MCQs-3

Question 321 : Ultra dwarf rootstock of apple is-

  1. M-9
  2. M-27
  3. M-16
  4. MM-106

Correct Answer: B

Question 322 : The best pollinizer variety of apple is-

  1. Red gold
  2. Golden delicious
  3. Golden spur
  4. Starkspur golden

Correct Answer: B

Question 323 : Hexagonal system of planting contain how much % more plant
than other systems?

  1. 89
  2. 15
  3. 25
  4. 20

Correct Answer: B

Question 324 : Starch taste is used as maturity indices of which fruit-

  1. Banana
  2. Guava
  3. Apple
  4. Sapota

Correct Answer: C

Question 325 : High water table is a limitation for cultivation of which fruit?

  1. Guava
  2. Mango
  3. Apple
  4. Banana

Correct Answer: A

Question 326 : Seedless mango is-

  1. Amrapalli
  2. Sindhu
  3. Chausa
  4. Arka Aruna

Correct Answer: B

Question 327 : Ratna is a cross between-

  1. Neelum Alphanso
  2. Alphanso * Neelum
  3. Neelum * Dashehari
  4. Dashehari * Neelum

Correct Answer: A

Question 328 : Kinnow is a cross between-

  1. King * Willow leaf
  2. King * Mandarin
  3. Mandarin Willow leaf
  4. Willow leaf Mandarin

Correct Answer: A

Question 329 : Which one is a post harvest disorder of mango-

  1. Black tip
  2. Spongy tissue
  3. Necrosis
  4. Soft nose

Correct Answer: B

Question 330 : Insect vector of leaf curl of tomato is-

  1. Aphid
  2. Leaf hopper
  3. White fly
  4. Thrips

Correct Answer: C

Question 331 : Bloosm end rot of grape is due to deficiency of-

  1. Ca
  2. B
  3. Mg
  4. Mn

Correct Answer: A

Question 332 : Cross protection in citrus is done for-

  1. CTV
  2. Greening
  3. Slow decline
  4. Granulation

Correct Answer: A

Question 333 : Bordeaux mixture was given by-

  1. Millardet
  2. Mendel
  3. Robert Hook
  4. None of the above

Correct Answer: A

Question 334 : Which one is a CAM plant-

  1. Date palm
  2. Pineapple
  3. Coconut
  4. Oil palm

Correct Answer: B

Question 335 : Which one of the following is not a cole crop ?

  1. Knol-khol
  2. Cabbage
  3. Turnip
  4. Kale

Correct Answer: C

Question 336 : Fruit and shoot borer is a serious pest of which vegetable crop?

  1. Tomato
  2. Brinjal
  3. onion
  4. Chilli

Correct Answer: B

Question 337 : Naveen, Vaishali, Rupali, Avinash and Krishna are varieties of

  1. Brinjal
  2. Tomato
  3. Chilli
  4. Okra

Correct Answer: B

Question 338 : Arka Pitamber is-

  1. Yellow coloured onion
  2. White coloured onion
  3. Red coloured onion
  4. Kharif onion

Correct Answer: A

Question 339 : Which tree is of blue colour-

  1. Jaccaranda
  2. Cassia fistula
  3. Pyrostegia
  4. Butea monosperma

Correct Answer: D

Question 340 : Which weed causes asthma

  1. Phalaris minor
  2. Argimone mexicana
  3. Franseria acanthicarpa
  4. Parthenium hysterophorus

Correct Answer: C

Question 341 : Which one among the following is not an feature of English garden-

  1. Herbaceous border
  2. Lawn
  3. Stone lanterns
  4. Rockery

Correct Answer: C

Question 342 : Which one is not a Japanese garden-

  1. Flat garden
  2. Tea garden
  3. Terrace garden
  4. Sand garden

Correct Answer: C

Question 343 : Pasteurization is done at-

  1. 100°C for 30 min.
  2. 116°C for 30 min.
  3. 116°C for 90 min.
  4. 100°C for 90 min.

Correct Answer: A

Question 344 : Blanching is done to-

  1. Inactivate microbes
  2. Inactivate enzymes
  3. Storage
  4. Remove moisture

Correct Answer: B

Question 345 : TSS of jam should be-

  1. 68% Brix
  2. 65% Brix
  3. 69% Brix
  4. 70% Brix

Correct Answer: B

Question 346 : Invert sugar in jelly should be-

  1. 65%
  2. 70%
  3. 72%
  4. 63%

Correct Answer: A

Question 347 : Citric acid content in tomato juice-

  1. 0.1%
  2. 0.3%
  3. 0.5%
  4. 0.4%

Correct Answer: D

Question 348 : When storage is done at 0-5°C, it is known as.

