MCQs-1

Question 1 : In anemophylous plants, pollen are disseminated by means of_______

  1. Insects
  2. Water
  3. Wind
  4. Gravity

Correct Answer: C

Question 2 : Production of seeds without fertilization is termed as______

  1. Parthenocarpy
  2. Parthenogenesis
  3. Gametogenesis
  4. All of the above

Correct Answer: B

Question 3 : Removal of off type plants from a seed field is termed as_________

  1. Weeding
  2. Rouging
  3. Hoeing
  4. Clearing

Correct Answer: B

Question 4 : Hormones which control apical dominance are______

  1. Auxins
  2. Cytokinins
  3. Both (a) & (b)
  4. Gibberellins

Correct Answer: C

Question 5 : Turmeric is propagated by _____

  1. Corms
  2. Seed
  3. Rhizome
  4. Bulbs

Correct Answer: C

Question 6 : Maturation of anthers and stigma at the same time is called as_______

  1. Homogamy
  2. Chasmogamy
  3. Cleistogamy
  4. Dichogamy

Correct Answer: A

Question 7 : The cause of pungency in chillies is______

  1. Cucurbitacin
  2. Capsaicin
  3. Allicin
  4. Solanin

Correct Answer: B

Question 8 : Regular consumption of garlic will reduce the level of_____
in human beings.

  1. Cholesterol
  2. Sugar
  3. Uric acid
  4. None of above

Correct Answer: A

Question 9 : Which of the flower type cannot produce seed and/or
fruit ?

  1. Pistillate
  2. Perfect
  3. Hermaphrodite
  4. Staminate

Correct Answer: D

Question 10 : Truck gardening means vegetable production for________

  1. Home consumption
  2. Distant markets
  3. For local market
  4. At commercial level

Correct Answer: B

Question 11 : The true fruits develop from_______

  1. Ovary
  2. Thalamus
  3. Pericarp
  4. All of above

Correct Answer: A

Question 12 : Fertigation refers to the application of fertilizers with_________

  1. Water
  2. Rain
  3. Both of (a) and (b)
  4. None of (a) and (b)

Correct Answer: A

Question 13 : Early blight and late blight diseases of potato are

  1. Fungal
  2. Viral
  3. Bacterial
  4. Physiological

Correct Answer: A

Question 14 : Auxins have effective role in_____

  1. Rooting
  2. Cell division
  3. Reduction in pre-harvest fruit drop
  4. All of above

Correct Answer: D

Question 15 : ______is monocot dioecious fruit tree.

  1. Banana
  2. Pomegranate
  3. Date palm
  4. Pineapple

Correct Answer: C

Question 16 : Both mango and pistachio belong to one family __

  1. Anacardiaceae
  2. Mangiferae
  3. Sapotaceae
  4. None of above

Correct Answer: A

Question 17 : Guava is a rich source of_______

  1. Vitamin C
  2. Pectin
  3. Both (a) and (b)
  4. Vitamin A and Vitamin B

Correct Answer: C

Question 18 : Bearing habit of mango is_______

  1. Terminal
  2. Lateral
  3. Axillary
  4. Basal

Correct Answer: A

Question 19 : Edible part of pomegranate is

  1. Seed
  2. Vesicles
  3. Mesocarp
  4. Arils

Correct Answer: D

Question 20 : Apples and pears are classified as_______

  1. Drupe
  2. Pome
  3. Berry
  4. Hesperidium

Correct Answer: B

Question 21 : Mushroom seed is called________

  1. Button
  2. Seed
  3. Spawn
  4. None of above

Correct Answer: C

Question 22 : Jamun has medicinal value against______

  1. Diabetes
  2. Cancer
  3. Blindness
  4. All of above

Correct Answer: A

Question 23 : Physiological activity in which plants tissue degenerate
and ultimately die is called as_______

  1. Senescence
  2. Juvenility
  3. Climacteric
  4. Degeneration

Correct Answer: A

Question 24 : Plant response to the relative length of daylight or
darkness is known as_______

  1. Long day
  2. Short day
  3. Geotropism
  4. Phototropism

Correct Answer: D

Question 25 : Spongy tissue in mango is due to_______

  1. Fungus
  2. Virus
  3. Bacteria
  4. Physiological disorder

Correct Answer: D

Question 26 : A plant which is able to live under very dry conditions
is called_____

  1. Xerophyte
  2. Halophyte
  3. Mesophyte
  4. None of above

Correct Answer: A

Question 27 : Which state has highest grape productivity?

