ICAR JRF Entomology and Nematology Question Paper -160 Q

Question 1 : Which of the following crops have been approved for commercial cultivation in India?

A. Bt cotton and Bt brinjal
B. Bt cotton and Golden rice
C. Bt maize and Bt cotton
D. Bt cotton only

Correct Answer: D
Question 2 : This year (2010-11) the expected food grain production in India is

A. 212 million tonnes
B. 220 million tonnes
C. 235 million tonnes
D. 250 million tonnes

Correct Answer: C
Question 3 : The genome of which of the following crops is still not completely sequenced ?

A. Rice
B. Soybean
C. Sorghum
D. Wheat

Correct Answer: D
Question 4 : According to the approach paper to the 12th Five Year Plan, the basic objective of the 12th Plan is :

A. Inclusive growth
B. Sustainable growth
C. Faster, more inclusive and sustainable growth
D. Inclusive and sustainable growth

Correct Answer: C
Question 5 : To address the problems of sustainable and holistic development of rainfed areas, including appropriate farming and livelihood system approaches, the Government of India has set up the ?

A. National Rainfed Area Authority
B. National Watershed Development Project for Rainfed Areas
C. National Mission on Rainfed Areas
D. Command Area Development and Water Management Authority

Correct Answer: C
Question 6 : Which of the following sub – schemes are not covered under the Rashtriya Krishi Vikas Yojana ?

A. Extending the Green Revolution to eastern India
B. Development of 60,000 pulses and oilseeds villages in identified watersheds
C. National Mission on Saffron
D. National Mission on Bamboo

Correct Answer: D
Question 7 : The MSP for the common variety of paddy announced by the GOI for the year 2010-11 was

A. 1030
B. 1000
C. 980
D. 950

Correct Answer: B
Question 8 : According to the Human Development Report 2010 of the United Nations, India’s rank in terms of the human development index was

A. 119
B. 134
C. 169
D. 182

Correct Answer: A
Question 9 : Which of the following does not apply to SRI method of paddy cultivation?

A. Reduced water application
B. Reduced plant density
C. Increased application of chemical fertilizers
D. Reduced age of seedlings

Correct Answer: C
Question 10 : Which organic acid, often used as a preservative, occurs naturally in cranberries, prunes, cinnamon and cloves?

A. Citric acid
B. Benzoic acid
C. Tartaric acid
D. Lactic acid

Correct Answer: B
Question 11 : Cotton belong to the family

A. Cruciferae
B. Anacardiaceae
C. Malvaceae
D. Solanaceae

Correct Answer: C
Question 12 : Photoperiodism is

A. Bending of shoot towards source of light
B. Effect of light / dark durations on physiological processes
C. Movement of chloroplast in cell in response to light
D. Effect of light on chlorophyll synthesis

Correct Answer: B
Question 13 : Ergot disease is caused by which pathogen on which host?

A. Claviceps purpurea on rye
B. Puccinia recondita on wheat
C. Drechlera sorokiniana on wheat
D. Albugo candida on mustard

Correct Answer: A
Question 14 : Rocks are the chief sources of parent materials over which soils are developed. Granite, an important rock,is classified as

A. Igneous rock
B. Metamorphic rock
C. Sedimentary rock
D. Hybrid rock

Correct Answer: A
Question 15 : Which one of the following is a kharif crop ?

A. Pearl millet
B. Lentil
C. Mustard
D. Wheat

Correct Answer: A
Question 16 : The coefficient of variation (C.V.) is calculated by the formula

A. (Mean / SD) x 100
B. (SD / Mean) x 100
C. SD / Mean
D. Mean / SD

Correct Answer: B
Question 17 : Which of the following is commonly referred to as muriate of potash ?

A. Potassium nitrate
B. Potassium chloride
C. Potassium sulphate
D. Potassium silicate

Correct Answer: B
Question 18 : Inbred lines that have same genetic constitution but differ only at one locus are called

A. Multi lines
B. Monohybrid
C. Isogenic lin
D. Pure lines

Correct Answer: C
Question 19 : For applying 100 kg of nitrogen, how much urea would one use?

A. 45 kg
B. 111 kg
C. 222 kg
D. 333 kg

Correct Answer: C
Question 20 : The devastating impact of plant disease on human suffering and survival was first realized by epidemic of

A. Brown spot of rice in Bengal
B. Late blight of potato in USA
C. Late blight of potato in Europe
D. Rust of wheat in India

Correct Answer: C
Question 21 : The species of rice (Oryza) other than0. sativa that is cultivated is

A. 0. rufipugon
B. 0. longisteminata
C. 0. glaberrima
D. 0. nivaraI

Correct Answer: C
Question 22 : The enzyme responsible for fixation of COin mesophyll cells of C-4 plants

A. Malic enzyme
B. Phosphoenol pyruvate carboxylase
C. Phosphoenol pyruvate carboxy- kinase
D. RuBP carboxylase

Correct Answer: B
Question 23 : Which of the following is a Vertisol ?