  1. Freezing
  2. Refrigeration
  3. Cellar storage
  4. CAS

Correct Answer: B

Question 349 : At which temperature, potato should be stored for processing?

  1. 10°C
  2. 14°C
  3. 12°C
  4. 15°C

Correct Answer: A

Question 350 : Fruit type of strawberry is-

  1. Berry
  2. Aggregate
  3. Multiple
  4. Balausta

Correct Answer: B

Question 351 : Inflorescence of litchi is-

  1. Panicle
  2. Spike
  3. Spadix
  4. Solitary

Correct Answer: A

Question 352 : Phalsa belongs to family-

  1. Rosaceae
  2. Tilliaceae
  3. Myrtaceae
  4. Guttiferae

Correct Answer: B

Question 353 : Which cut flower covers maximum area-

  1. Dahlia
  2. Lotus
  3. Rose
  4. Jasmine

Correct Answer: C

Question 354 : Seed rate of cauliflower is-

  1. 400-700 g/ha.
  2. 600-700 g/ha.
  3. 300-400 g/ha.
  4. 1-1.5 kg/ha.

Correct Answer: A

Question 355 : Which country consume maximum cut flowers-

  1. Norway
  2. Germany
  3. Switzerland
  4. UK

Correct Answer: C

Question 356 : Fruit cracking in tomato is due to.

  1. B deficiency
  2. Ca deficiency
  3. K deficiency
  4. Mg deficiency

Correct Answer: A

Question 357 : Bending of shoot is practiced in-

  1. Dahlia
  2. Carnation
  3. Chrysanthemum
  4. Rose in greenhouse

Correct Answer: D

Question 358 : Terminal cutting of chrysanthemum is taken

  1. at the end of June
  2. in July-August
  3. in mid of July
  4. November December

