ADO MCQs 5

Question 801 : One foot candle  is equal to 10.76 Lux.

  1. True
  2. False
  3. Both
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 802 : The light intensity at one  meter   distance from standard candle, is called meter candle or Lux.

  1. True
  2. False
  3. Both
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 803 : ‘Climatology  ‘ word is derived from Klima + logos, which is originated from the Greek word Klima (i.e., Angle of Sun  or duration of day  and night.)

  1. True
  2. False
  3. Both
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 804 : The Indian Meteorological Department was firstly established at Shimla in the year 1875.

  1. True
  2. False
  3. Both
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 805 : In Indian Meteorological Department was shifted in the year  1928 from Shimla to Pune.

  1. True
  2. False
  3. Both
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 806 : The International Weather or Season Scientific Institute was established at Utrecht in 1878.

  1. True
  2. False
  3. Both
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 807 : Based on the Agro-Climatic Zones, India is divided into  ………. Parts.

  1. Fifteen
  2. Twenty
  3. Five
  4. One

Correct Answer: A

Question 808 : On the basis of Agro-Ecological  Regions, India is divided into ……….. parts.

  1. Six
  2. Ten
  3. Fifteen
  4. Twenty

Correct Answer: D

Question 809 : India has ……….. Ecological Zones.

  1. Five
  2. Three
  3. Six
  4. Zero

Correct Answer: A

Question 810 : ‘Twenty’ Agro-Eco Zones (AEZ) of India are further divided into  ……….. Agro-Eco-Sub Zone (AESZ or AESR).

  1. Five
  2. One
  3. Sixty
  4. None

Correct Answer: C

Question 811 : ……………. %  =  X 100

  1. Relative Humidity (RH)
  2. Evaporimeter
  3. Stomy Weather
  4. None

Correct Answer: A

Question 812 : Absolute Humidity =

  1. Volume of air
  2. Relative Humidity (RH)
  3. Both A and B
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 813 : The speed of …………., is measured by the Anemometer.

  1. Wind
  2. Climate
  3. SRI
  4. Metrology

Correct Answer: A

Question 814 : Evaporation is measured by ……………

  1. Evaporimeter
  2. Technique
  3. Furrow
  4. Agro-Climatic Zone

Correct Answer: A

Question 815 : The weather forecast in India is made from the city ……..

  1. Pune (Maharashtra)
  2. Delhi
  3. Mumbai
  4. Gujarat

Correct Answer: A

Question 816 : The Head Quarter and Research Laboratory of Indian Meteorology  is located at …………

  1. Jaipur
  2. Delhi
  3. Ajmer
  4. Pune

Correct Answer: B

Question 817 : India is divided into………. Climatic states, based on rains  and temperature by the National Geographic Council  in 1971.

  1. Ten
  2. One
  3. Six
  4. Eight

Correct Answer: A

Question 818 : The height of mercury  in barometer at sea  level is ………

  1. 84 cm
  2. 55 cm
  3. 76 cm
  4. 95 cm

Correct Answer: C

Question 819 : The sudden fall of barometer is the indication of …………..

  1. Stomy Weather
  2. Wide
  3. Cold Weather
  4. Both A and B

Correct Answer: A

Question 820 : Indian Agro-Meteorology Directorate and Laboratory is located at ……….. (Maharashtra).

  1. Pune
  2. Delhi
  3. Mumbai
  4. Jaipur

Correct Answer: A

Question 821 : Election Commission of India (ECI) has recognized Jannayak Janta Party (JJP) as state party of which state?

  1. Haryana
  2. Jharkhand
  3. Maharashtra
  4. Odisha

Correct Answer: A

Question 822 : Yasuhiro Nakasone, who passed away recently, was the former PM of which country?

  1. North Korea
  2. China
  3. South Korea
  4. Japan

Correct Answer: D

Question 823 : Angad Vir Singh Bajwa is associated to which sports?

  1. Chess
  2. Cricket
  3. Boxing
  4. Shooting

Correct Answer: D

Question 824 : Who has become fastest man to reach 7,000 Test runs?

  1. A. Virat Kohli
  2. Rohit Sharma
  3. Steve Smith
  4. Aaron Finch

Correct Answer: C

Question 825 : Noted Theatre artiste Paramananda Sahu, who passed away recently, was from which state?

  1. Madhya Pradesh
  2. Odisha
  3. Uttar Pradesh
  4. Rajasthan

Correct Answer: B

Question 826 : Who is the author of the book “The legacy of Militancy in Punjab: Long Road to Normalcy”?

  1. Dona Suri
  2. Vikram Seth
  3. Arundhati Roy
  4. Vani Kaushal

Correct Answer: A

Question 827 : Schistura syngkai is the scientific name of which type of species?

  1. Elephant
  2. Fish
  3. Frog
  4. Tortoise

Correct Answer: B

Question 828 : Akkitham Achuthan Namboothiri, who has been chosen for the 55th Jnanpith Award, is associated to which language?

  1. Kannada
  2. Tamil
  3. Malayalam
  4. Telugu

Correct Answer: C

Question 829 : The first-ever international Conference on “Landslides risk Reduction and Resilience” was held in which city?