A. Black cotton soil
B. Red sandy loam soil
C. Sandy loam sodic soil
D. Submontane (Tarai) soil

Correct Answer: A
Question 24 : What is the most visible physical characteristic of cells in metaphase 

A. Elongated chromosomes
B. Nucleus visible but chromosomes not
C. Fragile double stranded loose chromosomes
D. Condensed paired chromosomes on the cell plate

Correct Answer: D
Question 25 : All weather phenomena like rain, fog and mist occur in

A. Troposphere
B. Mesosphere
C. Ionosphere
D. Ozonosphere

Correct Answer: A
Question 26 : Which of the following elements is common to all proteins and nucleic acids?

A. Sulphur
B. Magnesium
C. Nitrogen
D. Phosphorous

Correct Answer: C
Question 27 : Silt has intermediate characteristics between

A. Sand and loam
B. Clay and loam
C. Loam and gravel
D. Sand and clay

Correct Answer: D
Question 28 : Certified seed is produced from

A. Nucleus seed
B. Breeder seed
C. Foundation seed
D. Truthful seed

Correct Answer: C
Question 29 : Seedless banana is an

A. Autotriploid
B. Autotetraploid
C. Allotriploid
D. Allotetraploid

Correct Answer: A
Question 30 : Which one of the following is used to test the goodness – of – fit of a distribution ?

A. Normal test
B. t-test
C. Chi – square test
D. F-test

Correct Answer: C
Question 31 : Insect groups hitherto not known from India

A. Sialoidea
B. Zoraptera and Sialoidea
C. Grylloblattodea + Zoraptera + Mantophasmatodea
D. Raphidoidea and Embioptera

Correct Answer: A
Question 32 : “Pteralia’ and ‘Patagia’ are present, respectively in

A. Lower margin of wing and Hymenoptera
B. Middle of wing surface and Neuroptera
C. Base of wing and Lepidoptera
D. Anal region of wing and Lepidoptera

Correct Answer: C
Question 33 : Avermectins are

A. Octopamine receptor agonists
B. Chloride channel activators
C. Nicotine acetylcholine receptor
D. Sodium channel modulator

Correct Answer: B
Question 34 : Lufenuron is

A. Electron transport inhibitor
B. JH mimic
C. Chitin synthesis inhibitor
D. Water balance disruptor

Correct Answer: C
Question 35 : Aenasius bambawalei is an endoparasitoid belonging to

A. Trichogrammatidae and parasitising Maconellicoccus hirsutus
B. Encyrtidae and parasitising Phenacoccus solenopsis
C. Eulophidae and parasitising Phenacoccus solenopsis
D. Eu pelmidae and parasitising Ceratovacuna bambawalei

Correct Answer: C
Question 36 : Insect development in which successive instars have quite different forms is known as

A. Hemimetamorphosis
B. Hypermetamorphosis
C. Heteromorphosis
D. Amorphosis

Correct Answer: B
Question 37 : Spinosyn is derived from

A. Saccharopolyspora spinosa
B. Polyspora spinosa
C. Streptomyces avermitilis
D. Streptomyces spinosa

Correct Answer: A
Question 38 : Emamectin benzoate is derived from

A. Streptomyces avermitilis
B. Streptomyces scabies
C. Saccharopolyspora spinosa
D. Streptomyces emamectis

Correct Answer: A
Question 39 : In cyclorrhapous dipterans, the fusion of corpora cardiaca, corpora allata and prothoracic glands is referred to as

A. Craber’s organ
B. Simpher’s organ
C. Weismann’s organ
D. Gyroscopic organ

Correct Answer: C
Question 40 : In solid cone nozzle, the solid cone is formed due to

A. Bigger size of the cap
B. Bigger size of the orifice plate
C. Central hole in swirl plate
D. Small size of the strainer

Correct Answer: B
Question 41 : What will be the amount of cartap 50 SP required to prepare 10 litres of 0.1% spray material ?

A. 2.0 g
B. 10 g
C. 20 g
D. 30 g

Correct Answer: C
Question 42 : Insecticide fogs produced by thermal energy nozzles using a stream of hot gas to vapourise liquid pesticide form

A. Fogs of droplet size > 15 um dia
B. Aerosol droplets of size < 15 um dia
C. High volume sprays
D. Mist droplets of size 20-500 um dia

Correct Answer: B
Question 43 : Mango stem borer complex belonging to the genus Batocera in India and adjacent S.E. Asian countries comprises of

A. Only rufomaculata DeGeer
B. rufomaculata, rubus, royilei and numetor
C. Only rubus (Linnaeus)
D. Only rufomaculata (DeGeer)

Correct Answer: B
Question 44 : The hosts on which parasitoids oviposit readily, that they do not attack normally in the field are termed as

A. Factitious hosts
B. Alternate hosts
C. Laboratory hosts
D. Mass culture hosts

Correct Answer: C
Question 45 : Phyllocnistis citrella is a leaf miner pest of

A. Citrullus vulgaris
B. Only Citrus sp., and it is a specific pest
C. Citrus spp. + other Rutaceae
D. All Rutaceae

Correct Answer: C
Question 46 : Vapour heat treatment as a quarantine measure is to be done between temperature range of

A. 40 and 47°C and hours of exposure is important
B. 50 and 57°C and hours of exposure is immaterial
C. 40 and 47°C and time and flow rate not important
D. 50 and 57°C and density of load is immaterial

Correct Answer: A
Question 47 : Computer generated IPM models as practiced in developed countries like USA have synthesized menu based IPM systems comprising of

