Indian Agriculture Questions set-1

Hello Aspirants.

Welcome to Online Agri blog section in Agripathsha, which is important for JRF, NABARD ,IBPSand other Competitive exam We have created Some questions related to Indian Agriculture !!!

  1. Who is the father of Agricultural Engineering in India
    1.M. S. Swaminathan
    2.Mason Vaugh
    3.Dr. Norman Borlaug
    4.Dr. Sam Higginbottom
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – 2.Mason Vaugh
    Explanation :
    Mason Vaugh is the father of Agricultural Engineering in India. He was an agricultural engineer at Allahabad Agricultural University. He is the first person to start research in the field of agricultural engineering and became the father of Agricultural Engineering in early forties.
  2. Dr. Norman Borlaug is related with which revolution ?
    1.Yellow Revolution
    2.Green Revolution
    3.Grey Revolution
    4.White Revolution
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – 2.Green Revolution
    Explanation :
    Dr. Norman Borlaug is often called “the father of the Green Revolution” and is credited with saving over a billion people worldwide from starvation
  3. Reserve Bank Of India College of Agricultural Banking located in which state ?
    1.West Bengal
    2.Odisha
    3.Haryana
    4.Maharashtra
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – 4.Maharashtra
    Explanation :
    The Reserve Bank of India’s College of Agricultural Banking (CAB) is located in Pune, Maharashtra.
  4. The study of agriculture is known as 
    1.Agronomy
    2.Pedology
    3.Acarology
    4.Agricultural Science
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – 4.Agricultural Science
    Explanation :
    The study of agriculture is known as agricultural science.
  5. Which country play an important role in world’s food supply system ?
    1.India
    2.China
    3.Australia
    4.Nepal
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – 3.Australia
    Explanation :
    Australia’s agricultural industry is a key part of the world’s food supply system.
  6. In India, agricultural census is conducted  every ……………
    1.2 years
    2.5 years
    3.3 years
    4.1 year
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer –2.5 years
    Explanation :
    Every five years, an agricultural census is conducted in India. First such census was done in 1970s and the reference year for the first Agriculture Census was 1970-71.
  7. Maximum number of operational land holdings in India is which type of holding ?
    1.Small Holdings
    2.Large Holdings
    3.Medium Holdings
    4.Marginal Holdings.
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – 4.Marginal Holdings.
    Explanation :
    Maximum number of operational land holdings in India is marginal holdings. According to Census 2011, 67 per cent of holdings were classified as marginal (less than one hectare) and 18 per cent were classified as small (one-two hectare). Large holdings were estimated to be only 0.7%.
  8. The first Agriculture Census was  conducted in the year 
    1.1970-71
    2.1969-70
    3.1972-73
    4.1980-81
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer –1. 1970-71
    Explanation :
    Every five years, an agricultural census is conducted in India. First such census was done in 1970s and the reference year for the first Agriculture Census was 1970-71.
  9. The Indian Council of Agricultural Research (ICAR) is located in
    1.Pune
    2.Chennai
    3.Mumbai
    4.New Delhi
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – 4.New Delhi
    Explanation :
    The Indian Council of Agricultural Research (ICAR) is an autonomous body responsible for co-ordinating agricultural education and research in India.
  10. Who is also  known as “Indian Father of Green Revolution” ?
    1.Swaminathan
    2.R.D.Misra
    3.Mahatma Gandhi
    4.Radha Krishnan
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – 1.Swaminathan
    Explanation :
    Swaminathan is known as “Indian Father of Green Revolution” for his leadership and success in introducing and further developing high-yielding varieties of wheat in India.
Previous IBPS RRB CWE (IV) Office Assistant (Multipurpose) Mains Exam Paper 2015.
Next Indian Agriculture Questions– Set 2

About author

You might also like

IBPS EXAM

IBPS RRB CWE (IV) Office Assistant (Multipurpose) Mains Exam Paper 2015.

The paper contains 200 questions for 200 marks from sections Reasoning Numerical Ability General Awareness English / Hindi Language Computer Knowledge Some questions from the paper General Awareness As per

Quiz

Indian Agriculture Questions– Set 2

Hello Aspirants. Welcome to Online Agri blog section in Agripathshala, which is important for JRF,IBPS,UPSC, NABARD and other Competitive exam We have created Some questions related to India Indian Agriculture !!! GCF