  1. Karnataka
  2. Andhra Pradesh
  3. Tamil Nadu
  4. Maharashtra

Correct Answer: D

Question 28 : Litchi is commonly propagated by______

  1. Air layering
  2. Cuttings
  3. Grafting
  4. Budding

Correct Answer: A

Question 29 : Cauliflorous fruiting is observed in__

  1. Jackfruit
  2. Mango
  3. Papaya
  4. Guava

Correct Answer: A

Question 30 : The nutrient element which is immobile in soil and
applied only as basal dose is_____

  1. Mg
  2. K
  3. N
  4. P

Correct Answer: D

Question 31 : Botanically Sapota fruit is______

  1. Drupe
  2. Berry
  3. Nut
  4. None of above

Correct Answer: B

Question 32 : Most commonly used thickness of UV stabilized sheet
for polyhouse_______

  1. 100 u
  2. 300
  3. 500 u
  4. 200 u

Correct Answer: D

Question 33 : Precooling means________

  1. Removal of field heat
  2. Fruit preservation
  3. Cold storage
  4. Refrigeration

Correct Answer: A

Question 34 : TSS is measured by______

  1. Refractometer
  2. Hydrometer
  3. Lactometer
  4. Peintrometer

Correct Answer: A

Question 35 : In Lye-peeling which chemical is commonly used ?

  1. KOH
  2. NaOH
  3. K2SO4
  4. All above

Correct Answer: B

Question 36 : Which of the following methods is commonly used for
rejuvenation of orchards?

  1. Tongue grafting
  2. Top working
  3. Side grafting
  4. Epicotyl grafting

Correct Answer: B

Question 37 : Which of the following varieties is a seedless type
mango variety ?

  1. Sonpari
  2. Dasheri
  3. Sindhu
  4. Amrapali

Correct Answer: C

Question 38 : Mallika is a hybrid between________

  1. Amrapali – Neelum
  2. Langda * Neelum
  3. Neelum * Dashehari
  4. Dashehari * Neelum

Correct Answer: C

Question 39 : Banana is propagated by means of______

  1. Sucker
  2. Runner
  3. Stolon
  4. Rhizome

Correct Answer: A

Question 40 : National Research Center (NRC) for Grapes is located
in________

  1. Nagpur
  2. Pune
  3. Bangalore
  4. Trichy

Correct Answer: B

Question 41 : Which of the following phytohormone is used for
regulating flowering in mango ?

  1. NAA
  2. 2,4-D
  3. Paclobutrazol
  4. GA

Correct Answer: C

Question 42 : Gladiolus is generally propagated by_______

  1. Bulb
  2. Tuber
  3. Bulbil
  4. Corns

Correct Answer: D

Question 43 : Freesia is a______

  1. Climber
  2. Flowering tree
  3. Cacti
  4. Bulbous plant

Correct Answer: D

Question 44 : Which spice is called King of spices ?

  1. Cardamom
  2. Vanilla
  3. Black pepper
  4. None of above

Correct Answer: C

Question 45 : Which fruit is exported maximum quantity from India
now?

  1. Banana
  2. Mango
  3. Grapes
  4. Pomegranate

Correct Answer: B

Question 46 : What is the contribution of Horticulture to the GDP of
Agriculture in India ?

  1. 15%
  2. 28%
  3. 20%
  4. 40%

Correct Answer: B

Question 47 : Browning in cauliflower results from______

  1. N deficiency
  2. B deficiency
  3. Mn toxicity
  4. K deficiency

Correct Answer: B

Question 48 : Little leaf in brinjal is caused by_________

  1. Fungus
  2. Phytoplasma
  3. Bacteria
  4. Nematode

Correct Answer: B

Question 49 : Plants which do not set fruits with their own pollen are
called________

  1. Cross pollinated
  2. Unfruitful
  3. Self incompatible
  4. Cross fruitful

Correct Answer: C

Question 50 : A common pre-emergent herbicide is______

  1. Atrazine
  2. Paraquat
  3. 2,4-D
  4. Glyphosate

Correct Answer: A

Question 51 : Edible part of coconut is_________

  1. Endosperm
  2. Thalamus
  3. Aril
  4. Epicarp

Correct Answer: A

Question 52 : Curcumin is extracted from______

  1. Turmeric
  2. Ginger
  3. Kokum
  4. Curry leaf

Correct Answer: A

Question 53 : Vernalization treatment is necessary for________

  1. Flowering
  2. Vegetative growth
  3. Fruiting
  4. Germination

Correct Answer: A

Question 54 : Edible button mashroom is a_______

  1. Vegetable
  2. Spice
  3. Mould
  4. Fungus

Correct Answer: D

Question 55 : Tomato, chillies and brinjal are grouped  as_______

  1. Cole crops
  2. Fruit crops
  3. Solanaceous crops
  4. Summer crops

Correct Answer: C

Question 56 : Which state has maximum area under Onion ?

  1. Gujarat
  2. West Bengal
  3. Maharashtra
  4. Bihar

Correct Answer: C

Question 57 : Arka Meghna is a variety of________

  1. Tomato
  2. Chilli
  3. Brinjal
  4. Cabbage

Correct Answer: B

Question 58 : Sprouting of onion during storage is checked by the use
of__________

  1. NAA
  2. MH
  3. GA3
  4. Thiourea

Correct Answer: B

Question 59 : The vector for transmission of leaf curl virus of
vegetables is________

  1. Aphids
  2. White flies
  3. Honey bee
  4. Thrips

Correct Answer: B

Question 60 : Indian State having the highest production of spices is_____

  1. Rajasthan
  2. Gujarat
  3. Andhra Pradesh
  4. Tamil Nadu

Correct Answer: C

Question 61 : The CFTRI is located at_________

  1. Hyderabad
  2. Mysore
  3. Bangalore
  4. Bhopal

Correct Answer: B

Question 62 : Vegetables are canned in_______

  1. Syrup
  2. Distilled water
  3. Brine solution
  4. None of the above

Correct Answer: C

Question 63 : National Centre for Organic Farming is located at_____

  1. Bhopal
  2. Ghaziabad
  3. Pune
  4. Lucknow

Correct Answer: B

Question 64 : Disbudding and pinching are the common practices in_____

  1. Rose
  2. Chrysanthemum
  3. Lotus
  4. Gerbera

Correct Answer: B

Question 65 : Who is known as Father of Systematic Pomology ?

  1. De Candole
  2. Williams
  3. MS Swaminathan
  4. B P Pal

Correct Answer: A

Question 66 : Which is the high papain yielding cultivar of papaya ?

  1. CO 1
  2. CO 2
  3. Surya
  4. Ranchi

Correct Answer: B

Question 67 : Dwarf Cavendish variety belongs to genomic group________

  1. AAA
  2. AAB
  3. ABB
  4. AABB

Correct Answer: A

Question 68 : Which of the following is a non-climacteric fruit?

  1. Jackfruit
  2. Pineapple
  3. Banana
  4. Mango

Correct Answer: B

Question 69 : Fruit development in mangosteen is by the process of______

  1. Parthenogenesis
  2. Parthenocarpy
  3. Double fertilization
  4. None of the above

Correct Answer: A

Question 70 : What is the type of fruit in mango ?

  1. Drupe
  2. Berry
  3. Pome
  4. Nut

Correct Answer: A

Question 71 : Hen and chicken physiological disorder is seen in________

  1. Grape
  2. Mango
  3. Jamun
  4. Banana

Correct Answer: A

Question 72 : Widely grown mandarin in North West India is________

  1. Kinnow
  2. Khasi
  3. Coorg
  4. Nagpur

Correct Answer: A

Question 73 : Pusa Surya mango cultivar is a clonal selection from_______

  1. Eldon
  2. Haden
  3. Kent
  4. Tommy Atkins

Correct Answer: A

Question 74 : Sometimes seedlessness in guava is observed due to________

  1. Parthenocarpy
  2. Triploidy
  3. Self-incompatibility
  4. Parthenogenesis

Correct Answer: B

Question 75 : Effect of pollen on tissues outtside the endosperm is
called_________

  1. Xenia
  2. Metaxenia
  3. Parthenocarpy
  4. None of the above

Correct Answer: B

Question 76 : Salt creek is rootstock for______

  1. Mango
  2. Grape
  3. Jamun
  4. Guava

Correct Answer: B

Question 77 : Bitter pit is a disorder in

  1. Mango
  2. Apple
  3. Pineapple
  4. Ber

Correct Answer: B

Question 78 : Types of flowers present in mango inflorescence are_______

  1. Male & hermaphrodite
  2. Female only
  3. Male & female
  4. Only male

Correct Answer: A

Question 79 : _____is a strictly subtropical fruit crop having very
exacting climate requirement.

  1. Litchi
  2. Grape
  3. Loquat
  4. Mango

Correct Answer: C

Question 80 : Hexagonal system of planting accommodates more than square system of planting to the extent of_____

  1. 10%
  2. 15%
  3. 30%
  4. 40%

Correct Answer: B

Question 81 : The T.S.S. of jam should be________

  1. 40° Brix
  2. 50° Brix
  3. 68° Brix
  4. 70° Brix

Correct Answer: C

Question 82 : The main insect responsible for pollination in mango is______

  1. Common House fly
  2. Honey bee
  3. A dipterous fly
  4. Butter fly

Correct Answer: A

Question 83 : Which of the following mango variety is selected by
clonal selection ?

  1. Niranjan
  2. Manjeera
  3. Arka Nilkiran
  4. Jumbo Kesar

Correct Answer: D

Question 84 : The February flowering in Citrus is known as________

  1. Hastha bahar
  2. Mrig bahar
  3. Ambe bahar
  4. None of above

Correct Answer: C

Question 85 : Which of the following fruits is climacteric?

  1. Sapota
  2. Papaya
  3. Both (a) & (b)
  4. None of above

Correct Answer: C

Question 86 : Which is a gynodioecious variety of papaya?

  1. Solo
  2. CO 1
  3. CO 2
  4. Pusa Delicious

Correct Answer: D

Question 87 : Which is the most salt tolerant fruit crop ?

  1. Ber
  2. Citrus
  3. Strawberry
  4. Pomegranate

Correct Answer: A

Question 88 : After harvesting, cutting of banana pseudo-stem is known as______

  1. Desuckering
  2. Propping
  3. Mattocking
  4. Pairing

Correct Answer: C

Question 89 : Optimum salinity in irrigation water for Horticulture
crops is

  1. < 1000 uS/cm
  2. 1000 – 1500 uS/cm
  3. 1500 – 2000 uS/cm
  4. 2000 – 3000 uS/cm

Correct Answer: A

Question 90 : Cryopreservation of pollen grains is done at_______

  1. -196°C
  2. -55°C
  3. 0°C
  4. 1°C

Correct Answer: A

Question 91 : Seedless fruit development by way of stenospermacarpy
is observed in________

  1. Citrus
  2. Guava
  3. Grapes
  4. Banana

Correct Answer: C

Question 92 : In which fruit seed develops earlier than pulp/flesh ?