A. Input of weather data + developmental models of significant pests
B. Pest risk analysis data
C. IPM protocols of a single major pest
D. Simulated host phenology + Inputof weather data + developmental models of significant pests

Correct Answer: D
Question 48 : Pest Risk Analysis (PRA) is a sanitary and phytosanitary measure typically to be done by

A. Recipient/Importing country on the information largely given by the producer/exporting country
B. Producer/Exporting country on the information given by recipient/ importing country
C. Plant quarantine machinery of the producer/exporting country
D. Only the Government of India for export of wheat

Correct Answer: C
Question 49 : Total Population Management (TPM) is the term framed by the proponents of :

A. Genetic control – Knipling (1955)
B. Genetic control – Knipling (1966)
C. Wide area management of fruit flies
D. Genetic engineering

Correct Answer: A
Question 50 : Sprays with a higher number of droplets of < 1100 um dia are categorized as ‘very fine’ and are

A. Recommended for crops due to high field efficacy
B. Efficient as these entirely deposit on plants effectively without any drift hazard
C. Not recommended for crops due to  drift hazard
D. Recommended as these do not cause any pollution

Correct Answer: C
Question 51 : The oxadiazine insecticide now picking up for pest control is

A. Indoxacarb
B. Indoxycarb
C. Indoxadiazine
D. Spinosad

Correct Answer: A
Question 52 : An insecticide of new chemical slae of spirocyclic phenyl substituted tetronic acid and active against whiteflies and spider mites is

A. Imidacloprid
B. Spinosad
C. Spirodiclofen
D. Spiromesifen

Correct Answer: D
Question 53 : Neonicotinoids act on the central nervous system of insects through binding at the

A. Synaptic nicotinic acetylcholine receptor
B. Post synaptic nicotinic acetyl choline receptor
C. Synaptic anticholinesterases
D. Synaptic acetylcholine

Correct Answer: B
Question 54 : Monarch (model) and the viceroy (mimic) butterflies are classical examples of

A. Batesian mimicry named after Batesian
B. Mullerian mimicry named after Fritz Muller
C. Mullerian mimicry named after V. Mullerian
D. Batesian mimicry named after H.W. Bates

Correct Answer: B
Question 55 : Example of a selective carbamate insecticide toxic to aphids and Diptera

A. Indoxacarb
B. Pirimicarb
C. Endosulfan
D. Indoxycarb

Correct Answer: B
Question 56 : Two or more identical scientific names that could cause a conflict of interpretation in taxonomy are

A. Primary homonyms
B. Synonyms
C. Homonyms
D. Holonyms

Correct Answer: C
Question 57 : Speciation without geographic isolation results in

A. Apomictic species
B. Parapatric species
C. Successional species
D. Palaeospecies

Correct Answer: B
Question 58 : Identification, nomenclature and classification as simplest components without analysis of any relationships at any level constitute what is called as

A. Biosystematics
B. Systematics
C. axonomy
D. International Code of Zoological Nomenclature and its articles

Correct Answer: C
Question 59 : Cactoblastis cactorum is an example of an insect used in biological control of weed Opuntia, which was brought from

A. Australia to Argentina
B. Argentina to Australia
C. Australia to India
D. California to Australia

Correct Answer: B
Question 60 : Example of a protein used as a major source of nitrogen for formation of adult tissues in the pupal stage is

A. Resilin
B. Pupiparin
C. Hox protein
D. Calliphorin

Correct Answer: D
Question 61 : Uric acid is deposited permanently in the epidermal cells of the abdomen forming distinct

A. Black transverse bands in Dysdercus
B. White transverse bands in Dysdercus
C. Black transverse bands in Periplaneta
D. White transverse bands in Periplaneta

Correct Answer: B
Question 62 : Important and strongly stimulating phagostimulants for phytophagous insects are

A. Sugars especially glucose
B. Amino acids
C. Sugars especially sucrose
D. l-proline

Correct Answer: C
Question 63 : Of the following, an insect demonstrated to show a hygrokinetic response with increased activity in moist air compared with dry air is

A. Wireworms
B. Locust
C. Hydrophilid beetle
D. Ephemeropteran nymph

Correct Answer: B
Question 64 : A complex form of phototaxis occurring in a moving insect and receiving a constant visual stimulus is called as

A. Kinesis
B. Menotaxis
C. Photokinesis
D. Mechanophototaxis

Correct Answer: B
Question 65 : The innermost component of the integument attached by hemidesmosomes to the epidermal cells is

A. Epidermis
B. Endocuticle
C. Procuticle
D. Basal lamina

Correct Answer: D
Question 66 :  An Insect that requires and eats only one animal in its life span but may be ultimately responsible for killing many” is a

A.  Parasitoid
B. Parasite
C. Koinobiont endoparasite
D. Koinobiont ectoparasite

Correct Answer: A
Question 67 : Formation of hyperosmotic urine occurs in

A. All terrestrial insects
B. Saltwater mosquitoes
C. All aquatic insects
D. All insects living in ultra cold

Correct Answer: A
Question 68 : An insect in which neck is distinct, it is mainly derived from the

A. Last part of head
B. Head and thorax both
C. First part of thorax
D. Clear segment of thorax

Correct Answer: A
Question 69 : The body temperature of insects normally follows closely the temperature of the surroundings and hence it is termed as