  1. Geneva
  2. London
  3. Paris
  4. New Delhi

Correct Answer: D

Question 830 : Who has been appointed as chairman of microfinance panel of the code for Responsible Lending (CRL)?

  1. H R Khan
  2. R Gandhi
  3. Mahesh Kumar Jain
  4. Anand Sinha

Correct Answer: A

Question 831 : 50th International Film Festival of India was recently concluded in which city?

  1. Mumbai
  2. Goa
  3. New Delhi
  4. Chennai

Correct Answer: B

Question 832 : Which city organized the 47 th All India Police Science Congress?

  1. Kolkata
  2. Gurugram
  3. Lucknow
  4. Pune

Correct Answer: C

Question 833 : Researchers of which country have recently discovered a massive black hole in the Milky Way?

  1. India
  2. China
  3. USA
  4. Russia

Correct Answer: B

Question 834 : Who was awarded 2019 Karmaveer Chakra by ICONGO and United Nations?

  1. Manjeet Singh
  2. Rahul Adhikari
  3. Aman Desai
  4. Sachin Tanwar

Correct Answer: B

Question 835 : Bala Singh, who recently passed away, was a famous personality of which profession?

  1. Actor
  2. Novelist
  3. Singe
  4. Sculptor

Correct Answer: A

Question 836 : Who is the author of ‘Garam Pahad’

  1. Namdev Tarachandani
  2. Moti Prakash
  3. Anita Bhatnagar Jain
  4. Fahmida Hussain

Correct Answer: C

Question 837 : Which IIT has joined hands with the National Council of Science Museums to develop “Gandhipedia”?

  1. IIT Kharagpur
  2. IIT Delhi
  3. IIT Madras
  4. IIT Bombay

Correct Answer: A

Question 838 : Which film won the Golden Peacock Award 2019?

  1. Marighella
  2. Particles
  3. Rwanda
  4. Jallikattu

Correct Answer: B

Question 839 : Which company has became the first company to list commercial papers on stock exchanges?

  1. Tata Capital
  2. Aditya Birla Finance
  3. Muthoot Finance
  4. Bajaj Finserv Ltd

Correct Answer: B

Question 840 : Which bank is to assist in strengthening power connectivity in Chennai-kanyakumari Industrial Corridor?

  1. Asian Development Bank
  2. Reserve Bank of India
  3. Swiss Bank
  4. BRICS Bank

Correct Answer: A

Question 841 : Mitra Shakti is joint military exercise of India with which company?

  1. Nepal
  2. Bhutan
  3. Sri Lanka
  4. Iran

Correct Answer: C

Question 842 : Which country has become the first country to make entire Haj process digital?

  1. Pakistan
  2. India
  3. UAE
  4. Kuwait

Correct Answer: B

Question 843 : Who has been elected as the new speaker of the Maharashtra assembly?

  1. Praful Patel
  2. Nana Patole
  3. Dilip Walse Patil
  4. Kisan Kathore

Correct Answer: B

Question 844 : Who recently took charge as the new Controller General of Accounts?

  1. Giriraj Prasad Gupta
  2. Archana Nigam
  3. J.P.S Chawla
  4. Soma Roy Burman

Correct Answer: D

Question 845 : Which became the first Asian country to be the ‘Guest of Honour Country’ at the International Book fair, Mexico?

  1. China
  2. Japan
  3. India
  4. Australia

Correct Answer: C

Question 846 : 13th South Asian Games have recently been inaugurated in which country?

  1. China
  2. Vietnam
  3. India
  4. Nepal

Correct Answer: D

Question 847 : Who won the Women’s singles title at 2019 Syed Modi International badminton tournament?

  1. P.V. Sindhu
  2. Carolina Marin
  3. Baek Ha-na
  4. Alina Davletova

Correct Answer: B

Question 848 : Which city is to organize the 3rd edition of Khelo India Youth Games?

  1. Chandigarh
  2. Nashik
  3. Guwahati
  4. Patna

Correct Answer: C

Question 849 : International Day for the Abolition of Slavery is observed on which date?

  1. November 30
  2. December 1
  3. December 2
  4. December 3

Correct Answer: C

Question 850 : The National Pollution Control Day is observed on 2 December every year in order to honor the lives that were lost because of the Bhopal Gas calamity. The calamity occurred due to discharge of which gas?

  1. Propane
  2. Methyl Isocyanate
  3. Propyl Isocyanate
  4. Methane

Correct Answer: B

Question 851 : Who recently took charge as the new Chairman of the Kolkata-headquartered Ordnance Factory Board?

  1. Saurabh Kumar
  2. Hari Mohan
  3. Sandeep Kumar
  4. Rohit Jain

Correct Answer: B

Question 852 : Who won the 2019 Abu Dhabi Grand Prix title?

  1. Max Verstappen
  2. Charles Leclerc
  3. Valtteri Bottas
  4. Lewis Hamilton

Correct Answer: D

Question 853 : Which spacecraft of NASA has recently found the crashed Indian Moon Lander Vikram?

  1. CALIPSO
  2. Aura
  3. Landsat7
  4. LRO

Correct Answer: D

Question 854 : Carl XVI Gustaf, who is on a visit to India, is the king of which country?