  1. Litchi
  2. Ber
  3. Mango
  4. Papaya

Correct Answer: A

Question 93 : Dormex (Hydrogen cynamide) is used for early bread
break in_______

  1. Litchi
  2. Grapes
  3. Papaya
  4. Mango

Correct Answer: B

Question 94 : Ratna mango variety is a cross of______

  1. Alphonso * Banganpalli
  2. Neelum * Langada
  3. Neelum * Alphonso
  4. Alphonso * Neelum

Correct Answer: C

Question 95 : Marmalade is prepared from________

  1. Mango
  2. Grapes
  3. Litchi
  4. Oranges

Correct Answer: D

Question 96 : Botanically Tomato is a______type of fruit

  1. Berry
  2. Multiple
  3. Drupe
  4. Pome

Correct Answer: A

Question 97 : Which fruit crop is propagated on large scale by tissue
culture?

  1. Papaya
  2. Banana
  3. Citrus
  4. Strawberry

Correct Answer: B

Question 98 : Edible part of saffron is_________

  1. Leaves
  2. Stigma
  3. Stem
  4. Bark

Correct Answer: B

Question 99 : National Research Center for Medicinal & Aromatic
Plants is located in_________

  1. Ahmedabad
  2. Lucknow
  3. Anand
  4. Surat

Correct Answer: C

Question 100 : Botanically Isabgol is________

  1. Plantago ovata
  2. Piper longum
  3. Cassia angustifolia
  4. Silybum marianum

Correct Answer: A

Question 101 : The most common rooting hormone is_____

  1. IAA
  2. IBA
  3. GA
  4. Cytokinin

Correct Answer: B

Question 102 : India is the_______ largest producer of vegetables in
the World

  1. First
  2. Second
  3. Third
  4. Fourth

Correct Answer: B

Question 103 : The vector for yellow vein mosaic virus in okra is______

  1. White fly
  2. Aphids
  3. Jassids
  4. Grass hoppers

Correct Answer: A

Question 104 : Type of vegetable gardening followed on Dal Lake of
Kashmir valley is_____

  1. Floating garden
  2. Hydroponics
  3. Kitchen garden
  4. None of above

Correct Answer: A

Question 105 : Planning Commission has divided India into_____
agro-climatic zones

  1. 6
  2. 15
  3. 10
  4. 12

Correct Answer: B

Question 106 : Which irrigation method is commonly followed in Tea
gardens ?

  1. Sprinkler
  2. Drip
  3. Ring
  4. Surface

Correct Answer: A

Question 107 : The movement of auxin in the stem (Aerial) parts of
plants is________

  1. Acropetal
  2. Basipetal
  3. Lateral
  4. None of above

Correct Answer: B

Question 108 : How much TPS (True Potato Seed) is required for
planting 1 ha area?

  1. 40 – 50 g
  2. 100 – 150 g
  3. 200 – 250 g
  4. 300 – 350 g

Correct Answer: B

Question 109 : Deficiency symptoms of Sulphur first appear on_________

  1. Young leaves
  2. Older leaves
  3. Young shoots
  4. Fruits

Correct Answer: A

Question 110 : Useful compound in D.alata is_______

  1. Diosgenin
  2. Solasodine
  3. Dioscorine
  4. Tomatine

Correct Answer: A

Question 111 : An edible part of celery is________

  1. Petiole
  2. Head
  3. Curd
  4. None of above

Correct Answer: A

Question 112 : According to photoperiodism brinjal plant is a____

  1. SDP
  2. LDP
  3. DNP
  4. None of above

Correct Answer: C

Question 113 : Isolation distance for foundation seed production of
chilli is______

  1. 400 m
  2. 200 m
  3. 100m
  4. None of above

Correct Answer: A

Question 114 : Which country grows the largest quantity of vegetables?

  1. China
  2. USA
  3. Russia
  4. India

Correct Answer: A

Question 115 : The HQ of Indian Institute of Vegetable Research is at____

  1. Varanasi
  2. Bengaluru
  3. Pantnagar
  4. Ludhiana

Correct Answer: A

Question 116 : Sugar Baby is a cultivar of_____

  1. Musk melon
  2. Water melon
  3. Snap melon
  4. None of above

Correct Answer: B

Question 117 : Which of the following is triploid water melon ?

  1. Pusa Madhuras
  2. Pusa Sharabati
  3. Pusa Rasraj
  4. Pusa Bedana

Correct Answer: C

Question 118 : Pusa Naveen is a cultivar of______

  1. Bottle gourd
  2. Bitter gourd
  3. Sponge gourd
  4. Ridge gourd

Correct Answer: A

Question 119 : Arka Komal is a cultivar of_______

  1. Snap bean
  2. French bean
  3. Indian bean
  4. Cluster bean

Correct Answer: B

Question 120 : Tag colour of bag of foundation seed is

  1. White
  2. Golden yellow
  3. Blue
  4. Green

Correct Answer: A

Question 121 : In Gujarat, total area under mango is

  1. 1.0 lakh ha
  2. 2.0 lakh ha
  3. 1.5 lakh ha
  4. 2.5 lakh ha

Correct Answer: C

Question 122 : In Gujarat the maximum area under cumin is in which
district ?

  1. Banaskantha
  2. Surendranagar
  3. Patan
  4. Kutch

Correct Answer: B

Question 123 : India exports maximum fresh mangoes to which country?

  1. Kuwait
  2. UK
  3. USA
  4. UAE

Correct Answer: D

Question 124 : Which mango variety is found to be amenable for high
density planting?

  1. Kesar
  2. Amrapalli
  3. Alphonso
  4. Rajapuri

Correct Answer: B

Question 125 : Black tip disease is found in which fruit?

  1. Pomegranate
  2. Banana
  3. Papaya
  4. Mango

Correct Answer: D

Question 126 : Acridity in Suran is due to_______

  1. Na Oxalate
  2. Mg Oxalate
  3. Ca Oxalate
  4. None of above

Correct Answer: C

Question 127 : Red colour of tomato is due to________

  1. Lycopene
  2. Capsicutin
  3. Anthocinin
  4. Xanthophyl

Correct Answer: A

Question 128 : Arka Navneet is a F1 hybrid of_______

  1. Tomato
  2. Brinjal
  3. Chilli
  4. Okra

Correct Answer: B

Question 129 : Arka Gaurav is a cultivar of________

  1. Chilli
  2. Capsicum
  3. Paprika
  4. Okra

Correct Answer: B

Question 130 : Which of the following crops is not classified as
plantation?

  1. Tea
  2. Coffee
  3. Oil palm
  4. Banana

Correct Answer: D

Question 131 : Sodic  soils have ESP (exchangeable sodium percentage) 0f _______

  1. <1596
  2. > 15%
  3. 15%
  4. <8.5%

Correct Answer: B

Question 132 : Major mango variety used for processing is_____

  1. Rajapuri
  2. Dashehari
  3. Langda
  4. Totapuri

Correct Answer: D

Question 133 : Which of the following elements is required for synthesis
of tryptophan a precursor of auxins?

  1. Zine
  2. Boron
  3. Copper
  4. Molybdenum

Correct Answer: A

Question 134 : Which of the following grafting methods is scion attached?

  1. Splice
  2. Cleft
  3. Softwood
  4. Inarch

Correct Answer: D

Question 135 : Pusa Vishesh is cultivar of_______

  1. Bottle gourd
  2. Ridge gourd
  3. Sponge gourd
  4. Bitter gourd

Correct Answer: D

Question 136 : Which of the following fruit is aggregate type?

  1. Fig
  2. Jack fruit
  3. Pineapple
  4. Custard apple

Correct Answer: D

Question 137 : The minimum distance for foundation seed production in
onion is__________

  1. 500 m
  2. 1000 m
  3. 1500 m
  4. 400 m

Correct Answer: B

Question 138 : Seb is a variety of__________

  1. Apple
  2. Ber
  3. Banana
  4. Papaya

Correct Answer: B

Question 139 : Phonix dactilifera is botanical name of which fruit?

  1. Oil palm
  2. Date palm
  3. Coconut
  4. Papaya

Correct Answer: B

Question 140 : Which type of fig has both pistillate and staminate
flowers?

  1. Smyrna
  2. San Pedro
  3. Caprifig
  4. None of above

Correct Answer: C

Question 141 : Arka Mridula is a cultivar of_______

  1. Ber
  2. Guava
  3. Pomegranate
  4. Grape

Correct Answer: B

Question 142 : Which of the following is the important post harvest
disease of mango ?

  1. Anthracnose
  2. Heart rot
  3. Chocolate spot
  4. Brown rot

Correct Answer: A

Question 143 : Which of the following treatments kill some selective
but not all the microbes present and usually the
temperature is below 100° C

  1. Pasteurization
  2. Sterilization
  3. Blanching
  4. Pascalization

Correct Answer: A

Question 144 : Which of the following enzymes is responsible for
enzymatic browning in fruits and vegetables ?

  1. Cellulase
  2. Pectinase
  3. Polyphenol oxidase
  4. None of above

Correct Answer: C

Question 145 : Which of the following elements is responsible for
firmness in fruits ?

  1. Nitrogen
  2. Calcium
  3. Phosphorus
  4. Zinc

Correct Answer: B

Question 146 : Commonly used sprout suppressant in potato in India is________

  1. MH
  2. Cycocel
  3. Alar
  4. All of above

Correct Answer: A

Question 147 : Which of the following is known as ripening hormone?

  1. Gibberllin
  2. Auxin
  3. Ethylene
  4. Cytokinin

Correct Answer: C

Question 148 : Calcium carbide releases which type of gas ?

  1. Ethylene
  2. CO2
  3. SO
  4. Acetylene

Correct Answer: D

Question 149 : What is the optimum cold storage temperature for
mango ?

  1. 10-11°C
  2. 12-13°C
  3. 14-15°C
  4. 15-16°C

Correct Answer: B

Question 150 : Elongation of genetically dwarf plant is possible with_________

  1. IAA
  2. GA
  3. Kinetin
  4. Anthesin

Correct Answer: B

Question 151 : In case of pea the isolation distance for certified seed
production is_______

  1. 5 m
  2. 20 m
  3. 24 m
  4. 100 m

Correct Answer: A

Question 152 : India is leading producer of which of the following crops
organically which accounts for 1/3 of worlds production?

  1. Coffee
  2. Tea
  3. Cocoa
  4. Coconut

Correct Answer: B

Question 153 : The basic principle involved in tissue culture is known
as___________

  1. Proliferation
  2. Totipotency
  3. Organogenesis
  4. Potentiality

Correct Answer: B

Question 154 : Genetic variability generated during tissue culture is
known as_____

  1. Gamatoclonal
  2. Mutagenic
  3. Somoclonal
  4. Epigenic

Correct Answer: C

Question 155 : Plant having the single complete set of chromosome is
known as________

  1. Terploid
  2. Haploid
  3. Diploid
  4. Triploid

Correct Answer: B

Question 156 : The commonly used solidifying agent in plant tissue
culture media is______

  1. Gum
  2. Resin
  3. Agar
  4. Gelatin

Correct Answer: C

Question 157 : The aim of anther culture is to develop

  1. Somatic hybrid plants
  2. Hybrid plants
  3. Haploid plants
  4. Polyploid plants

Correct Answer: C

Question 158 : Which insect feed on cotyledons of mango and destroy
them?

  1. Stone weevil
  2. Fruit fly
  3. Hoppers
  4. Gall midge

Correct Answer: A

Question 159 : Which is the insect vector of banana bunchy top?

  1. Aphid
  2. Rhizome weevil
  3. Scale insect
  4. None of above

Correct Answer: A

Question 160 : What is the main cause of guttation?

  1. Root pressure
  2. Turgor pressure
  3. Osmotic pressure
  4. None of abov

Correct Answer: A

 

0
Scroll to Top