Indian Agriculture Question – Set 3

Hello Aspirants.

Welcome to Online Agri blog section in Affairs cloud, which is important for JRF,IBPS UPSC, NABARD and other Competitive exam We have created Some questions related to India Indian Agriculture !!!

  1. Farming can be classified into how many types ?
    1.Three
    2.One
    3.Two
    4.Four
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – 3.Two
    Explanation :
    Two Types
    1.Subsistence Farming 2. Commerical Farming
  2. Which type of agriculture is also known as ‘Slash and burn farming’ ?
    1.Subsistence Farming
    2.Mixed Agriculture
    3.Plantation Agriculture
    4.Shifting Agriculture
    5.Mixed Farming

    Answer & Explanation
    Answer – 4.Shifting Agriculture
    Explanation :
    Slash and burn farming is a form of shifting agriculture where the natural vegetation is cut down and burned as a method of clearing the land for cultivation, and then, when the plot becomes infertile, the farmer moves to a new fresh plot and does the same again. This process is repeated over and over.
  3. ………………… is an ecological system of agriculture
    1.Nomadic herding
    2.Primitive Subsistence Farming
    3.Intensive Subsistence Farming
    4.Shifting Cultivation
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – 1.Nomadic herding
    Explanation :
    Nomadic herding is an ecological or near ecological system of agriculture. It is carried on mainly to produce food for the family.It is Practised in the arid region like J & K and Rajasthan.
  4. Which of the following is the branch of agriculture concerned with the raising of livestock ?
    1.Horticulture
    2.Agronomy
    3.Polyculture
    4.Herding
    5.Pastoralism

    Answer & Explanation
    Answer – 5.Pastoralism
    Explanation :
    Pastoralism is the branch of agriculture concerned with the raising of livestock. It is animal husbandry: the care, tending and use of animals such as camels, goats, cattle, yaks, llamas, and sheep
  5. Golden fiber is the other name of ……………
    1.Jute
    2.Wheat
    3.Maize
    4.Honey
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – 1.Jute
    Explanation :
    “Jute” is the name of the plant or fiber that is used to make burlap, hessian or gunny cloth. Jute is also called the golden fiber for its color and high cash value.
  6. Water logging is essential for which crop cultivation ?
    1.Tobacco
    2.Mustard
    3.Wheat
    4.Rice
    5.All of these

    Answer & Explanation
    Answer – 4.Rice
    Explanation :
    Waterlogging refers to the saturation of soil with water. It is required for the cultivation of
  7. The Public distribution system (PDS) administrated by which ministry ?
    1.Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
    2.Ministry of Finance
    3.Ministry of Home Affairs
    4.Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – 4.Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution
    Explanation :
    Public distribution system (PDS) is an Indian food security system. Established by the Government of India under Ministry of Consumer Affairs, Food, and Public Distribution are managed jointly by state governments in India, it distributes subsidized food and non-food items to India’s poor. This scheme was launched in India on June 1997.
  8. Right to Food act was introduced in which year ?
    1.2010
    2.2012
    3.2014
    4.2011
    5.2013

    Answer & Explanation
    Answer – 5.2013
    Explanation :
    The National Food Security Act, 2013 (also Right to Food Act) is an Act of the Parliament of India which aims to provide subsidized food grains to approximately two thirds of India’s 1.2 billion people. It was signed into law on 12 September 2013, retroactive to 5 July 2013
  9. The basic unit of planning under the Integrated Rural Development Programme is
    1.Family
    2.Village
    3.District
    4.All of these
    5.None of these

    Answer & Explanation
    Answer – 1.Family
    Explanation :
    The Integrated Rural Development Programme (IRDP) is a rural development program of the Government of India launched in financial year 1978 and extended throughout India by 1980.
  10. ………….. is selected as basic unit of development under Integrated Rural Development Programme (IRDP).
    1.Municipality
    2.Block
    3.District
    4.Village
    5.Land

    Answer & Explanation