MCQs-6

Question 801 : Leading cut flower producing state in India is

  1. West Bengal
  2. Bihar
  3. Tamil Nadu
  4. Andra Pradesh

Correct Answer: A

Question 802 : Which type of apomixes is found in apple ?

  1. Recurrent
  2. Non-recurrent
  3. Polyembryony
  4. None

Correct Answer: A

Question 803 : Mango is classified as according to ploidy level?

  1. Diploid
  2. Tetraploid
  3. Amphidiploid
  4. Triploid

Correct Answer: C

Question 804 : Pollination in vegetables is mostly done by

  1. Wind
  2. Birds
  3. Honeybees
  4. All of above

Correct Answer: C

Question 805 : Which of the following fruits is the largest fruit among all the fruits ?

  1. Pineapple
  2. Kiwi fruit
  3. Jack fruit
  4. Papaya

Correct Answer: C

Question 806 : Botanical name of pummelo is

  1. Citrus grandis
  2. Citrus sinensis
  3. Citrus paradisi
  4. None

Correct Answer: A

Question 807 : Seed rate of bitter gourd is

  1. 2-4 kg/ha
  2. 4 – 6 kg/ha
  3. 6 – 8 kg/ha
  4. 1 – 2 kg/ha

Correct Answer: B

Question 808 : Cricket ball is a variety of

  1. Sapota
  2. Mango
  3. Banana
  4. Aonla

Correct Answer: A

Question 809 : Only allopolyploid cultivar of mango is

  1. Bappakai
  2. Goa
  3. Vellai kullaban
  4. Olour

Correct Answer: C

Question 810 : Which of the following is # non spur type apple ?

  1. Hardy spurs
  2. Gold spur
  3. Starkrimson
  4. Vance delicious

Correct Answer: D

Question 811 : Common rootstock for sweet orange and mandari: is

  1. Citrus latifolia
  2. Citrus limonica
  3. Citrus jambhiri
  4. Citrus sinensis

Correct Answer: B

Question 812 : Dwarfness is a desirable character in papaya, it is due to

  1. Recessive gene
  2. Dominant gene
  3. Both (a) & (b)
  4. Epistasis

Correct Answer: A

Question 813 : Which of the following is a ripening hormone ?!

  1. GA-3
  2. Cytokinin
  3. Ethylene
  4. Auxin

Correct Answer: D

Question 814 : Fire blight in pear is caused due to

  1. Pseudomonas syringe
  2. Erwinia amylovora
  3. Erwinia carotovora
  4. Xanthomonas amylovora

Correct Answer: B

Question 815 : Caprification is done in

  1. Fig
  2. Avacado
  3. Ber
  4. Date palm

Correct Answer: A

Question 816 : Bitter pit in apple is due to deficiency of

  1. Ca
  2. B
  3. Mn
  4. Zn

Correct Answer: A

Question 817 : Which of the following is used as herbicide ?!

  1. 2 – 4 D
  2. GA-3
  3. CCC
  4. NAA

Correct Answer: A

Question 818 : N content in anhydrous ammonia is

  1. 70%
  2. 82%
  3. 60%
  4. 40%

Correct Answer: B

Question 819 : Origin of chrysanthemum is

  1. China
  2. Japan
  3. France
  4. Europ

Correct Answer: A

Question 820 : Which of the following is rich in iron ?

  1. Musk melon
  2. Water melon
  3. Bitter gourd
  4. Bottle gourd

Correct Answer: C

Question 821 : F1 hybrid of cucumber recommended by IARI is

  1. Pusa Sanjog
  2. Winter Squash
  3. Straight Eight
  4. Musk Melon

Correct Answer: A

Question 822 : Globe artichoke is cultivated for

  1. Succulent leaves
  2. Flower buds
  3. Tuber
  4. None

Correct Answer: B

Question 823 : Largest area for chilli is in state of

  1. Andaman and Nicobar islands
  2. Tamil Nadu
  3. Maharashtra
  4. Andra Pradesh

Correct Answer: D

Question 824 : Generally seedless watermelon is

  1. Diploid
  2. Triploid
  3. Tetraploid
  4. Hexaploid

Correct Answer: B

Question 825 : Which type of seeds is used for commercial seed production?