A. Hyperthermic
B.  Warm blooded
C. Cold hardiness
D. Poikilothermic

Correct Answer: D
Question 70 : Cold hardiness in insects is enabled due to

A. Poikilothermic nature
B. Polyhydroxyl substances like trehalose
C. Hydroxyl substances like alcohols
D. Cryoprotectants which evaporate at low temperature

Correct Answer: C
Question 71 : In most insects, the concentration of trehalose in the haemolymph is

A. dynamic but not related to the glycogen in the fat body
B. Constant and in dynamis equilibrium with glycogen in fat body
C. Always stable, never related to any activity
D. Constant but not related to the glycogen in fat body

Correct Answer: B
Question 72 : Much of endocuticle formation, tanning and wax formation in insects is essentially part of

A. Pre-ecdysis
B. Moulting / ecdysis
C. Post ecdysis
D. Metamorphosis

Correct Answer: C
Question 73 : The classic “mosaic theory” of insect vision was propounded by

A. V.B. Wigglesworth (1965)
B. Von Frisch (1967)
C. Wehner and Bernard (1980)
D. Muller (1829)

Correct Answer: D
Question 74 : Widely distributed form of proprioreceptors of chordotonal nature in insect is

A. Scolopidia
B. Companiform sensilia
C. Sensilia trichoidea
D. Trichogen/generative hair cell

Correct Answer: A
Question 75 : DDT was synthesized by

A. Zeidler, 1874
B. Paul Muller, 1939
C. Schrader, 1941
D. Aucante, 1954

Correct Answer: A
Question 76 : The chemical converted to cholesterol in higher animals and JH in insects is

A. Paraterpenoid
B. Farnesyl pyrophosphate
C. Bacterial endochitinase
D. Histidine

Correct Answer: B
Question 77 : Caudal breathing tube is the characteristic feature of

A. Notonectidae
B. Nepidae
C. Corixidae
D. Naucoridae

Correct Answer: B
Question 78 : Name the chemical spray used in identification of amino acids.

A. Phenol
B. Ninhydrin
C. Iodine
D. Butanol

Correct Answer: B
Question 79 : Bunchy top in sugarcane is formed by

A. Chilo auricilius
B. Scirpophaga excerptalis
C. Melanopsis glomerata
D. Chilio infuscatellus

Correct Answer: B
Question 80 : Droplet size in ultra low volume (ULV) spraying varies from

A. 0.5 – 15 microns
B. 30 – 150 microns
C. 250 – 350 microns
D. 500 – 600 microns

Correct Answer: B
Question 81 : Androconia found in wings of certain insects are

A. Specialized scales
B. Bristles
C. Spots
D. Specialized glands

Correct Answer: A
Question 82 : In regular distribution of an insect species, which of the following holds true ?

A. Variance equal to mean density
B. Variance greater than mean
C. Variance less than mean
D. Variance and mean are above SD

Correct Answer: C
Question 83 : Honey bee venom contains

A. Melitinin
B. Kinins
C. Sclerotin
D. Arthropodin

Correct Answer: A
Question 84 : Muscardine disease in silkworm is caused by

A. Nosema bombycis
B. Beauveria bassiana
C. Bacillus bombysepticus
D. Beauveria muscardina

Correct Answer: A
Question 85 : Destructive Insect Pest Act (DIPA) was first passed in

A. 1914
B. 1920
C. 1937
D. 1968

Correct Answer: A
Question 86 : Among the following, which is the best suited for bee culture ?

A. Apis dorsata and Apis mellifera
B. Apis florea
C. Apis cerana indica
D. Milipona mellifera

Correct Answer: C
Question 87 : Female aphids that produce eggs after mating

A. Fundatrix
B. Vivipara
C. Ovipara
D. Virginopara

Correct Answer: C
Question 88 : The mean azadirachtin content of neem seed kernels by weight

A. 0.3%
B. 0.6%
C. 0.03%
D. 0.06%

Correct Answer: C
Question 89 : Suborder Caelifera is distinguished from Ensifera based on

A. Enlarged hind femur and short  antenna
B. Enlarged hind femur and long antenna
C. Elongate antenna
D. Forceps like ovipositor

Correct Answer: A
Question 90 : Cells of haemolymph that take up foreign chemicals of high molecular weight

A. Nephrocytes
B. Oenocytes
C. Phagocytes
D. Nidi cells

Correct Answer: A
Question 91 : The first systemic organophosphate produced is

A. TEPP
B. Methyl parathion
C. Schradan
D. Ethyl parathion

Correct Answer: C
Question 92 : Polyhedra of the baculoviruses are of the size of

A. 
B. 
C. 1-15 nm
D. 15-30 nm

Correct Answer: A
Question 93 : Economic Injury Level as defined by an integrated pest management worker is the level at which

A. Damage can no longer be tolerated 19
B. Damage can be tolerated
C. Loss is less than cost of control
D. Control measures must be stopped

Correct Answer: A
Question 94 : For an efficient integrated pest management, the economic threshold of a pest shall always be made to settle at a level

A. Equivalent to economic injury level
B. Lower than economic injury level
C. Higher than economic injury level
D. Fluctuating to be higher or lower than economic injury level

Correct Answer: B
Question 95 : Any manipulation of environment intended to reduce pest numbers is
referred to as

