Daily Quiz : General Agriculture | 03-04-2020

For making everything successful, we need the regular practice of that particular work. We consider the fact that is why we have come forward with some questions of General Agriculture for your practice. You need to make a regular habit of solving these questions which are updated on a daily basis.

AGRiPathshala Daily MCQs 

Question 1 : In anemophylous plants, pollen are disseminated by means of_______

  1. Insects
  2. Water
  3. Wind
  4. Gravity

Correct Answer: C

Question 2 : Production of seeds without fertilization is termed as______

  1. Parthenocarpy
  2. Parthenogenesis
  3. Gametogenesis
  4. All of the above

Correct Answer: B

Question 3 : Removal of off type plants from a seed field is termed as_________

  1. Weeding
  2. Rouging
  3. Hoeing
  4. Clearing

Correct Answer: B

Question 4 : Hormones which control apical dominance are______

  1. Auxins
  2. Cytokinins
  3. Both (a) & (b)
  4. Gibberellins

Correct Answer: C

Question 5 : Turmeric is propagated by _____

  1. Corms
  2. Seed
  3. Rhizome
  4. Bulbs

Correct Answer: C

Question 6 : Maturation of anthers and stigma at the same time is called as_______

  1. Homogamy
  2. Chasmogamy
  3. Cleistogamy
  4. Dichogamy

Correct Answer: A

Question 7 : The cause of pungency in chillies is______

  1. Cucurbitacin
  2. Capsaicin
  3. Allicin
  4. Solanin

Correct Answer: B

Question 8 : Regular consumption of garlic will reduce the level of_____
in human beings.

  1. Cholesterol
  2. Sugar
  3. Uric acid
  4. None of above

Correct Answer: A

Question 9 : Which of the flower type cannot produce seed and/or
fruit ?

  1. Pistillate
  2. Perfect
  3. Hermaphrodite
  4. Staminate

Correct Answer: D

Question 10 : Truck gardening means vegetable production for________

  1. Home consumption
  2. Distant markets
  3. For local market
  4. At commercial level

Correct Answer: B

Question 11 : The true fruits develop from_______

  1. Ovary
  2. Thalamus
  3. Pericarp
  4. All of above

Correct Answer: A

Question 12 : Fertigation refers to the application of fertilizers with_________

  1. Water
  2. Rain
  3. Both of (a) and (b)
  4. None of (a) and (b)

Correct Answer: A

Question 13 : Early blight and late blight diseases of potato are

  1. Fungal
  2. Viral
  3. Bacterial
  4. Physiological

Correct Answer: A

Question 14 : Auxins have effective role in_____

  1. Rooting
  2. Cell division
  3. Reduction in pre-harvest fruit drop
  4. All of above

Correct Answer: D

Question 15 : ______is monocot dioecious fruit tree.

  1. Banana
  2. Pomegranate
  3. Date palm
  4. Pineapple

Correct Answer: C

Question 16 : Both mango and pistachio belong to one family __

  1. Anacardiaceae
  2. Mangiferae
  3. Sapotaceae
  4. None of above

Correct Answer: A

Question 17 : Guava is a rich source of_______

  1. Vitamin C
  2. Pectin
  3. Both (a) and (b)
  4. Vitamin A and Vitamin B

Correct Answer: C

Question 18 : Bearing habit of mango is_______

  1. Terminal
  2. Lateral
  3. Axillary
  4. Basal

Correct Answer: A

Question 19 : Edible part of pomegranate is

  1. Seed
  2. Vesicles
  3. Mesocarp
  4. Arils

Correct Answer: D

Question 20 : Apples and pears are classified as_______

  1. Drupe
  2. Pome
  3. Berry
  4. Hesperidium

Correct Answer: B

0
Scroll to Top