Correct Answer: A

Question 359 : Propagation of litchi is done by-

  1. Runners
  2. Suckers
  3. Rhizomes
  4. Air layering

Correct Answer: D

Question 360 : The best propagation material for pineapple is-

  1. Slips
  2. Crown
  3. Rhizome
  4. Cutting

Correct Answer: A

Question 361 : Propagation of banana is done through-

  1. Sword suckers
  2. Runners
  3. Slips
  4. Crown

Correct Answer: A

Question 362 : Insect vector of greening disease of citrus-

  1. Aphid
  2. Citrus psylla
  3. Leaf minor
  4. Thrips

Correct Answer: B

Question 363 : Which variety of carrot is released from IARI Katrain Station-

  1. Pusa Kesar
  2. Pusa Meghali
  3. Pusa Yamdagni
  4. Zeno

Correct Answer: C

Question 364 : Rio-De-Janerio is a variety of

  1. Black pepper
  2. Fenugreek
  3. Ginger
  4. Turmeric

Correct Answer: C

Question 365 : Which variety of aonla is free from necrosis-

  1. Chakiya
  2. Francis
  3. NA-5
  4. NA-9

Correct Answer: B

Question 366 : Most pungent part of chilli is-

  1. Seeds
  2. Pericarp
  3. Placenta
  4. Tendril

Correct Answer: C

Question 367 : Hottest chilli of India is-

  1. Pusa Jwala
  2. NP 46 A
  3. Bhoot Jolokia
  4. Bhaskar

Correct Answer: C

Question 368 : Balausta is a modified-

  1. Berry
  2. Drupe
  3. Capsule
  4. Pepo

Correct Answer: A

Question 369 : Common name of screw pine is-

  1. Jamalgota
  2. Opium
  3. Kewda
  4. Lavender

Correct Answer: C

Question 370 : Plant Quarantine Act came into force in the year –

  1. 1941
  2. 1914
  3. 1966
  4. 1973

Correct Answer: B

Question 371 : Birbal Sahni is related to which crop-

  1. Carnation
  2. Chrysanthemum
  3. Rose
  4. Dahlia

Correct Answer: B

Question 372 : Bitterness in bitter gourd is due to-

  1. Momordicidin
  2. Cucurbitacin
  3. Allyl propyl di sulphide
  4. Cheratin

Correct Answer: A

Question 373 : Pusa Narangi is a variety of

  1. Rose
  2. Marigold
  3. Jasmine
  4. Tuberose

Correct Answer: B

Question 374 : Quickest method to develop lawn is-

  1. Dibbing
  2. Tturfing
  3. Seedling
  4. Bricking

Correct Answer: B

Question 375 : Which of following is less sensitive to chilling injury-

  1. Anthurium
  2. Lily
  3. Poinsettia
  4. Rose

Correct Answer: D

Question 376 : Which one of the following is sensitive to ethylene injury-

  1. Gerbera
  2. Tulip
  3. Anthurium
  4. Antirrhinum

Correct Answer: C

Question 377 : Temperature required for dehydration of vegetables-

  1. 60-66°C
  2. 66-71°C
  3. 70-75°C
  4. 50-55°C

Correct Answer: A

Question 378 : When peeling is done with the help of NaOH, it is known as-

  1. Lye peeling
  2. Flame peeling
  3. Steam peeling
  4. Mechanical peeling

Correct Answer: A

Question 379 : Harvesting of standard carnation is done at-

  1. Full open
  2. Half open
  3. Tight bud stage
  4. Painting brush stage

Correct Answer: D

Question 380 : Breba crop is taken in which fig-

  1. San padro fig
  2. Smyrna fig
  3. Capri fig
  4. Poona fig

Correct Answer: A

Question 381 : Which one is cylindrical crook neck free variety of bottle gourd-

  1. Pusa Naveen
  2. Pusa Meghdut
  3. Pusa Manjari
  4. PSPL

Correct Answer: A

Question 382 : How much isolation distance is maintained for foundation seed production in onion?

  1. 400 m
  2. 200 m
  3. 1000 m
  4. 100 m

Correct Answer: C

Question 383 : How much isolation distance is required for cross pollinated ornamentals?

  1. 5 m
  2. 50 m
  3. 600 m
  4. 100 m

Correct Answer: C

Question 384 : Protein content in cashew nut is-

  1. 21%
  2. 12%
  3. 10%
  4. 30%

Correct Answer: A

Question 385 : Pruning is done for-

  1. development of permanent framework of branches
  2. proper shape development
  3. high yield
  4. shape and size development

Correct Answer: A

Question 386 : Pear is trained on-

  1. Central leader system
  2. Open centre system
  3. Modified central leader system
  4. Multiple stem system

Correct Answer: C

Question 387 : Which one is winter hardy rootstock of apple-

  1. M-16
  2. MM-104
  3. M-27
  4. M-4

Correct Answer: B

Question 388 : Which disease of banana is spread in HDP-

  1. Improper bunch filling
  2. Finger tip
  3. Kotta vazai
  4. Neer vazai

Correct Answer: B

Question 389 : Which one does not belong to family Zingiberaceae

  1. Ginger
  2. Turmeric
  3. Cardamom
  4. Onion

Correct Answer: D

Question 390 : Pungency in radish is due to

  1. Isothiocynate
  2. Allyl propyl di sulphide
  3. Di allyl di sulphide
  4. Allyl isothiocynate

Correct Answer: A

Question 391 : Which one is found in radish-

  1. Non adienal
  2. Dimethyl disulphide
  3. Dimethyl pyarzin
  4. Isothiocynate

Correct Answer: D

Question 392 : Which type of polyembryony is present in mango-

  1. Vegetative
  2. Parthenogenesis
  3. Non-recurrent
  4. Addentive

Correct Answer: C

Question 393 : Safed Musali belongs to genus-

  1. Chlorophytum
  2. Anethum
  3. Casia
  4. Cephaelis

Correct Answer: A

Question 394 : Which type of self incompatability is found in pineapple-

  1. Heteromorphic
  2. Sporophytic
  3. Gametophytic
  4. Protogyny

Correct Answer: C

Question 395 : In how many months, coconut matures from opening of inflorescence-

  1. 7-8
  2. 8-12
  3. 12-13
  4. 13-18

Correct Answer: B

Question 396 : In which type of soil, nematodes grow well-

  1. Heavy soils
  2. Soil rich in organic matter
  3. Sandy loam soils
  4. No reaction with soil

Correct Answer: B

Question 397 : At which stage of growth, fruit plants are irrigated-

  1. Flowering to ripening
  2. Fully ripe stage
  3. Full mature stage
  4. At the time of flower emergence

Correct Answer: A

Question 398 : Which one is not a cane pruned grape variety-

  1. Gulabi
  2. Pusa Seedless
  3. Thompson Seedless
  4. Bangalore Blue

Correct Answer: D

Question 399 : Among the following, which one is a non-climacteric fruit-

  1. Pineapple
  2. Apple
  3. Peach
  4. Annona

Correct Answer: A

Question 400 : What is the full form of PCR?