A. Habitat manipulation
B. Ecological control
C. Ecosystem control
D. Biointensive control

Correct Answer: A
Question 96 : Situation where a pest population after having been suppressed rebounds to numbers greater than that before suppression had occurred is called as

A. Secondary pest outbreak
B. Pest replacement
C. Pest resurgence
D. Pest epidemic

Correct Answer: C
Question 97 : Currently the crystal toxins obtained from Bacillus thuringiensis are
classified on the basis of

A. Serology
B. Transgenic capabilities
C. Amino acid sequence
D. Specificity

Correct Answer: C
Question 98 : The use of gamma radiation for the eradication of insects is an example of

A. Mechanical control
B. Biological control
C. Cultural control
D. Physical control

Correct Answer: D
Question 99 : The Journal “Insect Science and its Application” is published

A. As International Journal of Tropical Insect Science and published by Cambridge Journals
B. Continued in the same name by ICIPE, Nairobi
C. Continued in the same name and published by Cambridge Journals
D. As International Journal of Tropical Entomology and published by CABI, Wallingford

Correct Answer: A
Question 100 : The “nucleocapsid” is always associated with the structure of insect pathogenic

A. Entomopox viruses
B. Non-occluded viruses
C. Baculoviruses
D. Indo viruses

Correct Answer: C
Question 101 : . The chemical compound produced by millipedes for their own defense is

A. Cardenolides
B. Iridoid glycosides
C. Hydrogen cyanide
D. Hydrogen chloride

Correct Answer: C
Question 102 : An allelochemical involved in the biology of an organism (A), when it contacts another organism (B), evoking a behavioural/physiological response that is favourable to (both A and B) is

A. Synamone
B. Kairomone
C. Pheromone
D. Allomone

Correct Answer: A
Question 103 : The overall rate of JH synthesis by corpora allata in insects is regulated by peptides, of which the increase in synthesis is always by

A. Allostatins
B. Allatotropins
C. Atropine
D. FMR Famide

Correct Answer: B
Question 104 : The mobilisation of lipids from the fat body is known to be effected by the

A. Allatostatins
B. Vitellogenins
C. Octopamine
D. Adipokinemine

Correct Answer: C
Question 105 : Chemicals produced by insects, which circulate in blood to regulate all the long term physiological, developmental and behavioural activities are

A. Moulting hormones
B. Insect neuropeptides
C. Insect hormones
D. Pheromones

Correct Answer: C
Question 106 : Occurrence of different phenotypes within a species, where the development of phenotype is governed exclusively by environmental conditions is referred to as

A. Polymorphism
B. Polyphenism
C. Polyandry
D. Polyetheism

Correct Answer: B
Question 107 : Diflubenzuron, teflubenzuron and chlorfluazuron are examples of

A. Pyrrole insecticides
B. Neonicotinoids
C. Avermectins
D. Phenyl urea insecticides

Correct Answer: D
Question 108 : A novel chitin synthesis inhibitor affecting specifically the plant hoppers, whiteflies and scale insects

A. Diflubenzuron
B. Dimilin
C. Buprofezin
D. Benzoyl phenyl urea

Correct Answer: C
Question 109 : Epigynial shield and setae are important in the identification of

A. Families of Acarina
B. Only Ameroslidae and Ascidae
C. Families of Diptera
D. Subfamilies of Cyclorrhapha

Correct Answer: A
Question 110 : The invaginations of body wall, strengthening exoskeleton and providing areas for attachment of muscles in insects are

A. Tentorium
B. Apophyses
C. Apodemes
D. Occiput

Correct Answer: C
Question 111 : In the males of many insects, the sperms that pass through the vas deferens are then held in a storage structure

A. Spermatheca
B. Spermatophore
C. Vasa efferentia
D. Seminal vesicle

Correct Answer: D
Question 112 : “Imms General “Textbook of Entomology” 10th edition (1977) is authored by

A. O.W. Richards and R.G. Davies
B. A.D. Imms and O.W. Richards
C. O.W. Richards and R.C. Davies
D. O.V. Richards and R.G. Davies

Correct Answer: A
Question 113 : Dr. M.L. Roonwal had contributed immensely to the taxonomy of

A. Thysanoptera
B. Locusts and grasshoppers
C. Isoptera
D. Diptera

Correct Answer: C
Question 114 : In endopterygote insects, the wing development is

A. Internal occurring at postembryonic stage
B. External occurring at postembryonic stage
C. Internal occurring in the embryonic stage itself
D. Internal occurring in the larval stage only

Correct Answer: A
Question 115 : First entomologist to the Govt. of India was

A. de Lionel Niceville
B. Lionel de Niceville
C. Maxwell Lefroy
D. T. B. Fletcher

Correct Answer: B
Question 116 : Entomological investigations on tea were started in

A. 1905 at Kannykorien (West Bengal)
B. 1905 at Kannykorien (Assam)
C. 1913 at Tocklal (Assam) by UPASI
D. 1913 at Valparal (Tamil Nadu) by UPASI

Correct Answer: B
Question 117 : NBAII and NCIPM are located at

A. Bangalore and Hyderabad, respectively
B. Bangalore and Faridabad, respectively
C. Bangalore and New Delhi, respectively
D. Hyderabad and Faridabad, respectively