  1. Sweden
  2. Switzerland
  3. Turkey
  4. Scotland

Correct Answer: A

Question 855 : Who is the author of the book “The Vault of Vishnu”?

  1. Ashwin Sanghi
  2. Amish Tripathi
  3. Devdutt Pattanaik
  4. Sunil Dalal

Correct Answer: A

Question 856 : Who recently became the 1 st woman of Indian Navy to fly Dornier Surveillance aircraft?

  1. Shivangi
  2. Punita Arora
  3. Shaliza Dhami
  4. Minty Agarwal

Correct Answer: A

Question 857 : Which Income Tax Act will be amended by the Taxation Laws (Amendment) Bill, 2019?

  1. Income Tax Act 1922
  2. Income Tax Act 1962
  3. Income Tax Act 1961
  4. Income Tax Act 2018

Correct Answer: C

Question 858 : Who has been appointed as the new President of Mauritius?

  1. Ameenah Gurib-Fakim
  2. Praveen Jugnauth
  3. Pritiviraj singh Roopun
  4. Ibrahim Mohamed Sohil

Correct Answer: C

Question 859 : International Day of Persons with Disabilities was celebrated on December 3 under which theme?

  1. Empowering Persons with Disabilities
  2. The Future is Accessible
  3. Ensuring inclusiveness and equality
  4. Transformation towards sustainable and resilient society for all

Correct Answer: B

Question 860 : Who took charge as the Commander-in-chief of Andaman & Nicobar Command?

  1. Sam Manekshaw
  2. Podali Shankar Rajeshwar
  3. Bipin Rawat
  4. Amarjeet Singh Bedi

Correct Answer: B

Question 861 : What is the name of the typhoon that recently hit Philippines?

  1. Frank
  2. Kammuri
  3. Angela
  4. Haiyan

Correct Answer: B

Question 862 : Exercise Hand-in-Hand is a joint military exercise of India with which country?

  1. China
  2. UAE
  3. Oman
  4. Nepal

Correct Answer: A

Question 863 : Who won the Shakti Bhatt First Book Prize?

  1. David Reich
  2. Shrikant G. Talegeri
  3. Tony Joseph
  4. Hartosh Singh Bai

Correct Answer: C

Question 864 : Which country has recently won the Christopher Martin-Jenkins Spirit of Cricket award for 2019?

  1. India
  2. Australia
  3. New Zealand
  4. West Indies

Correct Answer: C

Question 865 : Which state won the Best State Award in Cadaveric Organ donation?

  1. Maharashtra
  2. Rajasthan
  3. Kerala
  4. Tamil Nadu

Correct Answer: D

Question 866 : The railway station of which city has been certified as first ever ‘Eat Right Station’ by FSSAI for food safety and hygiene?

  1. Mumbai
  2. Hyderabad
  3. Amravati
  4. Bhopal

Correct Answer: A

Question 867 : India is to set up Healthcare Innovation Centre with the help of which country?

  1. Netherlands
  2. USA
  3. Japan
  4. Sweden

Correct Answer: D

Question 868 : According to Euro Monitor International, which one is the rank of Delhi in the list top 100 destinations of the world?

  1. 12
  2. 13
  3. 11
  4. 10

Correct Answer: C

Question 869 : What is the strike range of nuclear-capable Prithvi-II missile whose night trial was recently conducted?

  1. 250 Kms
  2. 350 Kms
  3. 422 Kms
  4. 450 Kms

Correct Answer: B

Question 870 : India Ranking Society has been established to rank which type of public facilities?

  1. Hospitals
  2. Panchayats
  3. Educational Institutes
  4. Banks

Correct Answer: C

Question 871 : World Wildlife Conversation Day was observed around the world on which date?

  1. December 4
  2. December 5
  3. December 3
  4. December 2

Correct Answer: A

Question 872 : Which American Telecommunication Company has partnered with Amazon on 5G in cloud computing expansion?

  1. T-Mobile
  2. AT&T
  3. Sprint Corporation
  4. Verizon

Correct Answer: D

Question 873 : Which country is to organize the 2019 NATO Summit?

  1. United States
  2. United Kingdom
  3. France
  4. India

Correct Answer: B

Question 874 : Which Hollywood actor has recently been named 2019 PETA Person of the Year?

  1. Joaquin Phoenix
  2. Peter Dinklage
  3. Liam Hemsworth
  4. Woody Harrelson

Correct Answer: A

Question 875 : Which state won the National Award of Excellence for rehabilitation of persons with disabilities?

  1. Himachal Pradesh
  2. Telangana
  3. Uttar Pradesh
  4. Gujarat

Correct Answer: C

Question 876 : Sarai Sewage Treatment plant was inaugurated in which state?

  1. West Bengal
  2. Kerala
  3. Gujarat
  4. Uttarakhand

Correct Answer: D

Question 877 : First Mega Food park of Central India has been inaugurated in which state?

  1. Telangana
  2. Chhattisgarh
  3. Maharashtra
  4. Madhya Pradesh

Correct Answer: D

Question 878 : INDRA is a joint tri service exercise between India and which country?

  1. France
  2. Russia
  3. USA
  4. China

Correct Answer: B

Question 879 : Which education board in India is to introduce AI in schools from the session 2019-20?