  1. Polymerase chain reaction
  2. Polymer chain reaction
  3. Polymeric chain reaction
  4. Polymerised chain reaction

Correct Answer: A

Question 401 : Which one among the following is a physiological disorder of tomato-

  1. Puffiness
  2. Hollow stem
  3. Black heart
  4. Splitting

Correct Answer: A

Question 402 : Indicator plant for B and Mo deficiency-

  1. Cucurbits
  2. Cauliflower
  3. Tomato
  4. Okra

Correct Answer: B

Question 403 : Stone fruit is a disorder of-

  1. Annona
  2. Pineapple
  3. Peach
  4. Plum

Correct Answer: A

Question 404 : Jelly seed is a disorder of-

  1. Mango
  2. Sapota
  3. Guava
  4. Grapes

Correct Answer: A

Question 405 : BER is a physiological disorder of-

  1. Brinjal
  2. Okra
  3. Tomato
  4. Chilli

Correct Answer: C

Question 406 : Mahroon, Katha, Dodhia are varieties of

  1. Ber
  2. Aonla
  3. Bael
  4. Almond

Correct Answer: A

Question 407 : Delayed harvesting in radish causes-

  1. Pithiness
  2. Forking
  3. Splitting
  4. Hollow root wart

Correct Answer: A

Question 408 : Botanical name of Rat Ki Rani-

  1. Butea monosperma
  2. Casia fistula
  3. Russelia juncea
  4. Cestrum nocturnum

Correct Answer: D

Question 409 : Among the following, which one is a dicot fruit-

  1. Banana
  2. Datepalm
  3. Guava
  4. Pineapple

Correct Answer: C

Question 410 : Which fruit contain highest Vitamin-C?

  1. Aonla
  2. Barbados cherry
  3. Litchi
  4. Grape

Correct Answer: B

Question 411 : Flat saur of canned products is caused by

  1. Bacillus
  2. Clostridium
  3. Salmonella
  4. Staphylococcus

Correct Answer: A

Question 412 : Removal of air from cane after filling, is known as-

  1. Processing
  2. Exhausting
  3. Blanching
  4. Brining

Correct Answer: B

Question 413 : For potato tuberization, night temperature should be

  1. Below 23°C
  2. Below 17°C
  3. Above 24°C
  4. Below 24°C

Correct Answer: A

Question 414 : If potato contain………. it is not suitable for processing-

  1. High dry matter
  2. High phenol and sugar
  3. Low phenol
  4. Low sugar

Correct Answer: B

Question 415 : Flower arrangement which includes flowers, fruits and vegetables, is known as-

  1. Ikebana
  2. Morimono
  3. Moribana
  4. Zeneika

Correct Answer: B

Question 416 : Fruit drop in citrus is controlled with the help of

  1. IAA
  2. 2,4-D
  3. Cytokine
  4. ABA

Correct Answer: B

Question 417 : Precursor of auxin is-

  1. Mn
  2. Mg
  3. Tryptophan
  4. B

Correct Answer: C

Question 418 : Precursor of ethylene is-

  1. Cystein
  2. Methionine
  3. Leucine
  4. Lysine

Correct Answer: B

Question 419 : Metaxenia is found in-

  1. Date palm
  2. Pineapple
  3. Oil palm
  4. Coconut

Correct Answer: A

Question 420 : Method of in situ grafting in mango-

  1. Epicotyl grafting
  2. Inarching
  3. Veneer grafting
  4. Soft wood grafting

Correct Answer: D

Question 421 : Sickle shaped leaves in gladiolus, are symptoms of

  1. Stem rot
  2. Bacterial blight
  3. Root rot
  4. Collar rot

Correct Answer: B

Question 422 : For increasing number of male flowers in greenhouse cucumber, which one is used