Correct Answer: C
Question 118 : Honey bee species whose nests consist of multiple combs and single combs are

A. Apis nigrocincta and Apis nuluensis, respectively
B. Apis koschevnikovi and Apis mellifera, respectively
C. Apis andreniformis and Apis nigrocincta, respectively
D. Apis nuluensis and Apis braviligula, respectively

Correct Answer: D
Question 119 : The secretion of the following glands are supposed to have the functions of softening the wax and production of royal jelly, respectively in honey bees

A. Glands in 4th abdominal segment and lateral pharyngeal glands, respectively
B. Glands in 4-7 abdominal segments and mandibular glands, respectively
C. Mandibular glands and lateral pharyngeal glands, respectively
D. Alkaline glands and accessory glands, respectively

Correct Answer: B
Question 120 : Of the following, the coleopterans consumed as food are

A. Cybister japonicus and Crocothemis servilia
B. Graptopsaltria nigrofasciata and Anax guttatus
C. Cybister tripunctatus and Aulonogyrus strigosus
D. Gonimbrasia belina and Rhynchophorus phoenicis

Correct Answer: D
Question 121 : Pick the right and sensible combination in the following:

A. Degree days – temperature control bs – diurnal temperature curve
B. Degree days – life history – developmental rate
C. Degree days – minimum temperature – maximum temperature
D. Degree days – temperature control – developmental rate

Correct Answer: C
Question 122 : The following is one of the models used in systems analysis as a prelude to IPM

A. Statistical through regression models
B. Optimization through mechanistic models
C. Optimization through simulation models
D. Statistical through pest development models

Correct Answer: C
Question 123 : The plant quarantine activity leading to issue of import permits for seeds and germplasm for research and experimental purposes is looked after as a nodal agency by the

A. National Seeds Corporation and ICRISAT
B. National Plant Quarantine Station, New Delhi
C. NBPGR, New Delhi
D. NBPGR + IARI, New Delhi

Correct Answer: C
Question 124 : Pick the right and sensible sequential combination out of the following:

A. Cry IAc; npt II, Tn5; and aad, Tn7
B. B.t.k.; aad, Tn7; and npt II, Tn 5
C. Cry IAc; npt II, aad; and Tn5, Tn7
D. Bt; Cry IAc; npt II, Tn5; and aad, Tn7

Correct Answer: A
Question 125 : Pick the right and sensible combination in the following:

A. Gypsymoth: trans 10 cis-12 hexadecadienol; pink bollworm 10 propyl-trans-5, 9, tridecadienyl acetate
B. Gypsymoth: 10 propyl-trans-5,9, tridecadienyl acetate; pink bollworm : trans 10 cis-12 hexadecadienol
C. Gypsy moth: trans 12 cis-10 hexadecadienol; pink bollworm : 10 propyl-trans-5,9, tridecadienyl acetate
D. Gypsy moth: 10 acetoxy-cis-7- hexadecenol, pink bollworm : 10 propyl-trans-5,9, tridecadienyl

Correct Answer: D
Question 126 : Concentrate Insecticide Liquids essentially include

A. Non-volatile solvents
B. Emulsifier
C. High viscosity emulsifier
D. Emulsion of oil in water type solvents

Correct Answer: A
Question 127 : Mosquito mat vapourisers, which repel and kill mosquitoes have their active ingredients dissolved in

A. Base made of only wood powder/ starch/coconut shell powder
B. Base made of cellulose fibre board or cardboard or plastic mat with evaporation inhibitors
C. Base made of only cellulose fibre board but evaporation inhibitors are not important
D. Base made of cellulose fibre boards or cardboard or plastic mat but traces of perfumes not important

Correct Answer: A
Question 128 : Of the following an exact example of acetyl choline mimics is

A. Neonicotinoids but not spinosad
B. Neonicotinoids and spinosad
C. Bifenazate and abamectin
D. Pyrethrins and pyrethroids

Correct Answer: B
Question 129 : Of the following example of quinazolone acaricide is

A. Chlorfenapyr
B. Fenpyroximate
C. Fenazaquin
D. Fipronil

Correct Answer: C
Question 130 : Concentration of insecticide required to inhibit 50% of cholinesterases is

A. Ce 150
B. Ch 150
C. IC50
D. 150

Correct Answer: C
Question 131 : Matching type questions Choose the correct answer (a, b, c, d or e) for each sub- question (i, ii, iii, iv and v) and enter your choice in the circle (by shading with a pencil) on the OMR answer sheet as per the instructions given on the answer sheet.

(i) Mantophasma-                 a) Tropical, warm
-todea                                             temperate
(ii) Grylloblattodea                b) Namibia, Tanzania
(iii) Mantodea                       c) Gallolsiana
(iv) Phasmatodea                d) Sister group of Blattodea
(v) Zoraptera                        e) Sister group of Orihoptera


A. BDCEA
B. CBDEA
C. BCDEA
D. ABCDE

Correct Answer: C
Question 132 : Matching type questions Choose the correct answer (a, b, c, d or e) for each sub- question (i, ii, iii, iv and v) and enter your choice in the circle (by shading with a pencil) on the OMR answer sheet as per the instructions given on the answer sheet.

