MCQs-12

Question 1761 : Contour stylem of orchard layout is practiced in

  1. Low slope lands
  2. High slope lands
  3. Zero slope lands
  4. Undulated land

Correct Answer: D

Question 1762 : In aonal flowering

  1. No regular pattern

Correct Answer: B

Question 1763 : Spur bearing apple varieties are

  1. Early bearer
  2. Erect in growth habit
  3. Dwarf in stature
  4. All are true

Correct Answer: C

Question 1764 : Blossom end rot is caused due to deficiency of

  1. Fe
  2. Cu
  3. Zn
  4. Ca

Correct Answer: D

Question 1765 : Polyphenol oxydase enzyme inactivate at the temperature of

  1. 80 – 90 °C
  2. 100 °C
  3. 50°C
  4. above 100 °C

Correct Answer: A

Question 1766 : CNSL is related to which crop ?

  1. Sapota
  2. Coconut
  3. Papaya
  4. Cashewnut

Correct Answer: D

Question 1767 : Indian Farming is a publication of

  1. IARI, New Delhi
  2. CAZRI, Jodhpur
  3. ICRISAT, Hyderabad
  4. ICAR, New Delhi

Correct Answer: D

Question 1768 : Mangosteen belong to family

  1. Rutaceae
  2. Euphorbiaceae
  3. Guttiferae
  4. Anacardiaceae

Correct Answer: C

Question 1769 : Kiwi belongs to the family

  1. Delleniaceae
  2. Euphorbiaceae
  3. Rutaceae
  4. Rosaceae

Correct Answer: A

Question 1770 : Which one is slow growing root stock of citrus ?

  1. Cleopetra
  2. Rangpur lime
  3. Rough lemon
  4. Tryoyer citrange

Correct Answer: A

Question 1771 : Regulation of flowering is commercially practiced in

  1. Pineapple
  2. Pomegranate
  3. Sapota
  4. Plum

Correct Answer: B

Question 1772 : Zero energy chambers are devices which are helpful to enhance shelf life of fruits because

  1. Maintain low temperature as compared to ambient conditions
  2. Maintain high humidity as compared to ambient conditions
  3. Utilize no electricity
  4. All these

Correct Answer: D

Question 1773 : Ideal packaging is one which help in

  1. Minimizing post-harvest losses
  2. Makes commodity attractive for consumers
  3. More fit for transportation
  4. All above

Correct Answer: D

Question 1774 : Decrease in temperature is mainly helpful to enhance shelf life of perishables by

  1. Decreasing rate of metabolic processes
  2. Inhibiting growth of microorganisms
  3. Both (a) and (b)
  4. None of these

Correct Answer: C

Question 1775 : Veneer grafting is commercially practical in

  1. Mango
  2. Guava
  3. Cashewnut
  4. Ber

Correct Answer: A

Question 1776 : ELISA is linked test

  1. Bacteria
  2. Virus
  3. Enzyme
  4. Protozoa

Correct Answer: B

Question 1777 : Lactic bacteria is used in :

  1. Pickle
  2. Chutney
  3. Murraba
  4. Jelly

Correct Answer: A

Question 1778 : Botanically pineapple fruit is :

  1. Berry
  2. Pepo
  3. Pome
  4. Sorosis

Correct Answer: D

Question 1779 : Correct formula of standard error is :

  1. σ2
  2. σ/ n
  3. 2 σ

Correct Answer: B

Question 1780 : Which crop produces maximum food grain in India ?

  1. Wheat
  2. Rice
  3. Maize
  4. Bajra

Correct Answer: B

Question 1781 : Highest  potato producing state in India is :

  1. Uttar Pradesh
  2. Madhya Pradesh
  3. Bihar
  4. West Bengal

Correct Answer: A

Question 1782 : Tikka” is a major disease of :

  1. Cotton
  2. Sugarcane
  3. Ground nut
  4. Pigeon pea

Correct Answer: C

Question 1783 : Ploidy level of Triticam astivum is :

  1. Hexaploid
  2. Tetraploid
  3. Diploid
  4. Amphidiploid

Correct Answer: A

Question 1784 : The Rashtrapati Bhawan Garden is an example of which type of garden ?

