MCQs-10

Question 1441 : Bitter pit in Apple is due to the deficiency of

  1. Ca
  2. Zn
  3. B
  4. Light

Correct Answer: A

Question 1442 : Flower colour of Casia Fistula is

  1. Red
  2. Blue
  3. Yellow
  4. Light Pink

Correct Answer: C

Question 1443 : Fruit type of Mango

  1. Drupe
  2. Pome
  3. Berry
  4. Stone

Correct Answer: A

Question 1444 : Little leaf of Apple is due to

  1. Zn deficiency
  2. Mg toxicity
  3. K deficiency
  4. Zn toxicity

Correct Answer: A

Question 1445 : Which is SDP ?

  1. Carnation
  2. Rose
  3. Chrysanthemum
  4. All

Correct Answer: C

Question 1446 : Fruit of Rose is known as

  1. Drupe
  2. Berry
  3. Blastula
  4. Hip

Correct Answer: D

Question 1447 : Seedless grape hybrid developed at I.I.H.R. is

  1. Arka Hans
  2. Arkavati
  3. Arka Amulya
  4. Arka Kanchan

Correct Answer: B

Question 1448 : Popular training system for grapevine is

  1. Head
  2. Kniffin
  3. Telephone
  4. Bower

Correct Answer: D

Question 1449 : Which of the following crops can be grown both in the kharif and rabi season in Northern India ?

  1. Sorghum
  2. Maize
  3. Cotton
  4. Rice

Correct Answer: B

Question 1450 : Apples suffer seriously due to disease

  1. Brown rot
  2. Powdery mildew
  3. Scab
  4. Canker

Correct Answer: C

Question 1451 : Diploid variety of apple are :

  1. Self sterile
  2. Self fruitfull
  3. Self unfruitfull
  4. Cross fertile

Correct Answer: B

Question 1452 : Mode of apple multiplication is

  1. Layering
  2. Division
  3. Budding
  4. Grafting

Correct Answer: D

Question 1453 : Popular rootstock for pear in North India is

  1. Pyrus Pyrifolia
  2. Pyrus Pashia
  3. Pyrus Communis
  4. Pyrus Ussuriensis

Correct Answer: B

Question 1454 : Serious disease of stone fruit is

  1. Brown rot
  2. Bacterial gummosis
  3. Anthracnose
  4. Powdery mildew

Correct Answer: B

Question 1455 : Fungicides and insecticides are often used as ‘dust’ formulations, bur weedicides are rarely used as dusts because

  1. They have to be applied in soil
  2. They must have emulsifying agent
  3. Of difficulty in ‘dust’ formulation
  4. Of drift hazard

Correct Answer: D

Question 1456 : Planting time of strawberry in sub-tropical climate is

  1. February – March
  2. July – August
  3. September – October
  4. November – December

Correct Answer: D

Question 1457 : Beautiful Gardens is written by

  1. T. K. Bose
  2. A. P. S. Gill
  3. M. S. Randhawa
  4. Vishnu Swarup

Correct Answer: C

Question 1458 : Marigold gold is propagated through

  1. Seeds
  2. Division
  3. Layering
  4. Budding

Correct Answer: A

Question 1459 : Chrysanthemum plant is a

  1. Annual
  2. Biennial
  3. Perennial
  4. None of these

Correct Answer: C

Question 1460 : Normal commercial life of rose plant is

  1. 4 years
  2. 7 years
  3. 12 years
  4. 16 years

Correct Answer: B

Question 1461 : Seed rate per acre for marigold is

  1. 100 g
  2. 400 g
  3. 800 g
  4. 1000 g

Correct Answer: B

Question 1462 : Cassia fistula produces flowers with colour

  1. White
  2. Yellow
  3. Blue
  4. Red

Correct Answer: B

Question 1463 : Plants of Golden shower are multiplied through

  1. Cutting
  2. Layering
  3. Grafting
  4. Budding

Correct Answer: A

Question 1464 : Which one of the following states has maximum coefficient of variation in rainfall ?

  1. Assam
  2. Maharashtra
  3. Rajasthan
  4. West Bengal

Correct Answer: C

Question 1465 : Diffenbachia is propagated through

  1. Root cuttings
  2. Stem cuttings
  3. Layering
  4. Leaf cuttings

Correct Answer: B

Question 1466 : Common disease of pot plant is

  1. Black spot
  2. Leaf cut
  3. Botrytis
  4. Die-back

Correct Answer: C

Question 1467 : According to the International Society of Soil Science classification system, what is the particle size of clay?

  1. 0.5 to 1.00 mm
  2. 1 to 0.25 mm
  3. 0.002 to 0.05 mm
  4. less than 0.002 mm

Correct Answer: D

Question 1468 : In vitro (Tissue Culture) multiplication is more important in

  1. Papaya
  2. Apple
  3. Grape
  4. Citrus

Correct Answer: A

Question 1469 : Arrangement of rocks is main feature of

  1. English garden
  2. Moghul garden
  3. Japanese garden
  4. Spanish garden

Correct Answer: C

Question 1470 : Which among the following rose species is considered to be the main source of yellow colour in moden rose ?

  1. R. foetide
  2. R. gallica
  3. R. moschata
  4. R. centifolia

Correct Answer: A

Question 1471 : Concept of lawn originated in

  1. England
  2. India
  3. Japan
  4. Persia

Correct Answer: A

Question 1472 : Pre Cooling is meant to

  1. Improve fruit quality
  2. Remove field heat
  3. Fresh the object
  4. None of these

Correct Answer: B

Question 1473 : Banana chips are prepared best from variety

  1. Cavandish
  2. Riobrusta
  3. Rasthali
  4. Nandran

Correct Answer: D

Question 1474 : Indian Institute of Horticultural Research of  ICAR is situated at :

  1. Bangalore
  2. Hyderabad
  3. Delhi
  4. Varanasi

Correct Answer: A

Question 1475 : percentage of sugar recommended for Jam making

  1. Above 20%
  2. Above 40 %
  3. Above 60 %
  4. Above 80 %

Correct Answer: C

Question 1476 : pectin content is important for the preparation of

  1. Ketchup
  2. Guava Jam
  3. Apple Jelly
  4. Marmalade

Correct Answer: C

Question 1477 : Blossom end rot in tomato is due to deficiency of

  1. Copper
  2. Calcium
  3. Manganese
  4. Boron

Correct Answer: B

Question 1478 : Protein is found in abundance in

  1. Beans
  2. Cauliflower
  3. Cabbage
  4. Bittergourd

Correct Answer: A

Question 1479 : Early blight of tomato is caused by

  1. Fungus
  2. Virus
  3. Bacterium
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 1480 : The condition known as “Little leaf” of apple is caused by deficiency of

  1. Nitrogen
  2. Boron
  3. Zinc
  4. Calcium

Correct Answer: C

Question 1481 : Tomato belongs to the species

  1. Peruvianum
  2. Esculentum
  3. Hirsutum
  4. Pimpinellifolium

Correct Answer: B

Question 1482 : Brinjal belongs to the species

  1. Melongena
  2. Khasianum
  3. Sisymbrifolium
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 1483 : Whiptail in Cauliflower is caused due to the deficiency of

  1. Potassium
  2. Boron
  3. Molybdenum
  4. Copper

Correct Answer: C

Question 1484 : Pre – harvest fruit crop of citrus fruit can be controlled by

  1. Ethrel
  2. GA
  3. Auxin
  4. Cytokinins

Correct Answer: C

Question 1485 : In radish the system of pollination is

  1. Self pollination
  2. Cross pollination
  3. Often Cross – pollination
  4. None of these

Correct Answer: B

Question 1486 : Seed rate for raising one acre of radish is

  1. 1 – 2 kg
  2. 2 – 3 kg
  3. 4-5 kg
  4. 7-8 kg

Correct Answer: C

Question 1487 : In cucumber common sex expression is

  1. Monoecism
  2. Dioecism
  3. Andromonoecism
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 1488 : Mosaic virus in cucumber spread by

  1. Seeds
  2. Aphids
  3. Jassids
  4. White fly

Correct Answer: B

Question 1489 : Mango malformation can be reduced by spraying

  1. 2,4-D
  2. 2, 4,5-T
  3. N.A.A.
  4. I.B.A.

Correct Answer: C

Question 1490 : Pungency of onion is due to the presence of

  1. Isothiocynate
  2. Allyl propyl disulphide
  3. Solanin
  4. Betanin

Correct Answer: B

Question 1491 : Diara method of cultivation is common in

  1. Cucurbits
  2. Cole crops
  3. Root crops
  4. Tuber crops

Correct Answer: A

Question 1492 : Bunchy Top is caused by the virus

  1. Myzus persica
  2. Bemisea tabaci
  3. Pentaloneia nigronervosa
  4. Toxoptera citricidi

Correct Answer: C

Question 1493 : In Sweet potato root system is

  1. Deep
  2. Medium
  3. Medium Deep
  4. Shallow

Correct Answer: A

Question 1494 : Multistyle flowers are common in

  1. Okra
  2. Brinjal
  3. Chillies
  4. Lima bean

Correct Answer: B

Question 1495 : Topiaca belongs to the family

  1. Araceal
  2. Euphorbiaceal
  3. Rosaceal
  4. Dioscoreaceal

Correct Answer: B

Question 1496 : Global Gene Bank for rice is located in

  1. Philippines
  2. India
  3. USA
  4. Mexico

Correct Answer: A

Question 1497 : Mitochondria contain ribosomes of

  1. 60S type
  2. 70S type
  3. 60S and 70S type
  4. 80S type

Correct Answer: B

Question 1498 : In male sterility, the pollen is

  1. Abortive
  2. Shrivelled
  3. Non functional
  4. All of these

Correct Answer: D

Question 1499 : Breeder seed is the progeny of

  1. Registered seed
  2. Nucleus seed
  3. Foundation seed
  4. Certified seed

Correct Answer: B

Question 1500 : Muriate of Potase is called

  1. K2SO4
  2. K2O
  3. KMNO4
  4. KCI

Correct Answer: B

Question 1501 : Hygroscopic water in soil is retained at the pressure value of about

  1. 15 bar
  2. 31 bar
  3. 101 bar
  4. 201 bar

Correct Answer: B

Question 1502 : Sulphur is available to the plants in form

  1. S
  2. SO2
  3. SO4
  4. H2SO4

Correct Answer: C

Question 1503 : Which one of the following gas is released from rice fields

  1. Oxygen
  2. Carbon monoxide
  3. Sulphur dioxide
  4. Methane

Correct Answer: D

Question 1504 : A chromosome with diffused centromere is referred to as

  1. Teleocentric
  2. Acrocentric
  3. Holokinitic
  4. None of these

Correct Answer: C

Question 1505 : The process of conversion of organic wastes into useful manure through earthworm is called

  1. Incineration
  2. Biomethanation
  3. Vermiculture
  4. Landfill

Correct Answer: C

Question 1506 : DNA is a polymer of

  1. Nucleotides
  2. Nucleosides
  3. Amino acid
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 1507 : Sugarcane crop is a

  1. Long day photoperiod
  2. Short day photoperiod
  3. Intermediate photoperiod
  4. None of these

Correct Answer: B

Question 1508 : Size of pit for planting most of the fruit plants

  1. 0.5 x0.5 x 0.5 m
  2. 1x1x1 m
  3. 1.5 x 1.5 x 1.5 m
  4. 2 x 2 x 2 m

Correct Answer: B

Question 1509 : Best Climate for sapota

  1. Temperature
  2. Sub – tropical
  3. Tropical
  4. Mild – temperature

Correct Answer: C

Question 1510 : Litchi is propagated commercially by the method

  1. Ground layering
  2. Side grafting
  3. T-budding
  4. Air – layering

Correct Answer: D

Question 1511 : Which of the following virus disease is transmitted by nematodes

  1. Fan leaf
  2. Greening
  3. Tristeza
  4. Xeloporosis

Correct Answer: A

Question 1512 : Dwarf variety of mango suitable for kitchen gardening

  1. Dasheshari
  2. Langra
  3. Amrapali
  4. Neelam

Correct Answer: C

Question 1513 : Leading Indian state in area and production of mango

  1. Punjab
  2. Uttar Pradesh
  3. Maharashtra
  4. Madhya Pradesh

Correct Answer: B

Question 1514 : Tissue culture is used in India for most commercial scale propagation of

  1. Apple
  2. Banana
  3. Mango
  4. Walnut

Correct Answer: B

Question 1515 : Photorespiration involves

  1. C4pathway
  2. Glyoxylate cycle
  3. TCA cycle
  4. Oxalate photosynthetic carbon cycle

Correct Answer: B

Question 1516 : Kinnow is a hybrid between

  1. Mandarin X Grapefruit
  2. Mandarin X Nangpur lime
  3. King X Willow leaf
  4. Sweet orange x Mandarin

Correct Answer: C

Question 1517 : Sweet orange is propagated by the method

  1. T – budding
  2. Division
  3. Veneer grafting
  4. Air – layering

Correct Answer: A

Question 1518 : Primary assimilation of CO2 by C4 plants is mediated by the enzyme

  1. Nitrogenase
  2. RuBP carboxylase
  3. Malate dehydrogenase
  4. PEP carboxylase

Correct Answer: D

Question 1519 : Cassava is used for the manufacture of

  1. Pectin
  2. Sugar
  3. Sago
  4. Latin

Correct Answer: C

Question 1520 : Identify the variety of banana which is not affected by Panama Wilt

  1. Poovan
  2. Basrai
  3. Sonkel
  4. Alpan

Correct Answer: B

Question 1521 : Use of Giberellic Acid of 20 ppm is recommended for quality improvement in

  1. Citrus
  2. Guava
  3. Papaya
  4. Grape

Correct Answer: D

Question 1522 : Sweet potato belongs to the family

  1. Convolvulaceae
  2. Solanaceae
  3. Euphorbiaceae
  4. Araceae

Correct Answer: A

Question 1523 : Which type of grafting is used to repair damage skin

  1. Bark grafting
  2. Bench grafting
  3. Approach grafting
  4. Bridge grafting

Correct Answer: D

Question 1524 : Pear ripens under sub – tropical climate during!

  1. May
  2. July
  3. September
  4. November

Correct Answer: B

Question 1525 : Flowers in plum are arranged in which of the following manners ?

  1. Solitary
  2. Cyme
  3. Fasicle
  4. Umbel

Correct Answer: C

Question 1526 : Which of the following potato varieties in resistant to late blight

  1. Kufri Badshah
  2. Kufri Sinduri
  3. Kufri Bahar
  4. Kufri Chandramukhi

Correct Answer: A

Question 1527 : Date palm is commonly multiplied by the method

  1. Division
  2. Cuttings
  3. Budding
  4. Grafting

Correct Answer: A

Question 1528 : Which country is largest importer of flowers in the world ?

  1. Spain
  2. Singapore
  3. Netherlands
  4. Germany

Correct Answer: D

Question 1529 : Which country is the largest producer of cut flowers in the world ?

  1. Columbia
  2. Israel
  3. Netherlands
  4. Germany

Correct Answer: C

Question 1530 : Which one of the following is most suitable as a thorny hedge for fencing of orchard ?

  1. Sesbania aegyptiaca
  2. Inga dulcis
  3. Thevetia nerifolia
  4. Punica granatum

Correct Answer: B

Question 1531 : Protandrous condition favour cross pollination in

  1. Cabbage
  2. Onion
  3. Spinach
  4. Bottlegourd

Correct Answer: B

Question 1532 : Chromosome number of cucumber is.

  1. 2n = 24
  2. 2n = 14
  3. 2n = 12
  4. 2n = 20

Correct Answer: B

Question 1533 : Chromosome number of okra is

  1. 2n = 22
  2. 2n = 130
  3. 2n = 88
  4. 2n = 20

Correct Answer: B

Question 1534 : Best commercial Cultivar of Ber is

  1. Wallaiti
  2. Sandhura Narnaul
  3. Umran
  4. Sanam – 2

Correct Answer: C

Question 1535 : Carrot is a good source of

  1. Vitamin A
  2. Riboflavin
  3. Vitamin C
  4. Protein

Correct Answer: A

Question 1536 : Viral disease of potato are spread by

  1. Jassids
  2. Aphids
  3. White flies
  4. Mites

Correct Answer: B

Question 1537 : Vegetable included in Solanaceous fruit group

  1. Potato
  2. Tomato
  3. Sweet Potato
  4. Okra

Correct Answer: B

Question 1538 : Growth regulator which improves fruit set in tomato

  1. 2,4-D
  2. GA
  3. MH.
  4. Ethephon

Correct Answer: A

Question 1539 : Little leaf of brinjal is caused by

  1. Bacteria
  2. Fungi
  3. Mycoplasma
  4. ZN deficiency

Correct Answer: C

Question 1540 : Yeast is used for making

  1. Squash
  2. Cidar
  3. Nectar
  4. Curd

Correct Answer: B

Question 1541 : Tomato sauce is preserved by

  1. Sulphur dioxide
  2. Benzoic acid
  3. Salt
  4. Acetic acid

Correct Answer: B

Question 1542 : In Knol Khol, fleshy edible part is an enlargement of

  1. Stem
  2. Root
  3. Leaf
  4. Bud

Correct Answer: A

Question 1543 : Japanese White is a variety of

  1. Radish
  2. Carrot
  3. Turnip
  4. None

Correct Answer: A

Question 1544 : Mango pulp is preserved by

  1. Sodium benzoate
  2. Sugar
  3. Citric acid
  4. Potassium metabisulphite

Correct Answer: B

Question 1545 : Downy mildew of muskmelon controlled by systemic fungicide

  1. Ridomil MZ
  2. Blitox
  3. Indofil M45
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 1546 : Poinsette is the popular variety of

  1. Longmelon
  2. Muskmelon
  3. Watermelon
  4. Cucumber

Correct Answer: D

Question 1547 : Pumpkin grown throughout India is

  1. C. moshata
  2. C. maxima
  3. C. ficifolia
  4. C. paradise

Correct Answer: A

Question 1548 : Major pollinating agent in cucurbits is

  1. Honey bee
  2. House fly
  3. Ants
  4. Bumble bee

Correct Answer: A

Question 1549 : Tuberization in sweet potato is promoted under

  1. 7 hr. light
  2. 9 hr. light
  3. 11 hr. light
  4. 13 hr. light

Correct Answer: C

Question 1550 : Which one is the correct scientific name of cauliflower?

  1. Brassica oleracear var capitata
  2. Brassica oleracear var gummifera
  3. Brassica oleracear var botrytes
  4. Brassica oleracear var italic

Correct Answer: C

Question 1551 : Physiological process responsible for rapid deterioration of freshly harvested fruits and vegetables is

  1. Photosynthesis
  2. Respiration
  3. Pigmentation
  4. Osmosis

Correct Answer: B

Question 1552 : Which of these can kill micro – organisms in food

  1. Citric acid
  2. Heat Processing
  3. Sugar
  4. KMS

Correct Answer: B

Question 1553 : What is the minimum content of juice in RTS (Ready to Serve) beverages

  1. 10%
  2. 15 %
  3. 20%
  4. 25%

Correct Answer: A

Question 1554 : Tomato sauce must have TSS

  1. 10%
  2. 16%
  3. 22%
  4. 30 %

Correct Answer: D

Question 1555 : What is the permissible limit of so, in raisin grapes

  1. 250 ppm
  2. 500 ppm
  3. 750 ppm
  4. 1000 ppm

Correct Answer: C

Question 1556 : For Jelly making fruit type is selected

  1. Over ripe
  2. Ripe
  3. Firm ripe
  4. Unripe

Correct Answer: C

Question 1557 : Oleoresin is extracted from

  1. Onion
  2. Capsicum
  3. Bitter gourd
  4. Cassava

Correct Answer: B

Question 1558 : Treatment of fruit of vegetables in boiling water or vapour for a definite period before their canning is known as

  1. Lye peeling
  2. Vapour heat treatment
  3. Blanching
  4. Pasteurization

Correct Answer: C

Question 1559 : F.P.O. permits the use of only two chemicals as preservatives

  1. Boric acid and Sodium chloride
  2. Acetic acid and citric acid
  3. Potassium – meta – bisulphide and sodium benzoate
  4. Potassium disulphide and Sodium carbonate

Correct Answer: C

Question 1560 : For making a fruit jelly, the correct proportion of pectin and sugar should be

  1. Pectin 2-3 %, sugar 50 – 55 %
  2. Pectin 0.8 – 1%, sugar 65 – 68 %
  3. Pectin 5-5.5 %, sugar 70 – 75 %
  4. Pectin 0.2-0.3 %, sugar 55 – 60 %

Correct Answer: B

Question 1561 : The bitterness is colocasia corms is felt due to the presence of

  1. Calcium carbonate
  2. Capscicin
  3. Calcium oxalate
  4. Sodium chloride

Correct Answer: C

Question 1562 : Antigonon leptopus is propagated through

  1. Seeds
  2. Division
  3. Cutting
  4. Layering

Correct Answer: A

Question 1563 : For better preservation vegetables should be dried to a moisture level of

  1. 20 %
  2. <5%
  3. > 8%
  4. 30%

Correct Answer: C

Question 1564 : The major chemical compounds responsible for the specific aromas of most ripening fruits are

  1. Esters of aliphatic alcohol’s and short chain fatty acids
  2. ß-carotene and its derivatives
  3. Isoamyl acetate
  4. Ascorbic acid

Correct Answer: A

Question 1565 : Metallic colours are

  1. Strongly recommended in preservation
  2. Recommended in preservation
  3. Favoured in preservation
  4. Banned in preservation

Correct Answer: D

Question 1566 : Gene bank of wheat in India is located at

  1. NBPGR New Delhi
  2. Karnal
  3. PAU Ludhiana
  4. HAU Hisar

Correct Answer: B

Question 1567 : Maximum Vit-C content is found in

  1. Apple
  2. Barbedos cherry
  3. Lemon
  4. Guava

Correct Answer: B

Question 1568 : Heterosis can be fully exploited in the form of

  1. Composites
  2. Hybrids
  3. Multilines
  4. Synthetics

Correct Answer: B

Question 1569 : Dry fruits like cashewnut and almonds are the rice sources of

  1. Vitamin B
  2. Potassium
  3. Fats
  4. Carbohydrates

Correct Answer: D

Question 1570 : Chlorosis of mid-rib leaves is caused by

  1. Mn
  2. Zn
  3. Mg
  4. Fe

Correct Answer: B

Question 1571 : Process of changing NH+4 to NO3 is

  1. Nitrification
  2. De – nitrification
  3. Mineralization
  4. Ammonification

Correct Answer: A

Question 1572 : Salt tolerant plant is

  1. Date palm
  2. Wheat
  3. Barley
  4. Mango

Correct Answer: A

Question 1573 : Saline soils are reclaimed by adding

  1. Lime
  2. FYM
  3. Gypsum
  4. Peat moss

Correct Answer: C

Question 1574 : Onion bulbs show problem of bolting if the temperature remain below

  1. 30°C
  2. 25°C
  3. 10°C
  4. 15°C

Correct Answer: D

Question 1575 : Calcarious soils are deficient of

  1. Ferrous
  2. Calcium
  3. Zinc
  4. Potassium

Correct Answer: A

Question 1576 : (1) Pineapple                   (a) P. trifoliate X C. sinensis
(ii) Citrange hybrid           (b) Guava
(iii) Mridula                       (c) Sweet Orange
(iv) Tangelo hybrid           (d) Pineapple
(v) Mauritius                     (e) Mandarin (C. pardis)

  1. (1) Pineapple                   (c) Sweet Orange
    (ii) Citrange hybrid           (a) P. trifoliate X C. sinensis
    (iii) Mridula                       (b) Guava
    (iv) Tangelo hybrid           (e) Mandarin (C. pardis)
    (v) Mauritius                    (d) Pineapple
  2. (1) Pineapple                 (b) Guava
    (ii) Citrange hybrid         (a) P. trifoliate X C. sinensis
    (iii) Mridula                     (e) Mandarin (C. pardis)
    (iv) Tangelo hybrid         (d) Pineapple
    (v) Mauritius                   (c) Sweet Orange
  3. (1) Pineapple                  (d) Pineapple
    (ii) Citrange hybrid          (e) Mandarin (C. pardis)
    (iii) Mridula                     (a) P. trifoliate X C. sinensis
    (iv) Tangelo hybrid         (c) Sweet Orange
    (v) Mauritius                   (b) Guava
  4. (1) Pineapple                     (d) Pineapple
    (ii) Citrange hybrid            (e) Mandarin (C. pardis)
    (iii) Mridula                        (b) Guava
    (iv) Tangelo hybrid            (a) P. trifoliate X C. sinensis
    (v) Mauritius                     (c) Sweet Orange

Correct Answer: A

Question 1577 : Match the following
(i) Plum product                                     (a) Apple
(ii) Bitter pit                                            (b) Papaya
(iii) Cracking                                            (c) Raisins
(iv) Multiple crown                                 (d) Litchi
(v) Grape product                                  (e) Prunes

  1. (i) Plum product                      (c) Raisins
    (ii) Bitter pit                             (b) Papaya
    (iii) Cracking                             (d) Litchi
    (iv) Multiple crown                  (a) Apple
    (v) Grape product                   (e) Prunes
  2. (i) Plum product                (e) Prunes
    (ii) Bitter pit                       (a) Apple
    (iii) Cracking                       (d) Litchi
    (iv) Multiple crown            (b) Papaya
    (v) Grape product             (c) Raisins
  3. (i) Plum product                  (d) Litchi
    (ii) Bitter pit                         (b) Papaya
    (iii) Cracking                         (a) Apple
    (iv) Multiple crown              (c) Raisins
    (v) Grape product              (e) Prunes
  4. (i) Plum product                   (b) Papaya
    (ii) Bitter pit                          (c) Raisins
    (iii) Cracking                          (a) Apple
    (iv) Multiple crown               (e) Prunes
    (v) Grape product                (d) Litchi

Correct Answer: B

Question 1578 : Match the following
(1) Synonym of Aldicarb                                 (a) Hymeacptera
(ii) Smallest order of class insecta                (b) Temik
(iii) Saw-fly group                                             (c) Siphoning
(iv) Type of butterfly mouth parts                 (d) Derris elyptica
(v) Source of Rotenon pesticide                     (e) Zoroptera

  1. (1) Synonym of Aldicarb                               (b) Temik
    (ii) Smallest order of class insecta             (a) Hymeacptera
    (iii) Saw-fly group                                          (d) Derris elyptica
    (iv) Type of butterfly mouth parts              (e) Zoroptera
    (v) Source of Rotenon pesticide                 (c) Siphoning
  2. (1) Synonym of Aldicarb                                 (c) Siphoning
    (ii) Smallest order of class insecta               (d) Derris elyptica
    (iii) Saw-fly group                                            (b) Temik
    (iv) Type of butterfly mouth parts                (e) Zoroptera
    (v) Source of Rotenon pesticide                    (a) Hymeacptera
  3. (1) Synonym of Aldicarb                                       (b) Temik
    (ii) Smallest order of class insecta                     (e) Zoroptera
    (iii) Saw-fly group                                                  (a) Hymeacptera
    (iv) Type of butterfly mouth parts                      (c) Siphoning
    (v) Source of Rotenon pesticide                          (d) Derris elyptica
  4. (1) Synonym of Aldicarb                                  (e) Zoroptera
    (ii) Smallest order of class insecta                (d) Derris elyptica
    (iii) Saw-fly group                                             (c) Siphoning
    (iv) Type of butterfly mouth parts                 (b) Temik
    (v) Source of Rotenon pesticide                     (a) Hymeacptera

Correct Answer: C

Question 1579 : Match the following
(i) Photosynthesis                                                   (a) Mitochondria
(ii) Power house of cell                                          (b) Lysosomes
(iii) Digestive enzyme present in                         (c) Chloroplasts
(iv) Segregation                                                      (d) Garden pea
(v) Mandel  law                                                       (e) Meiosis

  1. (i) Photosynthesis                                   (d) Garden pea
    (ii) Power house of cell                          (c) Chloroplasts
    (iii) Digestive enzyme present in          (e) Meiosis
    (iv) Segregation                                        (a) Mitochondria
    (v) Mandel  law                                         (b) Lysosomes
  2. (i) Photosynthesis                                    (a) Mitochondria
    (ii) Power house of cell                           (c) Chloroplasts
    (iii) Digestive enzyme present in            (d) Garden pea
    (iv) Segregation                                         (e) Meiosis
    (v) Mandel  law                                          (b) Lysosomes
  3. (i) Photosynthesis                                       (d) Garden pea
    (ii) Power house of cell                             (e) Meiosis
    (iii) Digestive enzyme present in             (b) Lysosomes
    (iv) Segregation                                           (a) Mitochondria
    (v) Mandel  law                                            (c) Chloroplasts
  4. (i) Photosynthesis                                  (c) Chloroplasts
    (ii) Power house of cell                         (a) Mitochondria
    (iii) Digestive enzyme present in          (b) Lysosomes
    (iv) Segregation                                       (e) Meiosis
    (v) Mandel  law                                        (d) Garden pea

Correct Answer: D

Question 1580 : Match the following
(i) Grape quality improvement                  (a) Smudging
(ii) Flower induction in mango                  (b) Single cross
(ii) Highest uniformity                               (c) Girdling
(iv) Certification                                        (d) Allogamy
(v) Self incompatibility                              (e) Breeder seed

  1. (i) Grape quality improvement                 (c) Girdling
    (ii) Flower induction in mango                 (a) Smudging
    (ii) Highest uniformity                              (b) Single cross
    (iv) Certification                                       (e) Breeder seed
    (v) Self incompatibility                             (d) Allogamy
  2. (i) Grape quality improvement                 (d) Allogamy
    (ii) Flower induction in mango                 (e) Breeder seed
    (ii) Highest uniformity                              (b) Single cross
    (iv) Certification                                       (a) Smudging
    (v) Self incompatibility                             (c) Girdling
  3. (i) Grape quality improvement                (e) Breeder seed
    (ii) Flower induction in mango                (d) Allogamy
    (ii) Highest uniformity                             (c) Girdling
    (iv) Certification                                      (b) Single cross
    (v) Self incompatibility                           (a) Smudging
  4. (i) Grape quality improvement                     (e) Breeder seed
    (ii) Flower induction in mango                     (d) Allogamy
    (ii) Highest uniformity                                  (a) Smudging
    (iv) Certification                                           (c) Girdling
    (v) Self incompatibility                                 (b) Single cross

Correct Answer: A

Question 1581 : (i) Ethephon                                       (a) Fruit drop
(ii) IBA                                                (b) Elongation
(iii) GA3                                              (c) Ripening
(iv) 2,4 d                                             (d) Growth retardant
(v) MH                                                (e) Rooting of cutting

  1. (i) Ethephon              (e) Rooting of cutting
    (ii) IBA                       (d) Growth retardant
    (iii) GA3                     (c) Ripening
    (iv) 2,4 d                    (b) Elongation
    (v) MH                       (a) Fruit drop
  2. (i) Ethephon                (c) Ripening
    (ii) IBA                         (e) Rooting of cutting
    (iii) GA3                       (b) Elongation
    (iv) 2,4 d                      (a) Fruit drop
    (v) MH                        (d) Growth retardant
  3. (i) Ethephon              (d) Growth retardant
    (ii) IBA                       (a) Fruit drop
    (iii) GA3                     (b) Elongation
    (iv) 2,4 d                    (e) Rooting of cutting
    (v) MH                       (c) Ripening
  4. (i) Ethephon                 (a) Fruit drop
    (ii) IBA                          (d) Growth retardant
    (iii) GA3                       (e) Rooting of cutting
    (iv) 2,4 d                      (c) Ripening
    (v) MH                         (b) Elongation

Correct Answer: B

Question 1582 : Match the following
(i) Granite                                          (a) Rock appetite
(ii) Post – emergence                         (b) Yellowing of leaf
(iii) Chlorosis                                      (c) Glyphosate
(iv) Pre – emergence                         (d) Metamorphic rock
(v) Phosphorus                                  (e) Rooting Hexuron

  1. (i) Granite                                   (e) Rooting Hexuron
    (ii) Post – emergence                 (d) Metamorphic rock
    (iii) Chlorosis                              (c) Glyphosate
    (iv) Pre – emergence                 (b) Yellowing of leaf
    (v) Phosphorus                          (a) Rock appetite

B.
(i) Granite                                  (e) Rooting Hexuron
(ii) Post – emergence                 (c) Glyphosate
(iii) Chlorosis                             (b) Yellowing of leaf
(iv) Pre – emergence                (d) Metamorphic rock
(v) Phosphorus                         (a) Rock appetite

  1. (i) Granite                                (d) Metamorphic rock
    (ii) Post – emergence              (c) Glyphosate
    (iii) Chlorosis                          (b) Yellowing of leaf
    (iv) Pre – emergence             (e) Rooting Hexuron
    (v) Phosphorus                      (a) Rock appetite
  2. (i) Granite                                 (a) Rock appetite
    (ii) Post – emergence               (e) Rooting Hexuron
    (iii) Chlorosis                           (b) Yellowing of leaf
    (iv) Pre – emergence              (c) Glyphosate
    (v) Phosphorus                       (d) Metamorphic rock

Correct Answer: C

Question 1583 : Match the following
(i) Formal style garden                                           (a) China
(ii) Spinach originated in                                        (b) Persia
(iii) Kew garden                                                     (c) South West Asia
(iv) Japanese plum native to                                 (d) England
(v) Potato originated in                                          (e) South America

  1. (i) Formal style garden                        (d) England
    (ii) Spinach originated in                     (b) Persia
    (iii) Kew garden                                  (a) China
    (iv) Japanese plum native to              (d) England
    (v) Potato originated in                       (e) South America
  2. (i) Formal style garden                      (a) China
    (ii) Spinach originated in                   (e) South America
    (iii) Kew garden                                 (b) Persia
    (iv) Japanese plum native to             (d) England
    (v) Potato originated in                      (c) South West Asia
  3. (i) Formal style garden                           (b) Persia
    (ii) Spinach originated in                         (c) South West Asia
    (iii) Kew garden                                      (d) England
    (iv) Japanese plum native to                  (a) China
    (v) Potato originated in                          (e) South America
  4. (i) Formal style garden                      (e) South America
    (ii) Spinach originated in                   (a) China
    (iii) Kew garden                                (d) England
    (iv) Japanese plum native to            (c) South West Asia
    (v) Potato originated in                     (b) Persia

Correct Answer: C

Question 1584 : Optimum co2 concentration in greenhouse is

  1. 3000 ppm
  2. 100 ppm
  3. 300 ppm
  4. 1000 ppm

Correct Answer: D

Question 1585 : Sloh is cross between :

  1. Peach x Almond
  2. Plum x Peach
  3. Peach x Plum
  4. Plum x Almond

Correct Answer: A

Question 1586 : Which salt is determined to flower crops ?

  1. Na
  2. CI
  3. Floride
  4. B

Correct Answer: C

Question 1587 : Antegonon Leptopus has modified organ for climbing

  1. Thorn
  2. Prickle
  3. Tendril
  4. Hooks

Correct Answer: C

Question 1588 : Which is orange colour climber?

  1. Pyrostagia
  2. Bacchinia
  3. Beaumontea
  4. Jasmine

Correct Answer: A

Question 1589 : Origin of Durian is

  1. India
  2. China
  3. Japan
  4. Malaysia

Correct Answer: D

Question 1590 : PIAPLE is related to which crop ?

  1. Guava
  2. Papaya
  3. Mango
  4. Citrus

Correct Answer: D

Question 1591 : Colour of Mohini variety is

  1. Red
  2. Pink
  3. Pure white
  4. Chocolate

Correct Answer: D

Question 1592 : Man made hybrid is

  1. Pineapple
  2. Strawberry
  3. Chilli
  4. Pomegranate

Correct Answer: B

Question 1593 : Bull head of Rose is due to

  1. Insufficient CHO
  2. Mechanical injury
  3. High nitrogen
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 1594 : NRC for Orchid is situated at

  1. Gangtok
  2. Pune
  3. Delhi
  4. Bikaner

Correct Answer: A

Question 1595 : Orchid which grow on moss covered rock is

  1. Dendrobium
  2. Rynchostylis
  3. Cymbidium
  4. All

Correct Answer: C

Question 1596 : Dose of Pactobutrezol applied to mango is

  1. 10 gm/tree
  2. 5 gm / tree
  3. 15 gm / tree
  4. 20 gm/tree

Correct Answer: B

Question 1597 : Spongy tissue is the major problem in

  1. Deshari
  2. Chausa
  3. Alphonso
  4. Mallika

Correct Answer: C

Question 1598 : To control mango malformation we apply

  1. NAA
  2. IAA
  3. IBA
  4. 2,4-D

Correct Answer: A

Question 1599 : Protandry found in

  1. Sapota
  2. Annona
  3. Pistachionut
  4. Grape

Correct Answer: A

Question 1600 : Dwarfing rootstock in apple

  1. M – 27
  2. M-16
  3. MM 116
  4. M-9

Correct Answer: D

0
Scroll to Top