(i)M.L. Roonwal                     a) National Pusa Collection
(ii) M.S. Mani                         b) Microlepiod–ptera
(iii) M.G. Ramdas                 c) Isoptera Menon
(iv) T.B. Fletcher                   d) Plant galls
(v) H.M. Lefroy                     e) South Indian Insects


A. ABCDE
B. CDEAB
C. DCABE
D. BDCAE

Correct Answer: B
Question 133 : Matching type questions Choose the correct answer (a, b, c, d or e) for each sub- question (i, ii, iii, iv and v) and enter your choice in the circle (by shading with a pencil) on the OMR answer sheet as per the instructions given on the answer sheet.

(i) Forecasting                       a) Environmental resistance
(ii) Roving surveys                b) Pest surveillance
(iii) Reproductive                   c) Abundance potential
(iv) Assessment of                d) Loss as a population function of
Population                             density
(v) Estimation of                    e) Sampling, number and size of sampling
Damage


A. BCEAD
B. DCAEB
C. ACBED
D. BDEAC

Correct Answer: A
Question 134 : Matching type questions Choose the correct answer (a, b, c, d or e) for each sub- question (i, ii, iii, iv and v) and enter your choice in the circle (by shading with a pencil) on the OMR answer sheet as per the instructions given on the answer sheet.

Region of head supporting mouth,                        a) Post occipital suture
labrum and eyes
ii)Region of head supporting mandibles                 b) Tentorium
maxillae, labium
iii)Suture in head with some relation to                   c) Gnathocep-halon
original metamerism
(iv) Suture, which is a                                             d) Protoceph–alon
combination of craneal
and frontal sutures
v)Two pairs of cuticular apophyses                        e) Epicranial suture
in the head forming ridges and arms


A. BCDEA
B. CABED
C. ADBEA
D. DCAEB

Correct Answer: D
Question 135 : Matching type questions. Choose the correct answer (a, b, c, d or e) for each sub- question (i, ii, iii, iv and v) and enter your choice in the circle (by shading with a pencil) on the OMR answer sheet as per the instructions given on the answer sheet

(i) Hormone involved                                       a) Ecdysone
in cuticle hardening and darkening
(ii) Lipoprotein layer of                                      b) Formami-
Epicuticle                                                                -dine
(iii) Mosquito and fly                                        c) Cuticulin
repellant
(iv) Hormone from prothoracic gland              d) Bursicon
initiating growth, moulting of cuticle
v). Synthetic organic                                        e) DEET
amine insect neurotransmitter


A. BDCBA
B. ABDEC
C. CBDEA
D. DCEAB

Correct Answer: D
Question 136 : Matching type questions Choose the correct answer (a, b, c, d or e) for each sub- question (i, ii, iii, iv and v) and enter your choice in the circle (by shading with a pencil) on the OMR answer sheet as per the instructions given on the answer sheet.

(i) Low reproductive &                                a) K strategist
high survival rate
ii)High reproductive                                    b) Secondary
rate & low survival                                          pest outbreak
rate
(iii) Interplay between                                 c) r strategist
populations and environment
iv)Pest with general                                    d) Population
equilibrium position                                         dynamics
far below economic
injury level
v) One pest suppressed                              e) Sub-economic pest
and replaced by another innocuous
pest


A. ACDEB
B. BCDEA
C. DCAEB
D. CDEAB

Correct Answer: A
Question 137 : Matching type questions .Choose the correct answer (a, b, c, d or e) for each sub- question (i, ii, iii, iv and v) and enter your choice in the circle (by shading with a pencil) on the OMR answer sheet as per the instructions given on the answer sheet.

(i) Ants                               a) Laksha
(ii) Bees                               b) Pipllika
(iii) Lac                                 c) Makshika
(iv) Shadpada                      d) Amarakusa
(v) Silkworm                         e) Yogayajna valkya


A. EDBAC
B. BCADB
C. BDCEA
D. CBDEA

Correct Answer: B
Question 138 : Matching type questions Choose the correct answer (a, b, c, d or e) for each sub- question (i, ii, iii, iv and v) and enter your choice in the circle (by shading with a pencil) on the OMR answer sheet as per the instructions given on the answer sheet

.(i) Linnaeus                            a) Natural History of Insects
(ii) Fabricius                            b) Arcana Entomologica
(iii) Westwood                         c) Indian Ants
(iv) Donovan                           d) Entomologia Systematica
(v) Rothney                            e) Systema Naturae


A. EDBAC
B. BCADB
C. ABCDE
D. CDEAB

Correct Answer: A
Question 139 : Matching type questions Choose the correct answer (a, b, c, d or e) for each sub- question (i, ii, iii, iv and v) and enter your choice in the circle (by shading with a pencil) on the OMR answer sheet as per the instructions given on the answer sheet.

(i) Indian                                     a) G.M. Das
Thysanoptera
(ii)Tubulifera of India                   b) R.N. Mathur
(iii) Pests of Tea in                      c) Ayyar and
NE India                                      Margaba–ndhu
(iv) Psyilidae of India                  d) Sardara
Singh
(v) Bee Keeping in India              e) T.N. Ananth -akrishnan


A. ECABD
B. ABCDB
C. BCDEA
D. CDEAB

Correct Answer: A
Question 140 : Matching type questions Choose the correct answer (a, b, c, d or e) for each sub- question (i, ii, iii, iv and v) and enter your choice in the circle (by shading with a pencil) on the OMR answer sheet as per the instructions given on the answer sheet.