  1. ICSE
  2. SSC
  3. CBSE
  4. HBSE

Correct Answer: C

Question 880 : According to a recent report, which country has recorded the highest estimated number of cervical cancer deaths in 2018?

  1. China
  2. Brazil
  3. India
  4. Mexico

Correct Answer: C

Question 881 : International Civil Aviation Day is being observed on which date?

  1. December 5
  2. December 6
  3. December 7
  4. December 8

Correct Answer: C

Question 882 : Which language has recently been used for the first time in Rajya Sabha?

  1. Bodo
  2. Dogri
  3. Maithili
  4. Santhali

Correct Answer: D

Question 883 : Which mobile game has crossed 170 million downloads in just 2 months of its release?

  1. Diablo Immortal
  2. Wild Rift
  3. Call of Duty
  4. Mario Kart Tour

Correct Answer: C

Question 884 : Which state has recently partnered with WEF to promote electric mobility?

  1. Andhra Pradesh
  2. West Bengal
  3. Punjab
  4. Telangana

Correct Answer: C

Question 885 : Which city organized the National Florence Nightingale Awards-2019?

  1. Bengaluru
  2. Ahmedabad
  3. Pune
  4. New Delhi

Correct Answer: D

Question 886 : The 3 rd edition of National Public Procurement Conclave is being held in which city?

  1. Kolkata
  2. Bengaluru
  3. New Delhi
  4. Mumbai

Correct Answer: C

Question 887 : Which organization has recently introduced Mobile Science Lab to provide quality education?

  1. Lumina Foundation
  2. Robertson Foundation
  3. Cipla Foundation
  4. Gates Foundation

Correct Answer: C

Question 888 : What is the minimum amount for low-coast access under Bharat Bond Exchange Traded Fund?

  1. Rs. 1000
  2. Rs. 2000
  3. Rs. 5000
  4. Rs. 10000

Correct Answer: A

Question 889 : Which company has recently launched “my health Women Suraksha Policy”?

  1. HDFC ERGO
  2. IFFCO Tokio
  3. ICICI Lombard
  4. New India Assurance

Correct Answer: A

Question 890 : Which ports have been declared as Ports of Call between India and Bangladesh?

  1. Chalna and Khulna ports
  2. Mongla and Chattogram ports
  3. Mongla and Khulna ports
  4. Khulna and Chattogram ports

Correct Answer: B

Question 891 : “The Diwali – Power of One – 2019” awards were organized in which city?

  1. New Delhi
  2. London
  3. Melbourne
  4. New York

Correct Answer: D

Question 892 : Which country has recently recorded the first polio case in 27 years?

  1. Vietnam
  2. Singapore
  3. Malaysia
  4. Indonesia

Correct Answer: C

Question 893 : Who won the Miss Universe 2019 title?

  1. Tyler Perry
  2. Vartika Singh
  3. Zozibini Tunzi
  4. Catriona Gray

Correct Answer: C

Question 894 : Who has been recently elected the youngest-ever as PM of Finland?

  1. Sanna Marin
  2. Katri Kulmuni
  3. Li Anderson
  4. Antti Lindtman

Correct Answer: A

Question 895 : International Anti-Corruption Day is being observed on December 9, 2019 under which theme?

  1. The Power of People’s Pressure
  2. United Against Corruption
  3. Fight Corruption
  4. End of Corruption

Correct Answer: B

Question 896 : Which city is Karnataka recently conducted a Human Library Event?

  1. Bengaluru
  2. Mysore
  3. Hubli
  4. Mangalore

Correct Answer: B

Question 897 : The famous pilgrimage center Omkareshwar, recently in news, belongs to which Indian State?

  1. Bihar
  2. Jammu & Kashmir
  3. Madhya Pradesh
  4. Maharashtra

Correct Answer: C

Question 898 : According to a recent report, which Indian River has become one of the top 10 cleanest rivers of the world?

  1. Ganga
  2. Yamuna
  3. Ravi
  4. Kaveri

Correct Answer: A

Question 899 : The satellite Duchifat 3, which is to be launched from India, belongs to which country?

  1. USA
  2. Russia
  3. Netherlands
  4. Israel

Correct Answer: D

Question 900 : Sohae Satellite Launching Station is located in which country?

  1. Japan
  2. South Korea
  3. China
  4. North Korea

Correct Answer: D

Question 901 : GST Stakeholder Feedback Diwas was organized on which date?

  1. December 7
  2. December 8
  3. December 9
  4. December 10

Correct Answer: A

Question 902 : Human Rights Day is celebrated on which date?

  1. December 7
  2. December 8
  3. December 9
  4. December 10

Correct Answer: D

Question 903 : What is India’s rank in Human Development Index-2019?

  1. 95
  2. 117
  3. 129
  4. 125

Correct Answer: C

Question 904 : Which city is host to the “Block Hash Live 2019” conclave?

  1. Kochi
  2. Ahmedabad
  3. Bengaluru
  4. Mumbai

Correct Answer: A

Question 905 : Which city is to organize “Transforming Education Conference for Humanity 2019”?

