ADO MCQs 1

Question 1 : In food ,starch is detected by its :

  1. Granular form
  2. Energy reserve.
  3. White appearance.
  4. Blue reaction with iodine

Correct Answer: D

Question 2 : Cut surfaces of fruits often becomes dark due to :

  1. Dirty knife
  2. Oxidetion of iron containing chemicals
  3. Dissolution of iron of the knife
  4. Oxidation of tannic acid assisted by traces of iron form knife

Correct Answer: D

Question 3 : Kranz anatomy is typical of :

  1. C4plants
  2. C3plants
  3. C2plants
  4. CAM plants

Correct Answer: A

Question 4 : Bakanae disease in rice plants (Oryza sativa ) is caused by :

  1. Naphthalene acetic acid (NAA)
  2. 2 , 4-Dichlorophenoxy acetic acid (2,4-D)
  3. Gibberellic  acid (GA)
  4. Indole Acetic acid (IAA)

Correct Answer: C

Question 5 : A monosomic organism can best be represented as :

  1. 2n-1.
  2. 2n+2.
  3. n+l
  4. 2n-2.

Correct Answer: A

Question 6 : Chemicals used for transmitting messages to members of same species are :

  1. Allochemics
  2. Kairomones
  3. Auxins.
  4. Pheromones.

Correct Answer: D

Question 7 : Tomato and potato belong to :

  1. North America
  2. South America
  3. Asia minor.
  4. Ethiopia.

Correct Answer: B

Question 8 : At  which part of plant potatoes are borne ?

  1. Primary root
  2. Stolons.
  3. Lateral roots
  4. Adventitious roots.

Correct Answer: B

Question 9 : Wild saccharum sponkaneum was used for introducing resistance to :

  1. Smut disease.
  2. Red rot disease
  3. Loose smut disease.
  4. All of these

Correct Answer: B

Question 10 : Which of the following cultivar of rice was discovered by Dr. G.S. khush and is most widely grown in the world?

  1. IR-26.
  2. IR-36.
  3. Pusa-24.
  4. Ratna.

Correct Answer: B

Question 11 : Addition of which of the following is useful in rhizobial nitrogen fixation ?

  1. Phosphate
  2. Magnesium.
  3. Iron
  4. Potassium.

Correct Answer: A

Question 12 : Agriculture is considered to be the most important sector in india because :

  1. Agriculture provides the requisite foodstuff for the masses.
  2. Agricultural development has nothing to do with education
  3. Agricultural sector contributes about half of the national income
  4. Most of the industries are directly dependent on agriculture.

Correct Answer: C

Question 13 : Which of the following measures have been taken to modernise Indian agriculture ?

  1. Area under irrigation increased
  2. High yielding variety seeds.
  3. Credit and facilities to villagers.
  4. All of these.

Correct Answer: D

Question 14 : Assertion(A) : The growth rate in agriculture is small even after proper investment and planning
Reason (R): Land reforms have not been satisfactorily carried out .

  1. A and R are true but R is not the correct explanation of A.
  2. A and  R are true and R is the correct explanation of A.
  3. A is true but R is false.
  4. Both A and R are false.

Correct Answer: B

Question 15 : What is the “tenurial system ” ?

  1. It points our the method of land use.
  2. It identifies the ownership of land
  3. It identifies  the ownership of land and the relationship of the land owner with the actual cultivator.
  4. It identifies the size of land and how it is put to use

Correct Answer: C

Question 16 : Sub-divison  and fragmentation of land resulted in :

  1. enormous wastage of land owing to boundaries
  2. uneconomic holdings
  3. destruction of enterprise
  4. All of the above

Correct Answer: D

Question 17 : Which of the following kinds of budgetings  should be followed while planning a farm?

  1. Enterprise budgeting
  2. Partial budgeting
  3. Full budgeting
  4. Any of these

Correct Answer: A

Question 18 : Stock – farming refers to :

  1. accent on agricultural production to build a buffer stock
  2. co-operative farming
  3. farming  concentrating On the rearing of cattle and sheep
  4. Large scale capital intensive commercial farming

Correct Answer: C

Question 19 : Terrace is practised mostly :

  1. In urban areas.
  2. On slopes of mountains.
  3. On tops of hills
  4. In undulating tracts.

Correct Answer: B

Question 20 : Large – scale intensive agriculture involves agricultural operations carried on :

  1. Near equator
  2. In densely populated areas.
  3. On hilly tract.
  4. None of the above.

Correct Answer: B

Question 21 : Irrigation canal system can be easily provided in an area which has :

  1. Heavy rainfall.
  2. Mountains and waterfalls.
  3. Dry plain
  4. Perennial rivers.

Correct Answer: C

Question 22 : What system of irrigation is not practised usually ?

  1. Canal irrigation.
  2. Underground irrigation.
  3. Sprinkler  irrigation.
  4. Lift irrigation.

Correct Answer: B

Question 23 : Canal irrigation is largely carried on in :

  1. AP.
  2. MP.
  3. Maharashtra.
  4. Tamil nadu.

Correct Answer: A

Question 24 : The maxum density of canal lies in which of the following states ?

  1. AP.
  2. Punjab.
  3. Tamil nadu.
  4. Uttar pradesh.

Correct Answer: D

Question 25 : The national flood control programme was taken up in the year :

  1. 1950.
  2. 1952.
  3. 1954.
  4. 1974.

Correct Answer: C

Question 26 : Soil morphology means :

  1. the physical structure of soil.
  2. activities of elementary plants.
  3. biological activities of soil.
  4. Sedimentation.

Correct Answer: A

Question 27 : Black cotton soils are deficient in  :

  1. potash.
  2. iron.
  3. nitrogen.
  4. lime.

Correct Answer: C

Question 28 : Soluble salt content of soil is determined by measuring its:

  1. electrical conductivity.
  2. pH value.
  3. orgian matter content.
  4. sulphur content.

Correct Answer: A

Question 29 : A fertile soil consists of:

  1. sand and pebbles.
  2. dry dead leaves.
  3. sand and clay.
  4. loam and humus.

Correct Answer: D

Question 30 : The principal cause of soil damage in punja and haryana is:

  1. salinity and water-logging.
  2. deforestation.
  3. ravine erosion.
  4. over-grazing.

Correct Answer: A

Question 31 : Boilogical control  agents of soil borne pla pathogens act by:

  1. secreting toxic metabolites.
  2. direct parasitism or predation on the pathogens.
  3. rapidly depleting nutrients and thereb causing starvation and death of pathogens.
  4. Any or all the above ways.

Correct Answer: D

Question 32 : Rotation of crops is essential for:

  1. increasing fertility of the soil.
  2. getting different kinds of crops.
  3. increasing the quantity of minerals.
  4. increasing the quantity of proteins.

Correct Answer: A

Question 33 : Through Inter – cropping :

  1. two crops are grown alternately
  2. two crops are grown at a time
  3. a gap is given between two cropping period
  4. None of these

Correct Answer: B

Question 34 : For seeds to remain viable , they should be stored  in a :

  1. cool and dry place
  2. dry and warm place
  3. moist and warm place
  4. cool and moist place

Correct Answer: A

Question 35 : Mulching means the :

  1. spreading  of a mixture of wet straw and leaves for protecting seedlings
  2. applying of chemical fertilizer.
  3. applying of green manure
  4. None of the above

Correct Answer: A

Question 36 : green Revolution is a concept connected with:

  1. afforestation.
  2. growing new types of grass
  3. discovery of high yielding varieties especially in fod – grains.
  4. None of the above

Correct Answer: C

Question 37 : The crops which is sown with the commen cement of Monsoon is :

  1. rabi crop
  2. kharif crop
  3. cash crops.
  4. None of these

Correct Answer: B

Question 38 : Which is a long day plant ?

  1. Chrysanthemum.
  2. Wheat.
  3. Rice.
  4. Tomato.

Correct Answer: B

Question 39 : Wheat varieties, which triggered off the green revolution, were;

  1. hybrid wheat.
  2. drarf wheat.
  3. composite wheat.
  4. None of the above.

Correct Answer: B

Question 40 : Green Revolution has led to :

  1. an increase in regional inequalities.
  2. an increase in inter-personal inequali-ties.
  3. maximum addition to wheat production.
  4. All of these.

Correct Answer: C

Question 41 : A farmer is having 5 hectares of land. The average rainfall on the land is 20 cms between july and August.  This land is suitable for the cultivation of:

  1. rise.
  2. jowar.
  3. sugarcane.
  4. jute.

Correct Answer: B

Question 42 : Retting of jute is a:

  1. chemical process.
  2. pysical process.
  3. mechanicala process.
  4. microbiological process.

Correct Answer: D

Question 43 : In which of the following products has Bangladesh  emerged as the main competitor to India in the world market ?

  1. Cotton garments.
  2. jute.
  3. Cement.
  4. Pharmaceuticals

Correct Answer: B

Question 44 : The chief industry of the Tripura state is:

  1. Coffee
  2. Rubber
  3. Tea
  4. Gold-ornaments

Correct Answer: C

Question 45 : in which of the following areas of india the plantation of both tea and coffee is found ?

  1. North-West region
  2. Nort-East region
  3. South-West region
  4. Southern  region

Correct Answer: C

Question 46 : Which of the following is true ?

  1. Compared to coffee ,tea is cultivated at a lower level
  2. Compared to tea, coffee is cultivated at a lower level
  3. Both are grown at the same level
  4. It varies from region to region

Correct Answer: B

Question 47 : Among tobacco producing countries of the world, the position of india is next to:

  1. US and China
  2. italy and  France
  3. Turkey and Egypt
  4. Japan and Malaysia.

Correct Answer: A

Question 48 : The main opium producing state of india is:

  1. Uttar Pradesh
  2. Bihar
  3. West Bengal
  4. Gujarat

Correct Answer: A

Question 49 : Sugarcane matures within a period of :

  1. 4 to 6 months
  2. 3 months
  3. 12 months
  4. 6 months

Correct Answer: C

Question 50 : Which of the following states is the largest producer of rubber in India?

  1. Assam  ( Ason )
  2. Maharashtra
  3. Karnataka
  4. Kerala.

Correct Answer: D

Question 51 : For which crop is black soil most congenial ?

  1. Cotton
  2. Gram
  3. Millet
  4. Barley

Correct Answer: A

Question 52 : The seed of the cotton plant bears relatively long hairs and much shorter hairs which remain attached to the seed . The shorter hairs are referred to as :

  1. Lint
  2. Fuzz
  3. Spun fiber
  4. Loose fiber

Correct Answer: B

Question 53 : When cotton plants are light green with lower leaves yellow, drying to brownish in colour, it shows deficiency of :

  1. magnesium
  2. sulphur
  3. nitrogen
  4. zinc.

Correct Answer: C

Question 54 : Which of the following combination of crops provide raw material for agro-based industrial ?

  1. Cotton ,jute and oilseeds
  2. Pulses , tobacco and jute
  3. Jowar ,cotton and sugarcane
  4. Ragi, spice and sugarcane.

Correct Answer: A

Question 55 : How long a coconut seed takes to geeminate normally ?

  1. 1 month.
  2. 3 months.
  3. 5 months.
  4. 7-8 months.

Correct Answer: B

Question 56 : Orchids are multiplied by:

  1. dividing clumps for pseudo-bulbs.
  2. cuttings.
  3. seed and tissue culture.
  4. All of them.

Correct Answer: D

Question 57 : Which fruit crop occupies maximum area in India ?

  1. Banana.
  2. Grapes.
  3. Citrus fruits.
  4. Guava.

Correct Answer: A

Question 58 : For which of the following fruits  ‘ veneer-grafting’  has been found to be the best method of propagation ?

  1. Lime.
  2. Guava.
  3. Mango.
  4. Banana.

Correct Answer: C

Question 59 : The bark is not found in :

  1. Datepalm
  2. Guava.
  3. Pinus.
  4. Solanum.

Correct Answer: A

Question 60 : Turpentine oil is obtained from :

  1. Poplar trees.
  2. Pine trees.
  3. Banyan trees
  4. oak trees.

Correct Answer: B

Question 61 : Cinnamon (Dalchini) is collected from the part of the tree which is :

  1. Leaf.
  2. Stem
  3. Bark.
  4. Root.

Correct Answer: C

Question 62 : Name a cereal with maximum protein content  :

  1. Rice
  2. Sorghum.
  3. maize.
  4. Wheat.

Correct Answer: D

Question 63 : Non-alcoholic beverages are :

  1. Tea, coffee and chocolate.
  2. Of non-economic value.
  3. Obtained by distillation.
  4. Fermented beverages.

Correct Answer: A

Question 64 : Rice production figures have shown a marked increase in northern and southern states of India, they are almost static in the north-eastern states. The main reason of this is :

  1. Pest incidence is more in these areas in comparison to other regions.
  2. Water management is good and efficient resources of irrigation.
  3. Rice varieties released in punjab are more high yielding.
  4. All of the above reasons.

Correct Answer: A

Question 65 : The nutrient substance that gets lost when the rice is polished :

  1. Leucine
  2. Thiamine.
  3. Arginine.
  4. Alanin.

Correct Answer: B

Question 66 : Of the following plant diseases, one which does not fall under the category of seed-borne plant diseases is :

  1. Blast (of rice)
  2. Black arm (cotton)
  3. Ergot (of bajra)
  4. Redrot (of sugarcane)

Correct Answer: D

Question 67 : pests attack stored grains because of :

  1. Moisture of grains.
  2. Temperature of grains.
  3. Smell of grains.
  4. All of the above.

Correct Answer: A

Question 68 : Manures are essential in agriculture to restore :

  1. Lost bacterial action.
  2. Lost soil nutrients.
  3. Soil nitrogenous material.
  4. Soil humus.

Correct Answer: B

Question 69 : The fertilizer that is used after sowing is :

  1. Potash.
  2. Green manure.
  3. Nitrate.
  4. Any one of the above can be used.

Correct Answer: C

Question 70 : The commonly present elements in the artificial fertilizer are :

  1. Nitrogen, phosphorus and sodium.
  2. Potassium, nitrogen and phosphorus.
  3. Phosphorus, barium and nitrogen.
  4. Nitrogen, calcium and phosphorus.

Correct Answer: B

Question 71 : Match :
List 1.                                     List 11.
(a) Fodder.                         1. Manure
(b) Compost.                     2. Jowar.
(c) Food crop                     3. Linseed oil.
(d) Edible oil.                      4. Straw.
5. Groundnut.

  1. Codes:
    (a)   (b)   (c)   (d)
    2     4     3     1.
  2. 2      1     5     3.
  3. 4      3      2    5.
  4. 4       1     2    5.

Correct Answer: D

Question 72 : Ranikhet, a fatal disease of poultry is a :

  1. Bacterial disease.
  2. Fungal disease.
  3. Viral disease.
  4. Protozoan disease.

Correct Answer: C

Question 73 : Gestation period of a buffalo/cow is :

  1. 280 days.
  2. 152 days.
  3. 300 days.
  4. 147 days.

Correct Answer: C

Question 74 : The average gestation period of a sheed is about :

  1. 2 months.
  2. 90 days.
  3. 150 days.
  4. 10 months.

Correct Answer: C

Question 75 : Average number of young ones produced by indian indigenous pigs at each delivery is :

  1. 6 to 8.
  2. 4 to 6.
  3. 2 to 4.
  4. 1 to 2.

Correct Answer: B

Question 76 : Within how many days after hatching do the young chicks come out of eggs ?

  1. Four weeks.
  2. One month.
  3. Three weeks.
  4. Three months.

Correct Answer: C

Question 77 : The breed of cow which gives maximum milk is :

  1. Jersey
  2. Holstein
  3. Sahiwal
  4. Red German

Correct Answer: B

Question 78 : Fat content is maximum in whose milk   ?

  1. Buffalo
  2. Cow
  3. Camel
  4. Reindeer

Correct Answer: C

Question 79 : A process that is almost reverse of photo-synthesis is  :

  1. Burning of wood
  2. Digestion of starch
  3. Rusting of water
  4. Electrolysis of water

Correct Answer: A

Question 80 : Nematodes come under the category of :

  1. Symbiotic nitrogen fixtures
  2. Blue green algae
  3. Plant parasites
  4. Insects pests

Correct Answer: C

Question 81 : The fertiliser containing nitrogen in amide form is :

  1. Urea
  2. C.A.N.
  3. Ammonium sulphate
  4. Ammonium phosphate

Correct Answer: A

Question 82 : Azatobactor is in useful in fixing of nitrogen from air in :

  1. Non-lehuminous crops like rice and wheat
  2. Leguminous crops
  3. Soyabean
  4. None of the above

Correct Answer: A

Question 83 : Which is the variety of brinjal ?

  1. Pusa kesar
  2. Pusa kranti
  3. Pusa ruby
  4. Pusa chetaki

Correct Answer: B

Question 84 : Principle of equi-marginal returns is applied when :

  1. The resources are unlimited
  2. The resources prices are high
  3. The prices of resources are varying
  4. The resources are limited

Correct Answer: D

Question 85 : The agro-climatic zones in which India is divided are :

  1. Ten
  2. Fifteen
  3. Twelve
  4. Six

Correct Answer: B

Question 86 : Most effective phosphatic fertilizer for crops in acidic soil is :

  1. DAP
  2. Rock phosphate
  3. SSP
  4. None of these

Correct Answer: B

Question 87 : Which disease is commonly found in jowar fields ?

  1. Wilt
  2. Blast
  3. Corn
  4. Tubers

Correct Answer: D

Question 88 : Foundation seed is produced from :

  1. Nucleus seed
  2. Breeder seed
  3. Quality seed
  4. Certified seed

Correct Answer: B

Question 89 : Which of the following  elements is not essential element of plants but proves to be beneficial for some ?

  1. Copper
  2. Boron
  3. Sodium
  4. Iodine

Correct Answer: C

Question 90 : Asepsis is :

  1. Cleaning and grading of fruits and vegetables
  2. Blanching of fruits and vegetables
  3. Peeling of fruits and vegetables
  4. None of these

Correct Answer: A

Question 91 : Preservative for squash is :

  1. Potassium meta-bisulphite
  2. Vinegar
  3. Salt
  4. Citric acid

Correct Answer: A

Question 92 : Integrated pestanagement refers to the :

  1. Use of zero pesticides
  2. Use of zero tillage
  3. Use of zero fertilizers
  4. Management of all above judiciously

Correct Answer: D

Question 93 : Dissemination  of  plant pathogens take place only by :

  1. Wind
  2. Wind and water soil
  3. Wind water, soil
  4. Wind, water, soil and insects

Correct Answer: D

Question 94 : Milk fever in cows occurs due to the lack of :

  1. Phosphates
  2. Calcium
  3. Iron
  4. Iodine

Correct Answer: B

Question 95 : The crop which grows in alluvial soil and needs 150 cm rainfall is :

  1. wheat
  2. Rice
  3. Groundnut
  4. Sugarcane

Correct Answer: B

Question 96 : Which of the following  disease attacks the wheat crop ?

  1. Blast
  2. Tikka
  3. Rust
  4. Red-hot

Correct Answer: C

Question 97 : Seeds can best be preserved in :

  1. Cool and dry condition
  2. Hot and dry condition
  3. Cool and wet condition
  4. Hot and wet condition

Correct Answer: A

Question 98 : Spoilage of food material is prevented in cold storage due to :

  1. Reduced respiration at low temperature
  2. Reduced enzyme activity in microbes as well as food articles
  3. Reduced enzyme activity in food articles
  4. Purified nature of air

Correct Answer: B

Question 99 : During  day time the green plants show a ratio of coconsumption and Oproduction of :

  1. 1:1.
  2. 5:1.
  3. 10:1.
  4. 20:1.

Correct Answer: C

Question 100 : Which of the following is a weedicide ?

  1. IAA.
  2. IBA.
  3. NAA.
  4. 2, 4-D.

Correct Answer: D

Question 101 : In lathyrus odoratus, cross between two purple flowered plants gives pink/white progeny . It is due to :

  1. Codominance
  2. Incomplete dominance
  3. Epistasis
  4. Segregation

Correct Answer: D

Question 102 : Okazaki fragments are :

  1. Small segments of RNA.
  2. Small peptides.
  3. Small DNA segments
  4. Small DNA segments formed over DNA template running in 3′ → 5′ direction.

Correct Answer: D

Question 103 : Dwarf wheat varieties brought into india from mexico were :

  1. Sonora-64 and sonalika
  2. Sharabati sonara and pusa lerma
  3. Sonalika and sharbati sonora.
  4. Sonora-64 and lerma rojo-64.

Correct Answer: D

Question 104 : Which sugarbeets have larger roots and more sugar ?

  1. Monoploid
  2. Diploid
  3. Triploid
  4. Tetraploids.

Correct Answer: B

Question 105 : Which of the following is connected with ranikhet disease ” ?

  1. Cows.
  2. Fishes.
  3. Sparrow.
  4. Hens.

Correct Answer: D

Question 106 : In which forms genetic diversity of crops can be maintained best by :

  1. Saving tubers and rhizomes.
  2. Saving bulbs.
  3. Saving seeds
  4. None of these.

Correct Answer: C

Question 107 : The indian soils are generally poor in :

  1. Organic Matter and nitrogen.
  2. Phosphates and nitrogen.
  3. Calcium phosphate and nitrogen.
  4. Nitrogen, phosphorus and potassium.

Correct Answer: B

Question 108 : Inoculation of which of the free living bacteria has been reported to increase the yield of rice, maize etc ?

  1. Rhizobium
  2. Mycobacterium
  3. Azotobacter.
  4. All of these.

Correct Answer: C

Question 109 : Man passed from the food gathering stage to the food producing stage in the :

  1. Neolithic age
  2. Mesolithic age.
  3. Chalcolithic age
  4. Palaeolithic age.

Correct Answer: A

Question 110 : Mechanisation of agriculture will lead to which of the following ?
1. Higher per unit cost of operation.
2. Higher per unit productivity.
3. Higher dose of employment
4. Higher utilisation of resources.
Select the correct answers from codes given below :

  1. 1 and 4.
  2. 1 and 2.
  3. 3 and 4.
  4. 1, 2 and 3.

Correct Answer: B

Question 111 : The basic objective of land reform in india has been the :

  1. Creation of a system of peasant proprietor-ship.
  2. Creation of land ownership rights to the cultivators.
  3. Creation of the cadre of bhoomidars.
  4. Abolition of zamindari system and to replace it by mahalwari system.

Correct Answer: A

Question 112 : Land reform could not make much headway in India . Which of the following are respon-sible for it ?

  1. Complexity and variety in the land reform laws.
  2. Lack of intergrated approach in implementing reforms.
  3. Lack of financial support.
  4. All of these.

Correct Answer: D

Question 113 : “Irrigation farming”is practised :

  1. In area of low rainfall and less water supply
  2. In area of low rainfall and high water supply.
  3. In area of high rainfall and high water supply.
  4. In all the above areas.

Correct Answer: A

Question 114 : Dry farming in India is extensively practised in :

  1. Kanara plains.
  2. Deccan region.
  3. Coromondel plains.
  4. Punjab plains.

Correct Answer: A

Question 115 : Shifting cultivated normally grow :

  1. A single crop which is mainly consumed.
  2. The major crop along with cereals
  3. Cash crops along with fodder
  4. Grains, vegetables and tubers in rotation

Correct Answer: D

Question 116 : Which of the following agricultural holdings have a largest percentage in india ?

  1. Marginal holdings.
  2. Small holdings.
  3. Medium holdings.
  4. Large holdings.

Correct Answer: A

Question 117 : Irrigation is indispensable in india since :

  1. India has irregular monsoons and ill-distributed rainfall.
  2. India receives scanty rainfall.
  3. India has heavy rainfall.
  4. All of the above.

Correct Answer: A

Question 118 : Which is the most irrigation state in India ?

  1. UP.
  2. Punjab.
  3. Haryana.
  4. Bihar.

Correct Answer: C

Question 119 : Cultivation by tanks is untertaken in which one of the following states of india ?

  1. Uttar Pradesh
  2. Assam(Asom)
  3. Rajasthan.
  4. Karnataka.

Correct Answer: D

Question 120 : Canals are othere type-perennial, storage, and inundation type. How does an inundation type of canal get water?

  1. From release from a river.
  2. From release from a stream
  3. From release from a dam.
  4. Through flood-waters.

Correct Answer: D

Question 121 : Plants are grown along river banks in order to check:

  1. Siltage and floods.
  2. Pollution.
  3. rainfall.
  4. All of the above

Correct Answer: A

Question 122 : Size of clay particles is:

  1. less than 0.002 mm
  2. 0.002 mm -0.02-mm
  3. 0.02-mm _0.02 mm
  4. greater than 0.02 mm

Correct Answer: A

Question 123 : Which method is not used for soil conser- vation:

  1. Shifting cultivation
  2. contour terracing
  3. sub – soiling
  4. basin- listing.

Correct Answer: A

Question 124 : Soils of Indo- Gangetic plains are of which texture?

  1. Alluvial.
  2. Loam.
  3. Sandy- loam
  4. Nome of the above.

Correct Answer: A

Question 125 : Which of the following soils has low humus contents ?

  1. Alluvial.
  2. Black.
  3. Desertic
  4. Loamy.

Correct Answer: A

Question 126 : Organic matter influences water- holdin capacity of soil in the following manner:

  1. it is decreased
  2. It is not affeceted at all
  3. it is incereased.
  4. it is stabilised

Correct Answer: C

Question 127 : Gypsum is used to correct soils that are:

  1. alkaline
  2. saline.
  3. water – logged
  4. None of the above.

Correct Answer: A

Question 128 : The earthworm incereases the fertility of the soil, because:

  1. it separtes nitrogen from air
  2. it turns over large masses of soil
  3. it survives by eating harmful bacteria of soil
  4. its secretion makes fertilizers easily dissolvable

Correct Answer: B

Question 129 : Match :
List 1.                                        List 11
( States)                                     (Soils)
(a) Maharashtra.                         1. Alluvial
(b) Karnataka.                             2. Lateritic
(c) Uttar Pradesh.                        3. Red
(d) Orissa.                                  4. Black

  1. Codes:
    (a)   (b)     (c)   (d)
    4       2      1    3 .
  2. 4      3      1     2.
  3. 3      1     4      2
  4. 2       3       4     1.

Correct Answer: A

Question 130 : Which one of the following measures could prove to be helpful in raising agricultural production in India during a short period ?

  1. Mechanisation of agriculture.
  2. Co-operative farming.
  3. Use of better seeds.
  4. Consolidation of land holdings.

Correct Answer: C

Question 131 : A seed can grow without :

  1. water
  2. Sun
  3. Oxygen.
  4. Soil.

Correct Answer: D

Question 132 : Deep and branching root system is a characteristic of :

  1. Mountainous trees.
  2. Sea-coast trees.
  3. Desert trees.
  4. Marsh trees.

Correct Answer: C

Question 133 : Which crop occupies maximum irritated area ?

  1. Wheat
  2. Paddy.
  3. Sugarcane.
  4. Potato.

Correct Answer: B

Question 134 : Which of the following is a correct group of kharif crops ?

  1. Rice, millet, maize, wheat.
  2. Groundnut, bajra, barley, sorghum.
  3. Jowar, bajra, rice, maize.
  4. Wheat, barley, gram, mustard.

Correct Answer: C

Question 135 : Optimal temperature for germination of wheat seeds ranges from :

  1. 19°C to 27°C.
  2. 25°C to 27°
  3. 15°C to 31° C.
  4. 32°C to 35°C.

Correct Answer: C

Question 136 : A vitamin that has vital influence on organs of reproduction and is found in germinating wheat us :

  1. A.
  2. B.
  3. E.
  4. D.

Correct Answer: C

Question 137 : Which of the following crop are most suitable for cultivation under scanty rainfall conditions?
1.Horse gram.
2. Rice.
3.Mustard.
4. Wheat.
Select the correct answer from the codes given below :

  1. 1 and 2.
  2. 2 and 4
  3. 2 and 3.
  4. 1 and 3.

Correct Answer: D

Question 138 : The chief producer of jute in India is :

  1. West Bengal.
  2. Karnataka.
  3. Tamil nadu.
  4. Assam (Asom)

Correct Answer: A

Question 139 : Just is grows on large scals in the delta of :

  1. Damodar.
  2. Ganges.
  3. Indus.
  4. Sutlej.

Correct Answer: A

Question 140 : The yield of maize crop can be enhanced by :

  1. Developing disease-resistant varieties.
  2. Evolving high yielding varieties of seeds suitable for all regions.
  3. Developing drought-resistant varieties.
  4. All of the above.

Correct Answer: B

Question 141 : A place with an average rainfall of 200 cms, temperature 25°C and on sloping grounds would be suitable for the cultivation of :

  1. Coffee.
  2. Tea.
  3. Tobacco.
  4. Rice.

Correct Answer: B

Question 142 : Which one of the following  pairs is incorrect ?

  1. Alluvial soil – rice
  2. Brown soil – tea.
  3. Red soil – coffee.
  4. Black soil – cotton.

Correct Answer: C

Question 143 : `Wheat’ , a stage of grains during beer formation refers to the :

  1. Germination wet grain.
  2. Dry grain.
  3. Mashed grain.
  4. Powdered grain.

Correct Answer: A

Question 144 : Opium is obtained from :

  1. Dried leaves.
  2. Dried seeds as oil.
  3. Unripe capsules as latex.
  4. Green roots as latex.

Correct Answer: C

Question 145 : Utilisation of high yielding varieties is maximum in :

  1. Wheat.
  2. Maize.
  3. Sugarcane.
  4. Groundnut.

Correct Answer: C

Question 146 : The state in India which has the largest area of land suitable for jhum cultivation, is :

  1. Nagaland.
  2. Tripira.
  3. Mizoram.
  4. Madhya Pradesh.

Correct Answer: A

Question 147 : Rubber plantations are generally found in :

  1. Steppe.
  2. Pampas
  3. Temperate forests.
  4. Equatorial forests.

Correct Answer: D

Question 148 : In india cotton is cultivated on :

  1. Alluvial soils.
  2. Black cotton soils and lateritic soils.
  3. Red sandy loam to loam soils.
  4. All of these soils types.

Correct Answer: D

Question 149 : Which procedure of cotton seed delinting is correct ?

  1. 6kg of seeds in 0.6kg of conc. Sulphuric acid in 3 minutes.
  2. 6kg of seeds in 0.6kg of conc. Sulphuric acid in 6 minutes.
  3. 6kg of seeds in 1.8kg of conc. Sulphuric acid in 3 minutes
  4. 6kg seeds in 1.8kg of conc. Sulphuric acid in 6 minutes.

Correct Answer: A

Question 150 : Which one of the following can give maximum per hectare yield if the rain occurs only for two months ?

  1. Millets
  2. Pulses.
  3. Jute.
  4. All of the above.

Correct Answer: A

Question 151 : The biggest producer of cashew nut in India is :

  1. Tamil nadu.
  2. Rajasthan.
  3. Nagaland
  4. Kerala.

Correct Answer: D

Question 152 : The production of coconut is the highest in :

  1. Kerala.
  2. AP.
  3. Tamil nadu.
  4. Goa.

Correct Answer: A

Question 153 : chrysanthemum of guldaudi is propagated by means of :

  1. Suckers.
  2. Cuttings.
  3. Buddings.
  4. Inarching.

Correct Answer: A

Question 154 : End of the monsoon is the best time for mango plantation in :

  1. Heavy rainfall areas.
  2. Light rainfall areas.
  3. Arid areas.
  4. Semi-arid areas.

Correct Answer: A

Question 155 : The edible part of grape is :

  1. The whole fruit
  2. Pericarp and placentae.
  3. Rpicarp.
  4. Mesocarp and placentae.

Correct Answer: B

Question 156 : The vegetative phase of a cabbage plant can be converted to reproductive phase by the application of :

  1. 2,4-D.
  2. IBA.
  3. Gibberellin.
  4. Cytokinin.

Correct Answer: C

Question 157 : Which one of the following is not obtained from the bark of the tree ?

  1. Quinine.
  2. Tannin.
  3. Bhang.
  4. Cinnamon.

Correct Answer: C

Question 158 : From which part of the geranium plant is its oil (used in marking perfumes ) extracted ?

  1. Leaves
  2. Roots.
  3. Stems.
  4. Flowers.

Correct Answer: D

Question 159 : The protein of rice grain is of good quality, being rich in :

  1. Lysine
  2. Glutamine.
  3. Gliadin.
  4. Thiamine.

Correct Answer: D

Question 160 : Among the following which is the food preservator ?

  1. Celphos.
  2. Calcium cynamide.
  3. Sodium benzoate.
  4. Potassium permanganate.

Correct Answer: C

Question 161 : Bacterial streak of rice is transmitted through :

  1. Insects.
  2. Debris.
  3. Seed.
  4. Soil.

Correct Answer: C

Question 162 : Coconut root wilt is caused by :

  1. Pseudomonas solanacearum.
  2. Fusarium oxysporum.
  3. Verticillium alboalrum.
  4. Virus.

Correct Answer: D

Question 163 : Which of the following situations is not conducive to containing plant diseases and pest problems ?

  1. Growing improved high yielding variety over a wide cultivated area.
  2. Multiple crippling.
  3. Application of nitrogenous fertilizers in heavy dosages.
  4. Clean cultivation.

Correct Answer: C

Question 164 : How do weedicides remove weeds ?

  1. It removes the water required for growth
  2. It destroys the roots of the weeds
  3. It destroys the nutrients required for the growth of weeds.
  4. All of the above.

Correct Answer: D

Question 165 : The smallest size of gobar gas plant found economical is :

  1. 20 cu ft.
  2. 70 cu ft.
  3. 120 cu ft.
  4. None of  the above.

Correct Answer: B

Question 166 : Which one of the following is considered a balanced fertilizer ?

  1. Urea.
  2. Compost.
  3. Nitrates.
  4. Bone meal.

Correct Answer: B

Question 167 : Which one of the following has maximum nitrogen content ?

  1. Sodium nitrate
  2. Urea.
  3. Ammonium sulphate.
  4. None of the above has enough nitrogen.

Correct Answer: B

Question 168 : India possesses more than half the total number of the world’s :

  1. Cattle.
  2. Buffaloes.
  3. Goats.
  4. Sheep.

Correct Answer: A

Question 169 : The inclusion of cotton seeds in the diet of milk cattle :

  1. Enhances fat content of milk.
  2. Increases protein of milk.
  3. Decreases fat content of milk.
  4. Does not affect the fat and protein content.

Correct Answer: A

Question 170 : The basic difference in breeding in cows and buffaloes is that :

  1. Buffaloes breed only in winter
  2. Gestation period for cows is less than that of the buffaloes
  3. Cows breed only during the rainy season
  4. Gestation period for buffaloes is less than that of the cows.

Correct Answer: B

Question 171 : “White leghom ” is the name of a famous :

  1. Breed of cow known for its attractive shape of legs and horns.
  2. Brand of pesticides.
  3. Poultry breed known for its laying capacity.
  4. Cattle disease prevalent in snowy hill tracts.

Correct Answer: C

Question 172 : For developing inbred lines in farm animals, following factors are taken into consideration :
1. The crossbreds should be of outstanding type.
2. They should not carry any detrimental genes.
3. Progeny tested animals.
4. Herd size should be large.
Of the statements given above which one of the following combinations of factors is most essential ?

  1. 1 and 3.
  2. 2 and 3.
  3. 1 and 4.
  4. 2 and 4.

Correct Answer: D

Question 173 : Which one of the following is a breed of cattle famous for high milk yield capacity and draught capacity ?

  1. The rankrey.
  2. The tharparkar
  3. The haryana breed
  4. The rathi breed

Correct Answer: C

Question 174 : The fat content of cow milk is reduced during :

  1. Rainy season.
  2. Winter.
  3. Summer.
  4. Pregnancy.

Correct Answer: C

Question 175 : For achieving quick increase in milk production India is advised to do :

  1. Cross-breeding.
  2. In-breeding.
  3. Selective breeding.
  4. Artificial breeding.

Correct Answer: A

Question 176 : Which of the following states has done commendable work in dairy development ?

  1. Haryana
  2. Punjab.
  3. Gujarat.
  4. Maharashtra.

Correct Answer: C

Question 177 : Apple can successfully be grown at the following elevation :

  1. 500 meter above sea level.
  2. 1000 meter above sea level.
  3. 2000 meter above sea level.
  4. 200 meter above sea level.

Correct Answer: C

Question 178 : Near the canal banks soil become :

  1. Alkaline.
  2. Acidic.
  3. Neutral.
  4. Well drained.

Correct Answer: A

Question 179 : The cost of production of the crop can be minimized by using economic principle :

  1. Law of diminishing return
  2. Low of  opportunity cost.
  3. Cost principle.
  4. Principle of least cost combination.

Correct Answer: D

Question 180 : During rainy season wooden doors made of ply or soft wood generally swell up due to :

  1. Osmosis
  2. Inhibition.
  3. Diffusion.
  4. Bad workmanship.

Correct Answer: B

Question 181 : How many elements have so far been found essential for plant growth ?

  1. 20.
  2. 16.
  3. 30.
  4. 18.

Correct Answer: B

Question 182 : The objective of preparation of calendar of operations is :

  1. To prepare a cropping scheme.
  2. To calculate the cost of production.
  3. To assess the need of human and bullock power.
  4. To adjust farm enterprises.

Correct Answer: C

Question 183 : When then we can :

  1. Employ any combination of xand x2
  2. Do nothing.
  3. Go on substituting x1for x2.
  4. Employ x2only.

Correct Answer: A

Question 184 : Which weedicide is used to kill weeds of broad leaves in legumes?

  1. 2, 4-D.
  2. 2, 4, 5-T.
  3. 2,4-DB.
  4. None of these.

Correct Answer: C

Question 185 : Banana is commonly propagated by :

  1. Sucker.
  2. Bulb.
  3. Corn.
  4. Tubers.

Correct Answer: A

Question 186 : Horizontal resistance is :

  1. Resistance against one race of pathogen.
  2. Resistance against all the races of pathogen.
  3. Resistance against lodging.
  4. None of the above.

Correct Answer: B

Question 187 : Pulse crop which does not fix easily atmospheric nitrogen is :

  1. Arhar.
  2. Pea.
  3. Soyabean.
  4. Rajma.

Correct Answer: D

Question 188 : Which of the following nutrient is cycled in the soil through atmosphere ?

  1. Phosphorus.
  2. Potash.
  3. Zinc.
  4. Nitrogen.

Correct Answer: D

Question 189 : Refractometer is used to determine :

  1. Minerals.
  2. TSS.
  3. Vitamins.
  4. None of these.

Correct Answer: B

Question 190 : White grub is the pest of :

  1. Rice
  2. Wheat
  3. Groundnut
  4. Mustard

Correct Answer: C

Question 191 : Panama wild is a disease of :

  1. Apple
  2. Banana
  3. Pear
  4. Peach

Correct Answer: B

Question 192 : Developing mango fruits showing water soaked greyish patches on the fruit surfaces, finally turning brown necrotic extending into the mesocarp is the typical symptom of :

  1. Internal necrosis disease
  2. Black tip of mango
  3. Spongy tissue
  4. Something else

Correct Answer: B

Question 193 : Which one of the following is a fast growing tree ?

  1. Teak
  2. Eucalyptus
  3. Banyan
  4. Cocount

Correct Answer: B

Question 194 : The two branches of a plant gave two different fruits : tomatoes and brinjals. This can be explained :

  1. By hybridization
  2. By grafting one with the other
  3. By nature’s freak
  4. By (A) or (C) mentioned above

Correct Answer: B

Question 195 : Angora wool is obtained from a breed of :

  1. Blast
  2. Tikka
  3. Rust
  4. Red-rot

Correct Answer: B

Question 196 : Turmeric , a commonly used colourant and antiseptic, is taken from which part of the plant ?

  1. Root
  2. Stem
  3. Fruit
  4. Flower

Correct Answer: B

Question 197 : Lucerne is  a :

  1. Foliage crop
  2. Root crop
  3. Stem crop
  4. A fungus

Correct Answer: A

Question 198 : When a product needs updating or revising, particularly if it has a quality or reputation problem in the market , it is called

  1. Restructuring
  2. Brand Value
  3. Rebranding
  4. Brand Equity

Correct Answer: C

Question 199 : ‘ICGEB’ (International Center for Genetic Engineering and Bio-Technology) is situated at –

  1. New Delhi
  2. Mumbai
  3. Chennai
  4. None of these

Correcgt Answer: A

Question 200 : The Head Quarter of ‘ICGEB’ is at –

  1. Italy
  2. Tokyo
  3. Singapore
  4. None of these

Correct Answer: A

0
Scroll to Top