  1. Breeder seed
  2. Foundation seed
  3. Nucleus seed
  4. Certified seed

Correct Answer: D

Question 826 : Cassia fistula produces which type of colour flowers ?

  1. Red
  2. Yellow
  3. Blue
  4. White

Correct Answer: B

Question 827 : Off sets are very common to propagate :

  1. Aloe
  2. Padanus
  3. Agave
  4. All of these

Correct Answer: D

Question 828 : GMS is found in

  1. Marigold
  2. Jasmine
  3. Crossandra
  4. Tuberose infundibuliformis

Correct Answer: A

Question 829 : French marigold is

  1. Aneuploid
  2. Tetraploid
  3. Diploid
  4. None

Correct Answer: B

Question 830 : Endosperm is an edible portion in

  1. Coconut
  2. Walnut
  3. Cashew
  4. Areca nut

Correct Answer: A

Question 831 : Tissue culture technique is followed in

  1. Carnation
  2. Gladiolus
  3. Orchids
  4. None

Correct Answer: C

Question 832 : Family of Anthurium amnicola is

  1. Araceae
  2. Malvaceae
  3. Liliaceae
  4. Compositae

Correct Answer: A

Question 833 : Gulkand is prepared by mixing rose petals and sugar in ratio

  1. 1:1
  2. 1:2
  3. 1:3
  4. 2:1

Correct Answer: B

Question 834 : Topple disorder of gladiolus is due to deficiency of

  1. Boron
  2. Calcium
  3. Nitrogen
  4. Potassium

Correct Answer: B

Question 835 : Dieffenbachia is propagated by

  1. Cuttings
  2. Seeds
  3. Budding
  4. Sucker

Correct Answer: A

Question 836 : Economic part of isabgol (Plantago ovata) is

  1. Seeds
  2. Husk
  3. Both (a) and (b)
  4. None of these

Correct Answer: C

Question 837 : Vegetables are known as protective foods because they are rich

  1. Vitamins
  2. Minerals
  3. Both (a) and (b)
  4. Carbohydrates

Correct Answer: C

Question 838 : Banana is stored at temperature of about

  1. 18°C
  2. 13°C
  3. 10°C
  4. 8°C

Correct Answer: B

Question 839 : Which of the following is a precursor of ethylene ?

  1. ABA
  2. Methionine
  3. IAA
  4. Tryptophan

Correct Answer: B

Question 840 : In preserve the proportion of fruit juice is

  1. 25 %
  2. 35%
  3. 45%
  4. 55%

Correct Answer: C

Question 841 : After processing cooling of can is done at a temperature of

  1. 10°C
  2. 25°C
  3. 39°C
  4. 45°C

Correct Answer: C

Question 842 : Standard error of mean is calculated by using formula :

Correct Answer: A

Question 843 : Mineral which is most important constituent of chlorophyll is

  1. Fe
  2. Mg
  3. Cu
  4. Mn

Correct Answer: B

Question 844 : First KVK was started at

  1. Nilokheri
  2. Pondicherry
  3. Rajasthan
  4. None

Correct Answer: B

Question 845 : Which of these is sexually sterile diploid ?

  1. Leek
  2. Garlic
  3. Onion
  4. None

Correct Answer: B

Question 846 : Origin of brinjal is

  1. India
  2. Central America
  3. Europe
  4. Mediterranean region

Correct Answer: A

Question 847 : Maximum heterosis is present in which of the following vegetable?

  1. Tomato
  2. Potato
  3. Brinjal
  4. Onion

Correct Answer: C

Question 848 : Pusa tara is a cultivar of

  1. Coreopsis
  2. Hibiscus
  3. Tuberose (Polianthes tuberosa)
  4. Chrysanthemum

Correct Answer: A

Question 849 : Charbagh is developed in

  1. Japaneese style
  2. Persian style
  3. French style
  4. None

Correct Answer: B

Question 850 : Asparagus belongs to

  1. Leguminosae
  2. Liliaceae
  3. Compositae
  4. None

Correct Answer: B

Question 851 : Chemical formula of KMS is

  1. K2Cr2O7
  2. KMnO4
  3. Kr2Cr3O4
  4. KS2O5

Correct Answer: D

Question 852 : Cross matching type questions.
Institute                               Place
(i)  IISR                               (a) Shimla
(ii) CAZRI                           (b) Lucknow
(iii) CIMAP                          (c) Jodhpur
(iv) CPRI                            (d) Calicut
(v) CIAH                             (e) Bikaner

  1. (i)  IISR                             (d) Calicut
    (ii) CAZRI                          (c) Jodhpur
    (iii) CIMAP                        (b) Lucknow
    (iv) CPRI                           (a) Shimla
    (v) CIAH                            (e) Bikaner
  2. (iv) CPRI                            (b) Lucknow
    (v) CIAH                            (e) Bikaner
    (ii) CAZRI                           (c) Jodhpur
    (i)  IISR                               (d) Calicut
    (iii) CIMAP                           (a) Shimla
  3. (ii) CAZRI                         (d) Calicut
    (v) CIAH                           (b) Lucknow
    (iv) CPRI                           (a) Shimla
    (iii) CIMAP                         (e) Bikaner
    (i)  IISR                              (a) Shimla
  4. (iv) CPRI                           (b) Lucknow
    (i)  IISR                              (d) Calicut
    (iii) CIMAP                         (a) Shimla
    (iv) CPRI                            (b) Lucknow
    (ii) CAZRI                           (c) Jodhpur

Correct Answer: A

Question 853 : Cross matching type questions
Material / practice                         Term / nutrient /plant
(i) Basic nutrient                                 (a) Lentinula edodes
(ii) Shiitake                                          (b) Carbon mushroom
(iii) Banana                                          (c) Monocot
(iv) Skiffing                                          (d) Male sterility
(v) Maleic acid                                     (e) Tea

  1. (iv) Skiffing                        (e) Tea
    (v) Maleic acid                   (a) Lentinula edodes
    (i) Basic nutrient                (b) Carbon mushroom
    (ii) Shiitake                         (c) Monocot
    (iii) Banana                         (d) Male sterility
  2. (i) Basic nutrient                   (b) Carbon mushroom
    (ii) Shiitake                            (a) Lentinula edodes
    (iii) Banana                            (c) Monocot
    (iv) Skiffing                             (e) Tea
    (v) Maleic acid                       (d) Male sterility
  3. (iii) Banana                            (d) Male sterility
    (v) Maleic acid                        (b) Carbon mushroom
    (i) Basic nutrient                     (e) Tea
    (iv) Skiffing                             (a) Lentinula edodes
    (ii) Shiitake                             (c) Monocot
  4. (iii) Banana                       (e) Tea
    (i) Basic nutrient               (c) Monocot
    (v) Maleic acid                  (d) Male sterility
    (iv) Skiffing                       (a) Lentinula edodes
    (iii) Banana                       (b) Carbon mushroom

Correct Answer: B

Question 854 : Cross matching type questions
Garden                                          Place
(i) Chasme shahi                             (a) Bangalore
(ii) Mandore garden                        (b) New Delhi
(iii) Rock garden                              (c) Lahore
(iv) Lal Bagh                                    (d) Chandigarh
(v) Budha Jyanti Park                     (e) Jodhpur

  1. (iv) Lal Bagh                       (b) New Delhi
    (i) Chasme shahi                (e) Jodhpur
    (iii) Rock garden                 (c) Lahore
    (ii) Mandore garden           (d) Chandigarh
    (v) Budha Jyanti Park         (a) Bangalore
  2. (iii) Rock garden                   (e) Jodhpur
    (i) Chasme shahi                  (c) Lahore
    (v) Budha Jyanti Park           (b) New Delhi
    (iv) Lal Bagh                          (a) Bangalore
    (iii) Rock garden                     (d) Chandigarh
  3. (ii) Mandore garden             (a) Bangalore
    (iv) Lal Bagh                          (e) Jodhpur
    (v) Budha Jyanti Park           (b) New Delhi
    (i) Chasme shahi                   (c) Lahore
    (iii) Rock garden                    (d) Chandigarh
  4. (i) Chasme shahi                   (c) Lahore
    (ii) Mandore garden              (e) Jodhpur
    (iii) Rock garden                    (d) Chandigarh
    (iv) Lal Bagh                           (a) Bangalore
    (v) Budha Jyanti Park             (b) New Delhi

Correct Answer: D

Question 855 : Cross matching type questions
Plant                                                        Family
(i) Clerodendron chiceae                      (a) Aristolo-
(ii) Duck flower                                       (b) Verbenaceae
(iii) Statice                                                (c) Sea lavender
(iv) Railway Creeper                             (d) White
(v) Jasmine                                            (e) Purple

  1. (iii) Statice                                (e) Purple
    (v) Jasmine                               (b) Verbenaceae
    (iv) Railway Creeper               (a) Aristolo-
    (i) Clerodendron chiceae        (d) White
    (ii) Duck flower                        (c) Sea lavender
  2. (iii) Statice                                          (e) Purple
    (v) Jasmine                                         (b) Verbenaceae
    (i) Clerodendron chiceae                  (c) Sea lavender
    (ii) Duck flower                                  (d) White
    (v) Jasmine                                        (a) Aristolo-
  3. (i) Clerodendron chiceae                 (b) Verbenaceae
    (ii) Duck flower                                 (a) Aristolo-
    (iii) Statice                                        (c) Sea lavender
    (iv) Railway Creeper                       (e) Purple
    (v) Jasmine                                     (d) White
  4. (ii) Duck flower                            (e) Purple
    (v) Jasmine                                   (c) Sea lavender
    (i) Clerodendron chiceae           (b) Verbenaceae
    (iii) Statice                                   (a) Aristolo-
    (iv) Railway Creeper                   (d) White

Correct Answer: C

Question 856 : Cross matching type questions
Plant                                           Propagation by
(i)Tuberose                                (a) Corm
(ii) Carnation                              (b) Bulb
(iii) Gladiolus                              (c) Cuttings
(iv) Marigold                               (d) Seeds

  1. (i)Tuberose                  (b) Bulb
    (ii) Carnation                (c) Cuttings
    (iii) Gladiolus               (a) Corm
    (iv) Marigold                (d) Seeds
  2. (iii) Gladiolus              (d) Seeds
    (i)Tuberose                 (a) Corm
    (ii) Carnation               (c) Cuttings
    (iv) Marigold                (b) Bulb
  3. (ii) Carnation                   (d) Seeds
    (iii) Gladiolus                   (c) Cuttings
    (i)Tuberose                      (b) Bulb
    (iv) Marigold                     (a) Corm
  4. (iv) Marigold                     (d) Seeds
    (i)Tuberose                       (a) Corm
    (iv) Marigold                     (b) Bulb
    (iii) Gladiolus                    (c) Cuttings

Correct Answer: A

Question 857 : Horticulture cover ………. of total area

  1. 10%
  2. 8 %
  3. 15%
  4. 20%

Correct Answer: A

Question 858 : Horticulture production of country is

  1. 189 m ton
  2. 196 m ton
  3. 207 m ton
  4. 215 m ton

Correct Answer: D

Question 859 : Indian origin fruit

  1. Banana
  2. Woodapple
  3. Guava
  4. Date

Correct Answer: B

Question 860 : Shoot and root pruning is done in

  1. Mango
  2. Guava
  3. Ber
  4. Rose

Correct Answer: D

Question 861 : Which of the following is Pre – emergence herbicide ?

  1. Paraquat
  2. Diquat
  3. Diuron
  4. All of these

Correct Answer: C

Question 862 : Nucellar Seedlings found in

  1. Acid lime
  2. Guava
  3. Fig
  4. All

Correct Answer: A

Question 863 : Orthodox seed found in

  1. Guava
  2. Grape
  3. Ber
  4. All

Correct Answer: D

Question 864 : which salt is not good for fruits

  1. CI
  2. Na+
  3. HCO3
  4. None

Correct Answer: A

Question 865 : Salinity is overcome by.. . application,

  1. Lime
  2. Gypsum
  3. HNO3
  4. All

Correct Answer: B

Question 866 : Indigenous vegetables among following

  1. Brinjal
  2. Tomato
  3. Artichoke
  4. Potato

Correct Answer: A

Question 867 : In which planting system filler tree is used

  1. Square
  2. Hexagonal
  3. Quincunx
  4. Rectangular

Correct Answer: C

Question 868 : Most important filler tree in Mango

  1. Guava
  2. Cape gooseberry
  3. Strawberry
  4. Phalsa

Correct Answer: D

Question 869 : Function of Potassium

  1. Osmotic regulation
  2. Closing and opening of Stomata
  3. N2fixation
  4. All

Correct Answer: D

Question 870 : Stooling common in

  1. Apple
  2. Peach
  3. Pear
  4. Plum

Correct Answer: A

Question 871 : Form of repair grafting

  1. Bridge grafting
  2. Soft wood grafting
  3. Cleft grafting
  4. All

Correct Answer: A

Question 872 : Salt tolerant fruit crop

  1. Apple
  2. Pear
  3. Guava
  4. Datepalm

Correct Answer: D

Question 873 : Rudrakshi is a variety of

  1. Guava
  2. Pear
  3. Jack fruit(
  4. Mango

Correct Answer: C

Question 874 : Family of Loquat

  1. Rosaceae
  2. Moraceae
  3. Guttiferae
  4. Leguminoceae

Correct Answer: A

Question 875 : Amaranthus is a

  1. C3plant
  2. C4plant
  3. CAM plant
  4. None

Correct Answer: B

Question 876 : Maximum production of which spices in India

  1. Clove
  2. Black Pepper
  3. Cardamom
  4. Chilli

Correct Answer: D

Question 877 : Multipurpose vegetable

  1. Drumstick
  2. Currey leaf
  3. Brinjal
  4. Radish

Correct Answer: A

Question 878 : Which is Early variety of garlic

  1. Agrifound Parvati
  2. G-282
  3. G-41
  4. All

Correct Answer: B

Question 879 : Arka Pragati variety of Onion is suitable for

  1. Rabi season
  2. Kharif season
  3. Both season
  4. Summer season

Correct Answer: C

Question 880 : Curing done in which crop ?

  1. Onion
  2. Garlic
  3. Potato
  4. Tomato

Correct Answer: A

Question 881 : Shape of  Scarlet Globe variety of Radish is

  1. Cylindrical
  2. Round
  3. Square
  4. None of the above

Correct Answer: B

Question 882 : International Auction Centre for Cut flower situated at

  1. Bangalore
  2. Pune
  3. Hyderabad
  4. Chennai

Correct Answer: A

Question 883 : Which tropical vegetable grown in North Eastern region ?

  1. Coleus
  2. Yam
  3. Foot Yam
  4. Amorphophallus

Correct Answer: A

Question 884 : Which is known as Blanket flower ?

  1. Gampherena
  2. Gaillardia
  3. Sunflower
  4. Amaranthus

Correct Answer: B

Question 885 : Tree suitable for avenue plantation in Saline and Alkaline soils

  1. Tamarix glauca
  2. Flicus religasa
  3. Salix babylonica
  4. Grekellia robusta

Correct Answer: C

Question 886 : Which variety of turmeric have high dry recovery of curcumin ?

  1. Rango
  2. Suroma
  3. Sughandham
  4. All

Correct Answer: B

Question 887 : Bacterial gummosis is a serious disease of

  1. Citrus
  2. Apple
  3. Peach
  4. Guava

Correct Answer: C

Question 888 : Temperature for cryopreservation in liquid nitrogen

  1. – 196° C
  2. – 44° C
  3. 196 K
  4. 100° C

Correct Answer: A

Question 889 : Fermented beverage among the following is

  1. Juice
  2. Jelly
  3. Vinegar
  4. Jam

Correct Answer: C

Question 890 : TSS of Jam

  1. 68 Brix
  2. 45 Brix
  3. 70 Brix
  4. 75 Brix

Correct Answer: C

Question 891 : Organization related to Agricultural Marketing is

  1. NABARD
  2. UNESCO
  3. FCI
  4. NAFED

Correct Answer: D

Question 892 : Ripening of Mango commercially done by

  1. Ethrel
  2. Calcium carbide
  3. KNO3
  4. None

Correct Answer: A

Question 893 : Working principle of Pusa energy cool chamber

  1. Evaporative cooling
  2. Electricity supply
  3. Artificial cooling
  4. None

Correct Answer: D

Question 894 : Vegetables are rich in

  1. Protein
  2. Carbohydrate
  3. Oil
  4. Vitamins

Correct Answer: D

Question 895 : Cheapest method of preservation

  1. Drying
  2. Freezing
  3. Fermentation
  4. Canning

Correct Answer: A

Question 896 : Fruit for diabetes

  1. Jamun
  2. Mango
  3. Aonla
  4. Grape

Correct Answer: A

Question 897 : Harvesting of Melons for distant market

  1. Half slip stage
  2. Green mature stage
  3. Full slip stage
  4. Immature stage

Correct Answer: A

Question 898 : stable vegetable of Indian diet

  1. Brinjal
  2. Tomato
  3. Onion
  4. Potato

Correct Answer: D

Question 899 : Storage of banana done at

  1. 11 – 20°C & > 80% RH
  2. 11 -20°C & <70 % RH
  3. 11 – 20°C & > 70% RH
  4. 11 – 20°C & <80% RH

Correct Answer: A

Question 900 : Which is flower preservative ?

  1. KMnO4
  2. KNO3
  3. HgCl2
  4. All

Correct Answer: B

Question 901 : Refractrometer is used to measure

  1. Temperature
  2. RH
  3. TSS
  4. Heat

Correct Answer: C

Question 902 : At the time of fruit maturity specific gravity

  1. Increases
  2. Decreases
  3. No change
  4. None

Correct Answer: A

Question 903 : Oil content of Soybean is

  1. 10%
  2. 40%
  3. 20%
  4. 5%

Correct Answer: C

Question 904 : Which is two dimensional diagram?

  1. Line
  2. Simple bar
  3. Pie
  4. Cubes

Correct Answer: C

Question 905 : Chromosome number of Jack fruit is

  1. 48
  2. 78
  3. 26
  4. 56

Correct Answer: D

Question 906 : Cyathium is inflorescence of

  1. Euphorbia
  2. Tredescancia
  3. Brugainvillea
  4. Pointsettia

Correct Answer: A

Question 907 : Ayurvedic use of guggal

  1. Reduce obesity
  2. Reduce arthritis
  3. Reduce cholesterol
  4. Reduce tension

Correct Answer: C

Question 908 : Isabgol mainly cultivated in

  1. M.P. & U.P.
  2. Punjab & Haryana
  3. T.N. & Kerala
  4. Gujarat & Rajasthan

Correct Answer: D

Question 909 : King of Spices is

  1. Cardamom
  2. Pepper
  3. Clove
  4. Chilli

Correct Answer: B

Question 910 : An alkaloid diosegenin  present in

  1. Fenugreek
  2. Curry leaf
  3. Raddish
  4. Clove

Correct Answer: A

Question 911 : Hill Reaction formula is

  1. 6CO2+ 12 H2O → C6H12O6 + 6 H2O + 1202
  2. 6CO2+ 12 H2O + C6H12O6 + 6 H2O + 02
  3. CO2+ H2O + C6H1206
  4. None

Correct Answer: A

Question 912 : Pyrostegia venusta is a

  1. Tree
  2. Annual
  3. Cacti
  4. Climber

Correct Answer: D

Question 913 : Bongainvellia climbs by means of

  1. Thorns
  2. Hooks
  3. Criling
  4. Sticky substance

Correct Answer: B

Question 914 : Leading loose flower producing state

  1. Tamil Nadu
  2. West Bengal
  3. Rajasthan
  4. Punjab

Correct Answer: A

Question 915 : Which is not climber species of Jasmine ?

  1. J. granditirrum
  2. J. humile
  3. J. officinale
  4. J. dispermum

Correct Answer: B

Question 916 : Nugget is the variety of

  1. Rose
  2. Chrysanthemum
  3. Tuberose
  4. Marigold

Correct Answer: D

Question 917 : Mahara is the variety of

  1. Rose
  2. Bougainvillea
  3. Gladiolous
  4. Tuberose

Correct Answer: B

Question 918 : Which is/are multibracted variety of Bougainvillea ?

  1. Cherry blossom
  2. Mahara
  3. Both
  4. None

Correct Answer: C

Question 919 : Vegetable crop occupy largest area in India

  1. Brinjal
  2. Potato
  3. Tomato
  4. Okra

Correct Answer: A

Question 920 : Edible part of Safron

  1. Petals
  2. Calyx
  3. Stigma
  4. Roots

Correct Answer: C

Question 921 : IIVR situates at

  1. Bangalore
  2. Delhi
  3. Pune
  4. Varanasi

Correct Answer: D

Question 922 : IR-8 introduced from which country?

  1. America
  2. Indonesia
  3. Philippines
  4. Indegenous

Correct Answer: C

Question 923 : Optimum temperature for Tillering of wheat is

  1. 10 – 15°C
  2. 16 – 20°C]
  3. 21 – 25°C
  4. 25 – 30°C

Correct Answer: B

Question 924 : Khaira disease is due to

  1. Fungi
  2. Bacteria
  3. Pest attack
  4. None of these

Correct Answer: D

Question 925 : Major pest of Bengal grain

  1. Pod borer
  2. White fly
  3. Aphid
  4. Jassid

Correct Answer: A

Question 926 : Amide type of fertilizer

  1. DAP
  2. Urea
  3. CAM
  4. All of these

Correct Answer: B

Question 927 : Disbudding is common in

  1. Rose
  2. Tuberase
  3. Gladiolus
  4. Chrysanthemum

Correct Answer: D

Question 928 : Which is the largest Genera of orchid ?

  1. Bulbophyllum
  2. Dendrobium
  3. Phius
  4. Both (a) and (b)

Correct Answer: A

Question 929 : Seed germination require complete darkness in which of the following crop ?

  1. Nigella
  2. Larkspur
  3. Sunflower
  4. Kochia

Correct Answer: A

Question 930 : Which is DNP ?

  1. Balsam, Gomphrena
  2. Sunflower
  3. Alae
  4. Coleus

Correct Answer: A

Question 931 : CMS present

  1. Ageratum
  2. Petunia
  3. Sunflower
  4. All of these

Correct Answer: D

Question 932 : Hetrostyly common in

  1. Brinjal
  2. Tomato
  3. Okra
  4. Chilli

Correct Answer: A

Question 933 : Crossing over takes place in________

  1. Leptotene
  2. Zygotene
  3. Pachytene
  4. Deplotene

Correct Answer: C

Question 934 : Development of embryo without fertilization

  1. Parthenocarpy
  2. Parthenogenesis
  3. Apomixis
  4. Amphimisu

Correct Answer: C

Question 935 : Tip bending followed in which crop ?

  1. Tuberose
  2. Gladiolus
  3. Rose
  4. Carnation

Correct Answer: B

Question 936 : Hill soils are________in nature.

  1. Alkaline
  2. Saline
  3. Sadic
  4. Acidic

Correct Answer: D

Question 937 : Wind Pollination is common in

  1. Spinach
  2. Cucumber
  3. Onion
  4. Tomato

Correct Answer: A

Question 938 : Which is oxygenator plant

  1. Elodea
  2. Azolla
  3. Trapa
  4. Eichornia

Correct Answer: A

Question 939 : Temperature requirement for pea seed germination.

  1. 10°C
  2. 16°C
  3. 22 °C
  4. 28°C

Correct Answer: C

Question 940 : Oxalates present in

  1. Cucurbit
  2. Root veg
  3. Leafy veg
  4. Cole crops

Correct Answer: C

Question 941 : BER disorder of tomato occurs due to the deficiency of

  1. B
  2. Ca
  3. P
  4. K

Correct Answer: B

Question 942 : Calyx splitting disorder o

  1. Rose
  2. Chrysanthemum
  3. Tuberak
  4. Carnation

Correct Answer: D

Question 943 : Calyx splitting is due to

  1. Unfavourable climate
  2. High N2
  3. High K
  4. All

Correct Answer: A

Question 944 : Fruit Thinning hormone

  1. GA3
  2. NAA
  3. ABA
  4. Ethylene

Correct Answer: B

Question 945 : Pineapple wilt transmitted by

  1. Aphid
  2. White fly
  3. Jassid
  4. Mealy bug

Correct Answer: D

Question 946 : Arka ananya is a new variety of

  1. Tomato
  2. Chilli
  3. Brinjal
  4. Potato

Correct Answer: A

Question 947 : N-53 is the variety of

  1. Garlic
  2. Onion
  3. Pea
  4. Cabbage

Correct Answer: B

Question 948 : In Florescence of Colocasia

  1. Spadix
  2. Penicle
  3. Racemase
  4. Gymase

Correct Answer: A

Question 949 : Hermaphrodite variety of Ridge gourd

  1. Satpulia
  2. PKM 1
  3. Arka Sujat
  4. Pusa Nasdar

Correct Answer: A

Question 950 : Optimum temperature for tuberization of Potato

  1. 5-10°C
  2. 10 – 15 °C
  3. 15 -20°C
  4. 20 – 25 °C

Correct Answer: C

Question 951 : Self topping tomato is/are

  1. Indeterminate
  2. Determinate
  3. Both
  4. None

Correct Answer: B

Question 952 : Tendrometer used to measure maturity of which crop ?

  1. Tomato
  2. Pea
  3. Onion
  4. Tuber crops

Correct Answer: B

Question 953 : Whiptail controlled by_______

  1. Gypsum application
  2. Liming
  3. Nitrogen application
  4. None

Correct Answer: B

Question 954 : All parts are edible in which vegetabl

  1. Pea
  2. Raddish
  3. Tomato
  4. Winfed bean

Correct Answer: D

Question 955 : Maximum vitamin A content

  1. Drumstick leaves
  2. Carrot
  3. Pumpkin
  4. Pea

Correct Answer: B

Question 956 : Which is Subtropical evergreen fruit ?

  1. Papaya
  2. Mango
  3. Litchi
  4. Pear

Correct Answer: C

Question 957 : Function of B & Zn is

  1. Reduce abscission
  2. Reduce fruit set
  3. Increase abscission
  4. Does not affect

Correct Answer: A

Question 958 : Langra is _____season variety of Mango.

  1. Early
  2. Mid
  3. Mid late
  4. Late

Correct Answer: B

Question 959 : Bt Brinjal for control of –

  1. Aphids
  2. Bacteria
  3. Fruit & shout borer
  4. White fly

Correct Answer: C

Question 960 : Galden nematodes is serious pest of

  1. Tomato
  2. Rutabaga
  3. Onion
  4. Potato

Correct Answer: D

0
Scroll to Top