  1. Vishakhapatnam
  2. Chennai
  3. Amravati
  4. Hyderabad

Correct Answer: A

Question 906 : Who became the first Indian to play 150 Ranji matches?

  1. Sairaj Bahutule
  2. Amol Mazumdar
  3. Wasim Jaffer
  4. Devendra Bundela

Correct Answer: C

Question 907 : Who is to get the “Gangadhar National Award” 2019?

  1. Ashok Chakradhar
  2. Suryakumar Pandey
  3. Phoolchand Gupta
  4. Viswanath Prasad Tiwari

Correct Answer: D

Question 908 : Which city organized the FICCI ARISE Conference 2019?

  1. Gurugram
  2. Sonipat
  3. New Delhi
  4. Noida

Correct Answer: C

Question 909 : Who is the famous ‘Sesame Street’ puppeteer that recently passed away?

  1. Caroll Spinney
  2. Kevin Clash
  3. Matt Vogel
  4. Jerry Nelson

Correct Answer: A

Question 910 : Which country recently abolished rules requiring restaurants to provide separate entrances for women?

  1. UAE
  2. North Korea
  3. China
  4. Saudi Arabia

Correct Answer: D

Question 911 : AMOU has been signed between NSIC and Aramco for the development of MSME Ecosystem in India in oil & Gas sector. Aramco belongs to which country?

  1. UAE
  2. Saudi Arabia
  3. Russia
  4. Israel

Correct Answer: B

Question 912 : Which film has been named the best film of the year by the Loss Angeles Film Critics Association?

  1. Parasite
  2. The Irishman
  3. Leave No Trace
  4. IT Chapter 2

Correct Answer: A

Question 913 : International Mountain Day is observed on which date?

  1. December 11
  2. December 8
  3. December 9
  4. December 10

Correct Answer: A

Question 914 : How many ‘Must See Monuments’ have been identified by Archaeological Survey of India?

  1. 101
  2. 138
  3. 156
  4. 142

Correct Answer: B

Question 915 : National Anti-Doping Agency (NADA) has selected which Bollywood actor as its brand ambassador?

  1. Akshay Kumar
  2. Salman Khan
  3. Suniel Shetty
  4. Imran Hasmi

Correct Answer: C

Question 916 : Which rank has been achieved by India in the Climate Change Performance Index?

  1. 9
  2. 7
  3. 8
  4. 12

Correct Answer: A

Question 917 : ‘Iron Union 12’, a joint military exercise of USA with which other country?

  1. India
  2. China
  3. Iran
  4. UAE

Correct Answer: D

Question 918 : The first fully electronic flight in the world recently took off from which country?

  1. USA
  2. Russia
  3. Canada
  4. Netherlands

Correct Answer: C

Question 919 : Which country has topped the medal tally of 13 th South Asian Games-2019?

  1. China
  2. Nepal
  3. India
  4. Japan

Correct Answer: C

Question 920 : Which country is to be the partner country of India at the BioAsia-2020 conference?

  1. Israel
  2. Russia
  3. Nepal
  4. Switzerland

Correct Answer: D

Question 921 : The International Union for the Conversation of Nature (IUCN) has recently added how many species to List of Threatened Species?

  1. 840
  2. 640
  3. 1240
  4. 1840

Correct Answer: D

Question 922 : Union Ministry of Road Transport and Highways (MoRTH) has launched a pilot project for using FASTags for parking purposes in which city?

  1. Jaipur
  2. Hyderabad
  3. Chennai
  4. New Delhi

Correct Answer: B

Question 923 : China has recently signed a deal with which country to build drones named as Loong II to secure the CPEC sea route?

  1. India
  2. Japan
  3. Pakistan
  4. Sri Lanka

Correct Answer: C

Question 924 : The ‘Digital Exhibition on the History of the Constitution of India’ was held in which city?

  1. Kolkata
  2. Bhopal
  3. New Delhi
  4. Surat

Correct Answer: C

Question 925 : Gollapudi Maruti Rao, who recently died, was a famous personality of which field?

  1. Actor
  2. Musician
  3. Pianist
  4. Hockey Player

Correct Answer: A

Question 926 : How many deemed Sanskrit universities will be converted into Central universities under Central Sanskrit Universities Bill?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Correct Answer: B

Question 927 : Which company has launched first Audio Service ‘Suno’ of India?

  1. Boss
  2. Audible
  3. Sony
  4. Samsung

Correct Answer: B

Question 928 : Parivara, Talwara and Sidhi are the scheduled Tribes of which Indian state?

  1. Kerala
  2. Karnataka
  3. Tamil Nadu
  4. Bihar

Correct Answer: B

Question 929 : Which country has recently left 2050 Climate Neutrality Agreement of European Union?

  1. Ethiopia
  2. Sudan
  3. Poland
  4. Greece

Correct Answer: C

Question 930 : Who has topped the Forbes’ 2019 edition of 100 World’s Most Powerful Women?

  1. Nancy Pelosi
  2. Ursula von der Leyen
  3. Angela Merkel
  4. Christine Lagarde

Correct Answer: C

Question 931 : Who has been named as the 2019 Person of the Year by TIME magazine?

  1. Virat Kohli
  2. Bob Iger
  3. Greta Thunberg
  4. LeBron James

Correct Answer: C

Question 932 : The National Energy Conversation Day is observed on which date?

  1. December 12
  2. December 13
  3. December 14
  4. December 15

Correct Answer: C

Question 933 : The Narcotics Control Bureau is to destroy which drug plantation using drones in India?

  1. Opium Poppy
  2. Peyote
  3. Salvia
  4. Marijuana

Correct Answer: D

Question 934 : Which Indian city became the first city to have an online waste exchange for municipal solid waste?

  1. Pune
  2. Indore
  3. New Delhi
  4. Chennai

Correct Answer: D

Question 935 : Who recently won the Presidential election in Algeria?

  1. Ahmed Gaid Salah
  2. Ali Benflis
  3. Ahmed Ouyahia
  4. Abdelmadjid Tebboune

Correct Answer: D

Question 936 : Which Indian Actress won the Crystal Award for raising mental health awareness?

  1. Priyanak Chopra
  2. Deepika Padukone
  3. Sushmita Sen
  4. Anushka Sharma

Correct Answer: B

Question 937 : Which nation has recently gained independence from Papua New Guinea?

  1. Kiriwina
  2. Manus
  3. Buka
  4. Bougainville

Correct Answer: D

Question 938 : Which city organized the Symposium on Scope of Science of Ayurveda in Global Health?

  1. Dehradun
  2. Haridwar
  3. New Delhi
  4. Panchkula

Correct Answer: C

Question 939 : The Legislative Assembly of which state has passed Disha Bill, 2019 recently?

  1. Andhra Pradesh
  2. Goa
  3. Maharashtra
  4. West Bengal

Correct Answer: A

Question 940 : International Universal Health Coverage Day is observed on which date?

  1. December 9
  2. December 10
  3. December 11
  4. December 12

Correct Answer: D

Question 941 : Recently established trust “InvIT Trust” belongs to which Indian authority?

  1. DRDO
  2. ISRO
  3. NHAI
  4. CSIR

Correct Answer: C

Question 942 : George Laurer, who recently passed away was the inventor of which service?

  1. Telegram
  2. Bar Code
  3. Twitter
  4. Email

Correct Answer: B

Question 943 : Which country has become the sixth largest oil supplier of India?

  1. UAE
  2. Kuwait
  3. USA
  4. Iran

Correct Answer: C

Question 944 : Which state government is to set up a virtual police station?

  1. Odisha
  2. Bihar
  3. Madhya Pradesh
  4. Andhra Pradesh

Correct Answer: D

Question 945 : Peter Handke, who received the Nobel Literature Prize, belongs to which country?

  1. Australia
  2. Serbia
  3. Austria
  4. USA

Correct Answer: C

Question 946 : The 37th National Symposium of Heads of Police Training Institutions is being held in which Indian city?

  1. Saharanpur
  2. Pune
  3. Hyderabad
  4. New Delhi

Correct Answer: D

Question 947 : Who has been appointed as the secretary (West) in the Ministry of External Affairs?

  1. Vikas Swarup
  2. Sanjay Bhattacharyya
  3. Ravi Gehlot
  4. Sukhdev Singh

Correct Answer: A

Question 948 : Which country is to host the 36th International Geological Congress?

  1. Russia
  2. USA
  3. India
  4. Japan

Correct Answer: C

Question 949 : Which company has won the Space Oscars awards at Copernicus Masters competition?

  1. Urthecast
  2. Special AI
  3. Blue Sky analytics
  4. PCI Geomatics

Correct Answer: C

Question 950 : Who has recently created history by scoring centuries on debut in both ODI and test Cricket?

  1. Marnus Labuschagne
  2. Abid Ali
  3. Dhananjaya de Silva
  4. Mohammed Hasnain

Correct Answer: B

Question 951 : Who has been recently crowned Miss World Asia 2019?

  1. Suman Rao
  2. Anukreethy Vas
  3. Shreya Shanker
  4. Shivani Jadav

Correct Answer: A

Question 952 : The Ministry of Road Transport and Highways has issued a draft notification on December 15, 2019, to regulate the registration of which type of vehicles?

  1. Petrol Vehicle
  2. Vintage Vehicle
  3. Diesel Vehicle
  4. Luxury Vehicle

Correct Answer: B

Question 953 : Which paramilitary force has launched the first ever matrimonial site for its staff?

  1. CISF
  2. BSF
  3. NSG
  4. ITBP

Correct Answer: D

Question 954 : Police of which state has recently received the President Colours Award – 2019?

  1. Andhra Pradesh
  2. Haryana
  3. Gujarat
  4. Rajasthan

Correct Answer: C

Question 955 : Which Union Territory unveiled a start up policy of the Industries Department?

  1. Chandigarh
  2. Delhi
  3. Puducherry
  4. Lakshadweep

Correct Answer: C

Question 956 : Which site has been selected for sample collection on asteroid Bennu?

  1. Nightingale
  2. Ceres
  3. Itokawa
  4. Hygiea

Correct Answer: A

Question 957 : Which famous massage has been recently added to prestigious heritage list of UNESCO?

  1. Swedish massage
  2. Hot Stone massage
  3. Aroma Therapy massage
  4. Nuad Thai massage

Correct Answer: D

Question 958 : Recently, the Indian troops serving with the UNMISS received the UN Medal for their dedication and sacrifice. The UNMISS is in service to which country?

  1. Morocco
  2. South Sudan
  3. Sudan
  4. Syria

Correct Answer: B

Question 959 : Five US tech giants are currently facing lawsuits over the death of child labourers in cobalt mines in which country?

  1. Democratic Republic of Congo
  2. Uganda
  3. Angola
  4. Sierra Leone

Correct Answer: A

Question 960 : Which neighbouring country of India was recently criticised  for providing special permits for the royal family of Qatar to hunt vulnerable species Houbara Bustards?

  1. Nepal
  2. China
  3. Sri Lanka
  4. Pakistan

Correct Answer: D

Question 961 : Which joint military exercise was recently conclude by Nepal and India?

  1. Yudh Abhyas
  2. Sampriti
  3. Hand in Hand
  4. Surya Khan

Correct Answer: D

Question 962 : In December, the MSME Ministry launched which of these products produced by women of militancy affected areas of J&K?

  1. Khadi Rumal
  2. Kashmiri Rug
  3. Papier mache crafts
  4. Pashmina shawls

Correct Answer: A

Question 963 : The Ilisu Dam, which has been in the news recently, is in which country?

  1. Pakistan
  2. Bhutan
  3. Turkey
  4. Bangladesh

Correct Answer: C

Question 964 : The scientists at the IIT-H developed a ‘memristor’ for detecting Bovine Serum Albumin. Which of the following is not a feature of this ‘memristor’?

  1. SET Switching
  2. RESET Switching
  3. Metal electrodes
  4. None of the above

Correct Answer: D

Question 965 : Pakistani Judiciary recently announced the death sentence for former president Pervez Musharraf. In which year, Musharraf had seized power in a military coup in Pakistan?

  1. 1996
  2. 1999
  3. 2000
  4. 2002

Correct Answer: B

Question 966 : The Centre is planning to initiate ‘Saksham Anganwadi’ scheme through which of its ministries?

  1. Ministry of Health and Family Welfare
  2. Ministry of Science and Technology
  3. Ministry of Women and Child Development
  4. Ministry of Human Resource Development

Correct Answer: C

Question 967 : Which sportsman was recently named “BBC Sports Personality of the year 2019”?

  1. Lewis Hamilton
  2. Ben Stokes
  3. Jos Buttler
  4. Eoin Morgan

Correct Answer: B

Question 968 : India and the US are going to hold 2+2 Ministerial Dialogue in Washington. India holds similar dialogue format with which other country?

  1. Japan
  2. Australia
  3. Russia
  4. New Zealand

Correct Answer: A

Question 969 : What is the name of the trilateral naval exercise between India, the US and Japan?

  1. Milan
  2. Malabar
  3. SIMBEX
  4. INDRA

Correct Answer: B

Question 970 : India’s Supreme Court has decided to examine the constitutional validity of the Citizenship Amendment Act. Which part of the constitution deal with citizenship in India?

  1. Part I
  2. Part II
  3. Part III
  4. Part IV

Correct Answer: B

Question 971 : The government had recently launched central Equipment Identify Register Portal. It operates under which of department?

  1. Department of Science and Technology
  2. Department of Telecom
  3. Department of Biotechnology
  4. Department of Public Enterprise

Correct Answer: B

Question 972 : Dhanu Jatra is currently celebrated in which state?

  1. Odisha
  2. Telangana
  3. Jharkhand
  4. Madhya Pradesh

Correct Answer: A

Question 973 : Fausta, a female block rhino, believed to be the world’s oldest rhino, has recently died in Tanzanian conversation area. What is the IUCN status of the black rhinos?

  1. Least concern
  2. Endangered
  3. Critically Endangered
  4. Near threatened

Correct Answer: C

Question 974 : Which state is going to observe “No Vehicle Day”on the first day of every month in 2020?

  1. Kerala
  2. Gujarat
  3. Punjab
  4. Rajasthan

Correct Answer: D

Question 975 : Where was the event held to commemorate the 76th Anniversary of the First Flag Hoisting by Netaji Subhas Chandra Bose?

  1. Kashmir
  2. Jammu
  3. Ladakh
  4. Andaman and Nicobar Islands

Correct Answer: D

Question 976 : Which state is going to conduct its maiden snow leopard survey?

  1. Uttrakhand
  2. Himachal Pradesh
  3. Haryana
  4. Punjab

Correct Answer: A

Question 977 : Which ministry is set to launch “Santusht” portal for rapid grievance redressal for the employers and the employees?

  1. Ministry of Commerce and Industry
  2. Ministry of Finance
  3. Ministry of Labor and Employment
  4. Ministry of Human Resource Development

Correct Answer: C

Question 978 : Who is going to head the recently constituted task force for developing the National Infrastructure Pipeline?

  1. Cabinet Secretary
  2. Economic affairs Secretary
  3. Revenue Secretary
  4. Finance Secretary

Correct Answer: B

Question 979 : The dornier aircraft, that was recently inducted into the Otters Squadron, belongs to which category?

  1. Reconnaissance aircraft
  2. Light utility aircraft
  3. Surveillance aircraft
  4. Strategic airlifter

Correct Answer: B

Question 980 : Captain Vikram Batra, after whom Delhi is to rename It’s Mukarba Chowk, was martyred in which war?

  1. Sino-Indian war of 1962
  2. Indo-Pakistan war of 1947
  3. Kargil war
  4. Bangladesh Liberation War

Correct Answer: C

Question 981 : The agreement  on the prohibition of attack against nuclear installation and facilities was signed in 1988 between which two countries?

  1. US and USSR
  2. USSR and China
  3. India and Pakistan
  4. India and USSR

Correct Answer: C

Question 982 : From which Indian organization, the four personnel have been selected for training in Russia for the Gaganyaan Mission, that is going to be launched in 2022?

  1. ISRO
  2. IAF
  3. MARCOS
  4. Indian Navy

Correct Answer: B

Question 983 : Who will launch the “Earthshot Prize” to motivate new solution to tackle climate crisis?

  1. Duke of Cambrige
  2. Queen Elizabeth II
  3. Duke of Sussex
  4. Prince of Wales

Correct Answer: A

Question 984 : Who will be the head of the recently cretaedSainya Karta Vibhag?

  1. Prime Minister
  2. Defence Minister
  3. Finance Minister
  4. Chief of Defence Staff

Correct Answer: D

Question 985 : Which nation has recently banned the ‘reef toxic’ sunscreen?

  1. Australia
  2. New Zealand
  3. Palau
  4. Nauru

Correct Answer: C

Question 986 : The US was recently praised by the UAE for its role in the Global Coalition against Daesh. What is the other name of Daesh?

  1. Al Qaeda
  2. Hezbollah
  3. ISIS
  4. Houthis

Correct Answer: C

Question 987 : Which is the World’s first major city to celebrated the start of the 2020 New Year and new decade?

  1. Sydney
  2. Auckland
  3. Christchurch
  4. Welllington

Correct Answer: B

Question 988 : What aspect of agriculture is focused upon by Krishi Karman Award?

  1. Supply
  2. Sales
  3. Production
  4. Water Management

Correct Answer: C

Question 989 : What is the aim of the recently formed AkhilBharatiya Gujarati SamajSankalanSamiti?

  1. Include NRIs in the State’s development process
  2. Include non-resident Gujaratis in the State’s development process
  3. Include persons of Indian origin in state’s development process
  4. Include Indians  outside Gujarat in the development process

Correct Answer: B

Question 990 : What is Landouria tonywhitten that was named after Tony Whitten?

  1. Snail
  2. Grasshopper
  3. Snake
  4. Beetle

Correct Answer: A

Question 991 : On January 2, 2020, Prakash Parv was celebrated as birth anniversary of which Sikh Guru?

  1. Guru Harkrishan Sahib
  2. Guru Har Rai
  3. Guru Gobind Singh
  4. Guru Teg Bahadur

Correct Answer: C

Question 992 : Which country was the largest source of foreign direct investment (FDI) in India during the first half of the financial year 2019-2020?

  1. UAE
  2. Switzerland
  3. Singapore
  4. USA

Correct Answer: C

Question 993 : ISRO is to set up its second launch port in Tamil Nadu for SSLV. What does SSLV. stand for?

  1. Space Satellite Launch Vehicle
  2. Speed Satellite Launch Vehicle
  3. Small Satellite Launch Vehicle
  4. Solar Satellite Launch Vehicle

Correct Answer: C

Question 994 : What is the estimated cost of the new Chandrayan -3 project, as per the announcement ISRO?

  1. Rs. 600 Crore
  2. Rs. 500 Crore
  3. Rs. 400 Crore
  4. Rs. 300 Crore

Correct Answer: A

Question 995 : Which satellite would be launched on January 17, 2020 as the first satellite of the year 2020?

  1. GSAT-30
  2. GSAT-29
  3. GSAT-17
  4. GSAT-11

Correct Answer: A

Question 996 : Who was recently reappointed as the Chairman of Railway Board?

  1. Vinod Kumar Yadav
  2. Rajesh Agrawal
  3. Purnendu Sekhar Mishra
  4. Vishwesh Chaube

Correct Answer: A

Question 997 : What is the name of the award to be given to the states for good agriculture production by the Prime Minister?

  1. Krishi Samman
  2. Krishi Samridhi
  3. Krishi Karman
  4. Krishi Keerthi

Correct Answer: C

Question 998 : Which city is host to the 107th edition of the Indian Science Congress (ISC)?

  1. New Delhi
  2. Lucknow
  3. Kolkata
  4. Bengaluru

Correct Answer: D

Question 999 : Who received the famous ‘Sangita Kalanithi’ award of the music Academy, recently?

  1. S. Sowmya
  2. Sudha Ragunathan
  3. Bombay Jeyashree
  4. Aruna Sairam

Correct Answer: A

Question 1000 : After Indore at first rank, which cities ranked second and third (in first quarter) in Swacch Survekshan League, 2020, released recently?

  1. Ahmedabad and Jaipur
  2. Gurugram and Bengaluru
  3. Pune and Bhubaneswar
  4. Bhopal and Surat

Correct Answer: D

0
Scroll to Top