  1. Japanese
  2. Italian
  3. English
  4. Mughal

Correct Answer: D

Question 1785 : The inflorescence of sugarcane is known as:

  1. Spike
  2. Arrow
  3. Cymose
  4. None

Correct Answer: B

Question 1786 : Which of the following hormones is used as a weedicide ?

  1. NAA
  2. IAA
  3. ABA
  4. 2,4-D

Correct Answer: D

Question 1787 : Which of the following is class one preservative ?

  1. Silver nitrate
  2. KMS
  3. Sugar
  4. Vinegar

Correct Answer: C

Question 1788 : Fruit in mustard is :

  1. Pepo
  2. Hesperdium
  3. Siliqua
  4. Lomentum

Correct Answer: C

Question 1789 : The green house gas that is released from

  1. CO2
  2. N20
  3. CH4
  4. N H3.

Correct Answer: C

Question 1790 : Pellagra is due to deficiency of :

  1. Niacin
  2. Pyridoxine
  3. Folic acid
  4. Biotin

Correct Answer: A

Question 1791 : T&V programme was introduced in:

  1. 1964
  2. 1978
  3. 1974
  4. 1982

Correct Answer: C

Question 1792 : Swarna Roopa is an improved variety of

  1. Litchi
  2. Phalsa
  3. Mango
  4. Banana

Correct Answer: A

Question 1793 : Kaveri is an improved variety of

  1. Cauliflower
  2. Kokum
  3. Passion fruit
  4. Coriander True fruit

Correct Answer: C

Question 1794 : Botanically apple fruit is :

  1. Drupe
  2. Synconus
  3. Pome
  4. Berry

Correct Answer: C

Question 1795 : Metaxenia is commonly observed in :

  1. Grape
  2. Papaya
  3. Date palm
  4. Litchi

Correct Answer: C

Question 1796 : French marigold is :

  1. Diploid
  2. Triploid
  3. Tetraploid
  4. Hexaploid

Correct Answer: C

Question 1797 : Common blight of bean is caused by

  1. Vurus
  2. Phytoplasma
  3. Bacteria
  4. Fungus

Correct Answer: C

Question 1798 : Calyx  splitting is a physiological disorder in :

  1. Gladiolus
  2. Carnation
  3. Rose
  4. Tuberose

Correct Answer: B

Question 1799 : Scientific name of Indian Laburnum is

  1. Cassia fistula
  2. Cassia renifera
  3. Cassia nodosa
  4. Prunus domestica

Correct Answer: A

Question 1800 : Botanical family of carnation is :

  1. Euphorbiaceae
  2. Umbelliferae
  3. Rosaceae
  4. Caryophyllaceae

Correct Answer: D

Question 1801 : About 95 to 99.5% portion of plant tissues are made of :

  1. C, H and O
  2. N, P and K
  3. Ca, Mg and C
  4. Cu, Zn and Fe

Correct Answer: A

Question 1802 : Which of the following vegetable is known as ‘God sent Vegetable’ ?

  1. Pea
  2. Tomato
  3. Winged bean
  4. Brinjal

Correct Answer: C

Question 1803 : Predominant sex form of Cucumis melo is :

  1. Gynocious
  2. Monoecious
  3. Bisexual
  4. Andromonoecious

Correct Answer: D

Question 1804 : Stamenless mutant is reported in :

  1. Cabbage
  2. Brinjal
  3. Tomato
  4. Carrot

Correct Answer: C

Question 1805 : Protogyny is prevalent in :

  1. Cabbage
  2. Onion
  3. Cucumber
  4. Spinach

Correct Answer: A

Question 1806 : mange for co-C and 90-95% The leading nuts producing state is

  1. Himachal Pradesh
  2. Jammu & Kashmir
  3. Arunachal Pradesh
  4. Uttarakhand

Correct Answer: B

Question 1807 : Optimum storage temperature and relative range for apple are :

  1. -3° to -1 °C and 85 – 90 % RH
  2. -1° to 0°C and 90 – 95% RH
  3. 0° to 1°C and 92 – 96 % RH
  4. 0.5° to 1.5°C and 93 – 98 % RH

Correct Answer: B

Question 1808 : Treatment for quality in litchi is done with

  1. Ethephon
  2. Sulphur
  3. Zinc
  4. Calcium

Correct Answer: D

Question 1809 : Sauerkraut can be made from:

  1. Broccoli
  2. Cabbage
  3. Chinese cabbage
  4. Spinach

Correct Answer: B

Question 1810 : Kalipatti is a popular variety of :

  1. Pomegranate
  2. Sapota
  3. Mosambi
  4. Pineapple

Correct Answer: B

Question 1811 : The type of germination in garden pea is :

  1. Epigeal
  2. Hypogeal
  3. Hypo – epigeal
  4. Epi – hypogeal

Correct Answer: B

Question 1812 : The most useful insect in seed production of vegetables is :

  1. Bumble bees
  2. Honey bees
  3. Wasps
  4. Thrips

Correct Answer: B

Question 1813 : Curd initiation and development in cauliflower is mainly influenced by :

  1. Temperature
  2. Photoperiod
  3. Relative humidit
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 1814 : Black rot is a most common disease of

  1. Tomato
  2. Potato
  3. Celery
  4. Cabbage

Correct Answer: D

Question 1815 : The popular variety of radish for summer and rainy season in north Indian plains is:

  1. Pusa Himani
  2. Pusa Chetki
  3. Japanese White
  4. White Icicle

Correct Answer: B

Question 1816 : A serious disease of onion commonly found in seed crop is :

  1. Late blight
  2. Purple blotch
  3. Red rot
  4. Leaf curl virus

Correct Answer: B

Question 1817 : Tomato is rich source of :

  1. Vitamin A
  2. Iron
  3. Phosphorus
  4. Vitamin C

Correct Answer: A

Question 1818 : Fruit and Shoot borer is a serious pest of:

  1. Cabbage
  2. Brinjal
  3. Bitter gourd
  4. Tomato

Correct Answer: B

Question 1819 : The centre of origin of ber is :

  1. South America
  2. South Africa
  3. India
  4. England

Correct Answer: C

Question 1820 : The safe seed storage moisture content should be between :

  1. 8-9%
  2. 10 – 12 %
  3. 13 – 14 %
  4. 15 – 16 %

Correct Answer: A

Question 1821 : Which one is ripening hormone ?

  1. Kinetic
  2. GA
  3. MH
  4. Ethylene

Correct Answer: D

Question 1822 : Litchi belongs to the family :

  1. Lauvaceae
  2. Rhamnaceae
  3. Puvaceae
  4. Sapindaceae

Correct Answer: D

Question 1823 : Chakrakeli and Safed Velchi are varieties

  1. Mango
  2. Banana
  3. Papaya
  4. Sapota

Correct Answer: B

Question 1824 : Zn deficiency causes little leaf in :

  1. Brinjal
  2. Mango
  3. Banana
  4. Tomato

Correct Answer: B

Question 1825 : The spongy tissue susceptible cultivar of mang

  1. Dashehari
  2. Langra
  3. Alphonso
  4. Totapuri

Correct Answer: C

Question 1826 : The loquat fruit is classified as :

  1. Stone
  2. Sorosis
  3. Nut
  4. Pome

Correct Answer: D

Question 1827 : The aggregate fruit is :

  1. Strawberry
  2. Papaya
  3. Pine apple
  4. Pear

Correct Answer: A

Question 1828 : Bunchy top is an important disease of :

  1. Pear
  2. Mango
  3. Banana
  4. Litchi

Correct Answer: C

Question 1829 : Marmalade is prepared from the fruit :

  1. Guava
  2. Strawberry
  3. Ber
  4. Orange

Correct Answer: D

Question 1830 : The chemical used for preservation of fruit products is :

  1. tassium permanganate
  2. Potassium metabisulph
  3. Potassium metabisulphide
  4. Potassium sulphate

Correct Answer: B

Question 1831 : The cleistogamous vegetable is :

  1. Garden pea
  2. Lettuce
  3. Capsicum
  4. Tomato

Correct Answer: B

Question 1832 : Riceyness is a physiological disorder associated with:

  1. Cabbage
  2. Cauliflower
  3. Broccoli
  4. Chinese cabbage

Correct Answer: B

Question 1833 : Which one of the following is a yellow vein mosaic resistant variety of okra?

  1. Pusa Sawami
  2. Harbhajan
  3. Arka Anamika
  4. Pusa Makhmali

Correct Answer: C

Question 1834 : The landscape plant which is commercially grown through spores :

  1. Succulents
  2. Ferns
  3. Cacti
  4. Palms

Correct Answer: B

Question 1835 : Suvasini tuberose is of the type of :

  1. Single
  2. Double
  3. Spray
  4. Standard

Correct Answer: B

Question 1836 : The lawn can be laid in a shortest period by following the method of :

  1. Seeding
  2. Dibbling
  3. Turfing
  4. Dung plastering

Correct Answer: C

Question 1837 : Pusa Basanti is a variety of :

  1. Rose
  2. Jasmine
  3. Chrysanthemum
  4. Marigold

Correct Answer: D

Question 1838 : The long stemmed cultivar of rose is :

  1. Pusa Mohit
  2. Pusa Garima
  3. Pusa Bahadur
  4. Pusa Arun

Correct Answer: A

Question 1839 : ELISA is linked test

  1. Bacteria
  2. Virus
  3. Enzyme
  4. Protozoa

Correct Answer: B

Question 1840 : Which of the following is the early variety of ber?

  1. Gola
  2. Umran
  3. Banarasi
  4. Goma kirti

Correct Answer: A

Question 1841 : Molecular markers are used for determining……… variation in plants.

  1. Genetic
  2. Phenotypic
  3. Cytoplasmic
  4. Endoplasmic

Correct Answer: A

Question 1842 : Restriction fragment length polymorphism (RFLP) is a

  1. Marker technique
  2. Selection method
  3. Mutation technique
  4. Gene slicing technique

Correct Answer: A

Question 1843 : ……. is the source of Bt gene

  1. Fungi
  2. Bacteria
  3. Virus
  4. Mycoplasma

Correct Answer: B

Question 1844 : Cavity spot disorder of carrot is caused due to deficiency of

  1. Ca
  2. Fe
  3. S
  4. Cu

Correct Answer: A

Question 1845 : The Coconut Development Board has its headquarters

  1. Puttur
  2. Kasargod
  3. Salem
  4. Kochi

Correct Answer: D

Question 1846 : Softwood grafting is a standardized method of propagation in………

  1. Coconut
  2. Cashew
  3. Arecanut
  4. None of these

Correct Answer: B

Question 1847 : Plug trays are related to

  1. Management nursery
  2. Fruit harvesting
  3. Vegetable harvesting
  4. All are true

Correct Answer: A

Question 1848 : Use of rootstock is common in

  1. Cole crops
  2. Cucurbits
  3. Tuber crops
  4. Leafy vegetable crops

Correct Answer: B

Question 1849 : Rose species which is used for higher oil recovery >

  1. Rosa gallica
  2. R. damascina
  3. R. indica
  4. R. borboniana

Correct Answer: B

Question 1850 : Which of the following is an aromatic plant ?

  1. Isabgol
  2. Lemon grass
  3. Neem
  4. Rudraksha

Correct Answer: B

Question 1851 : Which part of mulhathi is used for medicinal purpose

  1. Leaf
  2. Stem
  3. Root
  4. None of these

Correct Answer: C

Question 1852 : Gardenia lucida produces

  1. White non – scented flowers
  2. White scented flowers
  3. Blue flowers
  4. Yellow flowers

Correct Answer: B

Question 1853 : Shade loving purple color flowering annual is

  1. Saliva
  2. Saponaria
  3. Cinereria
  4. Seholzia

Correct Answer: C

Question 1854 : In which of the plantation crops India has largest germplasm collection ?

  1. Oilpalm
  2. Arecanut
  3. Coconut
  4. Cashew nut

Correct Answer: C

Question 1855 : Most suitable screening purpose annual

  1. Aster
  2. Calendula
  3. Sweet peas
  4. Larkspur

Correct Answer: C

Question 1856 : Root suckeers of chrysanthemum are separated during

  1. January
  2. December
  3. October
  4. March

Correct Answer: D

Question 1857 : Aromatic plants are used for producing lowest water requiring

  1. Fatty oil
  2. Vegetable oil
  3. Essential oil
  4. Bio – diesel

Correct Answer: C

Question 1858 : Which of the following is the lowest water crop ?

  1. Safed musli
  2. Aloe vera
  3. Stevia
  4. Sarpgandha

Correct Answer: B

Question 1859 : Which of the following is used for diabetic patients

  1. Satavar
  2. Senna
  3. Sarpgandha
  4. Stevia

Correct Answer: D

Question 1860 : Mulhathi is mainly used for curing

  1. Fever
  2. Carminative
  3. Cough
  4. Epilepsy

Correct Answer: C

Question 1861 : Banjaran variety of rose belong to the group of

  1. Hybrid Tea
  2. Miniature
  3. Floribunda
  4. Moscurede

Correct Answer: C

Question 1862 : Die back disease of rose is caused by

  1. Fusarium sp.
  2. Xanthomonsa sp.
  3. Pythium ofenidermatum
  4. Diplodia roseum

Correct Answer: D

Question 1863 : Which of the medicinal plant is used for both constipation and diarrhoea ?

  1. Isabgol
  2. Periwinkle
  3. Sarpgandha
  4. Lemon grass

Correct Answer: A

Question 1864 : Pelorgonidin pigment is responsible for which of the following color in flowers ?

  1. Blue
  2. Scarlet
  3. Orange
  4. Red

Correct Answer: C

Question 1865 : Carnation is commercially propagated through

  1. Seed
  2. Tuberlets
  3. Suckers
  4. Tip cutting

Correct Answer: D

Question 1866 : African marigold is botanically known as

  1. Tagetis petula
  2. T. erecta
  3. T. minula
  4. None of these

Correct Answer: B

Question 1867 : Which of the following crops is a rich source of lutein?

  1. Rose
  2. Jasmine
  3. Mint
  4. Marigold

Correct Answer: D

Question 1868 : Sugar percent for effective preservation should be

  1. 40 – 50
  2. 65 – 75
  3. 30 – 40
  4. 20 – 30

Correct Answer: B

Question 1869 : Large flowered Dahlias are vegetatively propagated by

  1. Hard wood cutting
  2. Leaf cutting
  3. Root cutting
  4. Tip cutting

Correct Answer: D

Question 1870 : Perennial chrysanthemum is mostly propagated by

  1. Seed
  2. Leaf
  3. Hard wood cuttings
  4. Tip cuttings

Correct Answer: D

Question 1871 : Gladiolus corm is :

  1. modified stem
  2. modified stem
  3. modified root
  4. modified spike

Correct Answer: B

Question 1872 : Which one of the following is thornless variety of rose ?

  1. Mridula
  2. Superstar
  3. Pusa Mohit
  4. Happiness

Correct Answer: C

Question 1873 : Commercial varieties of rose are popular multiplied by

  1. Air Layering
  2. Budding
  3. Tip cuttings
  4. Tissue culture

Correct Answer: B

Question 1874 : Name most popularly used root stock of rose North Indian conditions

  1. R. gallica
  2. R. damasena
  3. Rose indica var. odorata
  4. R. multiflora

Correct Answer: C

Question 1875 : Which of the following are Gullious plants ?

  1. Carnation
  2. Dahlia
  3. Gladiolus
  4. Both (b) and (c)

Correct Answer: D

Question 1876 : Sweet potato is a :

  1. Short day plant
  2. Long day plant
  3. Day neutral
  4. Intermediate

Correct Answer: A

Question 1877 : Which of the following is shade loving plant ?!

  1. Tuberose
  2. Marigold
  3. Singonium
  4. Carnation

Correct Answer: C

Question 1878 : Sonar Bangala and Chandrama are the important varieties of

  1. Gladiolus
  2. Carnation
  3. Chrysanthemum
  4. Lillium

Correct Answer: C

Question 1879 : Which chemical is used in lyepeeling

  1. K2SO4
  2. KOH
  3. NaOH
  4. Ca(NO3)2

Correct Answer: C

Question 1880 : Oleoresin is extracted from

  1. Colocasia
  2. Chilli
  3. Brinjal
  4. Onion

Correct Answer: B

Question 1881 : Early December is the improved variety of

  1. Pea
  2. Cauliflower
  3. Cabbage
  4. Carrot

Correct Answer: A

Question 1882 : Prajwal and Shringar are the varieties of :

  1. Rose
  2. Tuberose
  3. Marigold
  4. Carnation

Correct Answer: B

Question 1883 : Pinching is necessary in

  1. Tuberose
  2. Jasmine
  3. Chrysanthemum
  4. Gladiolus

Correct Answer: C

Question 1884 : The dicotyledonous bulbous plant is:

  1. Oxalis
  2. Lilium
  3. Amaryllis
  4. Tulip

Correct Answer: A

Question 1885 : Lve peeling is carried out by using chemical :

  1. Sodium hydroxide
  2. Potassium hydroxide
  3. Potassium sulphate
  4. Calcium sulphate

Correct Answer: A

Question 1886 : The commonly used preservative for preservative for preparation of
tomato ketchup is :

  1. Sodium metabisulphite
  2. Sodium benzoate
  3. Potassium metabisulphite
  4. Citric acid

Correct Answer: B

Question 1887 : Nagpur Mendarin is grown mainly in :

  1. Haryana
  2. Maharashtra
  3. Tamil Nadu
  4. Punjab

Correct Answer: B

Question 1888 : Best transplanting time for grapes in Northern planes is :

  1. December – January
  2. June – July
  3. September – October
  4. February – March

Correct Answer: A

Question 1889 : Peach belongs to the family…..

  1. Rosaceae
  2. Vitaceae
  3. Mytareae
  4. Rutaceae

Correct Answer: A

Question 1890 : Guava originated in :

  1. India
  2. Tropical America
  3. Australia
  4. China

Correct Answer: B

Question 1891 : Plum varieties grown in India are :

  1. Chinese
  2. Japanese
  3. European
  4. Australian

Correct Answer: B

Question 1892 : Best planting time of litchi in North India are :

  1. March – April
  2. June – July
  3. July – August
  4. September – October

Correct Answer: C

Question 1893 : Popular summer deciduous fruit is :

  1. Guava
  2. Ber
  3. Loquat
  4. Litchi

Correct Answer: B

Question 1894 : Botanically citrus fruit is :

  1. Hespridium
  2. Drupe
  3. Pome
  4. Stone

Correct Answer: A

Question 1895 : Percentile iron content in dry Koronda is :

  1. 19
  2. 29
  3. 39
  4. 49

Correct Answer: C

Question 1896 : Ripening time of plum in sub-tropical climate is :

  1. October – November
  2. November – December
  3. February – March
  4. May – June

Correct Answer: D

Question 1897 : In India multipurposed grape variety is :

  1. Ariabe – shahi
  2. Perlette
  3. Thompson seedless
  4. Flame seedless

Correct Answer: C

Question 1898 : What are the approximate post harvest losses of fruits in India ?

  1. 30%
  2. 50%
  3. 70%
  4. 90%

Correct Answer: A

Question 1899 : Curcuma longa is botanical name of

  1. Ginger
  2. Turmeric
  3. Cardamom
  4. Black – pepper

Correct Answer: B

 

0
Scroll to Top