is used to preserve coloured
products ?

  1. Sodium benjoate
  2. Sorbic acid
  3. Benlate
  4. Potassium meta bi sulphite

Correct Answer: A

Question 1092 : Which is salt tolerant crop ?

  1. Wheat
  2. Barley
  3. Datepalm
  4. Banana

Correct Answer: C

Question 1093 : Apple can be stored for 4 – 8 months at a temperature range of

  1. -3 to – 1
  2. 0 to 1
  3. -1 to 0
  4. 0.5 to 1.5

Correct Answer: B

Question 1094 : Which of the following is used as an intercrop in ber orchard ?

  1. Groundnut
  2. Pear
  3. Wheat
  4. Mustard

Correct Answer: A

Question 1095 : “Chicken tongue” is related to which of the following fruit crop ?

  1. Grape
  2. Banana
  3. Litchi
  4. Pineapple

Correct Answer: C

Question 1096 : Apple Scab is caused by

  1. Ravenelia
  2. Verticillium
  3. Erwinia
  4. Venturia

Correct Answer: D

Question 1097 : Which of the following crop is having highest percent outcrossing?

  1. Cabbage
  2. Cauliflower
  3. Onion
  4. Broccoli

Correct Answer: D

Question 1098 : Which is mango family ?

  1. Myrtaceae
  2. Anacardeaceae
  3. Sapindaceae
  4. None of the above

Correct Answer: B

Question 1099 : The art of Bonsai was originated at

  1. China
  2. Japan
  3. Netherland
  4. USA

Correct Answer: A

Question 1100 : Which of the following is a hybrid of African marigold ?

  1. Pusa basanti
  2. Pusa narangi
  3. Pusa sweta
  4. Pusa shankar – 1

Correct Answer: D

Question 1101 : Which is the fermented product ?

  1. Cider
  2. Sauce
  3. Jam
  4. Squash

Correct Answer: A

Question 1102 : Scientific name of chalta is

  1. Dillenia indica
  2. Guainum officinale
  3. Plumeria species
  4. Ailanthus execelsa

Correct Answer: A

Question 1103 : Temperature in cryopreservation is

  1. 0°C
  2. – 196 °C
  3. – 40°C
  4. 196 °C

Correct Answer: B

Question 1104 : Rashtrapati garden is a replica of

  1. Japanese garden
  2. Mughal garden
  3. English garden
  4. Indian style garden

Correct Answer: B

Question 1105 : Which of the following instrument is used to measure leaf area ?

  1. Lysimeter
  2. Barometer
  3. Porometer
  4. Alanometer

Correct Answer: D

Question 1106 : Karnal Bunt disease is related to which crop ?

  1. Rice
  2. Wheat
  3. Mango
  4. Litchi

Correct Answer: B

Question 1107 : Nucellar seedlings are found in

  1. Mango
  2. Acid lime
  3. Jamun
  4. Mangostten

Correct Answer: B

Question 1108 : Which of the following is used for wreath purpose ?

  1. White scented roses
  2. Coloured roses
  3. White gladiolus
  4. Coloured gladiolus

Correct Answer: A

Question 1109 : Ornamental value of Bougainvillea is

  1. Colourbracts
  2. Foliase
  3. Flower
  4. Seed

Correct Answer: A

Question 1110 : Lowest in west inbreeding depression is found in

  1. Onion
  2. Carrot
  3. Cole crops
  4. Cucurbits

Correct Answer: D

Question 1111 : Curcuma longa is botanical name of

  1. Ginger
  2. Turmeric
  3. Cardamum
  4. None

Correct Answer: B

Question 1112 : Alkali soils are reclimed by

  1. Lime
  2. Super phosphate
  3. Gypsum
  4. Bone meal

Correct Answer: C

Question 1113 : Which of the following fruit is suitable for pickle making ?

  1. Spondias
  2. Annona squamosa
  3. Malpighia
  4. Limonia

Correct Answer: D

Question 1114 : Ploidy level of cultivated turmaric is

  1. Tetraploid
  2. Triploid
  3. Diploid
  4. Hexaploid

Correct Answer: A

Question 1115 : Which is antioxidant ?

  1. Vit-C
  2. Sugar
  3. Ethylene
  4. None

Correct Answer: A

Question 1116 : Rose fruit is called

  1. Capsule
  2. Hips
  3. Berry
  4. None of these

Correct Answer: B

Question 1117 : Alternate form of a gene at the same loci

  1. Diallel
  2. Chromosome
  3. Allel
  4. Plastid

Correct Answer: C

Question 1118 : Edible portion of broccon is known as

  1. Head
  2. Leaves
  3. Curd
  4. Flower

Correct Answer: C

Question 1119 : Which portion of brusel sprout is edible ?

  1. Stem
  2. Modified roots
  3. Flower
  4. Small buds & sprout

Correct Answer: D

Question 1120 : Counter system is mostly suitable for areas

  1. Hills
  2. Plains
  3. Saline soils
  4. All

Correct Answer: A

0
Scroll to Top