Daily Quiz : General Agriculture | 04-04-2020

Question 1 : Mushroom seed is called________

  1. Button
  2. Seed
  3. Spawn
  4. None of above

Correct Answer: C

Question 2 : Jamun has medicinal value against______

  1. Diabetes
  2. Cancer
  3. Blindness
  4. All of above

Correct Answer: A

Question 3 : Physiological activity in which plants tissue degenerate
and ultimately die is called as_______

  1. Senescence
  2. Juvenility
  3. Climacteric
  4. Degeneration

Correct Answer: A

Question 4 : Plant response to the relative length of daylight or
darkness is known as_______

  1. Long day
  2. Short day
  3. Geotropism
  4. Phototropism

Correct Answer: D

Question 5 : Spongy tissue in mango is due to_______

  1. Fungus
  2. Virus
  3. Bacteria
  4. Physiological disorder

Correct Answer: D

Question 6 : A plant which is able to live under very dry conditions
is called_____

  1. Xerophyte
  2. Halophyte
  3. Mesophyte
  4. None of above

Correct Answer: A

Question 7 : Which state has highest grape productivity?

  1. Karnataka
  2. Andhra Pradesh
  3. Tamil Nadu
  4. Maharashtra

Correct Answer: D

Question 8 : Litchi is commonly propagated by______

  1. Air layering
  2. Cuttings
  3. Grafting
  4. Budding

Correct Answer: A

Question 9 : Cauliflorous fruiting is observed in__

  1. Jackfruit
  2. Mango
  3. Papaya
  4. Guava

Correct Answer: A

Question 10 : The nutrient element which is immobile in soil and
applied only as basal dose is_____

  1. Mg
  2. K
  3. N
  4. P

Correct Answer: D

Question 11 : Botanically Sapota fruit is______

  1. Drupe
  2. Berry
  3. Nut
  4. None of above

Correct Answer: B

Question 12 : Most commonly used thickness of UV stabilized sheet
for polyhouse_______

  1. 100 u
  2. 300
  3. 500 u
  4. 200 u

Correct Answer: D

Question 13 : Precooling means________

  1. Removal of field heat
  2. Fruit preservation
  3. Cold storage
  4. Refrigeration

Correct Answer: A

Question 14 : TSS is measured by______

  1. Refractometer
  2. Hydrometer
  3. Lactometer
  4. Peintrometer

Correct Answer: A

Question 15 : In Lye-peeling which chemical is commonly used ?

  1. KOH
  2. NaOH
  3. K2SO4
  4. All above

Correct Answer: B

Question 16 : Which of the following methods is commonly used for
rejuvenation of orchards?

  1. Tongue grafting
  2. Top working
  3. Side grafting
  4. Epicotyl grafting

Correct Answer: B

Question 17 : Which of the following varieties is a seedless type
mango variety ?

  1. Sonpari
  2. Dasheri
  3. Sindhu
  4. Amrapali

Correct Answer: C

Question 18 : Mallika is a hybrid between________

  1. Amrapali – Neelum
  2. Langda * Neelum
  3. Neelum * Dashehari
  4. Dashehari * Neelum

Correct Answer: C

Question 19 : Banana is propagated by means of______

  1. Sucker
  2. Runner
  3. Stolon
  4. Rhizome

Correct Answer: A

Question 20 : National Research Center (NRC) for Grapes is located
in________

  1. Nagpur
  2. Pune
  3. Bangalore
  4. Trichy

Correct Answer: B

0
Scroll to Top