  1. NAA
  2. CCC
  3. Ethylene
  4. AgNo3

Correct Answer: D

Question 423 : Sabudana/sago is prepared from

  1. Tapioca
  2. Cassava
  3. Both a and b
  4. Potato

Correct Answer: C

Question 424 : Edible part of clove is-

  1. Aril
  2. Unopened flower bud
  3. Fruit
  4. Stigma

Correct Answer: B

Question 425 : Minimum specific gravity of mango is-

  1. 1.0
  2. 1.01
  3. 1.02
  4. 1.1

Correct Answer: A

Question 426 : Mimopsus hexendra is rootstock of

  1. Sapota
  2. Grape
  3. Guava
  4. Apple

Correct Answer: A

Question 427 : Which variety of guava is tolerant to wilt-

  1. Allahabad safeda
  2. Sardar
  3. Allahabad round
  4. Hafsi

Correct Answer: B

Question 428 : Active principle present in black pepper-

  1. 1,8 cineol
  2. Piperine
  3. Anethol
  4. Phenol

Correct Answer: B

Question 429 : After processing, cracked coffee beans are known as-

  1. Splits
  2. Waste
  3. Triage
  4. None of the above

Correct Answer: C

Question 430 : Range of PAR-

  1. 300-700 nm
  2. 400-700 nm
  3. 300-600 nm
  4. 300-500 nm

Correct Answer: B

Question 431 : Nectarine is a fuzzless mutant of

  1. Pear
  2. Peach
  3. Plum
  4. Pineapple

Correct Answer: B

Question 432 : Wine contains alcohol-

  1. 20-25%
  2. 7-10%
  3. 7-20%
  4. 25-35%

Correct Answer: C

Question 433 : Which acid is present in turmeric?

  1. Citric acid
  2. Tartaric acid
  3. Iso citric acid
  4. Mallic acid

Correct Answer: B

Question 434 : MATCH THE PAIRS
1 Okra                                       a) Chenopodiaceae
2. Tomato                                   b) Compositae
3 Spinach                                    c) Liliaceae
4 Lettuce                                     d) Malvaceae
5. Asparagus                                e) Solanaceae

  1. 1 Okra                                      c) Liliaceae
    2. Tomato                                d) Malvaceae
    3 Spinach                                e) Solanaceae
    4 Lettuce                                 a) Chenopodiaceae
    5. Asparagus                           b) Compositae
  2. 1 Okra                                     a) Chenopodiaceae
    2. Tomato                                d) Malvaceae
    3 Spinach                                e) Solanaceae
    4 Lettuce                                 c) Liliaceae
    5. Asparagus                           b) Compositae
  3. 1 Okra                                        b) Compositae
    2. Tomato                                   a) Chenopodiaceae
    3 Spinach                                   e) Solanaceae
    4 Lettuce                                     d) Malvaceae
    5. Asparagus                               c) Liliaceae
  4. 1 Okra                                     c) Liliaceae
    2. Tomato                                b) Compositae  ​
    3 Spinach                                d) Malvaceae
    4 Lettuce                                 a) Chenopodiaceae
    5. Asparagus                           e) Solanaceae

Correct Answer: A

Question 435 : MATCH THE PAIRS
1.Vitamin A                       a)Present in bones and teeth
2.Vitamin D                       b) Anti hemorrhagic
3.Vitamin K                       c)Scurvy
4.Ca                                   d)Rickets
5.Vitamin C                       e)Night blindness

  1. 1.Vitamin A                           d)Rickets
    2.Vitamin D                           b) Anti hemorrhagic
    3.Vitamin K                           c)Scurvy
    4.Ca                                       e)Night blindness
    5.Vitamin C                           ​a)Present in bones and teeth
  2. 1.Vitamin A                           a)Present in bones and teeth
    2.Vitamin D                           e)Night blindness
    3.Vitamin K                           c)Scurvy
    4.Ca                                       d)Rickets
    5.Vitamin C                           b) Anti hemorrhagic
  3. 1.Vitamin A                                  d)Rickets
    2.Vitamin D                                 c)Scurvy
    3.Vitamin K                                  e)Night blindness
    4.Ca                                              b) Anti hemorrhagic
    5.Vitamin C                                  a)Present in bones and teeth
  4. 1.Vitamin A                           e)Night blindness
    2.Vitamin D                           b) Anti hemorrhagic
    3.Vitamin K                           c)Scurvy
    4.Ca                                       d)Rickets
    5.Vitamin C                           a)Present in bones and teeth

Correct Answer: C

Question 436 : MATCH THE PAIRS
1.Pinjore garden                            a) Chandigarh
2.Mandoor garden                         b) Jodhpur
3.Buddha Jayanti Park                  c) New Delhi
4.Brindavan Garden                      d) TN
5.Byrant Park                                 e) Mysore