(i) Periodical                                 a) Spoladea
Cicada                                               recurvalis
(ii) Painted lady                            b) Coccinia
butterfly
(iii) Dactylethrella                         c) Tephrosia
Candida                                           purpurea
(iv) Lasioptera                              d) Pyramels cordul
cephalandrae
(v) Leaf skeletoniser                   e) Seventeen year locus


A. EDBCA
B. BCADB
C. ABCDE
D. DCAEB

Correct Answer: A
Question 141 : Who is the present Chairman of Protection of Plant Varieties and Farmers’ Right Authority (PPV&FRA)?

A. Dr. R.R. Hanchinal
B. Dr. P.L. Gautam
C. Dr. S. Nagarajan
D. Dr. Swapan K. Datta

Correct Answer: A
Question 142 : Which among the following is another name for vitamin B2 ?

A. Niacin
B. Pyridoxal phosphate
C. Cobalamin
D. Riboflavin

Correct Answer: C
Question 143 : The largest share in India’s farm export earning in the year 2011-12 was

A. Basmati rice
B. Non-basmati rice
C. Sugar
D. Guar gum

Correct Answer: A
Question 144 : The National Bureau of Agriculturally Important Insects was established by ICAR in_ was earlier known As_____.

A. Bangalore; PDBC
B. New Delhi; National Pusa Collection
C. Ranchi; Indian Lac Research Institute
D. New Delhi; NCIPM

Correct Answer: A
Question 145 : The most important sucking pests of cotton and rice are respectively

A. Nilaparvata lugens and Aphis gossypii
B. Aphis gossypii and Thrips oryzae
C. Amrasca biguttula biguttula and Scirtothrips dorsalis
D. Thrips gossypii and Orseolia oryzae

Correct Answer: B
Question 146 : Which of the following microorganism causes fatal poisoning in canned fruits and vegetables ?

A. Aspergillus flavus
B. Penicillium digitatum
C. lostridium botulinum
D. Rhizoctonia solani

Correct Answer: A
Question 147 : The cause of the great Bengal Famine was

A. Blast of rice
B. Brown spot of rice
C. Rust of wheat
D. Karnal bunt of wheat

Correct Answer: B
Question 148 : Actinomycetes belong to

A. The fungi
B. Eukaryote
C. Mycelia sterilia
D. None of the above

Correct Answer: A
Question 149 : A virus – free clone from a virus infected plant can be obtained by

A. Cotyledonary leaf culture
B. Axenic culture
C. Stem culture
D. Meristem tip culture

Correct Answer: D
Question 150 : Which of the following is not an objective of the National Food Security Mission ?

A. Sustainable increase in production of rice, wheat and pulses
B. Restoring soil fertility and productivity at individual farm level
C. Promoting use of bio-pesticides and organic fertilizers
D. Creation of employment opportunities

Correct Answer: C
Question 151 : The government had recently launched central Equipment Identify Register Portal. It operates under which of department?

A. Department of Science and Technology
B. Department of Telecom
C. Department of Biotechnology
D. Department of Public Enterprise

Correct Answer: B
Question 152 : Dhanu Jatra is currently celebrated in which state?

A. Odisha
B. Telangana
C. Jharkhand
D. Madhya Pradesh

Correct Answer: A
Question 153 : Fausta, a female block rhino, believed to be the world’s oldest rhino, has recently died in Tanzanian conversation area. What is the IUCN status of the black rhinos?

A. Least concern
B. Endangered
C. Critically Endangered
D. Near threatened

Correct Answer: C
Question 154 : Which state is going to observe “No Vehicle Day”on the first day of every month in 2020?

A. Kerala
B. Gujarat
C. Punjab
D. Rajasthan

Correct Answer: D
Question 155 : Where was the event held to commemorate the 76th Anniversary of the First Flag Hoisting by Netaji Subhas Chandra Bose?

A. Kashmir
B. Jammu
C. Ladakh
D. Andaman and Nicobar Islands

Correct Answer: D
Question 156 : Which state is going to conduct its maiden snow leopard survey?

A. Uttrakhand
B. Himachal Pradesh
C. Haryana
D. Punjab

Correct Answer: A
Question 157 : Which ministry is set to launch “Santusht” portal for rapid grievance redressal for the employers and the employees? 

A. Ministry of Commerce and Industry
B. Ministry of Finance
C. Ministry of Labor and Employment
D. Ministry of Human Resource Development

Correct Answer: C
Question 158 : Who is going to head the recently constituted task force for developing the National Infrastructure Pipeline?

A. Cabinet Secretary
B. Economic affairs Secretary
C. Revenue Secretary
D. Finance Secretary

Correct Answer: B
Question 159 : The dornier aircraft, that was recently inducted into the Otters Squadron, belongs to which category?

A. Reconnaissance aircraft
B. Light utility aircraft
C. Surveillance aircraft
D. Strategic airlifter

Correct Answer: B
Question 160 : Captain Vikram Batra, after whom Delhi is to rename It’s Mukarba Chowk, was martyred in which war?

A. Sino-Indian war of 1962
B. Indo-Pakistan war of 1947
C. Kargil war
D. Bangladesh Liberation War

Correct Answer: C

Posted

in

by

Tags: