MCQs-11

Question 1601 : Major alkaloid present in cymbopogon

  1. Citronellal
  2. Quinine
  3. Vincristine
  4. None

Correct Answer: A

Question 1602 : Genetic terms is given by

  1. Mendel
  2. Galton
  3. Jones
  4. Batson

Correct Answer: D

Question 1603 : Which of the following is a rich source of fat?!

  1. Almond
  2. Mango
  3. Cashew
  4. Walnui

Correct Answer: D

Question 1604 : A cold tolerant species of Papaya is

  1. Carcia papaya
  2. C. candicana
  3. C. candamarcensis
  4. C. cauliflora

Correct Answer: C

Question 1605 : The citrus rootstock suited for dry land cultivation

  1. Karna khata
  2. Jambhiri
  3. Rangpur lime
  4. Citrus macroptera

Correct Answer: B

Question 1606 : The most effective chemical used to break bud dormancy in grapes

  1. Dormex (Hydrogen cyanamide)
  2. GA3
  3. Thiourea
  4. NAA

Correct Answer: A

Question 1607 : Temperature (°C) for stratification of apple seed is

  1. 7

B.

  1. 4
  2. 10

Correct Answer: C

Question 1608 : Which of the following is a ethylene absorbent ?

  1. KMnO4
  2. KNO3
  3. K2SO
  4. KCI

Correct Answer: A

Question 1609 : Scoring technique for classification of banana was given by

  1. Simmond and Shepherd
  2. Tanaka
  3. Swingle
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 1610 : Growth regulator that is anti – gibberellin in action

  1. Cultar / PP 333
  2. Cytokinin
  3. Auxins
  4. Ethylene

Correct Answer: A

Question 1611 : Pusa Nanha of papaya is developed through

  1. Pure line selection
  2. Polyploidization
  3. Hybridization
  4. Mutation breeding

Correct Answer: D

Question 1612 : Arithmetic mean, geometric mean, and harmonic mean in any distribution are equal when

  1. The distribution is symmetric
  2. All the values are same
  3. The distribution is positively skewed
  4. The distribution is unimodal

Correct Answer: A

Question 1613 : A cyclist pedals from his residence to college at a speed of 9 km/h. He comes back from the residence at 18 km/h. The average speed of the cyclist in km/h is

  1. 13.5
  2. 12.0
  3. 15.0
  4. 13.0

Correct Answer: B

Question 1614 : Test cross is crossing F1 with

  1. Dominant parent
  2. Recessive parent
  3. Either of the parents
  4. None of these

Correct Answer: B

Question 1615 : The genetic basis of pureline selection was explained by

  1. C. A. Brim
  2. J. B. Harrington
  3. C. O. Gardner
  4. W. Johannsen

Correct Answer: D

Question 1616 : In plant breeding nearly homozygous lines are produced by continued self – fertilization accompanied by selection for …………. generations.

  1. 3-4
  2. 5-6
  3. 7-8
  4. 9 – 10

Correct Answer: B

Question 1617 : In Onion………. is used as maintainer for the male sterile line

  1. Smsms
  2. Nmsms
  3. NMsMs
  4. NMsms

Correct Answer: B

Question 1618 : Self – incompatibility can be effectively utilized in …… crops

  1. Tomato
  2. Cole crops
  3. Bhendi
  4. Peas

Correct Answer: B

Question 1619 : In Cucumber production of male flowers can be induced by the application of

  1. Boron
  2. Ethephon 600 ppm
  3. GA 2000 ppm
  4. Auxin

Correct Answer: C

Question 1620 : …………. is responsible for pungency in chilli

  1. Capsanthin
  2. Lycopeae
  3. Carotene
  4. Capsaicin

Correct Answer: D

Question 1621 : In tomato fruit processing, pH of the fruit should be

  1. <4.5
  2. > 4.5
  3. 4.5
  4. Neutral

Correct Answer: A

Question 1622 : In Tomato Hybrid Hisar Anmol the donor for Leaf curl virus is……….

  1. Lycopersicon peruvianum
  2. L. pimpinellifollium
  3. L. esculentum
  4. L. hirsutum f. sp. glaberatum

Correct Answer: D

Question 1623 : The chromosome number of Okra is

  1. 13
  2. 24
  3. 14
  4. 16

Correct Answer: B

Question 1624 : Self incompatibility is overcome by

  1. Bud pollination
  2. Surgical techniques
  3. Irradiation
  4. All of these

Correct Answer: D

Question 1625 : Single gene male sterility is transferred in …. years

  1. 3-4
  2. 5-6
  3. 7-8
  4. 4-5

Correct Answer: C

Question 1626 : Hybrid Onion program originated in 1925 by

  1. T. W. Whitaker
  2. B. D. Dowker
  3. V. Swarup
  4. H. A. Jones

Correct Answer: D

Question 1627 : ……….is the progenitor form of the cultivated cucumber

  1. Cucumis sativus var. hardwickii
  2. Cucumis melo
  3. Cucumic anguria
  4. Citrus lanatus

Correct Answer: A

Question 1628 : Kihara’s technique is related with which of the following crop ?

  1. Onion
  2. Water melon
  3. Tomato
  4. Muskmelon

Correct Answer: B

Question 1629 : Sporophytic self incompatibility system is present  in

  1. Cabbage
  2. Tomato
  3. Chilli
  4. Okra

Correct Answer: B

Question 1630 : Pollen sterility in tomato can be identified by using

  1. Acetocarmine
  2. KMnO4
  3. Methylene blue
  4. Phenolphthalein

Correct Answer: A

Question 1631 : Tamato variety which can withstand high as well as low temperature

  1. Pusa Naveen
  2. Hissar Lalit
  3. Pusa Sheetal
  4. Pusa Sadabahar

Correct Answer: D

Question 1632 : The proportion of additive genetic variance to phenotypic variance is called

  1. Heterobeltiosis
  2. Heritability
  3. Dominance relationship
  4. Linkage relationship

Correct Answer: B

Question 1633 : The average daily requirement of vegetables form human adult is

  1. 130 g
  2. 180 g
  3. 285 g
  4. 510 g

Correct Answer: C

Question 1634 : Pre harvest spray of which of the following is done, to reduce storage loss of onion

  1. Maleic hydrazide
  2. Gibberellic acid
  3. Indole butyric acid
  4. Ethephon

Correct Answer: A

Question 1635 : . …is used as donor parent for salt tolerance in Tomato breeding

  1. Lycopersicon
  2. L. hirsutum
  3. L. cheesmanii
  4. L. pimpinellifolium pennelli

Correct Answer: C

Question 1636 : …….. is used as a source of YVM resistance in Okra breeding

  1. Abelmoschus  angulosus
  2. A. crinitus
  3. A. manihot sp. tetraphyllus
  4. A. moschatus

Correct Answer: C

Question 1637 : Which one of the following is generally used correcting the soil pH ?

  1. Calcium carbonate
  2. Gypsum
  3. Lime
  4. Both (b) and (c)

Correct Answer: D

Question 1638 : The GDP contribution of agriculture in Indian economy is

  1. 18%
  2. 21%
  3. 25 %
  4. 30 %

Correct Answer: B

Question 1639 : Who is the largest importer of indoor plants ?

  1. Italy
  2. India
  3. USA
  4. Germany

Correct Answer: D

Question 1640 : ELISA test is done to find out ……. diseases

  1. Fungal
  2. Bacterial
  3. Viral
  4. All of these

Correct Answer: C

Question 1641 : Which of the following is most commonly used rooting hormone ?

  1. IBA
  2. NAA
  3. IAA
  4. GA

Correct Answer: A

Question 1642 : In cryopreservation, seeds are immersed in liquid nitrogen at ….. °C

  1. 100
  2. – 196
  3. – 100

D.

Correct Answer: B

Question 1643 : In India who has introduced climate controlled green house cultivation ?

  1. ICAR
  2. Mahyco Seed Co.
  3. Indo – American Hybrid Seed Co.
  4. Sutton & Sons

Correct Answer: C

Question 1644 : International Institute of Horticulture is situated in

  1. Brazil
  2. Italy
  3. USA
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 1645 : Protrays are related to

  1. Post harvest
  2. Nursery
  3. Transport
  4. Processing

Correct Answer: B

Question 1646 : Which of the following is used for production of Virus free plants ?

  1. Nodes
  2. Meristem
  3. Anther
  4. Ovule

Correct Answer: B

Question 1647 : In tissue culture ………. …. is used to induce both callus growth and root initiation

  1. Auxin
  2. GA
  3. ABA
  4. Cytokinin

Correct Answer: A

Question 1648 : The concept that serve as the basis for plant tissue culture is

  1. Cellular totipotency
  2. Cell regeneration
  3. Rhizogenesis
  4. Callogenesis

Correct Answer: A

Question 1649 : Cultivated strawberry is

  1. Tetraploid
  2. Hexaploid
  3. Diploid
  4. Octaploid

Correct Answer: D

Question 1650 : Browning of media causing explant drying 18 due to

  1. Tannins
  2. Abscissic acid
  3. Benzoic acids
  4. Gibberellins

Correct Answer: A

Question 1651 : The explant used for commercial invitro multiplication of banana is

  1. Rhizome
  2. Sucker
  3. Shoot tip
  4. Leaf bit

Correct Answer: C

Question 1652 : The most commonly used solidifying agent in plant tissue culture media is

  1. Agar
  2. Sucrose
  3. Starch
  4. Maltose

Correct Answer: A

Question 1653 : Which of the following has the highest cation exchange capacity ?

  1. Sandy loam soil
  2. Loam soil
  3. Loamy sand soil
  4. Clay soil

Correct Answer: D

Question 1654 : Commonly ised carbon energy source in plant tissue culture media is

  1. Sucrose
  2. Glucose
  3. Lactose
  4. Galactose

Correct Answer: A

Question 1655 : The enhancing effect of coconut water in the promotion of growth and differentiation of excised tissue and organ has been attributed to the presence of

  1. Cytokinin
  2. Auxins
  3. BA
  4. A3A

Correct Answer: A

Question 1656 : The growth regulator responsible for shoot elongation

  1. BAP
  2. GA3
  3. 2,4-D
  4. IAA

Correct Answer: B

Question 1657 : Metal ion which is constituent of nitrate reductase is

  1. Mn
  2. Zn
  3. Mo
  4. None of these

Correct Answer: C

Question 1658 : Auxanometer is used to measure

  1. ISS
  2. Transpiration rate
  3. Acidity
  4. Growth of the plant

Correct Answer: D

Question 1659 : Mridula variety of pomegranate is a cross between

  1. Jyoti X Gul – a – shah red
  2. Jyoti X Ganesh
  3. Ganesh X  Gul – a – shah red
  4. Kandhari x Ganesh

Correct Answer: C

Question 1660 : ………. colour light favours stem elongation which unfavourably resemble etiolated plants

  1. Blue
  2. Green
  3. Ultra – violet
  4. Red

Correct Answer: D

Question 1661 : Auxin is synthesized in the plant at

  1. Stem
  2. Apex
  3. Roothairs
  4. Leaves

Correct Answer: B

Question 1662 : Hyponasty of leaves in chrysanthemum is due to

  1. Auxin
  2. ABA
  3. GA
  4. Ethylene

Correct Answer: D

Question 1663 : Phytochrome P730 stimulates flowering of

  1. Short day plants
  2. Long day plants
  3. Day neutral plants
  4. Dark

Correct Answer: B

Question 1664 : The capacity of a cell to develop into a complete plan is called

  1. Tissue culture
  2. Fecundity
  3. Totipotency
  4. Haploidy

Correct Answer: C

Question 1665 : Which of the following fruits is most suitable for, canning ?

  1. Banana
  2. Mango
  3. Avaendo
  4. Pineapple

Correct Answer: D

Question 1666 : Bitterness in kinnow juice present due to

  1. Narangin
  2. Capsathin
  3. Lutin
  4. Tannin

Correct Answer: A

Question 1667 : Tetra pack pouches have

  1. 2 layers
  2. 3 layers
  3. 5 layers
  4. None of these

Correct Answer: D

Question 1668 : The serious handicap in citrus breeding is

  1. Self incompatibility
  2. Nucellar embryony
  3. Dichogamy
  4. Protandry

Correct Answer: B

Question 1669 : Bio-preservation consiste the use of

  1. Solar energy
  2. Cosmic energy
  3. Membrane filtration
  4. Lactic acid bacteria

Correct Answer: D

Question 1670 : Oranges caused chilling injury if stored below

  1. 18°C temperature
  2. 20°C
  3. 25°C
  4. 3°C

Correct Answer: D

Question 1671 : For quality flower production, shade nets of ……..per cent light interception are most suitable

  1. 25 – 30
  2. 40 – 50
  3. 70 – 80
  4. All of the above

Correct Answer: B

Question 1672 : The constituent(s) responsible for colouring of tea is

  1. Theaflavin
  2. Thearufigens
  3. Both (a) and (b)
  4. None of these

Correct Answer: C

Question 1673 : The species most widely used for manufacturing instant  coffee is

  1. arabica
  2. cangensis
  3. canephore
  4. canephore

Correct Answer: B

Question 1674 : Material used for propagation of plants in micropropagation is called

  1. Explant
  2. Callus
  3. Node
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 1675 : ………… is a most commonly found shade tree in coffee plantations

  1. Grevillea robusta
  2. Pongamia glabra
  3. Dalbergia latifolia
  4. Ficus glomerata

Correct Answer: A

Question 1676 : …………… is a calcifuge crop

  1. Rubber
  2. Coffee
  3. Tea
  4. Arecanut

Correct Answer: C

Question 1677 : ……..is chemical used for increasing latex yield  in rubber

  1. ABA
  2. Ethrel
  3. IBA
  4. Paclobutrazol

Correct Answer: B

Question 1678 : Autoclaving is a technique in tissue culture for sterilization of

  1. Glassware
  2. Explant
  3. Atmosphere
  4. Callus

Correct Answer: A

Question 1679 : ………………. is used as anti coagulant in processing of rubber

  1. Acetic acid
  2. Formic acid
  3. Sodium sulphite
  4. Sulphuric acid

Correct Answer: A

Question 1680 : The vertical shoot of cocoa, ius known as

  1. Plagiotrophic
  2. Jerquette
  3. Chupon
  4. None of these

Correct Answer: C

Question 1681 : National Research Centre for Cashew is located at

  1. Venguria
  2. Kasargod
  3. Balahanur
  4. Puttur

Correct Answer: D

Question 1682 : In coconut, autogamy is found in

  1. Tall plants
  2. Dwarf plants
  3. Hybrids
  4. None of these

Correct Answer: B

Question 1683 : The main process involved in the post harvest losses of fruits and vegetable are

  1. Photosynthesis
  2. Transpiration
  3. Respiration
  4. Both (b) and (c)

Correct Answer: D

Question 1684 : Sreemangala is a variety of

  1. Rubber
  2. Betelvine
  3. Arecanut
  4. Coconut

Correct Answer: C

Question 1685 : Kera Ganga is a variety of

  1. Coconut
  2. Arecanut
  3. Oil palm
  4. Cocoa

Correct Answer: A

Question 1686 : Neera or padaneer is a product of

  1. Cocoa
  2. Palmyrah
  3. Arecanut
  4. Cashew

Correct Answer: B

Question 1687 : The common name of Ammomum subulatum is

  1. Large cardamom
  2. Nepal cardamom
  3. Great Indian cardamom
  4. All the above

Correct Answer: A

Question 1688 : Eugenol is the main constituent in the leaf oil of

  1. Cassia
  2. Cinnamon
  3. Bay leaf
  4. Curry leaf

Correct Answer: B

Question 1689 : Saffron belongs to the family!

  1. Orchidaceae
  2. Iridaceae
  3. Lauraceae
  4. Apiaceae

Correct Answer: B

Question 1690 : Botanical name of Mango ginger is

  1. Curcuma longa
  2. Curcuma amada
  3. Mangifera indica
  4. Curcuma aromatic

Correct Answer: B

Question 1691 : Kinnow is commercially grown in

  1. Northern India
  2. Southern India
  3. Western India
  4. Eastern India

Correct Answer: C

Question 1692 : Cashew is commercially propagated through

  1. Seeds
  2. Cuttings
  3. Epicotyl grafting
  4. Cleft grafting

Correct Answer: C

Question 1693 : Transgenic varieties are available in

  1. Mango
  2. Banana
  3. Cherry
  4. Papaya

Correct Answer: D

Question 1694 : The stalk of the ovule is called :

  1. Pedicel
  2. Petiole
  3. Panicle
  4. Micropyle

Correct Answer: D

Question 1695 : Pollination and fertilization before anthesis is called

  1. Clesitogamy
  2. Chasmogamy
  3. Homogamy
  4. Dichogamy

Correct Answer: A

Question 1696 : Head office of NBPGR is located at

  1. Raipur
  2. Hyderabad
  3. New Delhi
  4. Bhubaneshwar

Correct Answer: C

Question 1697 : RRII – 105 is a high yielding clone of

  1. Tea
  2. Rubber
  3. Coffee
  4. Cashew

Correct Answer: B

Question 1698 : National Research Centre on Pomegranate is located at

  1. Pune
  2. Godhra
  3. Patiala
  4. Bangalore

Correct Answer: A

Question 1699 : . ……………. is commonly used for propagation of bush pepper

  1. Geotrophic shoot
  2. Orthotropic shoot
  3. Plagiotropic shoot
  4. Runner

Correct Answer: C

Question 1700 : Which enzyme is responsible for fruit softening?

  1. Catalase
  2. Oxidase
  3. Phynyle ammonialyase
  4. Pectinase

Correct Answer: D

Question 1701 : The percentage of recovery of black pepper is about ……. of the ripe berries

  1. 10
  2. 23
  3. 48
  4. 33

Correct Answer: D

Question 1702 : In Nutmeg, male and female plants are planted in the ratio of

  1. 1:10
  2. 1:15
  3. 1:13
  4. 1:5

Correct Answer: A

Question 1703 : Bel fruit (Aegalo marmalos) is rich source of

  1. Vitamin C
  2. Tannin
  3. Riboflavin
  4. Iron

Correct Answer: C

Question 1704 : Anti-diabetic factor in bittergourd is

  1. Lipid
  2. Protein
  3. Pigments
  4. None of these

Correct Answer: D

Question 1705 : Flowering stimulus is mostly perceived by

  1. Shoot apex
  2. Leaves
  3. Buds
  4. Stems

Correct Answer: A

Question 1706 : Indian Cassia is

  1. Cinnamomum cassia
  2. C. burmannii
  3. C. loureirii
  4. C. tamaia

Correct Answer: D

Question 1707 : Rajendra Swati is a variety of

  1. Cumin
  2. Fenugreek
  3. Fennel
  4. Corainder

Correct Answer: D

Question 1708 : Which one of the following is not the parameter a normal distribution ?

  1. u = (-) 5.0
  2. σ= 0.0
  3. u = 20.0
  4. σ = 8.0

Correct Answer: A

Question 1709 : Botanical name of Bay Leaf is

  1. Armoracia rusticana
  2. Petroseinum crispum
  3. Laurus nobilis
  4. Satureia hortensis

Correct Answer: C

Question 1710 : Artificial pollination is essential in

  1. Cinnamon
  2. Clove
  3. Vanilla
  4. Nutmeg

Correct Answer: C

Question 1711 : Forskholin is an active principle widely found in

  1. Andrographis paniculata
  2. Coleus forskohlii
  3. Mucuna pruriens
  4. Zingiber officinale

Correct Answer: B

Question 1712 : The economic part of Sarpgandha of is

  1. Roots
  2. Leaves
  3. Stem
  4. Seeds

Correct Answer: A

Question 1713 : Vinblastine and Vincristine are present in

  1. Seena
  2. Periwinkle
  3. Belladona
  4. Coleus

Correct Answer: B

Question 1714 : Botanical name of Java Citronella grass is

  1. Citronella citratus
  2. C. pendulus
  3. C. nardus
  4. winterianus

Correct Answer: D

Question 1715 : Which is the salt tolerant rootstock of citrus ?

  1. Rough lemon
  2. Rangpur lime
  3. Trifoliate
  4. Soverejnia buxifolia

Correct Answer: D

Question 1716 : Arka Sanjeevin is a variety of

  1. Vinca rosea
  2. Solanum khassianum
  3. Plantago ovata
  4. Atropa belladonna

Correct Answer: B

Question 1717 : Economic part of Isubgol is

  1. Leaf
  2. Seed
  3. Husk
  4. Seed and husk

Correct Answer: D

Question 1718 : Which alkaloid is not present in Sarpagandha ?

  1. Serpentine
  2. Solasodine
  3. Ajmaline
  4. Reserpine

Correct Answer: B

Question 1719 : Which of the following crop is used against heart diseases ?

  1. Senna
  2. Pyrethrum
  3. Bellodona
  4. Fox glove

Correct Answer: D

Question 1720 : Arka Upkar is a variety of

  1. Bauvolfia serpenetina
  2. Cassia anjustifoha
  3. Dioscorea floribunda
  4. Sotanum kinasianum

Correct Answer: C

Question 1721 : Which crop follows a double sigmoid fruit growth curve ?

  1. Banana
  2. Mango
  3. Fig
  4. Apple

Correct Answer: C

Question 1722 : Which of the following crop is called ‘king of bitters’?

  1. Mucun pruriens
  2. Andrographis peniculata
  3. Bacopa monnieri
  4. Colous forskholi

Correct Answer: D

Question 1723 : Grapes varieties which are suitable for raid raisin making have T.S.S.

  1. 15 – 17° brix
  2. 10 – 15º brix
  3. above 19° brix
  4. None of these

Correct Answer: C

Question 1724 : Flower – bud differentiation in mango takes place in

  1. October – November
  2. December – January
  3. May – June
  4. July – August

Correct Answer: A

Question 1725 : The origin of Geranium is

  1. Tropical America
  2. India
  3. China
  4. South Africa

Correct Answer: D

Question 1726 : Which of the following flowers is most suitable for drying ?

  1. Poppy
  2. Acroclinum
  3. Tuberose
  4. Cosmos

Correct Answer: B

Question 1727 : Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants is located at

  1. Gujarat
  2. Assam
  3. Lucknow
  4. Calicut

Correct Answer: C

Question 1728 : Botanical name of “Common or Spear Mint” is

  1. Mentha arvensis
  2. M. spicata
  3. M. piperita
  4. M. Citrata

Correct Answer: B

Question 1729 : Ocium kilimandscharicum contains

  1. Camphor
  2. Gereniol
  3. Eugeno
  4. Linalool

Correct Answer: A

Question 1730 : Top worked tree grow faster due to

  1. Higher trunk food reserve
  2. Established root system
  3. Both (a) and (b)
  4. Polarity

Correct Answer: C

Question 1731 : Papain is used in

  1. Textile industry
  2. Meat industry
  3. Both (a) and (b)
  4. None of thes

Correct Answer: C

Question 1732 : Brindavan garden is situated along the river

  1. Krishna
  2. Brahmaputra
  3. Cauvery
  4. Ravi

Correct Answer: C

Question 1733 : Inflorescence of anthurium is called as

  1. Hypanthodium
  2. Spadix
  3. Sorosis
  4. None of these

Correct Answer: B

Question 1734 : The style of Pinjore Garden is

  1. Moghul garden
  2. Japanese garden
  3. Persian garden
  4. Tabovanam

Correct Answer: A

Question 1735 : Calyx splitting is a disorder of

  1. Rose
  2. Tuberose
  3. Carnation
  4. Anthurium

Correct Answer: C

Question 1736 : Swinkle and Tanaka are related to

  1. Banana classification
  2. Citrus classification
  3. Annona classification
  4. Papaya classification

Correct Answer: B

Question 1737 : La France was the first variety of

  1. Floribunda Rose
  2. Hybrid Tea Rose
  3. Polyantha Rose
  4. Rambler Rose

Correct Answer: B

Question 1738 : Selection of variants from invitro culture known as

  1. Monoclonal variation
  2. Somaclonal variation
  3. Chimera
  4. None of the above

Correct Answer: B

Question 1739 : Vegetative parthenocarpy is observed in

  1. Mangosteen
  2. Grapes
  3. Banana
  4. Guava

Correct Answer: C

Question 1740 : . ………………. is used as a donor for Brinjal fruit and shoot borer

  1. Solannum  nigrum
  2. S. melongena
  3. S. gilo
  4. S. muricatum

Correct Answer: C

Question 1741 : Which part of Jatropha plant is used for bio-fuel production ?

  1. root
  2. Leaves
  3. Seeds
  4. Latex

Correct Answer: C

Question 1742 : NAA is applied to control Mango malformation in the month of

  1. December
  2. October
  3. July
  4. January

Correct Answer: B

Question 1743 : …………..is called as “Queen of Fruits”

  1. Avocado
  2. Mangosteen
  3. Banana
  4. Guava

Correct Answer: B

Question 1744 : Chrysanthemum is a……… plant

  1. Short Day
  2. Day Neutral
  3. Long Day
  4. None of the above

Correct Answer: A

Question 1745 : ……………… is a Red flesh Guava variety

  1. Lucknow 49
  2. Kohi safeda
  3. Hisar safeda
  4. CISH 0-1

Correct Answer: D

Question 1746 : Calanchoe plant falls in the category of

  1. Cactus
  2. Succulent
  3. Both (a) and (b)
  4. Non – classified

Correct Answer: B

Question 1747 : …….. is a gynodioceous line of Pana

  1. CO1
  2. CO3
  3. Pusa Giant
  4. Pusa Dwarf

Correct Answer: B

Question 1748 : Citrus canker is a………….disease

  1. Bacterial
  2. Viral
  3. Fungal
  4. PLO

Correct Answer: A

Question 1749 : …….. is used as a preservative in the preparation of Grapes squash

  1. KMS
  2. Sodium benzoate
  3. Citric acid
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 1750 : Which of the following Vegetables is rich source of Vitamin A ?

  1. Tomato
  2. Cucumber
  3. Beat leaf
  4. Radish

Correct Answer: C

Question 1751 : Which of the following is the major flower grown for fragnance in India ?

  1. Orchid
  2. Chrysanthemum
  3. Jasmine
  4. Gladiolus

Correct Answer: C

Question 1752 : Botanical name of Palak

  1. Spinacia olerace
  2. Gonia expensa
  3. Pastinaca sative
  4. Rhoum rhapontium

Correct Answer: A

Question 1753 : The optimum temperature for Potato tuberiza

  1. 7°C
  2. 17°C
  3. 14°C
  4. 24°C

Correct Answer: B

Question 1754 : The constituent responsible for the aroma of Apple is

  1. Ethyl-2-methyl
  2. Eugenol
  3. Isopentanol
  4. Tiaxanol butyrate

Correct Answer: A

Question 1755 : Femaleness in Papaya is controlled by the genotype

  1. MIM
  2. M2M
  3. MIM2
  4. mm

Correct Answer: D

Question 1756 : Sathgudi malta is commercially grown in

  1. Punjab
  2. Uttar Pradesh
  3. Maharashtra
  4. Andhra Pradesh

Correct Answer: D

Question 1757 : Which of the following is a Non-Climacteric fruit ?

  1. Litchi
  2. Mango
  3. Apple
  4. Banana

Correct Answer: A

Question 1758 : Blue colour of flower petal is due to

  1. Delphinidin
  2. Cynidin
  3. Pelargonidin
  4. Beta-carotene

Correct Answer: A

Question 1759 : Who is known as father of Genetics ?

  1. Gregor Mendel
  2. Darwin
  3. J. C. Kolreuter
  4. Lewig

Correct Answer: A

Question 1760 : Fruit cracking is the problem in

  1. Pomegranate
  2. Strawberry
  3. Bael
  4. Both (a) and (c)

Correct Answer: A

0
Scroll to Top