  1. 1.Pinjore garden                            e) Mysore
    2.Mandoor garden                         b) Jodhpur
    3.Buddha Jayanti Park                  c) New Delhi
    4.Brindavan Garden                      d) TN
    5.Byrant Park                                 a) Chandigarh
  2. 1.Pinjore garden                        a) Chandigarh
    2.Mandoor garden                         b) Jodhpur
    3.Buddha Jayanti Park                  c) New Delhi
    4.Brindavan Garden                      e) Mysore
    5.Byrant Park                                 d) TN
  3. 1.Pinjore garden                            a) Chandigarh
    2.Mandoor garden                         c) New Delhi
    3.Buddha Jayanti Park                  e) Mysore  ​
    4.Brindavan Garden                      d) TN
    5.Byrant Park                                 b) Jodhpur
  4. 1.Pinjore garden                            a) Chandigarh
    2.Mandoor garden                         d) TN
    3.Buddha Jayanti Park                  c) New Delhi
    4.Brindavan Garden                      b) Jodhpur
    5.Byrant Park                                 e) Mysore

Correct Answer: B

Question 437 : MATCH THE PAIRS
1. King of spices                               a)Black pepper
2 Queen of spices                             b)Small cardamom
3. Coconut                                         c)Oryctus rhinocerous
4. Cashew nut                                   d)Anacardeum occidentale
5. Monoecious                                   e)Coconut

  1. 1. King of spices                               a)Black pepper
    2 Queen of spices                             b)Small cardamom
    3. Coconut                                         e)Coconut
    4. Cashew nut                                   d)Anacardeum occidentale
    5. Monoecious                                   c)Oryctus rhinocerous
  2. 1. King of spices                                c)Oryctus rhinocerous
    2 Queen of spices                             b)Small cardamom
    3. Coconut                                         a)Black pepper
    4. Cashew nut                                   d)Anacardeum occidentale
    5. Monoecious                                   e)Coconut
  3. 1. King of spices                               d)Anacardeum occidentale
    2 Queen of spices                            e)Coconut
    3. Coconut                                        c)Oryctus rhinocerous
    4. Cashew nut                                   b)Small cardamom
    5. Monoecious                                   a)Black pepper
  4. 1. King of spices                               a)Black pepper
    2 Queen of spices                             b)Small cardamom
    3. Coconut                                         c)Oryctus rhinocerous
    4. Cashew nut                                   d)Anacardeum occidentale
    5. Monoecious                                   e)Coconut

Correct Answer: D

Question 438 : MATCH THE PAIRS
1.Mango                                         a)Buttoning
2.Tomato                                         b)Soft nose
3.Cauliflower                                   c)Cat face
4.Potato                                           d)Dry neck
5.Avocado                                        e)Black heart

  1. 1.Mango                                         c)Cat face
    2.Tomato                                        a)Buttoning
    3.Cauliflower                                   b)Soft nose
    4.Potato                                           e)Black heart
    5.Avocado                                        d)Dry neck
  2. 1.Mango                                         a)Buttoning
    2.Tomato                                         b)Soft nose
    3.Cauliflower                                   d)Dry neck
    4.Potato                                           e)Black heart
    5.Avocado                                        c)Cat face
  3. 1.Mango                                            d)Dry neck
    2.Tomato                                           b)Soft nose
    3.Cauliflower                                     c)Cat face
    4.Potato                                             a)Buttoning
    5.Avocado                                          e)Black heart
  4. 1.Mango                                         a)Buttoning
    2.Tomato                                         d)Dry neck
    3.Cauliflower                                    e)Black heart
    4.Potato                                            b)Soft nose
    5.Avocado                                         c)Cat face

Correct Answer: A

Question 439 : MATCH THE PAIRS
1.Sugar beet                                    a)Beta cyanin
2.Papaya                                          b) Caricaxanthin
3.Marigold                                         c) Lutein
4.Spinach                                          d) Saponine
5.Annonine                                        e) Custard apple

  1. 1.Sugar beet                                      c) Lutein
    2.Papaya                                            b) Caricaxanthin
    3.Marigold                                           a)Beta cyanin
    4.Spinach                                           d) Saponine
    5.Annonine                                         e) Custard apple
  2. 1.Sugar beet                                      c) Lutein
    2.Papaya                                             e) Custard apple
    3.Marigold                                           a)Beta cyanin
    4.Spinach                                            d) Saponine
    5.Annonine                                          b) Caricaxanthin
  3. 1.Sugar beet                                      a)Beta cyanin
    2.Papaya                                            b) Caricaxanthin
    3.Marigold                                          c) Lutein
    4.Spinach                                           d) Saponine
    5.Annonine                                         e) Custard apple
  4. 1.Sugar beet                                      c) Lutein
    2.Papaya                                           a)Beta cyanin
    3.Marigold                                         e) Custard apple
    4.Spinach                                          d) Saponine
    5.Annonine                                        b) Caricaxanthin

Correct Answer: C

Question 440 : MATCH THE PAIRS
1.Aswagandha                                   a) Solanaceae
2.Sarpagandha                                   b) Apocynaceae
3.Liquorice                                          c) Leguminaceae
4.Patchauli                                          d) Labiate
5.Aloe                                                 e) Liliaceae

  1. 1.Aswagandha                                a) Solanaceae
    2.Sarpagandha                               b) Apocynaceae
    3.Liquorice                                      d) Labiate
    4.Patchauli                                      e) Liliaceae ​
    5.Aloe                                             c) Leguminaceae
  2. 1.Aswagandha                                   a) Solanaceae
    2.Sarpagandha                                   b) Apocynaceae
    3.Liquorice                                          c) Leguminaceae
    4.Patchauli                                          d) Labiate
    5.Aloe                                                 e) Liliaceae
  3. 1.Aswagandha                             d) Labiate
    2.Sarpagandha                             b) Apocynaceae
    3.Liquorice                                    e) Liliaceae ​
    4.Patchauli                                    c) Leguminaceae
    5.Aloe                                           a) Solanaceae
  4. 1.Aswagandha                              e) Liliaceae
    2.Sarpagandha                              b) Apocynaceae
    3.Liquorice                                     ​d) Labiate
    4.Patchauli                                     c) Leguminaceae
    5.Aloe                                            a) Solanaceae

Correct Answer: B

Question 441 : MATCH THE PAIRS
1.Sugar loaf                                        a) Mango
2.Akshay                                             b) Pineapple
3.Arka Mridula                                     c) Pear
4.Punjab Gold                                     d) Guava
5.Eureka                                              e) Lemon

  1. 1.Sugar loaf                                     b) Pineapple
    2.Akshay                                          a) Mango
    3.Arka Mridula                                  d) Guava
    4.Punjab Gold                                   c) Pear
    5.Eureka                                            e) Lemon
  2. 1.Sugar loaf                                      b) Pineapple
    2.Akshay                                           c) Pear
    3.Arka Mridula                                   a) Mango
    4.Punjab Gold                                    d) Guava
    5.Eureka                                             e) Lemon
  3. 1.Sugar loaf                                      a) Mango
    2.Akshay                                           c) Pear
    3.Arka Mridula                                   b) Pineapple
    4.Punjab Gold                                    e) Lemon  ​
    5.Eureka                                             d) Guava
  4. 1.Sugar loaf                                        d) Guava
    2.Akshay                                             b) Pineapple
    3.Arka Mridula                                     c) Pear
    4.Punjab Gold                                     e) Lemon
    5.Eureka                                              a) Mango

Correct Answer: A

Question 442 : AGMARK standard

  1. Is related with agricultural products
  2. Is approved by the Directorate of Marketing and Inspection
  3. Both (a) and (b)
  4. None of the above

Correct Answer: C

Question 443 : Citrus belongs to the family :

  1. Rosaceae
  2. Malvaceae
  3. Cucurbitaceae
  4. Compositae

Correct Answer: A

Question 444 : Granulation is a physiological disorder of :

  1. Mango
  2. Apple
  3. Fig
  4. Citrus

Correct Answer: D

Question 445 : Degreening in Citrus can be achieved through

  1. Ethylene
  2. Auxins
  3. Gibberellins
  4. Cytokinin

Correct Answer: D

Question 446 : National Bureau of Plant Genetic Resources (NBPGR)
is located at :

  1. New Delhi
  2. Lucknow
  3. Bengaluru
  4. Varanasi

Correct Answer: A

Question 447 : National Bureau of Plant Genetic Resources (NBPGR)
is located at :

  1. New Delhi
  2. Lucknow
  3. Bengaluru
  4. Varanasi

Correct Answer: A

Question 448 : The method used to detect a viral disease is :

  1. AFLP
  2. RFLP
  3. ELISA
  4. None of these

Correct Answer: C

Question 449 : First Agricultural University established in India was

  1. IIHR, Bangalore
  2. PAU, Ludhiana
  3. IARI, New Delhi
  4. GB Pant Univ., Pantnagar

Correct Answer: D

Question 450 : The native place of Brinjal is :

  1. China
  2. India
  3. USA
  4. Mexico

Correct Answer: B

Question 451 : Indian Institute of Vegetable Research is situated at:

  1. Lucknow
  2. Delhi
  3. Kanpur
  4. Varanasi

Correct Answer: D

Question 452 : CIAH is located at :

  1. Bikaner
  2. Ludhiana
  3. Varanasi
  4. Karnal

Correct Answer: A

Question 453 : Study of wine making is known as:

  1. Enology
  2. Fermentation
  3. Enzymology
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 454 : Term appetizing is related to:

  1. Packaging
  2. Canning
  3. Storage
  4. None of these

Correct Answer: B

Question 455 : Emasculation is done in :

  1. Self pollinated crops
  2. Cross pollinated crop
  3. Sterile crops
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 456 : Lux is a unit of:

  1. Light
  2. Photosynthesis
  3. Transpiration
  4. Respiration

Correct Answer: A

Question 457 : Pulsing is related to:

  1. Treatment
  2. Preservation
  3. Handling
  4. Storage

Correct Answer: D

Question 458 : MM series is related to which fruit crop ?

  1. Apple
  2. guava
  3. Papaya
  4. Mango

Correct Answer: A

Question 459 : Pineapple belongs to family :

  1. Areaceae
  2. Bromeliaceae
  3. Rutaceae
  4. Anacardiaceae

Correct Answer: B

Question 460 : Cumin belongs to family :

  1. Piperaceae
  2. Apiaceae
  3. Myrtaceae
  4. Rutaceae

Correct Answer: B

Question 461 : Cumin belongs to family:

  1. Rananculaceae
  2. Apiaceae
  3. Malvaceae
  4. None of these

Correct Answer: B

Question 462 : Hexagonal system of planting accommodates % more than square system.

  1. 15
  2. 10
  3. 25
  4. 20

Correct Answer: A

Question 463 : Seed rate (per ha) for establishment of lawn is :

  1. 20 – 25 kg
  2. 15 – 20 kg
  3. 8-10 kg
  4. 30 – 35 kg

Correct Answer: B

Question 464 : Perry is prepared from :

  1. Pear
  2. Peach
  3. Plum
  4. Cashew

Correct Answer: A

Question 465 : Generally seedless water melon is :

  1. Diploid
  2. Triploid
  3. Tetraploid
  4. Hexaploid

Correct Answer: B

Question 466 : Degreening is done in :

  1. Mango
  2. Citrus
  3. Banana
  4. All of the above

Correct Answer: D

Question 467 : Seed rate in SRI technique of paddy cultivation (Kg/
ha) is:

  1. 10-15
  2. 5-8
  3. 15-20
  4. 20 – 25

Correct Answer: B

Question 468 : Inbreeding depression is found in:

  1. Radish
  2. Cabbage
  3. Onion
  4. None of these

Correct Answer: C

Question 469 : Marmalade contains which of the following fruits as its constituent:

  1. Citrus
  2. Guava
  3. Mango
  4. Apple

Correct Answer: A

Question 470 : Catface is an important disorder of :

  1. Tomato
  2. Chilli
  3. Brinjal
  4. Onion

Correct Answer: A

Question 471 : Which of the following is / are wind pollinated ?

  1. Radish
  2. Beet
  3. Amaranthus
  4. Both (a) & (c)

Correct Answer: D

Question 472 : Quince C is an important rootstock of:

  1. Pear
  2. Peach
  3. Plum
  4. Strawberry

Correct Answer: A

Question 473 : Berry elongation and thinning in grapes is done using:

  1. 2,4-D
  2. GA3
  3. IBA
  4. NAA

Correct Answer: B

Question 474 : Flowering in pineapple is done with the help of:

  1. 2, 4-D
  2. GA
  3. Ethephon
  4. NAA

Correct Answer: C

Question 475 : Fig is which type of fruit ?

  1. Sorosis
  2. Syncosis
  3. Nut
  4. Berry

Correct Answer: B

Question 476 : Anthurium is propagated by:

  1. Bulb
  2. Corms
  3. Cuttings
  4. Suckers

Correct Answer: D

Question 477 : Ultra dwarf rootstock of apple :

  1. M-13
  2. MM-106
  3. M-27
  4. M-9

Correct Answer: C

Question 478 : Barlett is an important variety of:

  1. Apple
  2. Pear
  3. Peach
  4. Plum

Correct Answer: B

Question 479 : Neera is prepared from:

  1. Ber
  2. Coconut
  3. Date palm
  4. Palmyra palm

Correct Answer: D

Question 480 : Which of the following vegetable is tolerant to acidic
soil ?

  1. Brinjal
  2. Chilli
  3. Okra
  4. Potato

Correct Answer: C

0
Scroll to Top